2 děti v jednom pokoji, máte zkušenost?

gwennie
14. únor 2015

Holky, jakou máte zkušenost se 2 dětmi v jednom pokoji? Uvažujem, jestli koupit 3+1 nebo 4+1.. Máme holku a kluka, rozdíl ani ne 1,5 roku... Samozřejmě radši budem platit 2,1 milionu než 3,1 za větší byt, to je jasné, ale co když se v pubertě nesnesou? Nechceme skončit v obýváku a dělat dětský pokoj z naší ložnice.. Je vůbec reálné, aby spolu byli v pokojku třeba dva 20ti letí?? To je pak nulové soukromí, ne? Jenže když koupíme 4+1, co pak s tím, až děti odrostou? Tak velké byty se těžko prodávají... Děkuji 🙂

smardik
14. únor 2015

@gwennie máme děcka v pokoji a dobrý, jsou taky od sebe 15 měsíců, ted 5 let a skoro 6,5 a jde to. Já jsem s bráchou o 6 let ataky jsme měli spolu dětský pokoj a dalo se to

cell
14. únor 2015

já bych šla určitě do 4+1. Bydlíme v 3+1, mimino je jště malé, ale už teď nám citelně jeden pokoj chybí. Sama jsem měla samostatný pokojíček a ráda bych ho dopřála i svým dětem. A co s bytem 4+1 za 20 let mě teď nějak netrápí ...

betelgeuzz
14. únor 2015

Kdybych byla bohatá, tak koupím 4+1. Ale nejsem, takže máme 3+1, holky budou mít pokoj spolu, ale nebudu příštích 20 let mít napjatý rozpočet, protože budu mít vysoké splátky za hypotéku. Já vyrostla taky se sestrou v jednom pokoji, kamarádka s bratrem ve 2+1, měli pokojík s ložnicí dohromady. Ve 20 letech budou buď na vysoké, nebo budou pracovat, tak aspoň budou mít motivaci pořídit si vlastní bydlení.

jozanemec
14. únor 2015

my byly v jednom pokoji 4 a to bych teda nechtěla-myslím,že ideální je mít pro každé dítě pokoj.

smardik
14. únor 2015

jojo mít hodně peněz nemám co řešit a ideálně rodinný domeček, kde budou mít kluci svůj pokoj a ještě i hostinský pokoj kde bych mohla utéct když mě manžel naštva nebo chrápe a já nemůžu spát, ale to nemáme takže 3+1 je akorát

pigpeppa
14. únor 2015

Myslím, že dvě děti v jednom pokoji nejsou na překážku, jako děti si stejně hrají spolu, později holt se ty zájmy budou rozcházet, ale aspoň se naučí kompromisům v soužití s někým. My měli s bráchou také jeden pokoj, jsme od sebe tři roky, ne že bychom se v pubertě milovali, ale největší rozepře jsme měli kvůli tomu, že on furt usínal u rádia nebo televize a já chtěla ticho. Mé děti také budou v jednom pokoji.

shine2015
14. únor 2015

@gwennie za mě radeji jeden pokoj společně a nehonit se za tím abychom zvládli hypoteku, plus samozřejmě dovolené atd....já bych koupila 3+1, by vám zustane a popřípade pak pujdete s manželem do menšího pokoje(pokud bude jeden menší) a v tom větším jako že pokojíčku se dá udělat stěna tak aby měly soukromí.....a další věc, radeji bych platila mín a našetřila si v klidu na výlety, vánoce a dovolené...než platila o 5tis víc a musela si rozmýšlet, jestli pojedeme k moři jednou 3 roky nebo za rok.....

zvažte finanční možnosti, at se zbytčně nehoníte....

krystalka
14. únor 2015

My jsme doma měli s bráchou společný pokoj, jsme od sebe taky 1,5 roku, pravda je, že asi ve 12 letech nám naši nechali i ložnici a udělali si ložničku z bývalé jídelny....za mě - pokud by ten jeden pokoj navíc znamenal takový rozdíl v ceně, tak bych do toho nešla....stejně nikdy nevíte, jak dlouho děti zůstanou doma, pravděpodobně se jedno odstěhuje někam dřív, než to druhé.....nechala bych dětem ten největší pokoj, aby se dal třeba nějak opticky rozdělit, aby bylo větší soukromí...

achjonetusim
14. únor 2015

Řídila bych se peněženkou a ne počtem dětí. Já měla společnej pokojíček s bráchama (rozestup 6 a 2 roky) až do odchodu od rodiny a nijak mě to nepoznamenalo (doufám 😀 ), ba naopak si myslim že to děcka víc naučí tolerance, řešení konfliktů, prostě soužití s dalšíma.

mandala
14. únor 2015

Samozřejmě je ideální mít pro každé dítě jeden pokoj, ale ne nad rámec vašich možností, podle mne je lepší, aby měli pokoj dohromady a zbývali vám finance třeba na kroužky pro děti apd., než každý zvlášt, ale museli 20 let škudlit a dětem nic nedopřát navíc. Moje sestřenice taky vyrostla se svým bráchou v jednom pokoji, ale šlo to, měli hezký vztah. Taky je fajn rozdělit pokoj třeba skřínkou, aby měl každý alespon svůj koutek. Naše holky mají pokojíček taky dohromady, je to takový malý krcálek, že tam jsou nahečmaný a co bude s naším nejmladším vůbec netuším, ale to snad časem nějak vyřešíme. 😉

martaveg
14. únor 2015

@gwennie My ten milion navic na druhy detsky pokoj taky nemeli, takze deti proste budou mit jeden pokoj 21m2 spolecne.. ja z toho zadnou vedu nedelam, s brachou jsme taky meli spolecny pokoj (je o 8 let starsi), stejne to meli vsichni moji kamaradi, vlastni pokoj byl tehdy luxus, nechapu ze ted to je povazovano temer za nutnost, aby deti meli dostatek soukromi a pohodli, nehodlam se sedrit a znicit nervy kvuli silenym splatkam hypo, jen aby ditka meli i v dospelosti pohodlny mamahotel.. jen at jsou zvykle, ze musi brat ohled i na druhe, vzdyt na intru/koleji a nasledne v partnerskem vztahu se jim to bude jedine hodit 🙂

ninive211
14. únor 2015

Pokud si jsou věkově blízko, tak nevidím problém v tom,aby vyrůstali v jednom pokoji, my jsme se ségrou taky byly v jednom pokoji dohromady a i moje děti (pokud se zadaří druhé, jako že bych ráda) budou v jednom pokoji. Jasně že bych radši, aby každé mělo svůj pokoj, jako malá jsem taky měla období, že jsme záviděla jedináčkům, kteří se nemuseli s nikým dělit o pokoj, ale zase za cenu toho, že bude našponovaný rozpočet a budete se třást strachy, co bude, když by náhodou kiksla lednička nebo pračka a nebudete mít na tábor pro děti...tak radši klasické 3+1.
Pokud by věkový rozdíl mezi dětmi třeba 6 let a ještě k tomu opačné pohlaví, tak to už bych možná jako problém viděla.

ninive211
14. únor 2015

@martaveg Tyjo, tak pokoj 21m2 je luxus! My měly se ségrou dohromady 12m2 a bohužel v současném bytě to nebude jinak. Největší místností je obývák a ten má necelých 18m2...prostě pidibyt, no...ale jsem ráda, že konečně máme něco dlouhodobého (státní byt na neurčito), než se stěhovat po podnájmech a nevědět, co bude za dva tři roky...

lu777
14. únor 2015

@gwennie naše děti jsou spolu, je jim skoro 5 a 7... jak se snesou v pubertě? to si budou muset vyříkat, už tahle platíme dost za byt...
ale já to beru jinak, nás bylo ve 2 místnostech 6 lidí 😉 takže o vlastním pokojíčku se nám dětem mohlo zdát... pro mě je luxus i to, že vůbec mají pokojíček 😅 takže že by mohli mít dva, se přiznám, mě ani nenapadlo 😅

větší byt je prima, ale zase aby to bylo utáhnutelné... protože člověk chce mít taky nějaký život, ne aby 25 neměl pomalu na výlet... takže spíš to je o tom jaký máte rozpočet a jakou rezervu 😉 mimochodem počítej radši větší, my už máme zkušenost, že muž přišel o práci a víc jak rok ji nemohl najít, takže jsme byt museli prodat se ztrátou 😒

martaveg
14. únor 2015

@ninive211 No taky to byl docela boj sehnat v Brne neco se slusne velkymi loznicemi pod 4mio, tech 21m2 je myslim slusne, my meli s brachou podobne velky, ale tvarove lepsi v tom, ze se dal nabytkem rozumne rozpulit, u toho naseho to pujde hur, ale nejake soukromi na spani tam urcite vznikne, ale na to je stejne jeste tak 15 let cas a buhvi co do te doby bude..

lenkavd
14. únor 2015

@gwennie já mám tedy dvě holky a velký dům 5+1 a 250m. Ale i tak jsou holky v jednom pokoji a ještě dlouho a dlouho budou. Jak tu někdo psal, nechápu ten princip, že každé dítě má mít svůj pokoj, soukromí a atd. Je potřeba, aby se učili mezilidským vztahům, toleranci. Navíc mi spolu přijdu štastnější, rozhodně by nechtěly být každá ve svém. A jednou se jim to bude hodit....
Jinak samozřejmně jestli na to máte, 4+1 je určitě lepší než 3+1. Ale když by kvůli tomu nebylo na další věci, tak to za to nestojí. Jen mi přijde divný rozdíl milion za jeden pokoj? 😕 Když si vemeš, že u bytu je to tak 15m navíc, ať počítám jak počítám, nějak mi to nevychází.

achjonetusim
14. únor 2015

Upřímně mě docela zaráží že se tu množí názory že ideální je mít pro každé dítě vlastní pokoj. A proč? Ještě pochopim když mají velikej věkovej odstup, ale jinak? Když jsou malý hrajou si nejradši spolu, štěbetaj do noci v postýlkách. Když se učí na základce většinou potřebují vaší pomoc takže se jde společně do obýváku nebo kuchyně. Odpoledne jsou na kroužkách nebo pobíhají s partou kolem domu. Víkendy chalupa, výlety, návštěvy. Já nevim, já když byla jako dítě na návštěvě u jedináčka tak jsem nezáviděla, mě to tam přišlo prázdný 😉

martaveg
14. únor 2015

@lenkavd Tak treba v Brne je to bezne, co mistnost to milion a vubec se neresi, jestli ma 12 nebo 20m2 :-/

lucfuci
14. únor 2015

My jsme s brachou o ctyri roky a v jednom pokoji jsme bydleli do mych 22 nez jsem se odstehovala 🙂 a nestezuju si. urcite ma vlastni pokoj velkou vyhodu, ale ja nelituju. S brachou jsme si rozumneli 🙂 my ted bydlime ve 3+1 a jeden pokojicek pro dve deti taky planujeme 🙂

lenkavd
14. únor 2015

@martaveg fakt? Já jsem tedy z Prahy a to tady fakt není. Rozdíl mezi 3+1 a 4+1 je max můl mega. Záleží tedy hlavně na metrech. Dá se malý 4+1 sehnat i za stejné peníze jako velký 3+kk. A hlavně šíleně záleží na místě... Takže 4+1 v paneláku stojí mnohdy méně než 2+kk v novostavbě 😅

krystalka
14. únor 2015

@ninive211 - zrovna jsem to chtěla napsat 🙂 , my měli s bráchou pokojíček taky 12 m2.....a můj syn je sice jedináček, takže má vlastní pokojík, ale malinký - cca 9 m2...

martaveg
14. únor 2015

@lenkavd Bohuzel Brno ma ty ceny fakt takhle premrstene, panelaky jsou o neco levnejsi, ale uz to neni az takovy rozdil a u novostaveb nebo starych cihlaku se zapoctenou rekonstrukci, to tak bohuzel vychazi :-/ okrajove ctvrti a Brno-venkov vyjde taky o neco levneji, ale kdyz jsme zapocetli naklady na drazsi dojizdeni, pripadne naklady za druhe auto, tak jsme byly opet na stejne sume mesicnich nakladu.. Praha by nas vzhledem k vyssim platum vysla vyhodneji, dlouho jsme stehovani zvazovali, jenze i kdyz oba s manzelem pochazime z druheho konce republiky, tak Brno je pro nas srdcova zalezitost 🙂

primaska
14. únor 2015

Za mě každé dítě svůj pokoj.. a tím spíš, když je to holka a kluk..

primaska
14. únor 2015

@achjonetusim Proč pro každé dítě vlastní pokoj?? Protože to dítě, nebude pořád dítě.. bude z něj puberťák a pak dospělák. Kdo z nás se od rodičů stěhoval v 18ti letech? A když si bude chtít přivést kamaráda/kamarádku na přespání.. později přítele/přítelkyni.. Já na to takhle kouká spíš do budoucna až budou "děti" větší..

martaveg
14. únor 2015

@primaska A muzu poprosit o nejake zduvodneni? jestli ty duvody jsou opravdu tolik vyznamne, ze se kvuli nim vyplati vzit vyssi hypoteku...
ja ani bracha z toho spolecneho pokojiku vazne zadne trauma a spatne vzpominky nemame 🙂
bracha si vodil kamarady i pritelkyne, v 15 odesel na intr, takze byval jen o vikendech a prazdninach, od nejakych 17 prespaval casto i u svych pritelkyn, ja odesla v 19 na vysokou.. a nebylo to ze by nas rodice nejak vyhaneli nebo to tam bylo nepohodlne, ale proste ta touha zacit dospely zivot byla moc velka a jsem za to rada, ze jsem si uz hodne let pred manzelstvim vyzkousela co to znamena vest domacnost apod.

smardik
14. únor 2015

stěhovala jsem se od rodičů ve 22, pokoj s bráchou společný byl - o 6 led mladší, takže v jeho 16 a nějaký extra problém s tím neměl brácha ani já, bylo to tak a nenapadlo nás to nějak řešit

primaska
14. únor 2015

@martaveg Napsala jsem to výš.. spíš až budou děti větší. Máš štěstí, že jste si s bráchou rozuměli, ale vždycky to tak být nemusí. Taky jsem sdílela pokojíček s bráchou a cca od puberty to nešlo..

achjonetusim
14. únor 2015

@primaska A puberťák potřebuje víc prostoru na co teda? Kamarády/kamarádky na přespání jsem domů nevodila, to je co za model 😅 ? O víkendu se jelo hromadně s partou někam pod stan nebo k někomu na chalupu. No a abych se jako rodič přizpůsobovala finančně dospělýmu dítěti, brala si do budoucna kvůli soběstačný ratolesti hypotéku, to fakt ne. Když je ti osmnáct tak už snad můžeš vydělávat a pokud se ti doma nelíbí je ti těsno můžeš si pronajmout svoje vlastní.

achjonetusim
14. únor 2015

@primaska To ale není chyba rodičů že vám nekoupili byt s pokojem navíc, to byla vaše chyba že jste si nerozuměli, ne?

bledulka
14. únor 2015

Pokud člověk na to má, tajk je dle mého lepší 4+1.I když děti odejdou, tak se mají kam vracet (na návštěvu se svými partnery, případně dětmi-mohou v soukromí přespat oba sourozenci s rodinami)
Dokud budou chtít být spolu v pokojíčcích, tak mohou
(koupili jsme malý řadovkový domek a kluci jsou na sebe zvyklí..Jeden pokojíček je spací a učí se zde..druhý pokojíček je hrací.. a jakmile budou kluci toužit po soukromí, tak je rozdělíme..

na druhou stranu-pokud na to není, tak prostě není.Tečka. určitě mohou být dvě děti v jednom pokoji, jen bych už při výběru koukala na to, zda je byt (a budoucí dětský pokoj) dobře řešen dispozičně.. Když by šel například v budoucnu pokojík přepažit nábytkem na dvě poloviny,aby měl každý svůj malý kousek soukromí... prostě u výběru koukat na to,aby každý mohl mít třeba malý ale jen svůj psací stůl -aby se to tam nějak dalo dát ..

🙂