Ahoj maminky jsem zoufala potrebovala poradit moje 18ti mesicni dite spalo tak od 4 mesicu samo v postylce semtam poplakala ale v podstate krasne usinala v roce a ctyrech mesicich spala na normalni posteli sama vylezala hrala si semtam brecela ale nic hrozneho a pak usla tak pred dvema tydny zacala pred spani dost brecet a tak jsem si k posteli na zem lehla a chytla ji za ruku a do ctvrt hodiny spala takhle to ale vyzadovala kazdy den cca tyden , protoze planujeme druhe miminko tak jsem rekla ze by bylo dobre aby zase spinkala sama tak jsem ji neuspavala ale mela hystericke zachvaty boucha do dveri a breci tak ze se nemuze nadechnout ani ja kdyz prijdu tak se neuklidni vi ze ji du dat zpatky do postele a tak spusti odejdu a opet je u dveri s nesnesitelnym placem opravdu hysterickym az mi je ji lito ☹ .Nevim co delat zkousim Estivillovu metodu ale dokaze plakat az dve hodiny a pak vycerpanim usne nevim jestli je to spravne davam ji plysacka i rytualy ma vecer pred spanim stejny.Potrebuji poradit jsem unavena z toho nechci ji tim nejak psychycky ublizit....dekuji za rady
Co by? Jednoduše POTŘEBUJE TEBE - svoji maminku, blízko, ujistit se, že jsi tu vždy pro ni, že ji bezmezně miluješ a nepřestaneš milovat - a potřebuje tě o to víc, že cítí blížící se "konkurenci". Co všecko se jí musí honit hlavou, jak emočně náročná situace teď pro ni je? A ty její pocity ignoruješ, ukazuješ jí, že jsou ti fuk (necháváš ji samotnou brečet) .... asi ti to z ní tvrdě, ale ... zkus se trochu do jejích pocitů vžít, aspoň na chvíli.
Ještě je malá, potřebuje vás. A pokud funguje usínání za ruku, tak bych tu ctvrthodinu obětovala..
Taky to tak citim jen bych chtela slyset vice nazoru a skusenosti dekuji🙂
Ahoj, napíši jen svůj názor nebo návrh nebo jak to říct, protože zkušenost se stejnou věcí nemám. Syn mi zatím naštěstí usíná vcelku bez problémů (při kojení, jsem vždy s ním). Proč ale přesto píšu: na tvém příspěvku mě hodně zaujala jedna věc, a sice že píšeš, žes jaksi "preventivně" utnula svoji přítomnost u usínání dcerky, i když při ní usnula do čtvrt hodiny. Důvodem je miminko, které teprve plánujete. Ano, až bude na světě, bylo by dobré, aby tvá dcerka byla už trochu samostatnější. Ale nikde není psáno, že se zadaří hned (i když bych vám to samozřejmě přála) a i pak bude trvat ještě 9 měsíců, než se narodí. Toje moře času, abyste pozvolna a nenásilně toto období zvládli. Jestliže malá doteď usínala bez problémů, tak je možné, že má nyní opravdu jen nějaké období. Nervová soustava dozrává, vyvíjí se, může se to projevovat třeba nočními můrami nebo možná i nějakou takovouhle úzkostí při usínání. Pokud dcerka ve tvé přítomnosti usíná opravdu takhle brzy, tak to pro tebe ani není nijak významná časová zátěž (jen pro info, já syna občas uspávám i hodinu a víc). Myslím, že pokud s ní nějaký čas při usínání budeš tak, jak popisuješ, získá zase zpátky tu jistotu, že tě má a bude mít, kdykoli to bude potřebovat.
Jinak u Estivillovy metody bych se bála, že dcerce opravdu po psychické stránce neprospěješ. Já na ni mám jednoznačně negativní názor, což mě ale neopravňuje, abych tu do tebe nějak šila. Je každého rozhodnutí, co bude ve výchově uplatňovat. Z tvého dotazu ale cítím, že si nejsi jistá. Já bych navrhovala zkusit to, co píši výše. Děti se vyvíjejí, období přicházejí a odcházejí a většinou žádné z nich není napořád. Přeji hodně trpělivosti a držím palce, ať toto období brzy zvládnete ke spokojenosti obou!
Taky musím u syna (16 měsíců) ležet, dokud neusne. Někdy je to 5 minut, někdy hodina, ale musím říct, že si to docela užívám. Máme ještě malé miminko a uspávání bývá jediná chvíle z celého dne, kdy jsme se starším spolu sami 🙂 A říkám si, že ho to jednou přejde samo, že nebude chtít usínat s maminkou do maturity 🙂
dekuji za nazor🙂
Něco podobného jsem nedávno taky řešila u dcery 19 měsíční. Spinkala krásně snad už od dvou měsíců až do teď. Vždy jsem ji odnesla do postýlky, dala dopít mléko, pohladila, dala pusu a odešla jsem z pokojíčku. Nikdy nepotřebovala uspávání. Asi v roce a půl se začala v noci budit a po třetím probuzení jsem si ji brala k sobě do postele. To bylo ještě fajn. Prostě večer jsem měla pro sebe a manžela a asi tak v těch 19 měsících začala hystericky plakat, když jsem odcházela z pokoje a pořád opakovala S MAMÓ. Chtěla prostě jít spinkat ke mně. Párkrát jsem si ji tak vzala. Po týdnu jsem zkusila ji nechat plakat, taky se až zalykala a když jsem k ní došla(po pár minutách) a pohladila ji ať spinká a odcházela, bylo to ještě horší. První den jí trvalo 45 min. než usnula, druhý den už jen 15 minut a pátá noc už byla zase jako dřív. V noci, když se vzbudí, tak už je nachystaná, že si ji vezmu. A já to udělám🙂. Takhle jsme spokojené obě. Nemyslím, že bych jí tímhle způsoben nějak psychicky ublížila. Ale spinká v postýlce, takže nemůže vylézt. Kdyby spinkala v posteli, tak nevím, jestli bych ji nechala plakat na zemi u dveří☹. Tak hodně štěstí.
teda neda mi nereagovat. My mame doma 15 mesacneho chlapceka, je to pekne čislo🙂, ale i cez obed i vecer zaspava krasne klop klop. A to hlavne preto, ze ho nenutime. NEdavam ho spat o 19 alebo 20 hodine len pretoze je to mimino. Davam ho spat ked je unaveny, dnes napr. o 21 hod. Vobec neviem co je to plac pred spanim, pretože za prve viem ze je unaveny a za druhe som tam s nim ja alebo manzel a zaspi krasne sam behom par minut. Myslim, že vase dieta nie je dostatocne unavene a len ho nutite spat, hlavne ked pisete ze cez obed place i pol hodinu nez zaspi.... to je jasny dokaz ze nie je unaveny. /teraz to bude zniet divne, ale nechapem preco ho nechavate pol hodinu plakat/
A za druhe preco sa oberat o nieco tak krasne ako je uspavanie miminka vecer, pritulit sa k nemu, pomazlit si ho... ked bude mat 18 tak budete lutovat ze ste to neurobili.
Taktiez mozem porovnat s kamaratkou, ktora ma dvoch chlapcov, museli sit spat kazdy vecer ve stejnu dobu, s placom, samy, s flasou mlieka, zaspavali vycerpanim z placu a v noci sa budili. Moje dieta sa rano budi s usmevom pretože vecer nastastie nezaziva ziadny uspavaci teror.
Každé dítě je jiné. Jinému vyhovuje pravidelnost, jinému ne. Naší dceři určitě pravidelnost i chození spát v určitou dobu( ne přesně na minuty). Teď jsme se vrátili ze čtyřdenní dovolené, kde jsme vše nedodržovali jako doma( to se prostě nedá) a byla z toho docela rozhozená. Nikdy jsem ji do spaní nutit nemusela, prostě věděla, co následuje a už se do postýlky těšila. Prostě děti prochází určitými obdobími, které přejdou. Nikdy jsem nebyla zastáncem nechat dítě vyplakat, ale chodit spát večer s malou, to prostě ne. Zkusila jsem jsem tento odnaučovací teror a vyšlo to. Ono se časem vyskytne zase něco, jak nás ti prcci pořád zkouší🙂.
Potřebuje maminku, potřebuje vědět, že je u ní... Mě to teda připadá strašné, takhle maličké dítě nechat tak plakat. Nemá to vůbec žádný význam a dítě usíná v naprosté nejistotě. To je Vám líto času u ní ležet a tisknout se k ní? Vždyť je to Váš poklad. Nebo proč ji tam necháváte samotnou? Až budete mít druhé, bude mít z Vašeho času Ještě méně. Navíc pokud jste ve fázi plánování druhého dítěte, tak má před sebou minimálně devět měsíců, kdy tu máte být pro ni. To si má skoro rok dopředu zvykat na to, že bude mít sourozence? Moc tento přístup nechápu.
to je pravda me prijde ale ze je to tak mnohem horsi nez drive kdyz jsme tu metodu nezkouseli.Myslim ze bych to mela odlozit a zkusit to za nekolik mesicu a treba uz plakat nebude... 🙂
@jajinka3 vystihli ste to uplne uplne presne. Tiez mi vobec hlava nebere jak je zazita metoda nechavat deti plakat , plakat do vycerpania..
Ještě k tomu režimu, snažila bych se ho dodržovat - víceméně. Muzete si pak rozplánovat den a nebudete překvapená, že dítě najednou začne být unavené, když se to zrovna nehodí. Měli jsme jednu "bezrežimovou" maminku ve cvičku. Hrůza. Zpočátku je to pro matku pohodlné, později trest za lenost 😐 Na túru nedorazily, protože malá nebyla schopná vstát, odpoledne v pět v tělocvičně pak hystericky řev, nebyla únavou ani schopna se dostat do kočárku. Biologické hodiny jsou i v přírodě normální, není v tom žádná křeč, děti režim z mé zkušenosti potřebují.
@sabina2009931 Možná to bude lepší na čas odložit. Zkuste ji zase držet za ručku. Ta čtvrthodinka je docela v pohodě. A za pár měsíců může být všechno zase jinak. Taky chceme brzo pořídit sourozence, tak vás chápu, ale je ještě spousta času se věnovat jen jí🙂.
@sabina2009931 nevím, žádné metody neznám, jedu podle starých ozkoušených, jak to dělaly naše babičky. Pohádka, pritisknutí a třeba i usnutí s prťátkem. Určitě je to jen potřeba maminky... Přes den ji třeba tak nemá, když objevuje svět, ale večer to vždycky přijde. Dětem se stýská po mamince ještě i někdy v páté třídě na táboře. 😵
🙂 myslim ze to tak bude spravne nez abychom se obe stresovaly.
musím to napsat----- i veřejně.-----
Nenechávejte plakat děti... nenechávejte je za dveřmi.. ..aby až vyrostou nezavřely oni dveře z druhé strany a pak odejdou a vy budete samy....ten pocit samoty je hrůza, nejistota atd..... znám srdcervoucí příběhy z domovů důchodců....
Ja chapu, proc se syn pana Estivalla oběsil. .... ja kdysi zkoušela sleep sence method a mala tsky rvala jako das a to mi rvalo srdce. Tak si k ni lehnu a obejmu ji, když cchce . vždyť jsem jeji mama a nejbližší člověk a ona me potřebuje. Takže za me vykašlat se na tyhle pardon poblble metody a uzivat si sebe 🙂
@sabina2009931 A proč má spát sama? Mládata chtějí blízkost matky/rodiče, cítit jeho dech, tlukot srdce, tělesné teplo, je to pro ně jistota světa, záruka bezpečí. Děti mají své vývojové fáze.
První spalo s náma v posteli, resp. se mnou vždycky, pak někdy samo na svý posteli 2 metry daleko, a když chtělo se mnou, tak se mnou. S dalším miminem ve 2 letech žádný problém nebyl. Naopak, když je jistota, rodič je dostupný, není problém spát jinde, jinak ap. Když jistotaa není, fixace je větší. Druhý dítě občas šlo spát ca v roce se starším bráchou za ručičku, prostě šli spolu 😀 Třeba i sami. (kojenec přitom) Batole v noci hledalo lidské teplo, nalepilo se na staršího a spalo dál. A i v pozdějším věku usínalo tohle dítě rychle, ale přitulený tak, aby slyšelo tlukot mého srdce. A tyhle děti nemají problém ani jako kojenci, co rok dva usínali výhradně s matkou, opdjet na 2-3 pryč, být mezi matky, být v klidu, ba po matce ani nevzdechnou, může se o ní mluvit, může se s ní i telefonovat. Ovšem, mají s sebou tatínka. První dítě uspával, pak je jim to celkem jedno, spí spolu, nejsou sami. Fixace bych se fakt nebála. Naopak, závislost vzniká, když je potřeba nenaplněná.
Když má dítě hlad, dáš mu najíst, když má žízeň, dáš mu napít, když potřebuje přebalit, opečovat zadeček, uděláš to. Ale jsou i psychické potřeby, a mezi základní psych. potřeby miminek a malých dětí patří potřeba rodičovské osoby, lásky, pozornosti, doteku, lidské blízkosti. Na to se zapomíná.
Navíc - miluje Tě, miluje vás. Když miluješ svého muže, chceš být s ním nebo bez něj? Když je Ti těžko, smutno, bojíš se, seš unavená, máš toho moc, chceš být sama nebo aby byl s Tebou, objal Tě, držel za ruku? A miminka a malé děti to večer mají obdobně.
Estvilova metoda je brutální podle mě teda. Spí s ní ona z toho vyroste. My máme dva kluky 2 a 4 a ani ten 4 letý nespí sám. Usínáme v jedné posteli já a kluci a máme to tak už od začátku. Starší nikdy nebyl samostatný v usínání a uspat ho byl nadlidský výkon už když byl miminečko. V těhu jsem spala s ním k němu zády což mě hodně "bolelo" že ho nemám přituleného k sobě nasrdci.
A v tom jak s nimi žít mi pomohla knížka Koncept kontinua a jakékoli metody druhých jsem rychle zavrhla
Přeji ať se vám povede najít tu nejlepší cestu ke spokojenosti všech 🙂
@sabina2009931napisu ti to naprosto otevřeně a bez cukrbliků.. Pokud necháš dcerku dvě hodiny plakat, dokud neusne vyčerpáním, pak jí nevratně poškozuješ psychiku a emoční stabilitu. Já syna uspavam někdy 5 minut, někdy hodinu a prijde mi to naprosto normální. Zkus se vžít do pocitů dcerky..
@sabina2009931 napisu ti to naprosto otevřeně a bez cukrbliků.. Pokud necháš dcerku dvě hodiny plakat, dokud neusne vyčerpáním, pak jí nevratně poškozuješ psychiku a emoční stabilitu. Já syna uspavam někdy 5 minut, někdy hodinu a prijde mi to naprosto normální. Zkus se vžít do pocitů dcerky
@sabina2009931 Muj syn mel prave rok a doposud usinal jakmile si lehl do postylky. Poseldnich 14 dni je zmena. Stoupa si,mumla a kdyz odejdu z mistnosti,zacne plakat. Nejdrive jsem chovala-ale jen 3 dny- ,pak jsem zkusila nechat samotneho,ale strasne plakal. Zkusila jsem u nej sedet,hladit po zadech,ale tim,ze videl,ze ja jsem vzhuru,byl snad jeste zivejsi. No a tak to nakonec probiha tak,ze ho ulozim do postylky, reknu,ze maminka jde taky spat, lehnu si do nasi postele,zavru oci a delam,ze spim. Do 10-15min usne.
Takze pokud vam usina behem "chvilky" s drzenim za ruku, tak bych to nehrotila. Casem se to zase nejak vyvine. A nez bude miminko, bude dost casu zkusit ji zase nechat spat samotnou......
dve hodiny jsem ji nechala plakat jen jednou ne jak si predstavujete ze to bylo porad a stejne jsem tam chodila po peti minutach.
Jeste dodam spi sama v pokoji a odpoledne spinka lepe place max pul hodiny dnes treba jen 3minuty