16měsíční dítě vyhazuje jídlo, co s tím?

kajos12
5. únor 2017

Maminky,
mám 16,5 měsíční holčičku. Je velmi hyperaktivní, živá, chodí od svých sedmi měsíců, ale ve dvou věcech si s ní už nevím rady.
1) Leze na jídelní stůl a já má strach, že z něj spadne. Když ji sundám a 15x denně řeknu "Vím, že Tě to tam zajímá, ale mohla bys spadnout a ublížit si. Proto tam nelez, ano?" a odvedu ji pryč, lehne si na zem a dostane hysterák. Nechat ji lézt, kam chce nebo ji stále sundávat? To stejné je s vytahováním věcí z kuchyňské linky apod...

2) A to mě štve mnohem víc - vždy pěkně papala, chce jíst samozřejmě sama, v čem ji podporuji, ale poslední měsíc sní pár lžic a pak si začne jídlo dávat do dlaně a rozmazávat po jídelní stoličce nebo házet na zem apod. Co s tímhle? Je to jen takové období? Nechat ji, ať si s tím dělá, co chce nebo ji v tu chvíli prostě jídlo zabavit a říct - nechceš, nebudeš mít?
Když ji posadím na klasickou židli za jídelní stůl, nechá si dávat jídlo ode mě, ale nesedí, musí stát. Pěkně jí při TV - to ji tak naučila babička, když u ní byla na hlídání. Nicméně já jezení u TV nebo PC neuznávám.

Děkuji za vaše rady a názory.

kika_21
5. únor 2017

@kajos12 Ty si sama stanov věci, které jí nedovolíš. Potom jí místo jídla dej na hraní plastelínu, barvy a papír-ať si je patlá na ruce, ať razítkuje-to bude doba, kdy si bude dělat, co chce na určeném místě. Čas jídla skončil a je čas svobodné hry. Hlady nezemře-ví velice dobře, kdy má dost. Ona vůbec ví, podle toho, co píšeš-co chce a nechce. Lépe se říká, co má dítě dělat-ne , co nemá. Leze na stůl? Postav jí hradby z polštářů, udělejte polštářovou bitvu.Chtělo by se mi napsat, aŤ jí jednou necháš spadnout, ale stůl je dost vysoký. Co nechceš, to jí nenechávej dělat. Po nábytku na jídlo se neleze a přes to vlak nejede. Ale ukaž jí, co je lepší a zábavnější. Čím méně věcí, na kterých trváš a čím podstatnější jsou, tím lépe-např zastaví před silnicí-když ne, už dávám na zadek-je to velmi důležité, ale prsty aŤ klidně cucá-až jí bude 12, dělat to nebude. Zastavit musí-aby jí 12 mohlo být.🙂

espada
5. únor 2017

Ahoj, tak lezení na stůl musíš zarazit. Fakt si může ublížit. Byť lepancem na zadek. Moje dcera ro dělala taky. Nejsem zastáncem bití, ale dvakrát jsem jí plácla, jen plácla, na holý zadek a pomohlo to. Měla jsem z toho i výčitky, ale už to nedělala. Vysvětlování v tom věku ma cenu jen někdy. Ony ty děti nechápou, co je to ublížit si. To samé s tím jídlem, jíst rukama bych třeba i dovolila, ale patlat kolem sebe ne.
Vytahování věcí z linky mi nevadilo. Vždycky, když jsem vařila, malá si vse vytahala a vařila taky. Byla to sranda.
Obecně, na děti je treba být dusledná, oni zkouší, co vydržíme a pokud jim to povolime, polezou nám po hlavě. Dusledky moc volné výchovy pak vidím ve školce. Některé děti své rodiče mají úplně na háku.

netopejr
5. únor 2017

Deti jídlo hazou v průzkumu gravitace a zkuunani sveta. Jídlo nehazeme, to neděláme. Dávám od stolu. Většinou hazou, když už jsou najezeny.
Na stul nelezeme. Pravidlo. Sundám, zopakujem si ho pětkrát, stejne tonpal zas udělá. Na stul nelezeme. Dam dolu. Přestane to.
Nemyslim, ze si male dítě az tak spoji placnuto se zakazem, a na některý to stejne nefunguje - ani i starších ani v situacích, kdy už to pobiraji s jistotou.

Vytahováni věci z linky mne teda nevadí. Naopak, mam urceny skřínky, kde to je ok, tam si muzou hrabosit, jak chtějí. Když jdou k te, kde jsou veci rozbitne, reknuTady ne, ukazu, kde jo, funguje to moc dobře.
Pro dítě je těžké oorad chápat tohle ne, zvláště když nemají nabodku toho, co ano.

kajos12
autor
5. únor 2017

Děkuji za vaše názory. Hrabošení v lince až tak neřeším, i když někdy jsem opravdu naštvaná, když čekáme návštěvu a já nestihnu vše do linky naukládat zpět. 😀
Také jsem si myslela, že hází s jídlem, když je najezená a z důvodu, že ji zajímá, jak to padá dolů atd., ale ona to začne dělat třeba po třetí lžíci jídla... A když ji to jídlo zvednu ze země a podám ji ho, znovu s ním hodí a má z toho zábavu.
Zkouším to vysvětlováním, protože manžel nesnese, když po ní řvu (a ona z toho má stejně jen srandu) a navíc teď bydlíme v 1. patře, v přízemí jsou příbuzní a jde tam vše slyšet, tak nechci, abych byla matka, která jen řve. 🙂

karlajasmine
5. únor 2017

Ja jsem zavedla, ze kdyz syn haze jidlo na zem, tak ''je najezeny'', jidlo seberu a syna vyndam ze zidlicky. Rychle to pochopil. Taky jsem mu vysvetlila, ze kdyz mi chce rict, ze ma dost, tak ma jidlo dat mamince a ne na zem.. to uz taky pochopil, tak kdyz neco nechce, zacne mi to podavat a tim padem vim, ze je cas ho vyndat ven.
Pokud ma hyperaktivni naladu, taky zabira mu jidlo podavat po malych kouskach - nedat mu toho tunu, aby to musel jist pekne po jednom kousku a nemohl to nikam hazet.

Lezeni na stul bych proste durazne zopakovala, dala dite pryc a necim ho rozptylila. Kolikrat muj syn dela zakazane veci, kdyz chce moji pozornost, tak mu nekolikrat zopakuju zakaz, a navrhnou jinou cinnost, kterou budeme delat, reknu mu, ze vim, ze je hodny a tohle delat nebude, a ze misto toho si pujdeme zahrat x nebo y. Pak ho pochvalim, jak se pekne venuje hrackam.

karlajasmine
5. únor 2017

@kajos12 A jinak urcite bych nezvedala jidlo ze zeme a nevracela ji ho.. jakmile muj syn neco hodi na zem, tak uz to proste nedostane.. reknu ''No, hodils to na zem, tak uz to nemas, smula.'' Rvani rozhodne ne, to podle me nefunguje.. Ja kdyz mi to obcas ujede a na syna neco zakricim tak na me zakrici zpatky ''NE'' a ma z toho srandu.. myslim, ze nas deti hodne kopirujou a kdyz vidim nekde v tramvaji ty nejvic rvouci matky, tak mi prijde, ze maji zaroven nejdrzejsi deti..

kika_21
5. únor 2017

@kajos12 Doporučuju návštěvu do úklidu zapojit. Nemusejí potom do posiloven. Často je třeba nutné dát ke dveřím kýbl a hadr-návštěva se ještě omluví, že ruší při úklidu. Hrozná-ale kdo nemá děti, nepochopí, kdo je má, pochopí-bordel v bytě, šťastné dítě.😀Pokud je potřeba, křiknu. Mám i starší děti a nebudou si ze mne dělat legraci, když jim VYČERPANÁ matka se snaží něco vysvětlit. Pokud se týká práce s PC, aŤ se mi smějí, ale já se ráda přijdu jako do zoo podívat, jak jim za 6-20 let jde výchova vnoučat...Také se jim nebudu smát. Kdybych malému posluhovala zvedáním jeho jídla, nechtěla bych, aby se mi ještě smál. Dám mu v tom případě lopatku a smetáček. Ochotně pro ni běží a rád jídlo zamete. Práce je pro něj ještě zábava a já doufám, že mu to vydrží. Bylo by to dost podstatné do života...

lucyp13
5. únor 2017

Pokud hází či ničí jidlo,davam od stolu,ona hlady neumre a pak si rychle rozmysli zda to udělá znovu,jsem v tom dusledna a funguje to..,lezeni na stul(u nás hody na stole) proste ne,reknu to 3x a dost pak dostane,je mi lito, v některých věcech neustále domlouvání nefunguje btw. Asi budu za silenou matku ale pokud nekamm leze/sktrka ručičky tak ji nechám ať si zkusí ze to boli/pali a pak dá pokoj viz. Sahá na hrníček s čajem ok ať si sahne...ruku si neopari a už ted ví že to pali,to samé když spadne ze zidle..boli to...

netopejr
5. únor 2017

@kajos12 Nepláti to u všech děti, ale jedno dítě mi od ca roka da ty věci zpátky, když mu to řeknu. A celkem ochotně. Jakož i jiny obdobný věci. Proste deti si hrajou, tak není 100 % veci na svem miste. Je rozdíl mezi par vyházenýma věcma a nepořádkem, je rozdíl mezi nepořádkem a spinou,
Chápu, ze chceš mit uklizeno, když přijde návštěva,ale dítě si v tu chvíli holt s něčím hraje....
Vítané návštěvy Ti nechodí kontrolovat pořádek, ale jdou za vana, na lafe, na pokec a tak. Ti ostatní nechť se stavem veci u vas doma vyporadaji, jak umi, to je jejich starost.
A matku od deri nepotěší nic vice, nez realne zjisteni, ze i jinde to není jal pred fotografováním do zurnalu, ale ze i jiní maji bezny provozní stav. 😉

kajos12
autor
11. únor 2017

@netopejr Ona si to za sebou taky někdy uklidí, ale většinou to pak do minuty vytáhne zpátky.

@lucyp13 Také to tak zkouším, že vyhodí a já jídlo ukončuji, ale zatím to nějak extra nefunguje. Snad to chceš čas. Dcera mi lezla na křeslo, u kterého jsem ji předtím asi 15x řekla, že tam nepoleze. Při lezení ji podjela noha, ona spadla tak, že se ji spustila krev z nosu, ale stejně tam leze dál...

Snad z toho co nejdříve vyroste, jinak se zblázním...