Ahoj holky, potřebuju se trochu vykecat. Mám 16 měsíční dceru, je bezvadná, hodná...prostě fajn holka. Poslední dobou se ale moje bezvadná holčička mění v holčičku, co nepoznávám. Vždycky krásně jedla, vlastně skoro vše, co jsem jí dala na talíř. Momentálně jí jenom topinky, občas přesnídávku, piškoty, rohlík, toust, kaši, musli tyčinku pro děti od Hipp. K obědu teda zatím až na vyjímky vše co uvařím. Vždycky spala celou noc, poslední dobou se vzbudí mezi 4-5 a ječí, někdy usne, někdy neusne. Nehledě na to, že se posunul čas a když je dobrý den a neječí, tak vstává mezi 5-6 hodinou. Za letního času vstávala mezi 6-7. Mám pocit naprostý beznaděje a je mi naprostou záhadou, jak se z takového maličkého svéhlavého jedince stane dítě, které jí, spí...To že neposlechne na první doboru je mi fuk, vždycky poslechne na tu druhou, poslušná je. Nicméně to jídlo a spaní mě děsně vysává, mám pocit, že jí pořád buzeruju. POMOC!!!
Manžel mě nepochopí a babičky si na takové věci už nepamatují...
@mamba79 To je asi časté, u nás taky ... Ve 14 měsících se šprajcla s jídlem (do té doby jedla všechno a většinou nenechala ani lžičku). Nechtěla cokoliv co vypadalo jako oběd (maso se zeleninou a příloha, polívka apod.) Do třech měsíců se to tak nějak srovnalo. Spaní jak kdy. Má období kdy usíná krásně a nebudí se ani jednou za noc. Stačí např. prodělaná nemoc, jako měla teď (aftózní stomatitida) a spaní je rázem hrůza i po nemoci. Přesně jak u vás, probudí se a ječí a vlastně vůbec nevím co chce. Děsy to nejsou, spíš ještě dozvuky té nemoci. Někdy zas zpracovává události dne. Nejspíš to přejde.... Ale celkově je to u nás v tomhle věku (22 měsíců) o dost lepší než před půl rokem (jak se spaním, tak s jídlem, tak s posloucháním), ani už se tolik nevzteká.
Opravdu to chce vydržet 🙂 První dcera byla s jídlem v pohodě, problémy začaly ve školce, ten nejedl hrášek, ta zase mrkvičku - prostě to okoukala od dětí a začala se bouřit ve třech letech, teď chodí do první třídy a jediné, co nejí, jsou houby (prý ji smrdí). Druhé dcerce jsou 2 roky 2 měsíce a zatím jí všechno, ale trvá jí dlouho, než ji donutím ochutnat něco, co ještě nejedla, prostě nechce zkoušet nové věci ... a poslední dobou chce jenom bonbony. Takže fungujeme tak, že "Až sníš polévku, dám ti bonbon" - jinak to nejde a vzteká se. A vstává v 5 ráno 🙂, ale v poledne spí 2 hodiny. Fakt nám nezbyde nic jiného, než zatnout zuby a vydržet 😀
@kikabla
@lenicka07
@katfan
@monad
taky mi to občas přijde jako začínající období vzdoru, ale člověk neví, co se jim honí v hlavě. U mě má ale smůlu, nejsem moc maminka, která ráda ustupuje, občas narazí a pochopí...Dneska jsem jí nechala být, ráno jsem jí nakrájela jablíčko do misky a tu nechala na stole. V 9 byla miska prázdná 🙂. Pak jsem si otevřela jogurt a sama si řekla, že chce, teda dala si asi 5x do pusy, ale taky dobrý. A oběd dobrý, to snědla skoro všechno. Mě nevadí, že vstává v 6, sama vstávám brzo, mě vadí ta pátá a s brekem, to snad brzo skončí. Jinak spí krásně, nejpozději v 7 večer spí a vstává v těch 5-6 a po o spí dvě hodinky. Nikdy jsem si nemyslela, že jsou děti tak náladové 😀 , tak uvidíme, čím mě překvapí...A taky mi přijde, že se jí prořezávají další trojky, tak možná proto všechny ty změny...možná taky ne 😀 .
Jo přesně neustupovat 🙂 několik měsíců trvalo než pochopila, že se mnou nehne a poslouchá jak hodinky (zatím 😀 teda ještě venku to bývá někdy problém, tak jí zaujme spousta věcí a nechce jít od toho. Takže lidi ze vsi by spíš referovali, že máme vzteklé dítě, ale doma s ní fakt v podstatě už nemám problém. Taky funguje mít zavedený nějaký řád, režim dne a když si na to zvykne, tak už se nevzteká. S jídlem se po nemoci hodně vylepšila, dneska mi za dopoledne snědla dvě přesnídávky a dva jogurty a krajíc chleba (sama si řekla, že chce ještě) 🙂 Já už to s jídlem neřeším, říct si umí, tak hlady určitě neumře. Prostě mají taková období kdy moc nechtějí jíst nebo jedí jen některé potraviny.
@katfan jojo, já ani netušila, že mám tak pevné nervy 😀 ...sednout si večer k televizi s pivem nebo vínem je největší odměna za hysterický scény a záseky. Třeba dcera momentálně usíná, takže si jdu zacvičit, udělám si dobrou večeři a hupky k poslednímu dílu kriminálky s Trojanem a se sklénkou vína samozřejmě 😎 .A to prádlo co mám vyžehlit budu přehlížet přibližně do neděle, kdy si babička dohodla celý den s naší mladou 😉 .
ahoj,moje první dcera, tak u té se to taky zlomilo možná v tomhle věku.. od té doby moc nejí, od dvou let nejí vůbec teplé jídla nejí skoro nic a taky nespí.. je hyper.. chodí spát až okolo 22h, no teď co chodí do školky c hodí spát dřív..
ale možná je to jen období, buďte ráda, že vám papá teplá jídla, u nás se to nejí.. teda jenom malinká, ta papá krásně, doufám že jí to vydrží.. ale třeba šunku, sýr atd, už taky nějak nemusí... 😒 ale alespoň ochutná
nooo nepřeji vám problémy co máme my s tou starší co nejí skoro NIC!!! nezoufejte, podle mě jí zatím pěkně, třeba je to jen období..