14měsíční syn se neustále odkopává a je chladný

brendamonique
8. zář 2015

Zdravím maminky, jistě zde již toto téma bylo nespočetněkrát omíláno .... avšak ...
Mám 14. měsíčního chlapečka, který se nejspíš jako polovina všech dětí v noci neustále odkopává.
Zkoušeli jsme deky ve stylu spacáku a různé pytle, ze kterých se bohužel vždy nějakým způsobem vysoukal a spal opět na dece či peřině.
Problém je ten, že pod pyžámkem má nožky (stehýnka i lýtka) chladná, ručičky i ouška též ... a já se tedy ptám, když nic nezabírá - mám-li syna navléknout na spaní
a dát mu kupříkladu punčocháčky a body s tričkem navíc ?
Prostě ho navléknout jako bychom se chystali ven ? Jelikož žádné jiné řešení mě už nenapadá.
Pokud to některá z vás řešila obdobně či má ozkoušený nějaký jiný nápad. Prosím o radu.
Bojím se, aby mi nenastydl a nevím ani, kde je přesně ta hranice mezi tím, kdy je dítěti akorát i když nám zimomřivějším matkám se to nezdá
a kdy už je potřeba navléci ? U nás se přes noc vypíná topení a tak si nevím rady - občas se minulou zimu stávalo, že měl i vlažnější tělíčko.
Moc předem děkuji za vaše komentáře 🙂

losice
8. zář 2015

pyzamko z merino vlny, nejlepe overalek vcelku i s ponozkama 🙂 nebude nabaleny a zaroven se krasne udrzi v teple!

ludmilad
8. zář 2015

Dát ho do spacího pytle - jsou tam přece otvory na ručičky, je to jak taková vesta, z toho se nemůže vysoukat.

lawazzaa
8. zář 2015

Ja četla v knížce o spaní miminek, že ho máš obléknout tak, aby mu bylo teplo i když se odkope.. takže klidně vrstvu navíc ;)

festa
8. zář 2015

Přesně jak říká Ludmilad, dát do spacího pytle. Z toho se vysoukat prostě nemůže. My používáme tento: http://www.eshopbaby.cz/gesslein-bubou-sensitiv... Je sice dražší, ale je opravdu super a má i odepínací rukávy.

majka43
9. zář 2015

Já dávám na pyžamko ještě flísový overálek.

ladie
9. zář 2015

@brendamonique spacák! Já nedám dopustit na spacáky z IKEA za pár korun.
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/5025...

jaded_
9. zář 2015

Za me obleci tepleji. Muj syn na sobe nesnese zadnou prikryvku,ani plenku,natoz deku ci perinu. Ve spacaku ci pytli chyta hysterak. Takze jedine zbyvalo obleci tepleji.

pisisvori
9. zář 2015

Doma mit teplo a ne 18 🙂.

leikkka
9. zář 2015

děti spí od narození ve spacím pytli a nikdy z něho nevylezly, stále v něm spí - 4,5 roku a 2,5roku. Jinak obléct tepleji 🙂 něco z funkčního prádla

pisisvori
10. zář 2015

@leikkka ja bych rekla, ze deti, ktere spi v takovem veku v pytli by se vzbec neodkopavali a nic jin nevadi. Prvni dcera v pytli rvala hned od mala, starsi tak id 5-6m uz v tim nevydrzela, hrozne se v tom kroutila, budila, vztekala...takze hezke reseni, ale ne pro vsechny deti.

brendamonique
autor
10. zář 2015

@pisisvori ... jo to bychom si zrovna teď přáli také 🙂 ale topná sezóna dle vyhlášky ještě nezačala, takže nám nezbývá než mrznout a čekat než topení pustí, ale i tak ho v 10 večer vypnou a byt do rána, než se opět zapne dost vychladne ☹ ... přes den občas zatopíme alespoň na chvíli troubou ☹

MOC DĚKUJI MAMINKY za veškeré připomínky a komentáře a za váš čas ! 🙂

děkuji ženy za nápady a zkušenosti ... zkoušeli jsme zapnout spací deku, ze které se po chvíli vysoukal a situace byla opět stejná - ve spacím pytli, který má na sobě připnutý chytá hysterický řev, jelikož si náš nejmladší mazánek zvykl v noci si sednout, nebo stoupnout, či se přesunout k nám na postel, což má v pytli omezený pohyb a tak i když jsme mu ho zapli až o půlnoci, když byl rozespalý, v naději, že to bude lepší ... moc jsme neuspěli ☹ i když by se to zdálo jak nejsnazší řešení ☹ ... Damiánek je aktivnější od 9. m chodíme, nesnesli jsme od půl roka ani nošení v šátku či nosítku. Nesnese, jakmile má "svázanější" ručky či nožky a omezenější pohyb, v kočárku být také nechce, neustále vylézá, přes den si nepohraje, lítá jako šílený z místnosti do místnosti - to je jeho styl zábavy, teď nám začal kousat děti ☹ ... je to malý anarchista - oproti našemu staršímu je to celkem peklo a proto mě to jeho spaní dělá takové starosti.
Ani nevím, zda je vůbec normální/ v normě aby měl malý v noci studené nožky a ručky - jestli to vaše dítka mají také ?
Dnes v noci jsme mu dali dvě vrstvy oblečení - je to tedy krapet lepší - kupodivu spal normálně - čekala jsem, že se bude víc budit - to tedy uspělo na půl, sice spal hezky, ale chladnější (né tolik) ale stále byl ☹ ačkoliv se ho snažíme každou chvíli já i manžel znovu a znovu přikrývat, ale vydrží v tom 5 minut a zase nohy a tělo hore ☹ ... ráno jsem poté říkala manželovi, že ho snad budeme muset obléci do oteplováků, jinak že už nevím ...
.. ještě zkusím sehnat to kvalitnější pyžámko z ovčí vlnky ☹

leikkka
10. zář 2015

@pisisvori vsak ja vim, že každé dítě je jiné, proto pisi, ze pokud to nepujde, tak oblect tepleji. jen me udivilo, ze se z pytle vysoukal. Píši jen svoji zkušenost. Moji kluci pod perinou zvladnou spat,neodkopaji se uz nekdy od 2 let, ale na pytel si zvykli a chteji ho, tak jim ho brat nebudu🙂 🙂 😀

brendamonique
autor
10. zář 2015

@leikkka ... šťastná to žena ... takže můžu očekávat že by s věkem přišlo zmoudření ohledně spánku 🙂 ... kéž by přišlo ještě tuto zimu ☹

jbzirafa
10. zář 2015

muj syn (rok a kousek starý) taky spí zásadně na peřině. potřebuje si ustlat na bříšku a nahrabat si pod něj deku. spacák jsem odložila když se začeas stavět, jach chodí kolem postýlky tak mám obyvu že by si v něm spíš ublížil. takže teď mu dám peřinku na které si ustele a druhou ho jdu přikrýt když usne. v noci piřkrývám když se přehrabe (a mne vzbudí) a přestěhuje na druhý konec postýlky... větší zima než mě mu nebývá, ale jinak bych taky přioblékla - overal, ponožky, něco pohodlného, aby netlačily gumy v pase.

pisisvori
10. zář 2015

@brendamonique to necekej, starsi je 6 a je porad odkopana, umi se sama prikryt, ale udela to tak 1x za tyden, jinak jak ji prikreju je hned odkopana, ale samo je to lepsi nez ve 2 letecch, kdy se na posteli otocila tak 150x za noc😉. Jinak se da zapnout nejake elektricke topeni a podobne. Dcera, kdyz uz nemela overal tak mela ponozky a doma mame i v noci 23-24( pro rypalky - starsi nemela do 2 let ani rymu, ve skolce stonala podprumerne😉 na rozdil od otuzovanych deti😉😉😉.)

leikkka
10. zář 2015

@brendamonique může i nemusí, to se dopředu nedá říct 🙂 každé dítě je jiné. u nás to tak bylo 🙂a v pytli chodí po celém domě od první chůze. Zkus nějaké termo pradlo, to ho určitě zahřeje 🙂 Kdyby mu byla zima, tak je často vzůru.

maroussia
10. zář 2015

A co když se odkopává právě proto, že je mu teplo? Já když přijdu večer ložnice, tak tam leží obě děti i manžel bez peřiny (a to nemáme doma vedro), studenější nohy a ruce jsou normální, protože se ve spánku míň prokrvují... Kdyby mu byla zima tak nebude klidně spát (aspoň si myslím). Ve 14 měsících už to není "bezbranné miminko" 🙂

scvrcek
10. zář 2015

Synovi dávám teplý chlupatý overal, a to mu je přes 3roky..sehnat to v takové velikosti je už celkem boj, nejvíc seženu v hrabákách... a když opravdu mrzne, tak ho ještě podvleču..nikdy nespí přikrytý, spí až do rána, takže ani já se nebudím abych ho přikryla...
Je prostě extra nabalený, mám overaly fakt huňaté a chlupaté... a na 14m se dají sehnat dobře, těch je všude dost...
Jinak máme v pokojíčku na noc taky chladno, víc jak 20 nemáme nikdy (kromě léta), nechávám raději i otevřené okno a syna prostě nabalím..ale spíš bych volila teplý overavl, který je volný a pohodlný, než punčochy...

scvrcek
10. zář 2015

jo a spací pytel nesnesl taky od mimina...myslím, že to je vynález pro extra klidně spící děti...

elen222
10. zář 2015

@brendamonique máme dceru (2 a půl) a je to to samé. Věčně odkopaná, nikdy nesnesla spací pytle a nic, v čem by byla omezená v pohybu. Dřív jsem dávala balněný overalek a na to ještě jeden, teplejší a přes to ještě teplé větší ponožky, aby ji nestahovaly. Je ten typ, co má věčně studený nohy i ruce 🙂. Teď dáváme teplé pyžamko a teplé ponožky, ale jak bude chladnějí a v noci, když se netopí, bude v pokojíčku třeba 20 st., tak zase oblečeme dvě pyžama na sebe 🙂 .

1miska
10. zář 2015

mala bude mit v prosinci dva roky, nesnese spaci pytel, ani nic jiného, odkopana je stále - na noc ma bodycko + overal + ponožky, ale i tak je nekdy studena jako žábá.... ale zatím se k memu podivu nic nestalo, rymu mela jednou v zivote a to paradoxne v lete, spi celou noc bez probuzeni, jen ja jsem rano trochu ve stresu když je jak kostka ledu, ale navlekat ji ještě další vrstvu moc nechci

dannyblakely
10. zář 2015

Nevím, kolik máte doma stupňů, ale kdyby mu byla zima, tak by určitě nespal klidně a budil se. Pokud se mu spí dobře a ještě se nenachladil, tak bych dala jen teplejší overálek a nebo tričko s dlouhým, pyžamový gatě a ponožky a je to.. 🙂 Ručky a nožky chladnější bývají, ale jestli nemá studené tělíčko, je to ok

ema_s
14. říj 2015
Uživatel ema_s je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od ema_s.

Jejda, tak to je pěknej šikula, když se vyvleče i ze spacích pytlů :D Nevím, jaký typ ste měli, já používám spací pytel Hopper značky Lodger a docela by mě zajímalo zda je možné se z toho vyvléct :D Jestli ano tak určitě prostě naoblékat, já bych zkusila takový ty teploučký chlupatý pyžamka a pak ponožky a zkoušet, možná netrefíte hned na první pokus ideální počet vrstev aby mu zas nebylo ani moc teplo, ale asi vám nic jiného nezbývá 🙂 A hlavně zkoušet na tělíčku, ne na ručkách nebo nožkách, ideálne tělíčko nebo nosík 🙂

brendamonique
autor
14. říj 2015

@maroussia ... popravdě se mě na to v rodině ptali, jestli mu náhodou není horko - sama netuším, že jo, když mi to ještě sám říct neumí, ale dělá mi právě starost to jeho prochladlé tělíčko - nevím zda není tedy z nějakého hadího řádu studenokrevných a třeba je mu tak doopravdy lépe, ale když na něho k ránu sáhnu (mimo jiné, tedy už topíme, ale do 22:00 pak se topení vypne a k ránu už je v místnosti celkem chladno, což normálně přikrytým jedincům nevadí 🙂 ... ale tedy pořád je pod pyžámkem chladný ... i vyřešila jsem to tak, že dostal obrovskou lehkou chlupatou deku s beránkem - protože spací pytle jsou opravdu super věc, ale náš vztekloun, který se v noci častěji budí a pokaždé stojí či leze k nám, ho zuřivě odmítá - i tak má tedy berana + když je větší zima, mám v postýlce připravené ještě jedno tričko a jedny kalhoty a při nejhorším občas k ránu "dospává" ve dvojím oblečení a je klid ... doopravdy mezi zimou a horkem je tenká linie, kterou se snažíme udržovat, aby nebyl prochladlý a zároveň ne přehřátý, tak snad nám brzy začne lépe a hlavně klidněji spinkat.

MOC DĚKUJI HOLKY/ŽENY/MAMINKY za všechny připomínky a komentáře, doufám, že se budou hodit i někomu jinému nejen mě - jsem vám moc vděčná za diskuzi, která mě uklidnila, že v tom nejsme sami, navrhla pár zajímavých řešení a tak moc díky za nové informace a váš čas, jste zlaté ! 😉

maroussia
14. říj 2015

@brendamonique Naše dítě spí zásadně NA dece, ne pod ní a když mu dám dvě - na jednu se položí a druhou ho po usnutí přikryju, tak si ji stejně nějak namotá pod sebe... a nesnáší overaly 🙂

zuzaluky
14. říj 2015

Muj syn taktez nesnese byt prikryty. Davam mu teplou a meķkou jarni bundu o par velikosti vetsi a teplacky.

verkaunka
14. říj 2015

Ahoj, já dávám silné punčocháčky, aby měla v teple nožičky a někdy i pod ně slabší ponožky, a bodyčko, aby měla v teple záda a když je s krátkým rukávem, tak ještě slabší triko s dl. rukávem... zase se snažím, aby nebyla moc nabalená, obecně máme doma chladněji...

brendamonique
autor
15. říj 2015

Jak to tak pročítám, tak se odkopává rádo většina dětí a většina z vás to řeší individuálně, stejně jako jsou individuální naše dětičky, tak hlavně, že si nakonec přijdeme každá na způsob jak je uchovávat v teplíčku drobky potížisty 😀 ... no každopádně už aby zas bylo jaro ... nastoupil sychravý podzim a už se vezeme s rýmou, takže v noci neúnavně shazuje peřinu a já přikrývám 🙂

@maroussia 🙂 my na "dece" spíme vlastně všichni - jako dítě jsem neměla v oblibeně klasické prostěradlo, tak spíme na dvojdece 🙂 ... malý se nám zas do peřinky někdy tak podivuhodně zamotá, že než abych ho z ní v noci rozmotávala, hodím na něj toho beránka a tak to střídáme v průběhu noci podle toho, kde se válí peřina nebo spíš on na ní a kde deka 😀

jetynka
15. říj 2015

U nás taky spací pytle letěly do kouta, nesneslo ho ani jedno dítě, ale ani se jim nedivím, mi by se taky nelíbilo mít nohy v jednom kuse někde v jednom místě a neumět si je třeba jen na chvíli vytáhnout, já dospělý mám s tím problém a chytla bych amok asi 😀. Mám věčně odkopané děti, takže to řešíme teplým pyžamem a hrubýma ponožkama (ty během noci taky občas letí někam) a když byli menší řešilo se to overalem + jedna vrstva vrstva navíc, když bylo chladněji. My v noci pokud není hodně pod nula stupňů tak topení na noc zastavujeme, takže kolem těch 19st na to spaní máme a spí se perfektně, neumíme spát když se topí, máme pak ucpané a bolavé nosy. Ale to je asi otázka zvyku.

pety91
15. říj 2015

Ono zase pokud to má nastavené, že je dítě zvyklé na nižžší teplotu v bytě, tak určitě bude mít lepší imunitu a nebudou stále rýmičky atd.