10měsíční dcera se v noci stále budí a pláče

nikousek1
18. bře 2016

Prosím o radu. Dcera má už 10 měsíců a od narození se v noci často budí. Ze začátku to bylo 2x- 3x za noc, ale čím je větší, tím je to horší:( Dokáže se vzbudit v noci i 10x !!! Zoubky jí lezly od 4. měsíce. Dnes má 4 nahoře, 2 dole. Nevím, jestli je to zubama... Mě to moc nepřijde. Stále jí kojím. V noci kojím pokaždé, co se probudí jenom aby znovu usla... Koupila jsem i čajík na klidné sny. Dávám ji to před spaním. Taky občas dám nurofen, aby jí něco nebolelo, ale marně.... Ani Dithiaden nepomáhá... Dám půlku a spí jen 2 hoďky... Pomozte někdo :( Jsem už psychicky na dně... Všem moc děkuji.

sisinka74
18. bře 2016

@nikousek1 určitě bych to neřešila nutofenem, nebo nějakýma patákama. Zkus homeopatika. Ale ne podle netu. My jsme normálně vyhledali lékaře, který se zabývá homeopatií a předepsal nám dva druhy. Taky patřičné dávkování. Malá se hodně zklidnila.

lv
18. bře 2016

spí u tebe? zkusila bych kde co /i když věřím, žes to udělala/, víc-míň teplo, vyvětráno, změnit režim spaní přes den, aby spala míň, i když to bude chvíli trvat a bude protivná večer, nebo naopak víc, pokud spí málo a je přetažená, na noc nedávat žádné těžké jídlo, zuby..no ty jsou peklo, snad nějaké to homeo..

kika_21
18. bře 2016

Mám 5 dětí a nepozoruji rozdíl, pokud jim rostly zuby-když, tak minimální-malému jsem je na noc namazala gelem. Dala bych přednost dítě přes den unavit rozmanitou činností- hra s kolíčky, když věšíme prádlo, dávání oškrábaných brambor do hrnce, procházka do přírody, kdy si povídáme o okolí, pak malého kojím a spí, já dělám oběd. Budí se asi v 1 hod, potom obědvá, odpol. jdeme ven, potom třeba čteme, prohlížíme knížky, je se sourozenci, hrají si, svačí, potom zdůrazňuji, aby byl už klid, že je pozdě. Večeříme, jdeme se koupat, čistíme zuby, pyžamko a kojím malého. Jde do postýlky, dám mu pusu, nechám otevřené dveře. Když pláče, vrátím se k němu, ale jen na minutku. V té době-10 měsíců se klidně třeba ve 23 hod ještě znovu kojil. Potom, už když sama jsem v ložnici, dělám pšššt, jakmile začne kňourat, aby se nerozbrečel. Byla období, kdy spal hůře, jsou i teď. Je to spíše ve dnech, kdy je toho na něj moc-jedeme do mojí práce a třeba ještě něco zařídit. V noci to zpracovává. Taky je radar na nenáladu, ale už jsem starší, tak se dokážu TROCHU ovládat-snažím se doma nehádat a mírnit se v okřikování dětí-snažím.Na prášky pro něj se rozhodně vykašli. Každé dítě je jiné, ale vše je dočasné. Mému je 2,5, počítám s opravdovým vyspáním tak od 2.třídy ZŠ, budou-li děti zdravé. Dřív jsem také šílela. Hodně síly. 🙂 🙂 🙂

lucinkaam
18. bře 2016

Vím, že toto stejné měla kamoška, a musela prestat kojit, teda ona prestala a jak zacala davat jidlo a kase na noc, tak mala spinka.. tím nechci rict at prestanes kojit, ale ona se tak rozhodla, protože ji taky nespala, pak uz ano ..Pevne nervy!

lucinkaam
18. bře 2016

a urcite jí nedavej žádné leky, hlavne ne Dithiaden! To je fakt oblbovak.. Nekdy se dokonce vazne musí pockat , než z toho dítko, jednoduše "vyroste" :/

melodygirl
18. bře 2016

@nikousek1 mě se takto budila dcera do dvou let. Asi nemusím psát jak jsem na tom byla zdravotně. Nepomohlo odstavení, ani pestrý program a tzv. unavení přes den, ani jídlo na večer. Prostě dráždivá nervová soustava. Pomohla homeopatie, ale chce to dobrého terapeuta. Dnes jsou dceři 4 a někdy je schopná se vzbudit i 4X a to spíme pořád vedle sebe. Pro změnu se zas nevzbudí na čůrání, pořád má na noc plínu a budí se úplně mimo něj. Držím palce

urtica
18. bře 2016

@melodygirl Přesně jak u nás :-/..dceři je 13 měsíců...někdy se může člověk na hlavu stavět a je to nanic - taky už jsem vyzkoušela vše z toho , co jste jmenovala...byla jí tedy jako mimču diagnostikována mírně zvýšená dráždivost, ale nic vyloženě dramatického...

svetlanap
19. bře 2016

@nikousek1 Byly doby, kdy jsme na tom byli podobně. Když byl malý narozený byl super, rekord byl cca 8 hodin spánku v kuse, myslela jsem, jak nemám supr mimino, ach ten omyl. Po třetím měsíci se to zlomilo, budil se často, už ani nevím, jak často, ale myslím, že někdy i co 15min. Zkoušela jsem kde co. Teplej, chladněj, víc větrat, radila jsem se s doktorem (v podstatě neporadil), dávala jsem místo nějakého kojení čaj, jestli nemá žízeň, kaše - z těch měl zas větry. Radila jsem se i s laktač. poradkyní. Nakonec mrňous (i když se mi to moc nelíbilo) putoval mezi nás do velké postele. Byla jsem přesvědčená, že mi to ulehčí aspoň vstávání. O něco se to zlepšilo, ale žádný zázrak. Měla jsem po kojení zas problém usnout. Vypadalo to pak tak, že mrňous jednou za čas usnul na dýl a já zírala do stropu. Když už to nevydržela švagrová a (mohlo to být kolem toho 10. měsíce) mi ho normálně sebrala a vzala si ho domů na noc, mělo to mít ten smysl, že se aspoň jednu noc vyspím, když mi pak řekla, že spal celou noc a vzbudil se jen jednou na čajík, málem mě trefilo. Jo vybudovala jsem si u něj závislost na prsu. Když ho neměl, ani ho nenapadlo se vzbudit. Rozhodovala jsem se, zda nepřestat kojit, měla jsem toho dost a byla jsem unavená, k tomu jsem dostala do prsa zánět - brala jsem to jako znamení, že je načase už nekojit, ouha - nekonečný řev jsme vydrželi do 6 do rána, pak jsem mu mlíko dala. Začalo to znovu - místo jednoho kojení sunar, zpět do své postýlky (což bylo horší) . Jak to ale samo přišlo, tak to samo odešlo - po roce přestal sám od sebe spát po druhé odpoledne. Momentálně spí jen jednou 2-3h kolem třetí vstává, přestala jsem ho "nutit" chodit spát v 8, chodí až v půl 10, je je to taky náročný a možná někdo řekne, že v 10 má dítě už 3 hodiny chrnět, ale já kojím 1x-2x za noc (nepočítám zuby a nemoc). Ve dne dávám mlíko kdykoliv si řekne, rezp. vyhrne triko. 🙂 . Teď je mu 15 měsíců, spí od půl desáté do osmi, někdy devíti. Zkusila bych kde co, jen asi dytiadem s nurofenem moc ne. Dytiadem je pokud vím na bodnutí hmyzem a zklidňuje, ale nevím jestli bych to řešila takhle. Když radikálně, tak asi přestat kojit, ale já to nedokázala a nechci říct, že to musíte dělat. Známá měla taky takový problém, spal jí sice v kuse, ale jen 3 hodiny za noc, zbytek si hrál, tam prý šlo o poruchu šťitné žlázy. Každé dítě je individuální, poradila bych se z MuDr. pro jistotu, ale spíš si myslím, že máte taky závisláka na prsu, každopádně držím palce, aby to bylo ok, vím jak na tom jste a nejste v tom sama, je nás víc, co máme doma nespavce a příčin to má mnoho. Chce to zkoušet, vydržet, i když se to mnohdy nedá. Sem tam třeba zapojit roinu, aby pohlídali, vykašlat se na praní a uklízení a jít spát, pomůže to, ne na dlouho, ale mě stačilo i trochu. Držím palce.

koordinatorka_odboje
19. bře 2016

Mne mamka rikala, ze jsem tohle taky delala a detska doktorka me zvazila a zjistila, ze jsem hladna. Predepsala sunar a od te doby jsem spala jak drevo

nikousek1
autor
20. bře 2016

@svetlanap Moc děkuji za názor, potěšilo mě to. Taky bych se přiklonila k názoru, že je malá závislá na tom prsu... Jenže ona se jinak neuklidní. Nevím, zkusím ještě kde co a uvidíme. Doktorka stále tvrdí, že ty kojené děti to takhle dělají a že je to ze zubů... No nevím nevím. ....

nikousek1
autor
20. bře 2016

@lv No, zaspávám ji na rukou. Když usne po půl hodině zaspávání, tak ji opatrně ukládám do postýlky a spí. Ale netrvá to dlouho... Asi tak po hodině se budí. Tak jí dám prso, aby se unavila a znovu usla. Když jí dám čaj,tak je už vzhůru. Prostě si to prso vyžádá no. Zkouším ji dávat k sobě spát, ale o moc velký rozdíl to není. Já bych spíš řekla, že je závislá na tom prsu no.. Ale nevím, jak přestat kojit.

melodygirl
20. bře 2016

@nikousek1 to je sázka do loterie, zda-li je závislá na prsu. Já kojila dceru 20 měsíců a i po odstavení se budila klidně i 10X za noc, ještě půl roku po. Pak jsem nasadila homeopatika a teprve se to zlepšilo

nikousek1
autor
20. bře 2016

@melodygirl A ty homeopatika mi předepíše dětská lékařka?

melodygirl
20. bře 2016

Nee, to musí být odborník homeopat. Chce si to najít nějakého kvalitního, který na základě asi hodinového pohovoru s tebou vybere konstituční homeopatikum přímo na míru. Je to samozřejmě placené. Já mám tedy pediatricku homeopatku, ale to nebývá časté.

luba41
20. bře 2016

toto je další stupen vývoja ..dieťa v tomto období 8-viac mesiacov začína "trpieť" separačnou úzkosťou, vyžduje blízkosť matky, spracúva vnemy zažité počas dna.. kedže k prekonaniu strachu , uspaniu potrebuje niekoho-tak prečo odmieťať dieťa? najhoršie je z toho to vyniť hlad, dojčenie..pričom nadojčiť a uspať dieťa na prsníku je najlepšie..a tú prítomnosť matky - prečo nenechať spať dieťa v posteli s matkou? bude sa cítiť v bezpečí, aj počet budení sa zníži..hlavne na prsníku hned zaspí, netreba vstávať a prekladať do postielky a hlavne neprecitne úplne, pretože matka sa zobudí ešte pred jeho zobudením..niekto sa uchýli k dudlíku, niekto nechá dieťa vyplakať, niektorá odstaví od dojčenia, tá ktorá dojčí- dalej uspáva dieťa na prsníku..nehladať za všetkým choroby, zuby a netreba riešiť to liekmi..stačí počúvať a pochopiť svoje dieťa..

nikousek1
autor
20. bře 2016

@luba41 ano, je to pravda. Ale mám jednu otázku - trvá separační úzkost už od narození? Moje dítě to takhle dělá od narození a zdá se mi, že je to den ode dne horší a horší. Chápu své dítě, a dala bych ji první poslední. Ale moje psychická stránka je druhá věc. Nevěřím, že všechno je kvůli separační úzkosti. Podílí se na tom hodně faktorů,.... 😖

nikousek1
autor
20. bře 2016

@melodygirl a můžu se zeptat, jaká je to přibližně částka?

majvik
20. bře 2016

mám zhruba stejně staré mimčo a podobný problém. Akorát jsem na tom na rozdíl o trochu líp, že to nedělá od narození, ale až tak od půl roku ale zas to mám horší o to že s náma v ložnici spí i starší, takže musím malou utišit při prvním zakníkání. Jinak vzbudí ségru a to potom začne kolotoč kňourání z obou stran. Zkoušela jsem nějaká homeopatika, čaje i bachovy esence a nic z toho nezabralo nijak zázračně a trvale... Vyřešila jsem to tak že malá spí s námi v posteli, když se probudí, strčím ji prso do pusy a většinou hned usnu a spím dál a ona si žužlá.... Horší to je že občas kouše☹ Tak to pak není přijemný probuzení😀 Láhev s UM nechce ani za nic a uspat bez prsa se mi taky ještě nepodařilo... Snad jí to časem přejde🙂

lajla
20. bře 2016

Taky doporučují homeopatika...
Než vás přijme homeopat zkusila bych sedalii, event chamomila 15ch
Jinak mi se děti taky budily, x krát za noc... Ale přece jim kvůli tomu nebudu zatěžovat játra☹

luba41
20. bře 2016

@nikousek1 ja si myslím, že je to normálne správanie..každé dieťa je iné..niektoré je naviazané príliš, niektoré menej..ale mamka je len jedna, je tá najhlavnejšia v jeho živote..dieťa sa stále vyvíja, každé obdobie je iné, spracováva vnemy v každom veku inak..ja odporúčam "neriešiť", ale prisposobiť sa, vyrovnať sa s tým..čím menej budeš riešiť a hladať "niečo" /príčiny atd/, tak budeš z toho menej nervozna, vyčerpaná..počúvaj svoje dieťa, nechaj tomu volný priebeh.. povedz si že tak to má byť a prisposob sa mu.. hlavne nie lieky, ved nie je choré..skús to spoločné spanie, tým mu pomožeš najviac..

melodygirl
21. bře 2016

@luba41 musím se zakladatelky zastat, v tom, že hledá důvody a hodlá ten stav zlepšit. Kdo to nezažil a nesáhl si se svými silami na dno, těžko bude hodnotit. Sice v 10 měsících je to ještě předčasné, ale chápu, že je znavená a pak i přes den vyčerpaná a pak si nemůže děcko užívat přes den naplno. Moje dcera od 4 měsíců začala šíleně spát, budila se po 15 minutách, od půlnoci po hodině, později se přidaly noční křiky trvající hodinu, ústící v noční děsy, které se ještě tu a tam objeví ve 4 letech, do dvou let se budila i 10X za noc. A to podotýkám, že od narození spíme v jedné posteli, praktikovala kontaktní rodičovství, prso měla kdy si řekla. Byla jsem nucena odstavit ve 20 měsících kvůli svoji medikaci, protože jsem ten nápor zdravotně nezvládla.

kika_21
21. bře 2016

@melodygirl Neuvažovala jste o tom, jestli dávat 2 letému dítěti prso kdykoliv si řekne není přehnané?Já bych tak trpělivá nebyla. Musím ale napsat, že jsem bohužel málo trpělivá, i když mám hodně dětí a bylo by možné myslet si opak. Musím si dávat poměrně dost pozor, abych svoji netrpělivost ovládala. Jelikož se věnuji výcviku psů, dělá mi to pak problémy-nedá se to prostě porovnávat. Pes po povelu poslechne, syn si v 11 letech ťuká na čelo-řekne:Kdybys počkala, já bych to udělal.To jen na vysvětlenou. Obecně matka by měla být trpělivá. 🙂 Jinak chápu, že nevyspání je hrůza-z vlastní zkušenosti-ne ani tak s dětmi-překvapivě sama na povel neusnu a to si ho dávám často sama. 😕

melodygirl
21. bře 2016

@kika_21 myslím, že pro většinu matek se to zdá přehnané 🙂, těžko někdo může soudit situaci, kterou neprožil. Já jsem kvůli zvýšené dráždivosti nervové soustavy své dcery, která byla zjevně způsobena komplikací u porodu neměla pohodovou mateřskou, dcera mě první dva roky téměř probrečela a prso bylo jediným zklidňujícím prostředkem. Docházela jsem intenzivně k dětské psycholožce, jak se sebou, tak z dcerou, takže téma kojení mám dokonale zpracované🙂)

melodygirl
21. bře 2016

@nikousek1 většinou vstupní kontrola, nebo pohovor stojí okolo 1000,- a pak se dochází tak cca 1X za měsíc a to je tak 300-500,-

hankaamarek
21. bře 2016

Mám holčičku 2.5 roku, taky máme problém se spaním, ale u nás to způsobil reflux. Zlepšilo se to po prvním roce, taky jsme se naučili s tím pracovat. Do dnes ale usíná jedině při kojení.

nikousek1
autor
22. bře 2016

@majvik Tak to teda pevné nervy. To mě by asi odvezli s takovou no... Já když zaspávám malou na rukou tak mi usne, ale poslední dobou taky moc nechce takhle zaspávat. Jenže sama taky neusne. Musí se unavit taháním prsu... Kdyby alespon spala, když ji zaspím na rukou. Bolí z toho dost záda. No každopádně přeju hodně sil a pevné nervy... Protože musíme počkat, až to přejde no ;)

nikousek1
autor
22. bře 2016

@hankaamarek ještě kojíte?

hankaamarek
22. bře 2016

@nikousek1 ano, ještě kojíme. Už jen na usnutí, hlavně v noci je to nejrychlejší způsob jak malou uspat. Spí se mnou v posteli, takže žádné zbytečné vstávání a probouzení ani mě ani dcery. Ke všemu jsme si spolu postupně došly. Když je v pohodě, vzbudí se třeba jen jednou na čajík a jednou na kojení. Když ne, tak i 10x za noc.

nikolatje
23. bře 2016

Nepomuzu...ale nejsi v tom sama. Dcera ma 9.5 mesicu a usne jen u prsa a budi se 10-15krat za noc...chodim do prace a manzel je doma,ale protoze jsem si malou naucila v zoufalstvi na prso,tak ted tise trpim. Taky si myslim,ze po odstaveni zacne i lepe jist a i spat...kojeni se ale jeste nevzdavam uz kvuli imunite v tomhle pocasi. Moc drzim palce!!!!