Maminky,
mám 1,5 letou dceru, která chce spát s námi v posteli, ačkoliv má u naší postele svou postýlku. Vzhledem k tomu, že se spánkem máme problémy od narození, nevadí mi, že v postýlce nespí. Vadí mi, že když ji položím do postele, 20-30 minut po posteli skáče, leze z jedné poloviny na druhou apod. a když se vyřádí, usne. Kolikrát na to nemám "nervy", takže prostě po několika upozorněních, pokud toho nenechá, jde do postýlky, ji do té postýlky opravdu dám a odcházím. Samozřejmě strašně pláče, ale většinou usne - někdy do 5 minut, někdy do 15.
Jaký máte na to názor vy? Za pár týdnů se nám narodí druhé miminko a když si představím, že dcera bude takhle skákat a skočí na miminko.....
@kajos12 já mam zkušenost takovou ze pokud není dítě vydovadene nebo spali k večeru tak proste nemůže usnout. Teď je jaro a bude léto - nechala bych ho venku vyřadit - na hřišti nebo zahradě atd
Určitě nemá smysl ho nutit do spaní když má dost energie - tobě když se nechce spát tak taky neusnes....
U nás to je tak ze když jsou vybehani z venku - udělám klidně navečer závody tak proste lehne a do 5minut spí a kdyz unavený není třeba usne v autě navečer nebo jsme jen doma tak proste leze a směje se někdy skáče a nebo se převrací....
A spát bych ji nechala - hlavně až přijde miminko a bude doma neodkládejte starší do postýlky nebo mimo - začne zarlit a možná bude zlobit miminko
Tak dej do postylky mimimo a bude ochranene, ne?
no já bych ji do postýlky zrovna teď moc nedávala.... to může s psychikou pěkně zahejbat, když přijde druhý dítě...zkus pořešit, abys spala s mimčem i starším dítkem v posteli.
jinak co se týče vyřádění, je to těžký..přdpokládám, že nějakej rituál máte... zkus třeba k večeru po koupání/večerníčku nebo po jídle už ztlumit světla a nedělat nic divokýho, spíš si třeba prohlížet knížky, povídat si, aby se trochu utlumila.... ale předtím naopak conejvíc řádit, venku atd:D
Je to v podstate jeste mimino. Prijde mi snesitelnejsi nechat ji pul hodky nechat ,,dobihat setrvacnik", nez ji nechavat samotnou ubrecet ke spanku.To bych diteti neudelala. I dospeli se mnohdy neklidne pravaluji, nez usnou... pokud bude mit dcera pocit, ze ji do postylky strkate prilis casto a kvuli miminu, muze se stat, ze na nej opravdu skoci-ze zarlivosti.
Ahoj, mám děti 15 měsíců od sebe. Od té doby, co je druhý prcek na světě spí prvorozená s námi v posteli. Každopádně s tím skákáním si myslím, že se jí asi jednoduše nechce ještě spát. V kolik ji dáváte? A odpoledne po obědě spí? Jak dlouho?
Našemu Vašíkovi je sice jen 9 měsíců, ale taky má těsně před spaním poslední zařádění v postýlce, někde tu trošku energie najde a blbne... prostě ho nechám, je to jeho rituál a já to respektuji. U nás to sice trvá tak 5 minut. Pak usne během chvilky. Taky máme přiraženou k té naší a když jdu spát, putuje ke mě.
Taky bych nechtěla být v postýlce, kam jdu "za trest" a mamka odchází a já jsem sama a pláču... to se nedivím, že tam nechce být
Děkuji za vaše reakce, maminky. 🙂 Miminko do postýlky dát nechci - trošku zastávám kontaktní rodičovství (u novorozenců mnohem víc než u starší dcery) a navíc také kvůli kojení.
Naše dcera už na postýlku zvyklá byla - spala v ní od 10. měsíců, ale vždy musela usínat při flašce s mlíkem. Jenže před měsícem jsme byli v nemocnici, tak mléko dostat nemohla a tak se najednou naučila, že do postýlky ne...
To vyřádění - mám vypozorované, že pokud ji nechám vyřádit venku, usínání je pak daleko horší, je úplně rozptýlená, ale možná na to jdu špatně.
Vstává kolem 6 ráno, takže v poledne jde spát ve 12, spí hodinu, max. hodinu a půl, večeři má v 7, takže spát jde mezi půl osmou, osmou. Také jsem si říkala, že když se půl hodiny musí vyřádit, tak ji dám o té půl hodiny později spát - takže něco kolem osmé, spíš půl deváté. Ale výsledek stejný. Myslíte, že to mám dobře nastavené?
V podstatě ji do té postýlky ani dávat nechci, jen chci, aby se naučila, že tato část postele je její a že se takhle pořád nemůže přesouvat a skákat - už kolikrát nám spadla v noci z postele...
@kajos12 Ad kontaktní rodičovství - ty chodíš spát s miminem? Já tedy ani s jedním nechodila, takže to klidně může být po inkriminovanou dobu jinde a až půjdeš spát tak ho můžeš přestěhovat, stejně nelze nechávat mimino samotné v klasické posteli s 15 měsíční... a jinak to, že se nemá ve spránku přesouvat ji stejně není šance naučit.
Tak pokud razíš teorii kontaktní rodičovství tak nechápu proč jen u novoreznců a dceru vlastně ,,vystrnadíš,, ( a pokud vím tak kontaktní rodičovství není jen o tom zda dítě s vámi spí či ne)> ona to může cítit, vnímat proto začala zlobit (zda to dříve nedělala)
Syn také hodně zlobil se spaním - začal usínat s námi i když od malička měl vlastní postůlku tak před druhým rokem musel k nám do postele a chodil spát až na 23 se mnou. I když manžel a´t ho nechám vyřvat tak jsem to neuděla.
Ale nedávno nastal zlom a začal spát celou noc )někdy se 1x probudí na pití) > sebrali jem mu právě flašku, koupili velkou postel a šel do vlastního pokojíku a naučili ho že po přečtení odcházím vždy jsem řekla, že si s ním budu druhý den hrát, že teď musí odpočívat a já s tatínkem jsme hned vedle - asi za týden usínal už bez pláče (když jsem odešla tak plakal taínek n něj houknul nebreč a on opravdu přestal) Chce to pravidlen režim. Déle spát bych nedávala > jak to máme my - sny sva roky - ráno vstáá cca v 7:30 ( 7-9) po obědě kolem 13 jde na hodinu spát. V 19h večeře,19:30 koupání kolem 19:45 čteme pohádky a cca 20:00odcházím kdy usní nevím, ale ve 20:30 tuhý je 🙂 ldži s plyšáky a nehne se - dří také skotačil budil se 3x-x4 za noc...... >chce to čas
@j.a.n.i , @ladyhacek Píšu, že kont. rodičovství trošku zastávám, ne že ji razím a přes to nejede vlak. 🙂 Také jsem psala, že ji do postýlky přesunout nechci, jen chci vědět váš názor, jestli ji nechat vyřádit a nechat ji skákat po postelích. 🙂 Problémy se spánkem má od narození. Jen naši postel vyžaduje mermomocí od doby, kdy jsme se vrátili z nemocnice, kde byla hospitalizována na pár dnů a jednu noc musela spát úplně sama o patro níž na JIP, než jsem byla já. 🙂
@kajos12 známá měli s malou brobém kdy nehctěla spát v postýlce po dovolené a srovnal se to asi za půl roku. Co se týká postle my právě malého nechali vzůru déle - také řádil - ale kouka se mno na televizi a pak šel spát semnou jak chodil spát dlouho (22:30-23) tak usnul rychle a bez ,,blbostí´´ ale jak jsem psala už se nám to srovnalo. Manžel je na něj přísnější. Ukládla ho a říkál, ž emusí zůstat v postýlce. První dva tři dny když jsem odešli z pokoje tak plakal ale mluvili jsem na něj z vedlejšího pokoje - ať nebrečí že jsem tady. A pak nebrečel sám si lehne a přikrej se > ale je starší.
Můžeš zkuist jí nehcat vyřádit - ale pozor může to trvat a pak až budeš uspávat malé miminko bude to složitější . Zkusila bych také pevnější režim.
no vzhledem k tomu, ze pobyt v nemocnici je pro dite dost traumatizujici a toto dite si evidentne nejakou ,,bolistku" preneslo do usinani, bych se na prisnejsi rezim vyprdla. Asi bych sundala bocnici u postylky a zajistila klidovy rezim komplexne-ne jen hodku pred ukladanim. tzn.zadne zbytecne stimuly, zadny lepek (nebo omezit) a zadny bily cukt. Pozor na elektrosmog, doporucuji blackout zavesy. Dale aromaterapie, masaz. ...a pobyt venku...spis ,,unik do prirody" nez radeni na hristi-atim nemyslim vyhybat se detem a hristim-spis to rozumne kombinovat..
Doporucuju vic ji utahat venku. pesky, na motorce nebo nechat vyblbnout ve vane. Pak nejake odpocinkove a relaxacni cinnosti pred spanim, treba cteni knizek, aby se zklidnila a pak proste odpadla. Mame kluka 19 mesicu a spi take s nami, i kdyz je prirazena postylka se sundanou bocnici. Je mu u nas lip proste, takze chapu, ze ji mate u sebe. Ale nedelala bych to s tim danim do postylky a odchazenim. Myslim, ze to je pro dite traumatizujici, ze rodic odchazi. Pockejte, nez usne, treba ji zpivejte, to zabiralo u nas ze zacatku hodne a ted uz staci si jen lehnout vedle, drzet rucicku a usne. Davame take na noc mlicko ve flasce, vypije ho a ududla se tim k takovemu polospanku a pak uz jen v objeti usina. Jeste me napada, ze malej hodne vyvadel, kdyz ho uspaval muz a ukazalo se, ze to je tim, ze, jak je celej den v praci, tak si ho malej chce vecer uzit. Neni treba mozne, ze kvuli tehotenstvi nebo necemu jinemu uz nemate treba tolik casu se male aktivne venovat a ona si to vynahrazuje vecer? Deti jsou potvurky. 😊
@panickatlamicka no to máš pravdu že nemoscnice je tramatizující - to mě nenapadlo.
co se týká pobytu venku tak právě mi měli celou zimu posunutý a přeházený režim, ale co je venku hezky a lítá půl dne svenku tak lépe usíná - bude to asi i tím 🙂.
Myslela sjem dopředu na malé miminko a né na současné trápění malé holčičiky > nevím eco se jí honí hlavou - třeba má strach spát sama když musela .
@kajos12 Me tohle pripada uplne normalni. Muj 17 mesicni syn usina uplne stejnym zpusobem. Lehnu si vedle nej, poustim relaxacni hudbu, on se tuli k plysaku nebo dela brrm brrm sve svym oblibenym autickem, pripadne lita po posteli jako blazen sem tam, stoupa si, chodi atd, a po cca 20ti minutach si lehne a usne. Kdyz dela fakt velky blbosti, jako ze by si mohl ublizit, ublizit me nebo neco rozbit, tak mu seberu auto a plysaka a reknu mu, ze jestli je chce, tak si musi v klidu lehnout. To okamzite zabere. Vybrecet bych ho nenechala. Jinak spi dost podobne jako tvoje dite - od cca 20h, 20.30, nekdy 19.30, jak kdy, cca do 6.30 rano. Spi pak jednou denne od 12ti hodku az dve. Proste si myslim, ze problem vubec nemas a vytvaris si ho 🙂 A diteti zpusobujes zbytecny trauma tim, ze ho davas do postylky plakat.
Jinak my to mame s manzelem vyresene ohledne miminka tak, ze syn spi ve sve 'dospelacke' postylce ve svem pokojicku a mame k jeho postylce prirazene jednoluzko, takze tam s nim spi ted bud manzel nebo ja (usina tam teda sam a jeden z nas si tam k nemu leha pozdeji kdyz zabreci), prave proto, aby pak byl zvykly tam spat s manzelem, a ja pak budu moct spat s miminkem v loznici a venovat se v noci miminku aniz by se deti navzajem budily. Uvidime jaka bude realita, klidne budu spat I s obema detma dohromady pokud bude treba.
Za me - dite proste pred spanim dela blbosti, protoze je to dite, bud rada, ze ti pak tak pekne usne, a maximalne ji zkus zklidnit hudbou nebo nejakou hrackou ci knizkou.
Jeste dodam, to ze ''usina sam'' myslim tak, ze ja tam s nim jsem dokud neusne, pak si jdu uzit sveho klidneho vecera a jdu spat do nasi manzelske loznice, syn tam zustane sam dokud nas nevola.
A 'dospelacka' postylka je proste takova ta pro vetsi dite se zabranou. Tu malou jsme uz slozily prave proto, ze neslouzila - chtel spat s nami, timhle se to vyresilo, ze i spi sam ale usina s nami 🙂 A zaroven se tim vyresilo to, ze postylka bude pak pro miminko (s tim, ze pocitam s tim, ze miminko budu v noci z postylky dle potreby vyndavat a spat s nim).
@kajos12 Jo a az se mi narodi miminko, rozhodne ho nebudu uspavat spolecne se synem.. To si ani neumim dost dobre predstavit, jak by fungovalo..
Bud pujde miminko spinkat driv a pak pujdu uspat syna, nebo pokud miminko spat nebude (zname rezim novorozencu :D) tak bude miminko u tatinka a ja budu tech 20min se synem.
My máme s usínáním problém od mala, před spaním je z ní totální divočák, hlavně jak se začne převlíkát, a to jí jsou přes dva. Rozhodně nepomáhá vydivočit ani nějaký zklidnující režim - oboje ozkoušeno a smířili jsme se s tím, že to tak prostě má, je holt celkově živější🙂
Jinak co vím od všech kolem, co teď mají druhátko, tak prostě je to většinou tak, že taťka má po porodu na starost starší v pokojíčku a maminka je s malým mimčem - bohužel je to tak nakonec nejméně náročné.
To jak to máte vy a chces je mít asi v jedné posteli všechny, tak bych poradila přeskupit se a dát k postýlce tatínka - mimčo mít pak na druhé straně u sebe...tak bude skákat max. po tatkovi🙂
1,5 Let je celkem málo. Hlídala jsem stejně starého synovce když jeho maminka byla v porodnici s druhým dítkem. Spal se mnou a mou dcerkou ve velké posteli a trvalo asi hodinu než se " vyřádil" a usnul a až pak usla moje dcera, která by jinak byla spala do 15 minut. Nic méně tento klučina od malička naprosto v pohodě funguje se svou sestřičkou a dává pozor aby ji neublížil. Je třeba ho samozrejme hlídat, jelikož ty dětí jsou telátka, ale zvládají to v pohodě a to spinka maminka s oběma dětmi v manželské posteli. ....
Já mám tu starší 5 let a když není tatínek doma večer tak spime spolu i s miminkem ale pro běžné noci jsme pořídili druhou velikou postel právě do pokojíčku a tam spinka starší dcera s tatínkem a ja jsem v ložnici s mimčem. ... ta starší byla zvykla často spat s námi a tak jsme ji nechtěli od nás odříznout po narození mimca ☺ je to citlivka ☺ a tak se vlk nažral a koza zůstala cela 😀
Až miminko povyroste budou holky spinkat spolu a ja si vezmu k sobe zpět zase manžela 😂😂😂😂