Želva zelenavá - zvažujeme ji zakoupit synovi

collette
10. srp 2014

Ahoj všem, zvažujeme zakoupit synovi (téměř 5 let) jako zvířecího kamaráda želvu zelenavou. Na všech odborných fórech jsem se dočetla, že je to nejvhodnější suchozemská želva co se náročnosti na péči a prostor týče. Ale zajímal by mě i náhled a zkušenosti laiků, zejména maminek malých "chovatelů". Předem díky moc za jakékoliv postřehy!

simonceli
10. srp 2014

@collette zelvu zelenavou mame. Necha se krmit i z ruky, ma rada hlazeni po hlave,nenavidi,kdyz mu chytneme na nohy,miluje teple koupele. Moc rad se nahriva,ma rad ruzny teren. Terarko mame na pul raselina a oblazky. Hodne nam lita po byte. Obcas ji par dni nevidime a pak mame oblepeny byt stitky POZOR ZELVA, at ji nerozdupneme. Jedine co s nim mala dela je ze mu obcas da najit. Je s nim nuda. Spis je to pro me starost.

soleilll
10. srp 2014

@collette Já měla želvu asi od 15 let. Osobně bych ji pořídila jen do rodinného domu do výběhu na zahradu + terárium na přechodné obchodí a skep na zazimování. I když to není zrovna kontaktní zvíře, strašně mě bavilo ji krmit a pozorovat. Určitě je to velice zajímavý "mazlíček" a ne moc tradiční, ale nevím, jestli vhodný pro tak malé dítě, zvlášť, pokud by to bylo jeho první zvíře.

collette
autor
11. srp 2014

@simonceli
@soleilll No, moc jste mě nepotěšily, ale díky a jsem ráda, že jsem se zeptala🙂 Jdu vymýšlet dál🙂

monunkaaa
11. srp 2014

@collette Já nemám se želvou zkušenost, co se dítěte týče.. Ale tenhle druh želvy máme doma už tři roky.. Od prvního dne jsme ji brali do ruky, pouštěli po bytě a musím říct, že si na nás strašně rychle zvykla a je úžasná.. Bez ní už si život vůbec nedovedu představit. Behá za námi jako pejsek, není to náročné zvířátko a má strašně ráda pozornost.. Pokud nechceš domů nic chlupatého, tak bych ji viděla jako vhodnou pro děcko..

hermanecka
11. srp 2014

Se želvou zelenavou mám dost zkušeností. Sama jsem chovala v dětství 3..Na webu o suchoz. želvách se dočtete o podmínkách, které želvičky potřebují..Rozhodně to není ani krabice od bot a už vůbec ne podlaha, koberec, kde i když nám to nepřipadá, ale mírně táhne a to je pro želvu to nejhorší..Potřebuji vhodné a časem i velké terárium s vhodným substrátem, do terárku žárovku, kde se může nahřívat..Naprosto důležité je pro želvy dostatek sluníčka, kvůli vitamínu D, tím si udrží pevnost krunýře a dostane do těla potřebné vitamíny. Samo o sobě je želvu vhodné chovat od jara do podzimu na zahradě, kde si sezobe co potřebuje a pak od listopadu do cca dubna zimní spánek..Bez něj může želva být, ale tím se ji narušuje biologická stránka a želvu okrádáme o roky života..Myslím si, že ač to nevypadá, ale želva a ostatní plazi jsou dost náročné..Krom toho musí být opravdu zvyklé na brání do ruk, zbytečné tahání po rukách jim způsobuje strest..opravdu nejsou kočky ani psi, které to naopak mají rádi..Píši to také proto, že takové zvířátko poměrně rychle omrzí a dožívá se i 30 let..Já mám svou první želvu už 25 let a musela jsem jí dát ke kamarádce na zahradu, nemám pro ni už takové podmínky..Jako mládě byla velká jak pětikoruna, dneska má 30 cm..Tak koupi želvičky zvažte 🙂

soleilll
11. srp 2014

@collette Želva je navíc závazek na mnoho desítek let. Myslím, že pro pětiletého je ideální jako první zvířátko křeček, případně andulka a pokud nechceš nic chlupatého ani s peřím, tak rybičky. O všem je potřeba nejdřív zjistit dostatek informací - co potřebuje k životu (a nejen to, co mu stačí k přežití). Nic není bezúdržbové a předškolákovi stejně budou muset s péčí hodně pomáhat dospělí. Když dobře vyberete, je krásný, jak se mrně naučí o něco starat a najít si k tomu vztah. Co se mu nejvíc líbí v zoo nebo na výletech - spíš něco chlupatýho nebo ptáci...? 🙂

collette
autor
11. srp 2014

@soleilll Měli jsme pejska - dnes je to rok, co jsme ho museli nechat odejít. A zatím nejsme připraveni mít jiného. Na kočky moc nejsme. U křečků mi vadí jejich relativně krátký život. Jakoubek se dodnes nevyrovnal s odchodem Hope a představa, že to řešíme co 3-4 roky mě ničí. Co se týče rybiček - asi na ně nemám vlohy, přes veškerou péči mi vždy uhynuly☹ Želva mě napadla, protože kamarádka má dvě zelenavé a ve školce měli vodní nádhernou a Jakoubek z nich byl u vytržení. A co se týče ptáků, tak tam mám blok já☹
Jinak co se afinity ke zvířectvu týče, tak ze zoo ideálně hrocha😀

collette
autor
11. srp 2014

@hermanecka Jéje, 30 cm - to se u Vás měla opravdu dobře🙂 Našla jsem chovatele, co nabízí komplet servis ve smyslu, že poradí co a jak a je schopen dodat i vybavené terárko. Máme velký jižní balkon, od západu stíněný, takže jsem myslela, že tam by mohla být přes léto. Byla bych ráda, pokud se pro ni nakonec rozhodneme, aby jí u nás bylo dobře. Terárko máme kam dát, takže myslím, že v tomto směru by to problém nebyl. Díky!