Rada bych znala vas nazor na nasledujici situaci:
Syn (2.trida) zacal chodit s kamaradem ze tridy na taekwondo. Nejprve byl strasne nadseny. Vypravel, jak si chce udelat zluty pasek, atd. Minuly tyden byl nemocny a musel vynechat. Dnes uz jsem ho opet poslala, ikdyz neni jeste uplne fit. Pri vyzvedavani mi hned rekl, ze uz tam nechce chodit. Kdyz jsem se ptala proc, tak mlcel. Kamarad na nej prozradil, ze byl dnes liny a po 5ti kopech vzdy prestal. Myslim, ze to je jen unavou po nemoci.
Pozdeji mi rekl, ze mu prijde, ze tam porad delaji to same- trenujou kopy… a ze se nic jineho nenauci. Jenze on je to jeho prvni opravdovy sport. Vse predchazejici byly spis takove pohybove hry. A je jasny, ze kdyz pak jdou opravdu treninky, uz to neni jen zabava. (Plavani- jen draha tam a zpet, atletika- behat po draze,…) Na druhou stranu vim, ze ma takovou povahu, ze pred prvni prekazkou s vecmi radeji skonci a člověk ho musi k tomu trochu dokopat. Nechci, aby si z toho odnedl ponauceni, ze jakmile jednou klopytne, tak vzdy skonci. Ale zase nutit ho taky uplne nechci. Navic ten kamarad zrovna dnes podepsal smlouvu. My meli dnes take, ale sama pro sebe jsem si rekla, ze se vkrademe jeste na 1 zkusebni hodinu a pak uvidim.
Jak by ste reagovaly vy?
@zelenaesmolda presne to si taky myslim. On to dela rad. Vlastne s cimkoli. Uz od jeho 3 let mam pani na hlidani (neb babicky mam 400 a 1000km daleko). A vim, ze je uzasna, ikdyz trochu prisna. A i ted na mne obcas zahraje scenu, zeji nechce. Pritom po letnich prazdninach se na ni desne tesil a rikal, jak ji ma rad a kolik toho s nimi dela pekneho.
Ja jsem na tohle vetsinou dost nekompromisni a proste musi.
@kamimnichov já odpovím z pozice dítěte, co dělalo to samé🙂. Chodila jsem snad na všechno možný, ale vždy mě to přestalo bavit a už jsem nechtěla, stejně tak něco dělat navíc (cvičit doma na nástroj...). A jako na něco jsem chodit musela a fakt to pro mě bolí strašný trauma ☹ (třeba dráhy zpěv, kde jsem se se svou povahou strašně styděla zpívat solo, fakt to pro mě bylo silene). A cca v 5.tride jsem si našla sport, kterému jsem propadla, našla si tam bezva kamarády a žila tím až do 20 let... zpětně si myslím, že prostě jsou děti, co se nadchnou, ale pak zjistí realitu a asi je spíš na tobě, abys rozlisila, kdy je třeba jen syna povzbudit, a bude to fajn, a kdy by to bylo pro všechny trápení a stejně by tam dřív nebo později přestal chodit. Pokud to není zaplacené, asi bych si zkusila ještě promluvit se synem, vysvětlit mu to, a pokud by trval, že nechce chodit, klidně to zrušila. Musí někam chodit nebo je to spíš tvoje přání? Však si něco najde, co ho chytne....
@fifinka2020 chci aby se hybal a je mi fuk co. Zaroven ale vidim vyhodu v tom, ze je tam s kamaradem. Loni delal hen takove detske cviceni a byl sam. To jsem videla, ze je mu lito. Navic si myslim, ze to jejich vztah jeste vic posili.
A z druhe strany chci, aby se naucil, ze utect od prvniho zadrhelu neni cesta. Aby se tim ucil vytrvalost.
A ukázat mu, třeba na nějakých videí, nějaké takwondo závody? Prostě co se časem naučí? Že to nejsou jen kopy?
@klovalka hihi, aby se hoch nezalekl hned na zacatku 😂😂😂 pozdeji uz to bude urcite dodt bolet 🤣
@kamimnichov časem to právě už tolik nebolí, tělo si zvykne 😀 A já bych ho vzala na nějaký závody přímo, aby viděl tu atmosféru, o čem to je.. tihle trpaslíci si to nedovedou představit
@kamimnichov pokud o tom basnil a vypadalo to, ze je nadseny, tak bych zkusila vydrzet aspon to pololeti. V pripade konstantniho odporu to je na zvazeni, ale jestli to jednou tak a podruhe jinak, tak at chodi...
@kamimnichov me se taky kolikrat nechtelo na trenink, i když jsem si ten basket v 9 letech vybrala sama. Skoro kazdy tyden jsem frflala, ze se mi nechce aspon 1x (meli jsme treninky 2x az 3x tydne) No a jak mi pak bylo lito, kdyz nas nemel kdo trénovat a oddil zanikl, kdyz jsem byla v sedmicce nebo osmicce.
@kamimnichov a tedy jeste bych si s nim promluvila, co by si predstavoval, co ho bavi a co ne. Syna z vseobecne prioravky si trenerka v 6 letech vybrala na karate, ze je obratny a zrucny... ale syn se v tom nevidel. V 7 to zkusil 1x nebo 2x a nuda, moc pravidel a radu, radsi zacal chodit na atletiku, kde ho bavilo behat a hlavne skakat a hazet.... a nakonec zakotvil v 9 letech bez vedeni ve skejtparku na freestyle kolobezce, kde ma partu kluku se kterýma se hecujou a ucej se navzajem.
@konidana on nebasni taknejak o nicem. Ale po prvnich hodinach se mu to libilo. Taky videl paralelu mezi tim a ninjago 😅. Prave, me prijde, ze kdyz se tam vkradu a vidim ho, tak se bavi. A doma pak tvrdi opak. On je prave takove to dite, co musi byt vzdy v opozici 😣. Jo, uz se tesim na pubertu.
@konidana
tak to bych se dost bala,ze si neco udela
@zelenaesmolda taky se bojim, kdyz ho vidim, tak radsi moc nekoukam a trochu jsem si uz zvykla🤣. Ale musim rict, ze helmu nosi poctive. A od videni znam kluka, co ho vsichni uznavaj, je nejlepsi v sirokym okoli, kdyz jsem ho tam vidala s mym skolkovym, co se tenkrat ucil na kole, tak sem zirala co skace, a ted o 10 let pozdeji tam skace furt. Rozumne, bezpecne, uci to ty mladsi, ktery ho zboznujou...🙂
@kamimnichov Tak ja radu nemam, ale teda prijde mi nešťastné, jestli kluk ma chodit do nejakeho krouzku a nevi, co to doopravdy je, jestli nikdy nevidel opravdovy zapas, tak ted muze mit opravdu pocit, ze jen nesmyslne kope, na tom zapase bys mu prave mohla ukazat, ze to neni jen o tom, ze je potreba i vytrvalost, mrstnost, disciplina apod. Ja bych si asi pripadala podvedene kdyby me dali do nejakeho krouzku a ja poradne nevedela, co se z toho vyvrbi... Proc zacal do toho krouzku chodit? Chtel sam nebo byla jedina motivace ten jeho kamarad? Jestli ho nebaví delat porad stejne veci dokola dala bych ho obecne na sportovni krouzek nebo treba micove hry, je jeste maly a pokud nemate ambice, aby byl profesionalni sportovec, tak se muze klidne vyhranit pozdeji a nebo treba nikdy, treba proste nebude sportovni typ.
@mirin89 urcite neni 🤗 ale pro ty zacatecniky toho jeste neni tolik.
Na obyc sportovni krouzek chodil loni. Jenze prave jsem videla, ze frflal, ze tam nechce a pak ho to bavilo. Takze pred kazdym treninkem diskuze 😕
Ja jako malá chodila na tenis a po pár lekcích sem to nesnášela, ale rodiče mě nutili ten rok dochodit, když to bylo zaplacené, pak sem desne dlouho měla ke sportu úplný blok :D odmítala sem i cvičit na telaku, na konci roku sem musela z telaku dělat opravky. Až na střední se to prolomilo, když sem měla fajn partu a chodili sme společně bruslit. Syn chodí na fotbal, jeho to teda hodně bavi, ale není to takové jednotvárné. Každý trénink dělají něco jiného, mají hrozně fajn trenéry, občas se zapojí i rodiče, jezdí každý týden na zápasy, měli fotbalový tábor o prázdninách, podnikají se i různé takové mimo aktivity, třeba sme všichni společně grilovali, apod, že to není jen o tom že ho odvedu na kroužek, kde si hodinu kope a jde domů, je to spíš celá taková komunita a to je hrozně fajn 🙂
@kamimnichov vždycky jsem dceři říkala, že dochodi pololetí. Třeba ji nenadchlo lezení (umělá stěna), ale předtím ji bavila jóga, takže na nlstenu jen dochodila pololetí. Teď dělá od třetí třídy, takže už 6.rokem karate. Jen jednou se stalo, že tam nechtěla a pak mi řekla, že ji šikanovaly ostatní děti. Okamžitě jsem napsala trenérovi a ten si tam sjednal na další lekci pořádek. Měla jsem chuť jít s ní a držet ji za ruku, strašně se bála, že se šikana bude opakovat a že se jí pomstí za to, že je praskacka, ale mají skvělého trenéra, který to utnul hned na začátku a to takovým způsobem, že by se cervenal dospělák 😄
Ať syn dochodi pololetí. Třeba by ho víc bavilo judo, tam se učí padat a "škrtit". To teakwondo mi přijde moc technický 🤷🏼♀️
Tak jsem si rekla, ze vam sem napisu pokracovani. At vite, jak se to vyviji.
Vcera byl dalsi trenink. Sel tam, ani necekl. Kdyz byl trenink uz skoro u konce, tak se tam dcera chtela jit koukat. Vzhledem k tomu, ze tam byli i jini rodice, tak jsem svolila. Syn si me vsiml a zacal se ptat, jak dlouho jeste a opet mi zopakoval, ze uz nechce chodit.
Pak meli neco trenovat a on ses kamaradem presunul blizko k nam a porad chtel, at je filmuju, at koukam. A mami koukej, mami ted neco uvidis..,
Tak se ho ptam, kde je problem… proc nechce chodit, kdyz vidim, ze ho to bavi. Jo, bavi, ale…
Nakonec jsem z neho vytahla, ze je toho na nej moc. Ze uz je po skole a treninkach hrozne unaveny. Zamyslela jsem se a uvedomila si, ze vlastne po-ct prichazi denne domu az v 7. A to vyrazil do skoly tez v 7. Mame jiny system skoky. Takovy celodenni. Takze nema DÚ, jen musi denne cist. Ale stejne je toho na nej ocividne hodne. Tak jsem se ho zeptala, jestli by pomohlo/se mu libilo chodit jen 1x tydne. A to se rozzaril. Ze by to bylo fajn.
Tak uvidime, jak se to bude vyvijet dal. Ale jsem rada, ze jsem se dobrala nejakeho duvodu.
@kamimnichov Super! Syn mi tu atletiku 2x týdně taky nedával. Škola a družina a k tomu ještě kroužek na něj bylo v první třídě moc. Chodil pak až ve druhé nebo ve třetí.
@kamimnichov to je skvělé, že jste se spolu takhle něčeho dobrali. Moje dcera má kroužků moc, vždycky chce něco zkusit, ale nic nechce opustit. Naštěstí nechodí do družiny, takže to má jako odpolední náplň, taky je někdy unavená, ale nechce se zatím ničeho vzdát .
@kamimnichov
nechala bych ho minimalne dochodit pololeti.krouzky nejsou levna sranda a mel by se ucit znat hodnotu penez.navic nemuze pokazde vycouvat pri prvni prekazce,nekdy je treba vydrzet.