Proč ne/chodíte s dětmi na kroužky?

20. dub 2022

Na jaké kroužky chodíte s nejmenšími dětmi? Setkala jsem se i s názorem, že jsou to vyhozené peníze. Co má podle vás smysl? Já osobně jdu radši s dítětem na kroužek než vrazit děti do dětského koutku v obchoďáku a probírat s kamarádkou tisíckrát probrané.

zelenaesmolda
20. dub 2022

Asi zalezi na diteti

jahodi
20. dub 2022

Co jsou to nejmenší děti..? Když byla malinká, chodily jsme na plavání miminek, pak do herničky. Ve čtyřech jsem jí našla nějakej kroužek v DDM, tanečky, moje hlavní motivace byla že v pěti půjde ze školičky do státní školky, tak aby si zvykla na nový lidi, nový děti. Teda bohužel to byl podzim 2020, takže se to konalo 3x. Teď v pěti jsem jí dala zase do ZUŠky na kroužek malování-tancování-divadlo, protože nevím přesně, co by jí mohlo jít nejlíp a taky ať má nový prostředí, učitele, když půjde do školy. 🙂 asi tak

leilinka1234
20. dub 2022

Mně osobně přijde, že takový kroužek pro roční dítě je spíš únik "od reality" pro maminky 🙂 s první dcerkou jsem chodila na plavání, na malého muzikanta, na cvičení pro batolata... Všechno jakoby zbytečný. Nebo mně to přijde, když to vidím teď zpětně. Vyjma plavání teda, to význam určitě má. Druhá dcerka byla o tyhle věci ochuzená a nemyslím si, že to na ní nechalo nějaké následky. Teď chodí na kroužek společně s tou starší a už to začíná mít smysl.

alubif
20. dub 2022

Od mimin chodí do plavání, obě děti. Starší už je školní. Strašně je to baví a je na nich vidět , že se v bazénu umí hýbat oproti dětem, které nikdy nechodily. Mladšímu to strašně pomohlo s pohybem a posílení svalstva. Se zařadí jsme chodili ještě na cvičení, mladí tohle nezažil, protože kovid, ale bylo mi to líto, protože neměl kontakt s vrstevníky. Ale zase šel o dost dřív do školky než starší. U některých dětí mě ale kroužky přijdou trápení jak pro ně, tak pro okolí. Nechtějí spolupracovat, pláčou, řvou, ruší ostatní děti. Takže, hodně záleží i na dítěti.

zuzineckah
20. dub 2022

Tak pro někoho jsou vyhozené peníze i dovolené u moře, nebo na lyžích... Záleží na dítěti a přístupu rodičů.

martiniquest
20. dub 2022

Nechodim nikam (dcera ma dva roky). Dite z toho nic nema, je to akce pro rodice. Pro me navic velice stresujici, takze se tomu vyhybam. Za prinosne povazuju maximalne plavani, ale i to je za me spekulativni a ma pozitiva i negativa. S detmi chodim ven, na hriste a na navstevy ke kamaradkam/oni k nam. Syn zacal chodit na krouzek az ve 4 letech ve skolce a nebavilo ho to. V 5 jsme zkusili jine dva a taky se nechytly. Reflektuju potreby svych deti. V zari to zkusime zase znova.

aarriel
20. dub 2022

Dcera zacala ve 4 letech chodit do tancovani pro nejmensi a moc ji to bavilo a jsem rada, ze jsem ji tam dala. Udelali si tam skvelou partu, a i my maminky se seznamily, postupne i tatinkove a tu hodinku chodili do cukrarny na kaficko. Musim rict, ze spolu vetsina chodila i do skolky. O prazdninach jsme premluvily cvicitelku aby otevrela jeste pro nas, protoze od prvni tridy uz nema. Ale otevrela a my vsichni se moc tesime na pondeli. Holky na sebe, protoze ted jsou i v jine skole a my maminky na kavicku a pokec.

radkazenklava
20. dub 2022

Chodíme na cvičení s batolaty a s tatínkem chodí na plavání...podle mě to má smysl...ikdyz ne vždy spolupracuje, ale není sám...za mě investice do rozvoje dítěte nejsou nikdy vyhozené peníze...

kwk
20. dub 2022

My od pul roka chodime na plavani a mala si to moc uziva.
Dnes jsme mely posledni hodinu. Jsem tehotna a navim jak bych dalsi novy kurz zvladala. Bylo mi ji pri odchodu lito. Vzdy kdyz jdeme kolem bazenu hned vola caky caky 😁
Chodily jsme rok a bylo to fajn. Az porodim, tak na podzim zase zacneme.
Ale mam kamaradku, ktera s prckem nikam nechodi a prijde ji to jako ztrata casu.
Hlavne by to pro ni byl pry stres. Neposloucha, dela si co chce. Je to urcite ditetem.

klokanka31
20. dub 2022

My s dvouletou nechodíme nikam na kroužky,přijde mi že ty děti z toho moc nemají, spíš rodiče...smysluplné se mi zdají kroužky až s nástupem do školy,když to dítě už chápe/ví co ho asi baví nebo nebaví a co z toho má.

konidana
20. dub 2022

Protože jsem s nima raději byla v lese, nebo jsme společně venku sportovali apod. a mohli jsme tomu věnovat tolik času, kolik jsme chtěli.
Prostě všeho s mírou a každému jak to vyhovuje.
Plavání pro mimina jsem dala se starší 1 rok, pak se dvěma by to pro mne už bylo příliš náročné, a i pro děti víc opruzu než užitku (dlouhé cestování, odchody na daný čas, ...). Ale zase jsme několikrát za zimu třeba jeli do bazénu, kde jsme se všichni pořádně vyblbli a užili si to, když jsme nemuseli za hodinu domů.
Školkové měly kroužky v rámci školky pokud chtěly, a pak s předškolními jsem byla ochotná je doprovázet na kroužek 1x týdně (sportovní přípravka). Nám to takto bohatě stačilo. V herničce jsme byli doslova párkrát za ty roky, do obchodáků nechodím ráda ani sama, natož s dětma.

daasqua
20. dub 2022

Podle mého názoru má pro miminka (do 1 roku) smysl akorát plavání, tam se opravdu něco naučí. Různé plazení a lezení si může vyzkoušet sám doma, to nemusí chodit za 150,- někam na hodinový kroužek. Dcera chodila 1-1,5r na kroužek, říkanky jí moc nebavily, opičí dráhy už více (byla vždy pohybově napřed), hraní s ostatními dětmi v kroužky taky 90% dětí tam nebavilo, některé i řvaly a byl to spíš chaos. Od 2,5r jsem zpozorovala, že by více tyhle koordinované kroužky brala, začala spolupracovat s ostatními dětmi na hřišti při hraní si, ale bohužel byl covid a já s novorozencem. Chtěla jsem ji dát do sokola nyní na podzim (to jí byly 3), což považuji za ideální kroužek, kde se procvičí celé tělo, ale bohužel tam směli jen očkovaní, takže opět nic, což mě tedy už štvalo.
Takže dle mého to má vyšší smysl tak od 2,5-3r, kdy se děti víc soustředí, chápou "pravidla", spolupracují s ostatními apod. V tom 1 roku ona po 10 minutách koukala z tělocvičny ven, kdy už jako půjdeme o dům dále 😀 Na hřiště chodíme každý den a v létě chalupaření, takže se spíš vyžije venku.

95newmommy2020
20. dub 2022

V zimě a na podzim je to nejlepší. Dny jsou dlouhý a temný a venku je to opruz. Takhle je alespoň nejakej program. Chodili jsme na plavání od miminka do 2 let. Pak od roka a půl gymnastika, angličtina, Montessori dilnicky. Je to chaos, asi mu to něco dalo. Zvířátka a par slov umí v angličtině, ale česky ne 😃
Ty Montessori dilnicky mu nic moc nedaly, ale je to o přístupu. Ti co měli i doma monte přístup a pomůcky ty se rozvíjely víc a rychleji. Ale já na to fakt nejsem, takže pro nás spis zabiti toho času. A gymnastika byla super na utahani, vybehani, trochu se i zpevnil.
Teď na jaro žádný kroužky nemáme protože teď mě bavi víc být venku a vejletit.

hezz17
20. dub 2022

Obe deti chodily cca od 1.5 roku na cviceni pro nejmensi (1-3r). Bavilo je to oba, delaji se tam tamecky, tridi podle barev, behaji, opici drahy… pak volna zabava- mice, hokejky, hracky, zinenky. Stoji 40kc/h. Takze super, v zime idealka. Starsi dcera chodi od 4 let na cviceni pro deti 4-6 let. Od te stejne sportovni akademie jako byla pro prcky a miluje to. Nejradsi by chodila denne.

jaja01k
20. dub 2022

Nechodila jsem s dětmi na kroužky, v dětském koutku nebo herně nikdy nebyli. Raději jsem s nimi byla venku, jezdila na výlety, učila je jezdit na kole, lyžovat. Každý ať tráví čas s dětmi, jak mu vyhovuje.
Na první kroužek jsem je dala, když jim bylo 4 a 5 let.

zuzineckah
20. dub 2022

@martiniquest co je "spekulativního" na plavání? 😉 To mě zaujalo...

martiniquest
20. dub 2022

@zuzineckah Treba vhodnost plavani pro male deti. Cetla jsem o tom clanek od detske lekarky a treba plavani v chlorovane vode malym detem vylozene nedoporucuje kvuli chloru, ktery se z vody odparuje - nejvic tesne nad hladinou, kde ma male dite hlavu. Dale uvadela jako spekulativni dobu, kdy vetsinou kurzy zacinaji - podzim a jaro. Muze to prispivat ke zvyseni nemocnosti.

alubif
20. dub 2022

@martiniquest tak vzhledem k tomu, že děti do roka nemají přístup do bazénu s chlorem, musi bazény které pořádají plavání mít slanou vodu. Jinak nemocnost je z jara a z podzimu obecně vyšší.
@jaja01k chození ven, vyletovat, učení lyžovat, jezdit na kole se nijak nevylučuje s chozením do kroužků. Je to spíš něco navíc k tomu všemu.

Navíc třeba dcera se mě ptá, kdy zas bude chodit na cvičení s dětmi a to tam chodila od 2-3 let (teď už chodí do školy) Moc dobře si na to pamatuje, i spoustu básniček a cviků. Takže bych řekla, že kroužky přínos mají v jakémkoli věku.

leymea
20. dub 2022

Ja treba na tohle nikdy nebyla. Vubec me to nelakalo/nelaka. U nas teda nemame ani hernicku a detsky koutky.

malanoha
20. dub 2022

Chodila jsem se starší dcerkou mezi 1-2 rokem na nějaké cvičení pro mámy s dětmi.. No dcerka z toho určitě nic neměla, to bylo spíš pro mě zabité odpoledne..
Od čtyř let chodí na krouzek už sama. S mladším synem na nic takového nechodím. Já tohle nemusím, akorát řeči s ostatníma matkama o kakání a čůrání.. Radši se venuju dětem sama. Jdeme na výlet, jezdíme na kolech, na lyžích, do bazénu atd. Jsme doma hodně sportovně zaměření a všechno si je učíme sami, jako rodiče.

katjja123
20. dub 2022

Já začala s dětmi na kroužky chodit od jejich půl roku. Začala jsem plaváním a v roce jsme začali chodit do klubíku. Tam se setkavaly stejně staré děti, učitelka nám dělala program (tanec, zpěv, cvičení), pak byla volná zábava, loutková pohádka atd. Já jsem s dětmi začala chodit na kroužky z toho důvodu, jsem jsem se stěhovala za manželem (asi 50 km od domova) a nikoho jsem tu neznala, tak jsem nechtěla mít z dětí asociály :D já sama nejsem ten typ, co vyhledává jiné maminky na hrišti a druží se, spíš, když se se mnou někdo začne bavit, tak nemám problém, ale sama komunikaci nezačínám. Starší syn má ted čerstvě 5 let a od toho půl roku pokračuje pořád v plavání, do toho má ještě sportovní přípravku a fotbal. Všechny kroužky ho baví a chci v něm podpořit pocit, že tak to má být, po škole/školce něco dělat a ne přijít domu a koukat na televizi. Já sama chodila do třech různých kroužků jako dítě a nic negativního na tom nevidím.

te_reza
20. dub 2022

Na první kroužek nastoupila jako předškolák v 5 letech. Je to hodina týdně sokol. Dřív v tom nevidím moc význam.

ai30
20. dub 2022

A to jsou jedine dve moznosti traveni volneho casu, ktere si umis predstavit? Krouzek nebo koutek v obchodaku?

aspie83
20. dub 2022

S oběma syny jsme v sedmi měsících začali chodit na plavání a přínos to podle mě mělo.. mladší chodí pořád a baví ho to, starší pak už nechtěl, tak už nechodí, i když vodu má rád pořád, takže na bazén chodíme jen tak 😁 v hernicce v obchoďáku jsme nikdy nebyli 🙈 hodně času travime celoročně venku, chodíme na hřiště, do lesa, na zahrádku... Jelikož jsou kluci živí, tak doma v bytě je to s nimi za trest 😄 asi mít jednoho, tak chodíme i na cvičení, ale s dvěma (17 měsíců a 3 roky) to nezvládnu a všechny hodiny jsou dopoledne, kdy, na rozdíl od plavání, které je odpoledne, nemůže být s druhým manžel 😁

westie
20. dub 2022

My chodíme od malička na několik kroužků s každým dítětem a pro nás to byla super volba - všechny kroužky děti rozvíjí a dodávají i nám jako rodičům nové podněty. Po šestinedělí jsme s dětmi doma vaničkovali, pak jsme volně přešli na plavání kojenců a obě děti chodí na plavání do současnosti (dcera 2,5r a syn 5r). Od cca 1,5 roku chodíme na cvičení, kde to je opravdu kvalitní program a děti se tam i v tomto malém věku naučí spoustu věcí, zase syn chodí až do dnes a je to super obecná příprava na sporty. Také chodíme na hudebku od Yamaha školičky s dcerou, syna to nebavilo, dcera je z toho nadšená a chce to trénovat i doma.
Vedle kroužků se naše děti stíhají doma i nudit a hledají si sami svůj program, taky tráví hodně času na zahradě nebo doma spolu vaříme/uklízíme atd. Takže to není jen kroužky nebo odložení v obchoďáku, to je prostě strašné zjednodušení.
A třeba pro představu - náš syn chce vyzkoušet prostě všechno, co vidí, takže ještě chodil ve školce na kroužek kuchařů, pak chodí ve školce na keramiku, touží chodit na dobrovolné hasiče a teď ho začal zajímat fotbal. Je to ten typ dítěte, kde se musíme spíš domlouvat, jaké kroužky už nezvládneme a co ještě jo.

veru181
20. dub 2022

Chodili jsme půl roku od 15 měsíců do uzavřené herničky. V té době jsme se moc nevídali s jinými dětmi, takže to pro nás mělo hlavně socializační význam a myslím, že syn byl i rád za pravidelnou změnu programu (což se dá samozřejmě řešit i hřištěm apod.).

vladienka
20. dub 2022

@klokanka31 dovolim si nesuhlasit, dcera chodi od 4 rokov na normalnu hodinu gymnastiky bez rodicov a od zari pojde do vyssej urovne, naopak si myslim ze ak sa chce venovat nejakemu konkretnemu sportu tak cim skor tym lepsie.

S oboma dcerami som chodila od 4 mesiacov na cvicenie s inymi detmi a vidim v tom velky prinos. Posilnenie svalstva atd, naucia sa koordinacii, spolupracovat s inymi detmi, pocuvat pokyny, trpezlivosti, mozu si vyskusat a trenovat veci ktore doma nemame- kladinu, rebriny, rozne pomocky. Mladsia ma necele 2 roky a sama od seba zacala s kotoulem a pomerne slusne ho zvlada.

jane46
20. dub 2022

@ai30 Presne to me taky napadlo 😆
Jinak za nas probehlo to vanickovani s miminky ci jak se to jmenuje a pak uz nic. Starsi ted ma Aj a pujde na judo, bude mu 6.
Aktivity pro batolata me odrazuji 😆 Radsi jdu do lesa...

zuzineckah
20. dub 2022

@martiniquest asi bych to nenazvala spekulativní, spis otazne… Nicméně nevím jaká paní doktorka to psala, ale nejspíš starší ročník, bez přehledu. Protože kdyby přehled měla věděla by, ze kurzy plavání pro malé děti probíhají v bazénech se slanou vodou. K jejímu “mega objevu” o sezonní nemocnosti lze poslat jen úsměv.

eviicka
20. dub 2022

Kromě plavání se starším (u mladšího byl Covid+dvě děti najednou bych nezvládala) jsem nikam s dětmi do cca 5 let organizovaně nechodila a nechybělo to. ALE první důvod je, že bydlíme na vesnici, takže by to obnášelo někam jet minimálně 12 km autem, druhý, že starší syn moc organizovanou zábavu jako batole nevyhledával a spíše se stranil (zkušenost plavání+třeba v létě na akcích). Bydlet ve městě, kde je vše po ruce, mít extrovertní dítě, hlídání pro to druhé... tak na kroužkách nevidím nic špatného, proč ne.

Jinak s dětmi chodíme denně ven, na hřiště, do lesa, setkáváme se s dalšíma maminkama, takže moje děti ochuzené o nic podle mě nejsou.