Zajímají mne hlavně zkušenosti maminek, jejichž děti se vody nebojí, umí se v ní pohybovat, i potápět. Zda se ve školním kursu (nebo i v předškolním v MŠ) naučily plavecký styl, nebo aspoň nějaké zásady a návyky efektivního plavání. Moje děti jsou ve vodě jako doma, ale o stylu se nedá mluvit. Do extra kursu plavání je vozit nemůžu a na moje rady nedají. Moc neočekávám, ale v nějaký přínos doufám.
V tom předškolním s nějakým plaveckým stylem moc nepočítej. Co mi říkaly učitelky ze dvou MŠ, tak ty kurzy jsou spíš na to, aby se děti nebáli vody, uměly si potopit obličej, foukat do vody ap. Mně bylo líto, že moje holky (4 roky) o ten letošní, pro ně první kurz přijdou (teď jim budou dávat ventilační trubičky do uší), ale po tom co mi to ty učitelky vysvětlily, mě to už ani nemrzí. Bazén doma už přeplavou a styl kdyžtak doladí později na ZŠ, tam už ty kurzy prý bývají o plavání.
Jestli ještě nikam na organizovaný kurz plavání nechodily, tak bych je přihlásila. Jen pokud už by měly nějaké "plavecké" zkušenosti pátrala bych po kvalitě výuky. Jinak všeobecně, děti by se měly nejdřív naučit vody se nebát, umět se v ní potopit a otevřít oči, ve vodě se pohybovat a pak teprve se přechází na plavecké způsoby znak/kraul a později prsa.
Nelča teď chodila rok se školkou, za tu dobu se naučila potápět, beze strachu skákat do vody, splívat a celkem obstojně plave prsa - bez rukávků jí zatím nepustím, s nima plave jak drak podle mě to určitě smysl má
Ve školní kurs vkládám naděje, že bude nějaká výuka, s tou školkou váhám, zda to má smysl. Někdo nějaké konkrétní zkušenosti?
@ivkaj "děti by se měly nejdřív naučit vody se nebát, umět se v ní potopit a otevřít oči, ve vodě se pohybovat" - tak tohle postupně právě zvládly tak do tří let. Dcera od 4 let bez pomůcek skáče do hloubky "plave" na hloubce, synek tam kde stačí také, a letos (od 5,5) se pouští již sám i na hloubku.
@konidana Pro nás byl přínosný na 100%. U nás se jezdí od 1. - 4. třídy a každý rok udělaly nějaký pokrok. Starší se naučila opravdu perfektně plavat, že ji nechaly předvádět ostatním. Doma jsem je vůbec neučila, bylo to asi něco jako u vás, v bazénu jenom blbly, skákaly, ale o plavání ani řeč. V té školce jde spíš o to, jak už někdo zminoval výše, aby se přestaly bát vody, myslím, že největší výkon byl, že se učily splývat. Ale zase na druhou stranu se jim to líbilo a asi by jim bylo líto, kdyby jezdit nemohly. 😉
@konidana - u nás v první třídě plavecký školní kurz přínos neměl, syn uměl plavat s rukávky, vody se s nimi nebál, doufala jsem, že se tam naučí bez rukávků, protože se je bál sundat, tak že tam ho toho strachu zbaví. Ale naopak bez rukávků plavat nesměl.
Strach plavat bez rukávků překonal až teď v létě. Plave bez nich tam kde stačí, do hloubky jen s někým, to se ještě bojí, ale jinak ve vodě blbne, skáče do ní i se začal trochu potápět.
Nicméně už je přihlášený na kurz plavání ve druhé třídě (nevím, jak je to jinde, ale u nás je plavecký kurz v první a druhé třídě je nepovinný), baví ho to, to je pro mě hlavní. Žádný přínos nečekám.
dcera plave půl rok ve škole vrámci Tv a přínos žádný, plavat neumí, jen splívat, za půl roku vše. 😝 😉
@poupe ... se aspoň naučila to splývání, ne? 🙂
... a trocha mluvnice pro všechny 🙂
Splývat, nikoli splívat
Výraz splývat má podle Slovníku současné češtiny celkem tři významy:
1. být stěží rozeznatelný od okolí ap. („v maskovacím oblečení dokonale splýval s porostem“)
2. viset dolů, přes něco volně přečnívat („černé vlasy jí splývaly na ramena“)
3. být ve vodorovné poloze natažený na vodní hladině („děti se učily splývat“)
Z hlediska pravopisu je důležité, že ve všech těchto případech píšeme inkriminovaný výraz s tvrdým „ý“, tedy splývat, nikoli splívat.
Nedokážu úplně splynout s davem. (nikoli splinout s davem)
Moje děti chodily plavat od mala, takže základy měly, ale co jsem se bavila s rodiči, školní plavání je fajn a určitě to dětem něco dá.
@helcenka
@poupe
@mackapacka
A kolik měly v rámci školního roku lekcí? Celé pololetí? nebo i méně?
Co bych v dětství za nějaký kurz dala. Chodila jsem jen do školního plavání a plavu si myslím dobře, ale mám velký problém s potápěním :(
já doufám, že když před třiceti lety nás to v té školce nebo první třídě naučili, že se to naučí i ted...doufám v to, dcera je předškolák, vody se nebojí, potápí se, ale plavat jsem ji zatím nenaučila a od kurzu, kam začli se školkou chodit to teda očekávám 🙂))
@elu Nejsem si jistá , ale myslím, že v MŠ byl největší výkon splývání. Jsi mě připoměla, když jsme jezdívali my - tyčí nás odstrkovaly od břehu a házely do vody, kdo nechtěl skočit. Když si představím, že by tohle měli dělat našim dětem, tak to at se radši nic nenaučí, hlavně že nebudou mít moje trauma ☹
@mandala to máš pravdu s tou tyčí 🙂, to byly metody..ja diky tomu, že jsem se tam topila měla na první vysvědčení želvu za dva metry 🙂...ale na druhé vysvědčení byl už delfín 200 metrů...tyče bych samozřejmě nevyžadovala, taky to ve mě je do dnes, ale nějaké seznamování s vodou mi příjde málo
U nás budou mít až na konci druhého pololetí jen 5 lekcí , tak doufám, že to aspoň bude intenzivní výuka :D A zase aspoň nehrozí tolik marodění, když budou mít plavání až v květnu a červnu. No uvidíme...
u nás ve škole to probíhalo celý školní rok.
Tak nakonec naše plavání proběhlo minulý měsíc. Dcerka nadšená, ale 5 lekcí je tedy sakra málo. Udělali takový průlet vším - prsa, znak, skoky do vody, potápění. Mokré vysvědčení se smajlíkama za účast asi dostali všichni. U nás to mají s dojížděním do bazénu do jiného města, tak proto takový rychlokurs. No třeba se do konce školní docházky dočkáme bazénu i u nás, byla bych pak ráda za delší kurs.
Určitě to efekt má, naučí se správně dýchat do vody, navíc instruktoři mají zásobu skupinových her ve vodě, které tebe jako matku ani nenapadnou, já bych tam dítko rozhodně dala.