Krásný den všem🙂
Zajímalo by mě jak tráví vaše děti svůj volný čas doma. Můj syn (8 let) tu dnes celý den chodil a "nudil se", normálně si čte,hraje, nebo něco vymyslíme spolu nebo řádí se ségrou, nepopírám, že tráví čas i na PC nebo haním na telefonu, ale snažím se to korigovat. Dnes tu mám ale na hlídání neteře, tak se musím věnovat i jim, chvíli si hráli i spolu, ale zajímalo by mě jak tráví čas ostatní děti, třeba najdem nějakou inspiraci 🙂
syn má hodně zájmů + o víkendu pravidelně výletujeme, jezdíme na kolo, lyže či brusle, ale pokud už je doma, hraje si s mladším bráchou s legem, rád si čte - to zaleze k sobě na vyvýšenou postel a třeba 2 hodiny o něm nevíme 🙂 , kreslí, maluje, společně vytváříme (keramika, barvy na sklo a porcelán - koupila jsem super barvy - vypadají jako fixy, po zaschnutí se to zapeče a vydrží to i mytí), jinak hrajeme Carcassone, Uno, Osadníky, Ticket to Ride a pod. PC a hry na tabletu ho moc neberou - na PC si maximálně najde sportovní výsledky - nyní hltá biatlon 🙂
V tomto veku ficely u manzelova syna stolni hry! A kulickova draha 🙂
konkrétně dneska čtenářský deník do školy - nadpis z vystříhaných písmen z novin /stříhala a hledala celá rodina/, výroba přáníčka pro dědu, velká koupačka se ségrou /s potápěčskými brýlemi, asi hodinu a půl/ a tramtadadáá tátu chytly záda, takže válení u telky s Harrym Potterovic.
TV, počítač dovolím na přiměřenou dobu, nevadí mi to, koriguji co smí a co ne, takže jsou to i vzdělávací hry.. pomáhá vařit, chystat jídlo..dost se vyblbnou se sestrou, lego, kostýmy atd..a moc dobře ví, že říct mi, že se nudí znamená jen vykoledovat si ode mě poznámku o úklidu 😀
Syn si hodně hraje s legem, nebo čte a spolu hrajeme stolní hry nebo karty. Občas taky musí utřít nádobí nebo pomoct s něčím jiným, rád třeba chystá nějaké jídlo. TV a počítač taky dovoluji jen na přiměřenou dobu.
Jelikož tu máme plno sněhu, tak jsem dnes své dcery skoro celý den neviděla, protože si ho musí užít, než zase roztaje 😀 Jinak čas mimo přípravu do školy a povinných domácích prací tráví tím, že trénují na hudební nástroj, hodně malují, baví je i ruční práce, cvičí nebo tancují, hrají společenské hry, když je příznivé počasí, lítají po venku ..., samozřejmě si i sednou k počítači, bohužel, moderní době nezabráním, ale dohlížím, aby bylo s mírou. 😉
Náš téměř 8 letý doma hodně maluje a něco tvoří, prohlíží si knížky, luští nějaké dětské časopisy, občas koukne na něco v televizi, vytáhne nějakou stavebnici nebo skládáme puzzle....na počítači moc času netráví, hry hraje minimálně, spíš si hledá různá videa a zajímavosti na netu (zajímá se o MHD), Lego ani společenské hry ho moc nebaví....tablet ani chytrý mobil doma nemáme....dneska byli skoro celé odpoledne s manželem na zahradě a stavěli sněhuláky, přehazovali sníh a vytáhli boby....jinak samozřejmě pomáhá s něčím doma, co je potřeba - utřít nádobí, pomáhá při vaření nebo uklízení....myslím, že se nenudí....a když vypadá, že jo, tak ho zaměstnám nějakou domácí prací a pojmeme to jako zábavu 🙂
Tak priteluv syn z prvniho manzelstvi je cely den na tabletu ☹ tablet veme do ruk hned rano v 6.00 jak se probudi, pak ma teda prestavku na snidani, obed a veceri. Jinak opravdu, cely den tablet. Minule jsem to opravdu sledovala a byl na nem 10 hodin denne. Na vylety s nami nechce, ani na navstevu k babicce, protoze tam neni wifi atd... Velmi smutne dle meho nazoru, ale bohuzel s tim ja nic neudelam ☹
Moje dcera doma moc času netráví a když už přijde tak je po tréninku a je ráda že leží. Jinak je v pokojíčku a hraje si ze svojí nejmladší sestrou a nebo si něco kreslí nebo vyrábí nebo tancuje, poslouchá písničky.