Jak to máte s kroužky dětí?

18. dub 2024

Vždycky jsem zastávala to, že dětem nebudu nic cpát, nechám je, ať si vyberou, co by rády dělaly a když je něco nebude bavit, nebudu je do toho nutit.
Jenže teď mám prostě ´problém´.
Syn přišel s tím, že by chtěl chodit na fotbal. Jenže u nás to není moc kroužek jako spíš dril. 3x v týdnu večer trénink a každý víkend zápas. To se mi prostě nelíbí. Nechci takhle otročit. Kdyby chtěl podobně časově náročný koníček i druhý syn, nebudeme dělat nic jiného, než lítat po tréninkách. Navíc syn nemá od narození nejideálnší nohy a kvůli tomu není moc dobrý na sport. Už takhle nemá rád tělocvik, že se mu spolužáci smějí, že je pomalejší, horší než oni, atd. Chtěla bych, aby se hýbal, ale ne takhle. Jiné sporty, které by nebyly tak zaměřené na výkon, ho nelákají. Každý den teda chodí ven s kluky z vesnice, taky si kopou, jezdí na kole, a tak, takže doma nesedí. Co byste dělaly vy? Podpořily byste dítě a doufaly, že to brzy samo vzdá nebo byste mu to zkusily vymluvit?

radecka1
18. dub 2024

Jak je starý? Pokud to chce a zařizoval by si tréningy sám, tak bych ho nechala ať se přihlásí. Kdyby trénoval, tak se zlepší a přestanou se mu smát.

rosalindamelinda
18. dub 2024

Ahojky, fotbal se mi taky nelíbí. Určitě bych se nenutila do toho, že budu dítě posílat na fotbal, když by to mě samotné nedělalo radost. Sice jde víc o dítě, ale zase ten rodič to platí a všechno obstarává, takže by ho to taky mělo částečně bavit... Můj syn třeba chodí na šachy 😉 a vyjádřil přání, že by chtěl chodit na klavír, to se mi celkem líbí...🙂

irmamala
18. dub 2024

Obe dcery zavodne sportuji a nedelame nic jineho, nez, ze litame po trenincich a zavodech. Kdyz vidim jejich spoluzaky, jak cele odpoledne zevluji po sidlisti, jsem rada, ze delaji neci smysluplneho. Je tam super parta, i my jako rodice jsme se spratelili, takze to pro me neni promarneny cas. A i kdyz je to narocne (na prvni letosni soutezi jsem byla s mrnousem tyden po porodu), tak kdyz pak vidim, jak se jim medaile houpou na krku, neni siroko daleko pysnejsi matka😀 Takze za me ano, ja bych ho podporila.

dyechampion
18. dub 2024

Ja si to sama zazila, nejdriv me to bavilo, ale pak se to stava utrpenim.
Fotbal, tenis a gymnastika (a najde se toho urcite vic) jsou takovy drillovy sporty co fakt zerou cas a musi se jim prizpusobovat. Treneri se muzou po***t, pokud si dovolite jet nekam na vikend misto turnaje. Je fakt velky rozdil jestli to syn chce delat vrcholove, nebo mu to jen dela radost. Ridila bych se podle vasich/synovych priorit. Ja osobne (a po vlastnich zkusenosti) tyto sporty u malych detech nesnasim, protoze zraneni jsou casto zavazne, zejmena u fotbalu..no a jednou to muze prdnout vic a cely fotbal muze jit do haje, ze. Svoje dite budu vest k vicero sportum, ale urcite ne vrcholove, pokud tam nebude vylozene fakt velky potencial.

sagitta33
18. dub 2024

Sportovní kroužky jsou dril, pokud chce někdo něčeho dosáhnout. A pokud se jedná o kolektivní sporty pak všichni hrají jako jeden tým a pokud si tam chce jít někdo jen občas zakopat, pak se výsledek projeví na celým týmu.

xxx3d
18. dub 2024

podpořila bych dítě v tom, co by chtělo zkusit, i když by se mi to zrovna "nehodilo do krámu"

konidana
18. dub 2024

Vzhledem k tomu , ze jsme snad vsechny vikendy meli s detmi vlastni program (cestovani a sporty) , tak jsme jim rozmlouvali a rozmluvili vsechny krouzky ktere byly v patek nebo dokonce o vikendu. Takze fotbal v teto intenzite urcite ne. U deti od 15 let vys uz neresim, ti si vikendy uz delaji podle sebe sami.

konidana
18. dub 2024

A kdyz nas asi druhak zacal chodit 2x tydne na atletiku, takze rovnou z druziny sel na trenink a prestal kvuli unave zvladat skolu, tak jsem mu to taky zrusila. Radsi at nema zadny krouzek a ma cas na sebe i na odpocinek. Krouzek nemel asi az do 12 let, kdy se konecne po kovidu dostal na vysneny modelarsky

gruyerre
18. dub 2024

Já si myslím, že každé dítě by mělo chodit na nějaký sportovní kroužek, takže ano, pokud chce chodit zrovna na fotbal a nic jiného ho neláká, tak ano, určitě bych ho nechala chodit na fotbal. Ne všichni trenéři jsou fanatici, někteří to berou v první řadě jako zábavu. Zkuste, uvidíte.

rebe
18. dub 2024

Syn dělá fotbal. Toužil po něm nekecám od dvou let, jak viděl balon, hned se za ním honil. Já nenávidím fotbal a fotbalové prostředí, takže jsem happy nebyla. A přesně jak píšeš, třikrát týdně tréninky plus o víkendech zápasy. Ale jsem ráda, že jsme ho podpořili. Maká, protože ho to baví, za skoro řti roky jsem na něj asi třikrát musela zatlačit, aby šel na trénink, a třikrát jsem ho mluvila pro únavu. Jinak si sám chystá věci, těší se, na tréninky chodí dřív. A mají tam i kluky, kteří rozhodně kdovíjak šikovní nejsou. To je normálka, postaví se A tým a B tým, ti slabší hrají se slabšími soupeři. Ale nikdo se nikomu nevysmívá, takové řeči pro dané dítě znamenají okamžité ukončení tréninku a u těch lepších pak i stopku na další zápas. Tým je důležitější než jednotlivý hráč, takže kopou všichni za tým, na nějaké primadony se tam nehraje. A tréninky jsou dobrovolné, jsou děti, ktré dělají i jiné sporty, takže nechodí na všechny tréninky. Prostě, jestli to sám od sebe chce, podpořila bych ho. Nechat toho může vždycky. Ale ten fotbal fakt v sobě má něco, co kluky přitahuje.

cherie24
18. dub 2024

Já bych ho v tom podpořila. Co znamená, že nemá dobré nohy? Má nějaký zdravotní problém nebo je jen nešikovný? Já jsem jezdila s dětma od miminek 3x týdně, teď už starší chodí na kroužek a od září nastupuje na krasobruslení. To taky není zrovna můj sen (mrznout několikrát týdně na staďáku). U každé holky chceme, aby dělaly aspoň jeden sport nebo kreativní činnost, takže počítám s tím, že se bude vše točit kolem dojíždění na kroužky. Jsme z vesnice. I já jsem toho jako dítě vyzkoušela hodně. A bylo to fajn. I když u některých aktivit mi rodiče říkali, že na to nebudu moc talentovaná a byla to pravda, ale i zkušenost se počítá. 😂 A svůj talent jsem nakonec díky tomu našla 🙂

petrasipkova1
18. dub 2024

Ano, podpořila bych ho plně, dcera chodila na fotbal od 4 do 6.5 let, ano 2x týdne trénink, každý víkend zápas. 🤣 bylo to výživné, pak už ji přestalo bavit, ze jsou kluci drsnější, tak přešla na atletiku. Jinak 3 dny v týdnu litam cele odpoledne po krouzkach, čtvrtek si zařídí sama, jen ji večer vyzvednu a patky máme volné. Beru to jako to nejlepsi co pro ne mužu udělat. Přece je nenechám poflakovat a nebudu si dělat svoje koníčky, beru to jako svůj úkol jim těch par let pomoct něco se naučit, poznat co je bavi, jaký mají talent a podporovat je v tom. ❤️

lauriak
18. dub 2024

Skusila by som to a uvidis. Pokial neni sportovo nadany tak sam asi po case zisti, ze to neni pre neho. Ale urcite by som to neodpiskala len kvoli vlastnej lenivosti.
Ja vozim dceru 2-3 krat tyzdenne 20km do vedlajsieho mesta na gymnastiku. Ale pomaly zacinam videt, ze ju nebavi zabijat tolko casu mimo domu. Hlavne ked pride zo skoly tak nema cas na svoje veci, iba rychlo spravime ulohy a utekame na trening. Takze od dalsieho roku budeme prehodnocovat a zvazovat kruzok niekde blizsie. Ale sport urcite nejaky robit bude ☺️

martina8084
18. dub 2024

podpořte ho a uvidíte. Ano, fotbal je náročný, ale to všechny sporty. Všude se trénuje. Můj syn má 4x týdně trénink a o víkendu dva zápasy. Každý týden slyším od mého táty, že by mu to zakázal, že je to hrozný. Je mi to líto, kolikrát jsem i brečela, ale určitě mu to zakazovat nebudu. Chodíme fandit.

mom_of_four
18. dub 2024

Já bych ho podpořila. Máme děti čtyři, všechny mají spoustu zájmů - uměleckých i sportovních. A všechny podporujeme. Je to náročné, ale jednou ty děti máme, tak tady pro ně chceme být.
U vás je to pořád JEN jedno dítě, 3x týdně + někdy víkend není až tak náročné. A jak píšeš, třeba jednou nazná, že tudy cesta nevede. Ale přijde si na to sám, nebude vám pak nic vyčítat.

zuzkasim
18. dub 2024

Asi bych ho podpořila a časem by se vidělo. Předpokládám, že kluk má i tatínka, péče by snad nebyla pouze na tobě. Nepomohl by třeba občas i děda, babička? Může aspoň na tréninky chodit sám? Buď časem uvidí, že to není to pravé nebo u toho opravdu zůstane, na zápasy se budete střídat s jinými rodiči atd. Myslím, že pokud to jen trochu jde, mělo by se dětem dopřát zkusit to, co si přejí.

mia5344
18. dub 2024

Já bych ho podpořila... My to máme s kroužky tak, že starší se "našla" v nejmenovaném sportu a i když je to pro nás otrocina (třikrát týdně plus další dva kroužky jiné dny v týdnu, do toho mladší dcera co má kroužky tři ) a dělám jen taxikáře, domu dojíždíme hodně pozdě tak vidím, že to holky baví, těší se tam, trénují i doma.... Prostě je v tom ráda podpořím. Nemusí být mistryně světa ale za mě je důležité aby dítě dělalo co ho baví

renatka16
18. dub 2024

Dcera tancuje, tréninky má 3-4x týdně. Soutěže 1-2x měsíčně. Je to náročné, ale ve vození se střídáme s kamarádkou. Třeba na fotbale potkáš někoho, s kým si můžete vypomáhat... syn naštěstí chodí na kroužky jen v rámci školy, jinak bych se asi zbláznila :D

prejeta_zaba
18. dub 2024

Já jsem vždycky trvala na tom, že budou mít pohyb a budou smysluplně využívat čas, takže kroužky podporuji (samozřejmě všeho s mírou, zatím dělají 2 děti ze 3 ten fotbal a další kroužky v naší obci, jak to bude do budoucna těžko říct, taky si nedokážu představit jezdit jen po tréninzích). Fotbal ve stylu drilu a přisprostlých trenérů se mi taky nelíbí, nicméně vidím u nás, že to jde i lépe, chlapi jsou do toho nadšení, vzdělávají se v oblasti práce s dětmi a vedou to zábavnou formou, tréninky 2x týdně. Zápasy tedy jsou každý víkend, tak je postavená ta soutěž. Ale nemusí na ně jezdit, stačí se prostě domluvit. Jako je jasné, že trenéři už trochu chtějí, aby ten zápas nějak vypadal, ne aby tam děcka hleděly po vtákách a dělaly kotrmelce...takže je usměrňují, ale není to žádné bezhlavé řvaní a fakt nemusí každý umět kopat jak za Spartu, stačí se snažit. No, co se zkusit poohlédnout po okolních vesnicích, jestli to nemají někde méně přísné a tam zkusit dítě zapsat? On to nakonec může být příjemně strávený čas venku i pro zbytek rodiny, o víkendu to spojit s výletem, pokecat s ostatními nebo si vzít knížku a natáhnout se na lavičku. 🤷‍♀️

te_reza
18. dub 2024

Jsem žena trenéra, a věř, že když všechno dělám já, protože on se v tom vidí a je věčně v prdeli, tak mě to taky pěkně sere 🤣 nicméně ti to řeknu takhle, na ten fotbal chodí dvě skupiny dětí:ty, co musí, protože rodiče chtějí a ti, co je to baví. V těch dětech je velký rozdíl. Pokud chce, hecla bych se a zkusila to, třeba zjistí, že to není pro něj. Když ho to bude bavit, je to pro tebe v budoucnu dost volného času. Nevím jak jinde, ale tady jezdí po zápasech rodičů minimum, všechno zařizují trenéři a rodiče jedou, když chtějí.

rosalindamelinda
18. dub 2024

@prejeta_zaba po tréninzích 😀 řekla bych, že tam bude spíše po trénincích 😝 navíc paní nechce fotbal, tak proč jí to vnucovat, jako nevím, ale možná by bylo slušné si to pořádně přečíst a netlačit člověka k něčemu, co nechce... A natáhnout se na lavičku, to snad née 🙈😂

prejeta_zaba
18. dub 2024

@rosalindamelinda Ale po tobě se mi moc stýskalo. ❤️ Ve slově trénink je uznaná varianta s -g i s -k, takže podle toho pak logicky vypadá i to skloňování. To za prvé a za druhé, netuším, co se ti nelíbí na natáhnutí se na lavičku. Ale víš co, můžeš jít klidně do háje. 😅 Použiju tvá drahá slova - odepisuju zakladatelce, takže co si dovoluješ se do toho plést a tvůj názor mě ani trošičku nezajímá.

rencinka87
18. dub 2024

Resime ted uplne to same. S tim, ze pohybove sikovny je, do vsech souboju jde se zapalem, ale je to totalni tycka, je pod 3.percentilem vahove, pritom extra vysoky. Takze zatez na klouby a upony a do toho kazdy souboj riziko nejakyho zraneni. Manzel ho v tom podporuje, ten sam fotbal hraval a miluje ho. Presne nechci otrocit, vidim to u pribuznych - nemuzeme se nikdy poradne sejit, protoze jejich syn ma neustale zapasy. Kdyby bylo mozny hrat dvakrat tydne a cas od casu dat zapas, tak dejme tomu, ale jinak..
Zatim jsem rekla, ze pockame na zacatek skolniho roku a kdyz ho to do ty doby nepusti, tak to zkusime no..

autor
18. dub 2024

@sagitta33 tvoje právě to, že kdyby to byl kroužek, že si bude chodit jen zakopat, budu ráda, když bude chodit. Vrcholově to nikdy dělat nebude, takže bych nerada, aby případně tým brzdil.
@cherie24 má zdravotní problémy, řešíme to s odborníky. Zatím neúspěšně.
@zuzkasim je mu 7, sám chodit nemůže, manžel jezdí domů jen o víkendech a babičky nefungují. Bylo by to jen na mě. A chci se věnovat i mladšímu a mít i čas na svoje koníčky. Nechci být otrokem fotbalu. Kdyby to bylo 2x týdně, tak prosím. Ale 4x je na mě prostě moc.
@prejeta_zaba příjemný rodinný víkend si představuju rozhodně jinak, než trčet na fotbalovém stadionu.
@te_reza tady bohužel doprava na zápasy od rodičů. Jeden týden Mladá Boleslav, další třeba Pelhřimov.
@rebe u nás v rodině právě nikdy nikdo fotbal nedělal, jsme aktivní jinak. Takže rozhodně nehrozí poflakování po sídlišti, jak tu bylo párkrát nadneseno.
@mom_of_four nemám jen jedno dítě. To jsem nikde nepsala. Ale mám časově náročnou práci, muž taky, volného času je po málu, takže se mi ho prostě nechce trávit někde na hřišti.

konidana
18. dub 2024

Mam podobny nazor. Manzel byval doma jen o vikendech, takze jsme si vikendy uzivali cela rodina spolu, nebo i dalsimi kamarady a prateli. Tim co nas bavilo vsechny. Vikendy jsme rozhodne odmitli podrizovat zajmu pouze jednoho ze ctyr, zejmena kdyz by parhodinovy krouzek rozhodil cely vikend.

autor
18. dub 2024

@rencinka87 právě. Vidím to u známých. Do tohohle klubu chodí a jsou u toho pořád uvázání. Už jsem tu byla osočená z lenosti, ale prostě mám i vlastní život. A nechci strávit spoustu času u něčeho, o čem s jistotou vím, že není pro něj. Potřebovala bych, aby to zkusil a vykašlal se na to. Třeba tak dopadne. Na atletice byl 2x a bylo to na něj moc. Ale skaut a keramika ho baví. Jenže ho kluci lákají na fotbal, že je to lepší.

konidana
18. dub 2024

Spoluzak syna asi v 10 letech strasne lakal do streleckeho krouzku. Syn tam strasne moc chtel. Ale asi po pul roce vysvetlovani sam pochopil, ze proste ty patecni odpoledne neda. Ze by kazdy druhy vikend stejne radsi jel s nama. No a krouzek, kam nekdo chodi sotva na pulku schuzek, o takove clena nestoji, a ani pro to dite to neni prinosne, kdyz je mimo tu jejich kontinuitu.

drep
18. dub 2024

Moje nevlastní dcera závodně plavala, 4x týdně odpolední trénink, 2x týdně ranní, každý (v nejlepším případě) druhý víkend závody 100km daleko, kam je vozí rodiče a musí tam být v půl osmý ráno, takže se vstávačkou v pět i v sobotu. Fakt ne, to ve mně vyvolalo totální averzi k závodnímu sportu a nejsem ochotná se vzdát všech svých aktivit kvůli sportu dítěte. A rozhodně nejsem ochotná trávit víkend se “sportovními matkami”.

somalicats
18. dub 2024

Já neuznávám vrcholový sport u dětí. Vidím to kolem sebe, ta děcka mají problémy s pohybovým aparátem už v pubertě. Jak píšeš, dvakrát týdně si zakopat, proč ne. Podřídit tomu rodinný život - ani náhodou.
Navíc píšeš, že má syn zdravotní potíže - tím spíš bych takový sport nedovolila.

autor
18. dub 2024

@somalicats já prostě nevím, jak mu to vysvětlit. Chci ho podpořit, ale prostě to není pro něj. Chci, aby dělal, co ho baví, ale ne na úkor zdraví a ostatních členů rodiny.