Fotbal a zápasy. Jaký na to máte názor?

monyszek235
10. zář 2024

U nás na vesnici byla zavedena fotbalová školička, s tím, že děti hrajou klasický zápasy... Prvně nám bylo řečeno, že děti na zápasy budou vybírat podle věku (to bych chápala,) účasti na tréninku a snaze..dceri je 9let, bylo nám řečeno, že se na ni dívají jako na starší, teď že jsou zápasy pro menší věkovou kategorii, no ale zpozorovala jsem, že třeba starší děti nebo stejně starý jako je dcera normálně hrajou..tak mi to přišlo divný, tak se manžel ptal trenéra a ten mu řekl, že nehraje, protože není tolik akční v běhu... Ano, to jako vím, že není nejrychlejší běžec a že na fotbale je ten běh třeba, ale jaký je na tohle váš názor? Mě to třeba přijde demotivující nebo nevim, jak to popsat, je jako defacto jediná, kdo nehraje..a samozřejmě si chce zahrát..Do školičky chodí i mladší syn (7,5), takže když jedeme na zápas, tak stejně jede s námi, takže tam na ně kouká jak hrají...na trenincich se snaží a jde jí to..

hezz17
10. zář 2024

@monyszek235 a hrajou nejakou ligu? Jestli jedou na vysledky a tabulky, tak skladaji asi druzstvo nejlepsich.

jaja01k
10. zář 2024

@monyszek235 Naši kluci hrají volejbal a mají to tak, že na turnaje jde každý, kdo chce. Prostě z přihlášených dětí poskládají týmy podle schopností, aby si všichni zahráli. A co mi říkaly kamarádky, které mají děti na fotbale, tak to u nich funguje stejně.

monyszek235
autor
10. zář 2024

@jaja01k no právě, druhej trenér jako taky říkal, že kdo nebyl na zápase teď (minulý týden), tak půjde příště ...tak jsem jako právě taky myslela, že je budou nějak prostřídávat, aby si zkusil každej zahrát zápas... Tak mě právě zarazilo, že se teď dozvíme, že nehraje proto, že tak neběhá...tak mě právě zajímaly názory...😁

te_reza
10. zář 2024

U nás dětem řeknou, že na to nemají. Postoupili výš, jezdí po okresech a ty co tam krátí čas prostě začli eliminovat. Na vesnici hráli vždycky všichni.

kamino
10. zář 2024

U syna většinou nominují i ty méně šikovné, ale staví je jen na pár minut v případě silných soupeřů, v případě, že je brankový náskok vyšší - posledně vyhrávali 16:1, tak postavili ty méně šikovné i na delší dobu.

rencinka87
10. zář 2024

@monyszek235 z tohohle duvodu jsme nedali syna na fotbal. Neni to o radosti ze sportu a zapasu a vyhry, ale jen o “honeni ega” prevazne dospelaku. Nechapu to a je mi to lito (stejne tak zapas vikend co vikend a jeste trikrat tydne trenink, to je proste pro tyhle prcky absolutni nesmysl).
Syn si strasne pral hrat zapasy, tak jsme se domluvili na florbale, kterej taky miluje, a kde jsou ty podminky prijemnejsi. Ale cekam, ze driv nebo pozdeji se mu tohle stane - je sice hodne sikovny a akcni na behani, ale podle me (laicky nazor), neni uz tak sikovny s tim nacinim (mic, hokejka..). Trval na tom, ze to chce zkusit, tak uvidime.
Deti maji sportovat, maji mit radost z pohybu, ale tohle je uplne zbytecne srazi a odrazuje.

zmrzlinka
11. zář 2024

@rencinka87 přesně je to jenom honění ega dospělých .

zmrzlinka
11. zář 2024

Není to jenom na fotbale.Deje se to i na hokeji.

biciklissie
11. zář 2024

Tak to je teda hrůza. Já asi nechápu tyhle ambice při kroužcích. Mělo by jít o radost ze sportu (hudby/umění atd.) a taky motivovat k pohybu. Jak se ty děti odradí, tak nakonec skončí u těch mobilů doma. A pak se všichni diví, ale je to způsobené i tímto (nejen samozřejmě). Za mě právě u toho se ukáže kvalita trenéra/vedoucího, jak ty děti dokáže motivovat, udržet jejich zájem, zapojit i ty slabší, atd. Jasně, při zápasech (zvlášť pak už výš) jde o výhru, ale jak někdo psal nade mnou, i to se dá nějak řešit a zapojit všechny, i když třeba míň. Ještě zmíním, že jde o týmového ducha u těchto sportu, to jim asi taky moc neříká. U nás je to skvělé, zapojí i vohrábla, mezi které patří i moje dcera (ale snaží se). A lítají tam i úplní prcci, mají tam i dvě plnoštíhlé holky a tak. Jasně, u straších (dceři je šest) už vyžadují víc disciplínu a tah na branku (doslova), tak asi někteří tímto odpadnou, ale ne, že si je sami odradí, ať zůstanou jen ti nej a vozí moooc pohárů. Co s tím, to nevím, protože si myslím, že toto myšlení předělat nejde a dcera se tam nikdy dobře cítit nebude, až jí to dojde, jakože dojde.

sagitta33
11. zář 2024

Záleží zda se jedná o sportovní kroužky nebo sportovní kluby. U nás ti mladší žáci hrají všichni. Ti starší žáci pak už hrají ligu a snaží se udržet a nevypadnout tak postaví ty nejlepší a ty slabší staví do přáteláků. Neni to jen honění ega ale i penězích, protože pokud klub hraje vyšší soutěž ( ligu) tak klub dostává víc peněz od svazu...

adelinka89
11. zář 2024

@biciklissie já mám úplnou alergii na slovo kroužek, kroužek je např.keramika..

Trénuji starší přípravku (děti 10let), kteří normálně hrají soutěž.. Většinou beru všechny děti,a ty méně šikovné stavím do zápasu méně, pokud vím, že soupeř je slabší, tak hrají více. Domlouváme přátelská utkání, kde si zahrají hodně. Nejsem pro to, aby se slabší jedinci vyčleňovali, na druhou stranu taky chceme vyhrávat.. Je to těžký..

biciklissie
11. zář 2024

@adelinka89 Mě ale přijde, že ty to balancuješ, aby byla naděje na výhru a přitom zapojuješ i ty slabší. O to asi je. Slovo kroužek mi přijde nevinné, pro mě prostě volnočasová aktivita pod záštitou něčeho/někoho.

rencinka87
11. zář 2024

@biciklissie ono je to prave rozdil - krouzek vs. oddil nebo klub - v ramci Prahy trebav podstate nenajdes krouzky typu fotbal, florbal (vetsinou je moznost bud pri skole nebo pri DDM), tam, kde jsou, jsou okamzite plny. A tam je to o te radosti, je to “jen” krouzek a nehraje se zadna soutez. Na druhou stranu treba prave muj syn chce hrozne zapasit, vidi ty fotbalovy zapasy v telce, proziva to s tema hracema, chce si zazivat ten pocit euforie, ze tym vyhral nebo ze on sam skoroval.
Jenze to jde jen v tech klubech, v krouzcich se zapasy nehrajou. A v klubech uz se to zas proste hroti. A kde to nehroti treneri, hroti to rodice, protoze mam pocit, ze kazdej druhej tatinek (nebo maminka, at jsem genderove korektni 😁) je presvedcenej, ze jeho syn je druhej Messi nebo Ronaldo a zene to dite, protoze “ty to nekam dotahnes”, uz ho vidi nekde v anglicky lize, protoze kdyz tam mohl tenhle, tak proc nas Pepa ne 🤦‍♀️ A pak se z toho dela totalni otazka zivota a smrti a samozrejme jde o kazdej bod a nevim co a tim padem slabsi hraci maji smulu a je to fakt hrozny.

fire85
11. zář 2024

@rencinka87 já myslím že pokud ho to baví a chce neco dokázat tak je těch trenink ještě málo...a rodiče by ho v tom měli podpořit

andelka
12. zář 2024

Popravdě.. prostřední syn zkoušel fotbal, jako předškolák. Naštěstí než jsme do toho dali moc peněz,přestalo mu to vyhovovat. Po 2 měsících plná výbava a zápasy? Ani náhodou. Tlak na výkon a posuzování kdo je lepší? To nebylo nic pro nás. Potom chodil na atletiku a bylo to mnohem lepší. Soutěžil v tom co mu šlo. A od 11 let hraje házenou, taky závodně, ale za obyčejný Sokol, kde se krásně chovají k dětem už od 5 let. Nehroti zápasy, tréninky si můžeme mnohokrát zkusit a neplatit, zjistit jestli to bude pro dítě fajn. Za mě tento typ pro mladší dítě je velký špatný, pokud není talent a neexceluje. Syn celý první stupeň chodil jen na kroužky a sporty, kde nebyly vyloženě zápasy, turnaje a když tak kde soutěžil sám za sebe. Až teď se vyprofiloval a hraje za oddíl, jezdí každý víkend na turnaje, ví v čem je dobrý, je letošní mistr republiky.

andelka
12. zář 2024

@adelinka89 u nás je to podobné. Když jde o hodně,trenér staví ty nejlepší. Ale jinak se snaží ,aby hráli všichni. Zjišťuje komu co nejvíc jde, útok,obrana, brána. Tréninky jsou rozmanité, kolektiv super, vedení též. Jsou taky týmy, které vyhrávají málokdy. Přesto stále hrají a snaží se. Syn letos vyhrál mistrovství, ale na turnajích předtím byli 2. a 3., obreceli to, ale museli to přežít a jít dál. Ale ten fotbal, jak u nás tak u kamarádky v jiném klubu, je v tomhle jiný mi přijde. Už od malých prcku je hodnotí, selektují, vybírají ty nejlepší a ostatní ahoj.

veronicka89
12. zář 2024

@monyszek235 syn hraje fotbal ...

Na zápasy chodí všichni a hrajou všichni prostridaji se ...

Syn trenuje maká snaží se a je celkem dobrý...

Potom tam jsou děti co hrajou super a taky ti co bud nechodi na tréninky a nebo jsou trošku kopyta...

Nemají na zápasech čísla ani výsledky...ale deti co zkazí kazí kop nebo si nechaji hned vzit balon jsou zas pro neho demotivujici ...

Nerikam ze tve dite nema hrat ! Vůbec, ja jen ze zas ja vysvetluju synovi ze ne kazdy umi rychle behat nebo klickovat s micem...

On po 1 velkem turnaji sel z hriste a pak brecel ze kvuli pulky decek nemeli sanci byt lepsi nez protihraci

alpakovo
12. zář 2024

@monyszek235 a přesně proto moje děti fotbal nehrají 🤬 dala jsem děti k hasičům, musím říct že tam poctivě opravdu běhají všichni, na závody jich jede třeba i víc než je potřeba,jen aby se prostřídaly všechny děti. A tohle je podle mě největší motivace i pro ty, kterým to zrovna nejde. A to taky běhají ligu, jednotlivce, halový pohár. Tam je o i dětech,kdo nechce nenutí,kdo chce jezdí všechno

mischel117
12. zář 2024

@monyszek235 syn hraje hokej a masakr co se tam děje. Vybírají si podle docházky %,podle toho jak maka a nejezdí vzdy všichni. Ale my máme dané,že se hraje zápas za určitý ročník. Třeba 2014 a nesmí být o 3roky třeba starší. Leda že by byl na jejich úrovni hraní. U holek to je jinak. To můžou být i 2 roky starší. Syn hraje ještě volejbal a tam jede každý kdo se přihlásí na zápas. Přijde mi že každý sport to má jinak. Ale za mne zatím hokej je masakr v tomhle. Úplně na ně tlačí a berou je jako vrcholové sportovce a to je syn teprve v 5.hokejive třídě-je mu 10let. Kdybych věděla, že je to taková ,,magořina,, ,tak ho na hokej ani omylem nedám.

sagitta33
12. zář 2024

@veronicka89 U těch malých dětí je znát každý rok, jestli je dítěti 8 nebo 9 a jestli trénuje od 6 nebo od 7 a postupem času se to mění. Ale pokud těm momentálně slabším trenéři nedají šanci, nebo ostatní "lepší" děti mu nepřihrají a raději sólují tak se nezlepší. U kolektivních sportů hraje celý tým.
@mischel117 Naopak výběr podle docházky mi přijde nejspravedlivější.

veronicka89
12. zář 2024

@sagitta33 meni se to a i treba v tech 7 se to podle me lame , ale v podstate uz v tech 5,6 jde videt jestli na to ma vic potencial, nebo ne ...ikdyz pili a treninkem kde dohnat dost... ale zase pokud vim ze v necem zaostavam, a chci byt dobry trenuju i mimo treningovy cas s tymem ...

sagitta33
12. zář 2024

@veronicka89 Jenže řada dětí trenuje, snaží se a jsou i šikovní, jenže pak na hřišti mají strach aby to nezkazili, aby jim ti " lepší" nenadávali a když se pak dostanou k míči tak to zákonitě zkazí, protože nahrávku dostanou až v nejhorší situaci když ti "lepší" se dostanou do situace kdy nemohou dál jet sólo.

adelinka89
12. zář 2024

@veronicka89 už od toho, jak se to dítě pohybuje a běhá, tak jde vidět, zda potenciál má. Plno dětí neumí běhat..
@sagitta33 tak to už je pak na trenérech, jak se k tomu postaví. Vidí, jak to dítě funguje např.na trénincích,a když to zkazí při zápase, tak je to z nervozity.. Pro mě je nejdůležitější, jak to dítě funguje na tréninku.. Přišlo mi minulý týden nové dítě na trénink (10let), netrefilo se do balónu. Po tréninku za mnou přišel tatínek, kdy synka postavíme do zápasu, tak jsem mu řekla,že možná na jaře... už na další trénink nepřišli..

veronicka89
12. zář 2024

@sagitta33 tohle uz je i na trenerovi predavat info kdo ma ubrat v ,, solu,, ;)