Syn je v páté třídě. Od první třídy chodí na jeden kroužek, ten má i letos. Ostatní postupně už nejsou a on nechce žádný nový. Teď uvažujeme, jak se k tomu postavit.
Přikláním se k tomu, že prostě bude mít aspoň ještě jeden a když si nevybere, dostane ho povinně.
Manžel je naopak pro to, že to necháme na něm. Nebudeme ho nutit.
Ale je problém, že když ho necháme, bude sám doma, bez kamarádů a bez dětí. Bude si číst, skládat puzzle nebo lego.
Takže jak to řešíte u podobných dětí vy? Nutite nebo ne?
Tak pokud nebude na tabletu nebo u televize, tak je to asi ok... Je fajn, že má aspoň ten jeden a vydržel u něho....a to chodí kam? Naše dcera zas chodí 1x týdně do flétny, 1x týdně do folklóru, a chtěli jsme ještě nějaký sportovní, tak se spolužačkou bude chodit na minihazenou, ale je 2x týdne, tak už se bojíme, ať nemá překroužkováno a zkusíme, ale když to bude moc, chodit tam nebude. Jinak si myslím, že do určité míry je potřeba dítko donutit, aby něco dělalo... Ale pokud má syn 1 kroužek, který ho baví, je to podle mě ok...
A co je na cteni nebo skladani lega ci puzzle spatneho?K cemu si myslis,ze bude vynuceny krouzek?
@zelenaesmolda není na tom špatné nic, ale nemůže být pořád sám bez dětí. Prijde domů ve dvě a sedí sám v pokoji
Potřebuje nějaký sociální kontakt.
Nějak nechápu, v čem je problém, zvlášť jestli do jednoho chodí... Určitě bych mu další nenutila, každý nemusí mít x kroužků
A proc by nemohl?Ocividne mu to vyhovuje,ve skole je s detma nekolik hodin denne.
Proč jako potřebuje?
Někdo je takový, že si rád od lidí odpočine, když je s nimi celé dopoledne ve škole.
Soudis asi dle svých potřeb sociálního kontaktu, ne podle něj ...
S dětmi je ve třídě, chodí na jeden kroužek, doma si čte a skládá lego. To je všechno úplně v pořádku, nech ho žít, jak potřebuje.
Určitě nenutit, i dítě občas potřebuje klid. A sociálních kontaktů má dost ve škole ne?
Kdybys řekla, že potřebuje fyzickou aktivitu, tak to pochopím, ale takhle... Jeden kroužek má, to nestačí? U nás jsou i lego kroužky, starší tam i programují atd...
Ja bych rozhodne do krouzku nenutila, ale ty ho znas nejlepe.
Pokud má jeden kroužek, a na další už nechce, nenutila bych ho. Sociální kontakt má ve škole a na kroužku. Každý nepotřebuje kolem sebe pořád plní lidí. Chápu tvého syna. Pokud netráví čas u PC nebo u televize, ale rád si čte, skládá puzzle nebo lego, tak na tom není nic špatného. A ven nebo na kolo ho můžete vzít i vy třeba, aby mu nechyběl vzduch a pohyb.
Do jednoho krouzku chodí, je v 5.tride, cele dopoledne a cast odpoledne s jinymi detmi travi a ocividne mu to staci.Nech ho žít, ja jako dite taky nevyhledavala soc. kontakt za kazdou cenu, jsem introvert a radsi jsem si cetla nez chodit do x kroužků, že "musim", na krouzku jsem se stejne s nikym moc extra nevybavovala a nejaka pratelstvi neutuzovala. Jsou i individualni krouzky, kde nejake "socialni vztahy" krom vztahu žák-učitel se fakt nebuduji, napr. hra na hudebni nastroj 1na1.
místo toho - povinně - zkuste nějakou pozitivní motivaci s výhledem, že když se mu to nebude líbit, tak tam další půlrok chodit nemusí.
jakože motivace zkouška kroužku na půl roku a uvidí se (přičemž berte ohled na to, co preferuje)
násilím bych to nedělala hlavně proto, že mu to zprotivíte ještě dřív, než tomu stihne on sám dát šanci.
@zelenaesmolda ve škole sedí sám. S nikým nemluví.
@patypresdevaty já jsem introvert, on je až asociál. Takto se zhoršil s Covidem.
@jako_mala_holka ale zase nemůže denně sedět sám doma.
Ale proc by nemohl sedet sam doma?Ocividne mu to vyhovuje.Ono to vadi tobe,jemu ne.
@zelenaesmolda protože to má na něj špatný vliv. Neumí komunikovat s lidmi. Bojí se.
Jemu by vyhovovalo být pořád doma, neopouštět pokoj. Což prostě nejde.
On se bojí vystoupit z komfortní zóny.
A myslis,ze tim,ze ho donutis nasilim z te zony vystoupit necemu pomuzes?Tohle bych spis resila s psychologem nez ho nasilim nutit.Napachas vic skody jak uzitku.
@zelenaesmolda loni chodil na sportovní aktivity. Taky jsem mu to dala povinně a byl nakonec spokojený a letos byl smutný, že už nejsou. Chtěl by zase.
Taky mám doma introverta, i když ne takový extrém jako ty. Takže u nás taky platí, že je nutné syna do kroužků / aktivit / zkoušení nového donutit. Sám by se nehecnul a pak když se otrká, tak je rád. Za mě by jedna aktivita týdně a zbytek sám v pokojíku bylo málo.
Tak je asociál, no a? Za půl roku tady budeš řešit, že se syn pere, a jsou s ním problémy. Stojí ti za to ho nutit k něčemu, do čeho jemu se nechce? Představ si, že by tebe chlap nutil chodit třeba na keramiku, jen proto, abys nebyla furt zavřená doma a nemohla si doma dělat věci, které tě baví a činí tě šťastnou? Děti jsou taky lidi. 😉
Do dneška vzpomínám, jak jsem musela chodit na náboženství a účastnit se stupidních představení a táborů. Ne, pokud nebude nikam chtít, nutit ji nebudu.
A proč by si nemohl doma číst nebo skládat lego? K čemu ho chceš donutit, když sám nechce...
Dcera druhacka do kroužku prostě nechce, tak ji nenutim, já sama jsem kroužky nenavstevovala a žiju...
@cikitkapb jemu se nechce do ničeho. Nenechám ho ale shnít. Nakonec je spokojený, že někde byl a něco zažil.
Když je doma, tak je nespokojený, protivný na nás i sourozence.
Když je někde, je to na něm poznat.
Určitě tě bych ho nenutila. Kroužky by měly děti hlavně bavit.
A do jakého kroužku chodí teď? Klidně bych ho trošku do nějakého kroužku popostrčila, zkusila aktivně nabízet, hledat pozitiva, ne prostě "musíš a basta"... Párkrát by šel a za párkrát uvidíte (on uvidí), zda v tom pokračovat nebo ne.
Naprosto tě chápu, ono je někdy dost těžké určit takovou tu zdravou hranici, kdy vytvořit trochu nátlak, který je občas potřeba, a kdy nechat dítě být. Ten nápad na ten kroužek her se mi líbí, zvlášť, když je to jeho zájem, asi bych se snažila ho motivovat a slíbila mu, že pokud se mu opravdu líbit nebude, 2. pololetí to zrušíte. Mám doma též jedno asociální dítě a prostě bez přiměřeného nátlaku nefunguje vůbec, dle tvého popisu fakt podobný případ. Tyto děti "shnijí zaživa", pokud je člověk nechá. Na každého opravdu neplatí, nechat to čistě na něm.
Holky a to by vám opravdu nevadilo, kdyby dítě 4x v týdnu přišlo v jednu až ve dvě domů a neopustilo pokoj?
Jemu to podle mě chybí. Když byl na táboře, tak byl spokojený a vrátil se úplně jiný.
Já mám syna konzervu, co nikdy nikam na nic nechce, ale když ho dokopu, pak je rád. Takže já trvám na tom, aby to aspoň na půl roku vyzkoušel, a kdyžtak dál chodit nemusí.