kolik cvičí vaše děti na hudebních nástrojích?
A k čemu ta otázka má sloužit? Pro nějaké porovnání? Já jsem cvičila hodinu denně. Dcera cvičí ne každý den, hudba její priorita není, to je malba a tanec, před vystoupením cvičí víc. Syn hudbu studuje, takže včera cvičil 6 hodin. Z jeho pohledu málo. Otázka je, zda toto někomu k něčemu je? V ZUŠ říkávali cvičit denně, pro běžného studenta, nějaký orientačně podobný čas. Zda to dítě dodržuje , je individuální , koho hudba nebaví, ten to dodržovat nebude. Koho hudba baví a chce jít na konzeratoř, spontánně cvičí a hraje mnohem, mnohem více, protože to nebere jako povinnosti, ale jako zábavu a vášeň. 🙂
První nástroj poslední dobou jednou týdně hodinu až dvě. Prostě už ho to příliš nebavilo. Druhý rok hraje na bicí, sám si to vybral, hraje dobrovolně a rád, minimálně hodinu denně.
Můj syn hraje na kytaru. Nechodí do zuš, jen na kroužek, kde se učí hrát písničky jednoduchým způsobem. Má to jen pro zábavu a pro radost, nikdo nečeká, že z něj bude profesionál. Doporučeno mají cvičit 10 minut denně. Někdy pár dní nehraje vůbec, někdy hodinu denně, jak se mu zrovna chce.
Dcera chodí prvním rokem na ZUŠ na klavír a hraje přibližně 5x týdně cca 15 min.
Syn hraje na 2 nástroje v ZUŠ, teď dělal přijímačky na konzervatoř, takže tam je počet hodin úměrný cíli, běžné ZUŠkové dítě bez ambicí být profi muzikant stačí 20-30minut denně s ohledem na délku studia a repertoár, chce to pravidelnost, lepší 20 min denně, než pak sobotu od rána do večera, nutná je pravidelnost, asi jako ve všem.
nikdo nemá dítě, které hraje na hudebním nástroji?