Jsem tu s dalším dotazem. Dvouletý syn byl parkrat na cvičení s dětmi a rodiči. Absolutně nespolupracuje,baví ho litat po tělocvičně,když se postaví opici draha,tak zkusí par věci,samozřejmě spolecne se mnou,ale chytá tam amok,protože nechce čekat ve frontě nebo chce na zinenkach ležet a nechápe,ze ostatní deti tam mají cvičit a musí jim uhnout. Je to spis takové chaotické pro mě. Ale syn je tam šťastný. Je pravda,ze je tam nejmladší,chapu,ze male dítě asi neposedi a nebude dělat to,co mu cvicitelka rekne..ale má tedy cenu tam chodit? Chtěla jsem ho brát do kolektivu deti,ale stejne si jich ještě skoro vubec nevšímá. Popravdě se tam mezi maminkami,co mají starší a “poslusne” deti,moc necítím,když se malý začne vztekat,ze nemůže dělat,co chce,tak se na mě otočí cela tělocvična a pozoruji asi jak zareaguju nebo nevim..jedna maminka tam i kroutila hlavou,ze malý tam lita a vola Maminkooo,takyyyy..ze chce vše dělat se mnou..to snad nebi špatně,nebo jo?
Má to cenu. Začala jsem s malou chodit ve dvou a půl. Byla silně nesociální, 75% věcí vůbec nechtěla dělat, zbytek jen se mnou. Nebyly výjimkou dny, kdy jen seděla na lavičce. První dva měsíce jsem se trápila já, že to není možné, že je moje dítě úplně jiné než ostatní. Po dvou měsících se to začalo lámat a druhé pololetí to bylo super. Letos už nechodíme a dcera o tom pořád mluví. Nelituji, že jsme tam chodili, i když pro mě byl začátek psychicky náročný.
Doporučuji několik věcí si uvědomit:
1) pokud máš jistotu, že to syna baví, není důvod končit (na tom jsem stavěla svůj přístup, dcera o cvičení povídala doma, některé věci doma opakovala, neměla jsem pocit, že se tam trápí. Kdybych ten pocit měla, skončíme).
2) oprosti se od ostatních dětí a soustřeď se jen na své, každé dítě má své "mouchy"
3) oprosti se od tvé představy, jak by mělo cvičení probíhat, pokud si to syn užívá po svém, jdi mu naproti, má to být zábava a ne škola, nevnucuj mu dospělou verzi toho, jak má na cvičení pracovat.
4) ve dvou letech ještě nemají většinou socializační tendence, pokud už chceš na tom pracovat, je to super, ale nech mu jeho tempo.
5) je to cvičení rodičů s dětmi, když to potřebuje, cvič s ním klidně všechno, máte si to užít vy dva a ne ho tam cvičit do cirkusu, že to zvládne sám.
Uvidíš, že si to sedne. Za čtvrt roku budeš mluvit úplně jinak 😉 Největší potíž jsi jenom ty sama a tvé nervy a starosti, co ostatní. Až se přes to přeneseš, zlepší se to. Já to tak měla, trvalo mi to dva měsíce, než jsem si to v hlavě srovnala.
No uprimne me teda tyhle nespolupracujici deti dost vadi. Pokud ostatni delaji co maji a on ne, tak jim tu hodinu narusuje. Kdyz je tak temperamentni tak ho asi organizovana aktivita bavit nebude, takze bych zkusila jeste pul rok pockat nebo ho prihlas k mladsim detem, kde asi budou litat vsichni.
Byla jsem na takovem cviceni jako ty, kdyz byl synovi rok... Trochu rval, nespolupracoval, zdrhal... Cviceni jsem nechala (otazka je, jestli mate zaplaceny cely kurz, pak bych to zkousela vydrzet). Myslim, ze ted by to bylo podobne, i kdyz jsou mu dva roky. Nam sedlo plavani, taky obcas nedela, co ma, ale mame chapavou instruktorku a hodne se zlepsuje, moc ho to bavi, caka a radi... Tak treba zkusit neco jineho, co pro vas bude lepsi...
Jo, a nas kluk si taky ostatnich deti nevsima... Chodime dvakrat denne na hriste, obcas by si s nim i nekdo hral, ale on si jich bud nevsima, nebo krici bojim a utika pryc...
Ja by som este pockala.. je fakt ze ak tam je taketo dieta, dost to narusa hodinu.. za polroka to moze byt uplne inak, aj ked teda v 2 rokoch uz by mal byt zvyknuty pocuvat nejake pokyny, pockat v rade.. hodne moze pomoct aj nejaka dopo skolicka, dcera chodi na dve dopo tyzdenne a je odvaznejsia, vyhladava deti atd
Vydrž, zlepší se to. My chodili na cvičení už od půl roku, cca do roka a čtvrt a za tu dobu tam snad každé dítě mělo období, kdy nespolupracovalo a "narušovalo". Jsou to děti, ne roboti. Nech malého, ať si to užije po svém, případně ho lehce usměrňuj a pomáhej, když uvidíš, že to má aspoň trochu smysl. A neboj, jednou se tam bude vztekat dítě i tý paní dokonalý, co si dovolila kroutit nad tebou hlavou 🙂
Díky za reakce. Nebylo to narušení hodiny,behalo tam takto více deti,hlavně ty mladší. Abych to popsala..je to v obří tělocvičně,paní tam vyhazela velké balony,tak syn hned běžel a kutalel ho do brány,byl nástup,tak jsme stali,ale po chvíli ho to nebavilo,než paní cvicitelka rekla vše,co chtěla..a běžel zase za balónem. Pak rozložila barevná kolečka a deti měly hledat barvu,co rekla,syn barvy pozná,ale myslím,ze jak to pro nej bylo nové a proste ten velký prostor,tak tam lital jako drak 🙂 nikoho tím nerusil,deti tam kricely,piskaly..pak měly chodit po lavičce,tak jsem syna vzala,došel do půlky a pak už zase běžel po svém 🙂 pak byla ta opici draha,ale zkratka asi ještě nechápe,ze musí počkat v rade nebo uhnout ostatním dětem. Ale bylo to chaotické,deti tam pak litaly,kam chtěly,nebylo to úplně nějak organizačně dobre. Doma reaguje na pokyny-udelej to a to,stůj,počkej,chod po čtyřech jako pejsek atd..ale tam zřejmě neví,nechápe..tak jsem myslela,jestli má cenu si ten kurz platit,organizované to tolika není,ale zase by byl mezi dětmi,i když si jich tedy moc nevsimal,max jedné čtyřleté holcicky,které něco běžel povídat,ale ta se zvedla a odešla pryč 😀tak nevim,zda je lepší chodit s kamarády do bazénu,na návštěvy nebo ho brát i do te tělocvičny..byl tam vážně jak utržený ze řetězu 😀pak je tu ještě jedna taková herna,kam chodíme,tam si hraje s čím chce,ale problém nastane,když někdo z deti vytahne svacu,to syn pak nemluvi o ničem jiném než o jídle a přestane si úplně hrát a jen loudi.
Ještě bych to zkusila . Nejde vyhodnocovat z jedné nebo dvou návštěv. Dcera chodila na takový kroužek od 11mesicu , spolupracovala málokdy ,ale nebyla rozhodně jediná ,ale ten kontakt s dětmi byl super , neměla pak problém s nástupem do školky ☺️ starší nechodila nikam,nic takového tu nebylo a je to víc znát ,že tolik kontaktu s dětmi neměla jako mladší
Byli jsme v podobne situaci a chodit jsme prestali. Cilem bylo mit zpestreni oproti normalnimu rezimu, ale mne to nevyhovovalo. Radeji jsem zvolila jine aktivity. Ale ja vseobecne delam jen veci, ktere se nam libi hned a nemusime si na ne nejak zvykat. Takto mi to funguje nejlip. A navic jsem zjistila, ze chci se synem chodit na krouzek jen proto, ze se to tak dela. Ale vlastni mi to neni
@3mama Kontakt s jinymi detmi lze zaridit i jinak. My jsme hodne chodili na hriste, pres zimu do hernicek. Vytvorily jsme si s kamaradkami skupinu asi 10 holek, ve ktere se schazime uz druhym rokem (vetsinou se sejdeme 3-4). S nastupen do skolky nebyl, dikybohu, taky zadny problem.
Také to asi delam hlavně proto,ze se to tak děla..a ze by pak syn nebyl zvyklý na kolektiv 🙈
Zjevne ho to tam bavi, jen je to pro nej nove, chce vsechno vyzkouset. Na tom nevidim nic spatneho. Cviceni je super, jednak posili spravne svaly a jednak bude zvykly na kolektiv deti. Kdyz ho to bavi nevzdavala bych to. Na ostatni se vykasli, kazde dite je jine 😉 Ja chodila s holkou od miminka do 1,5roku, pak se narodil syn a neslo mi to zkloubit. Male to ale hodne dalo. Jednak jsme si zkratily zimu, ale hlavne mela perfektne posilene svaly a doted (3,5r) to na ni vidim. Na klukovi (2r) zase vidim, ze ma slaby stred tela, nechodil nikam cvicit. Takze az vylezem z nachlazeni budem chodit do cviceni.
Nečetla jsem vše tak snad se neopakuji. Na nějaké kroucení hlavou bych se vykašlala...spíš bych se poradila s paní cvičitelkou jak to vidí ona, určitě nejste první takoví, jistě má zkušenosti.
My jsme chodily a zpočátku to vypadalo jako u Tebe. Ale, myslím, že to má cenu, protože pak se to zlomilo a dneska jedeme ve cvičení pořád. Na nějaké kroucení hlavou nedej, naše Viola třeba v tramvaji utírá vlhčeným ubrouskem sklo a taky některé babči kroutí hlavou a co? Nikomu tím neškodí, takže to neřeším.
@matyldik Mám podobný problém a i dilema. Taky jsem byla minulý týden poprvé se synem dětské skupince. Ze začátku byl nadšený, děti ho moc nezajímalo, ale měl tam nové hračky. Problém nastal, když se hračky měly uklidit a jít dělat společná aktivita - básničky, písničky, sbírání propriet do kybliku, apod. To se mu nelíbilo, začal se vztekat, nešlo ho uklidnit, všichni na nás koukali, protože jejich děti už to znaly, co se bude dělat. My tam byli poprvé. Pak začal dětem obcházet svačinky, chtěl ujidat. Ty pohledy ostatních maminek byly skoro vražedné. Měli jsme svoji svačinku, ale znáte to, cizí jsou určitě lepší. Takže zase řev. Já úplně splavena a odcházeli jsme dřív domů, oba úplně vyřízení. Paní lektorka ale radi vydržet a neustupovat. Tak nevím. Nechodíme tam, protože by se mělo, ale chtěla jsem to vyzkoušet, protože u nás na vsi není skoro nikdo v jeho věku a přijde mi, že ve 2 letech ( teď mu budou 2) hrozně málo mluví. Tak taky řeším, co dál. Kritika mě nezajímá, ale za zkušenosti a rady budu taky moc ráda.
omlouvám se za překlepy, píšu z mobilu a sám se opravuje
@martiniquest tak přesně takhle to mám i já se synemx😀👍🏻
@matyldik Pokud chodíte na cvičení, do kterého věkovou kategorií patří (tj mezi dvouleťáky), úplně v klidu bych pokračovala. Však těch dětí, co je to občas baví a občas ztratí pozornost (nebo si to prostě pobírají po svém🙂 tam musí být daleko víc. Děti v tomhle věku přece nemusí strojově plnit pokyny a mají naprostý nárok i jen pozorovat, co se kolem nich děje. No pokud by to bylo cvičení pro starší děti (v příspěvku se píše o čtyřleté holčičce), asi bych to přehodnotila, tam se už předpokládá nějaká součinnost a spolupráce a bylo by zbytečné tlačit jej do něčeho, do čeho ještě nedorostl. Zkuste ještě pohledat jiné možnosti, nabídka kroužků je i na menších městech celkem široká, třeba najdete něco, co by vám vyhovovalo víc
@matyldik momentálně jsem ve stejné situaci. Se synem jsem začala chodit do cvičení cca v 8 měsících, první hodiny spíše koukal a nebo byl bokem, postupně se zapojoval. Přes léto cvičení nebylo, v září jsme začali chodit do jiného cvičení a chová se naprosto stejně, jako u prvního cvičení (teď je teda navíc protivný, protože mu lezou všechny špičáky zároveň), chtěla jsem cvičení přerušit, ale paní mi říkala, že se "otrká" a vůbec nevadí, že dělá jen něco, nebo jsme bokem. A věřím, že se bude zapojovat více, tak jako dříve. Takže vytrvám 😉 z pohledů některých maminek, co mají "dokonalé děti", je mi někdy smutno, ale už několikrát se mi potvrdilo, že jejich dokonalé děti také mají své dny, takže se snažím tyto pohledy ignorovat, večer to "léčím dvojkou vína"😀
Děkuji,holky,za reakce. Ještě to zkusíme,mne se líbilo,ze se mu tam libi,to je asi hlavní,ze?
Byla jsem z toho taková vyplasena,no..
Zítra jdeme ještě do te hernicky jenom,tak budu muset obrnet nervy a nabalit našemu zroutikovi velkou svacu,i když je mi jasné,ze bude chodit loudit i tak,je to proste strašný bezedny jedlik 🙂
Ještě dotaz..někde jsem četla,ze už ve 2letech by se deti měly zapojit do kolektivu a umět si hrát s ostatními..nás malý to neumí,spis kouká,kde by co komu vzal,chce vše,co mají ostatní 🤷🏽♀️
@sebinka123 a jak malo mluví? Také mi to u nás tak přijde,opakuje skoro všechna slova,po svém tedy,ale aby je spojil dohromady nebo tak,to ne..🤷🏽♀️
@sebinka123 a je mi moc lito,ze tohle prozivas,Škoda,ze nejsi od nás,partacka by se mi hodila 🙂 kamarádky mají uuuplne jinaci deticky 🙂))
@matyldik ve dvou letech zapojit do kolektivu? To je teda 🤦. Za prvé je to hodně individuální a za druhé není nadarmo nastavená hranice začátku školkové docházky na 3 roky. U nás to začalo pomalu přicházet až po 3. narozeninách. Do té doby ani omylem. A i ve školce jsou starší děti, které si zatím v kolektivu neumí hrát. Ano, samozřejmě jsou děti, které tu potřebu mají daleko dřív a zvládnou to (často druhorození, tažení starším sourozencem), ale rozhodně se tím nenech nijak vykolejit, není to pravidlo. Dej mu prostor a čas, netlač na něj.
@matyldik jé, já bych právě taky moc brala partacky s dětmi, který to mají podobně. Aspoň bych tolik netrpela komplexy, že jsem špatná máma a spoustu toho dělám špatně. Vím, že se malýmu maximálně věnuju, ale někdy prostě podlehnu. On mluví, ale taky tak po svém, spoustu si toho ukáže a já ho chápu, tak asi ani nemá potřebu víc mluvit. A o spojování slov si můžu jen nechat zdát. A syn je tak chytrej, že když to zavání učením a opakováním, tak se sekne úplně a je konec. Tak musím na něho nenápadně. Pořád na něj mluvím, ale už mě taky někdy nenapadá co 😁
Ale vím, že je v pořádku, že slyší, reaguje a poslouchá pasivně, protože občas z něho jen tak něco vypadne, třeba během hry. Jo, taky na hračky nebo zvířátka říká jen písmenko, třeba bagr je G, žirafa je ží, apod. Jako, radikálně, přes moc to neřeším, spíš jsem ho chtěla kolektivem popostrcit.
Zítra jdeme taky zase, tak jsem zvědavá jestli to bude lepší nebo jako minule. Můžeme si pak napsat 😁😉
Tak to se určitě rozmluvi,klukům to obecne trvá dyl-taková věta už mi leze krkem,ale asi je to pravda 🙂
Syn je taky chytrý,pamatuje si plno věci..a mne ani nevadí trávit čas jen ve dvou,ale ze všech stran slysim,jak je takový tunta,protože s nim nechodim mezi větší skupinu deti..😔nemám tu kolem sebe maminku,co by to měla podobne nebo stejne jako já a moc mi to trápí,přijdu si pak jako sama proti všem a prave premyslim,ze jsem špatná máma 🤦🏽♀️
Zítra budu moc držet palce a určitě klidně napis,jaké to bylo,možná už syn bude vědět,do čeho jde a bude to fajn 🙂
@sebinka123
Sama vydíš, že to cenu nemá. Chodila jsem s malou cvičit, ale už měla přes 3 roky a bylo to super. Pomáhala i chystat a pak uklízet cvičební prvky.