Stěhování do UK. Co vše je k tomu potřeba?

kalamilka
29. lis 2021

Dobrý den chtěla bych se odstěhovat do UK s dětmi 8 a 11 let nevíte co je k tomu vše potřeba po brexitu?? Jako víza jak zajistit školu atd....za veškeré info budu moc ráda...

barmil
29. lis 2021

@kalamilka máš tam práci? Bez práce to jen tak nepůjde, nedostaneš vízum, taky musíš mít bydlení a dostatečné finance, abys vás tam uživila a vše zajistila, dokud nebudeš mít výplatu. Máš očkování, počítáš s karantenou po příjezdu, mas peníze na hotel, kde budete, než budete mít výsledky testů?
Co děti, jak dobře umí anglicky, zvládnou to tam? A co jejich otec, povolí Ti vůbec se vystěhovat z ČR?
Máš penize na pojištění? Víš, že tam se vše platí, státního moc není, víš, jak to tam vypadá na pohotovosti, v nemocnici? Pokud nemáš soukromé pojištění a hotovost, tak tam dobrou péči nedostaneš, nevím, zda bych tam v téhle situaci brala děti.
Znám naopak mnoho lidí, kteří se stěhovali z UK sem, ať už kvůli Brexitu, nebo covidu.

kalamilka
autor
29. lis 2021

@barmil ano práci mám sehnanou a bydlení také synovy je 12 a angličtinu ovládá velice dobře..a samozřejmě že bez peněz nepojedu....a vy tam teď žijete??

kalamilka
autor
29. lis 2021

@barmil a rozhodně bych neodjížděli s dětmi bez peněz ...jedu tam za práci a za sestrou ta tam žije již 5 let zajímalo mě to od někoho kdo to zařizoval teď aktuálně kvůli vízum atd....

barmil
29. lis 2021

@kalamilka sestra má manzela Anglicana, bydlí tady i tam, kamarádka má manzela Anglicana a šli naopak sem.

kalamilka
autor
29. lis 2021

@barmil ano já to chápu ale chtěla bych to zkusit proto se ptám na informace kdo se stěhoval teď po brexitu co k tomu potřeboval...jak se říká každému se líbí něco jiného a mě osobně se Anglie líbí moc a chci nový začátek

zelenaesmolda
29. lis 2021

@barmil Máš penize na pojištění? Víš, že tam se vše platí, státního moc není, víš, jak to tam vypadá na pohotovosti, v nemocnici? Pokud nemáš soukromé pojištění a hotovost, tak tam dobrou péči nedostaneš, nevím, zda bych tam v téhle situaci brala děti.
NHS samozrejme funguje,netrep nesmysly.Pokud tam bude zamestnana tak ma narok na peci.

zelenaesmolda
29. lis 2021

@kalamilka
Velice dobre ovladani anglictiny podle ceskych meritek ti bude v UK uplne k nicemu.
Jsi pripravena na to,ze deti muzou jit ve skole o nekolik rocniku niz nez se nauci jazyk?
Kde mas sehnane bydleni?

barmil
29. lis 2021

@zelenaesmolda ja tam žila a tu "péči" zažila. A je opravdu diametralní rozdíl v tom, co Ti dá NHS a jaké péče se Ti ve státním zařízení dostane tady.
A je práce a práce, jestli jede někam načerno dělat do kuchyně, nebo obchodu, tak jí těžko budou platit pojištění.

zelenaesmolda
29. lis 2021

@barmil
Taky jsem tam zila a vim,ze NHS je sice crap ale zase neni pravda,ze by lekarske pece nebyla dostupna.
Jestli jede delat na cerno tak nedostane viza kdyz nema pre-settled nebo settled status.
I kdyz ten je uz tedka treba i k oficialni praci.

merope
29. lis 2021

@barmil Jako jo, státní péče je v lecčems na houby, ale to je i tady v ČR. Stejně pokud chceš pořádnou péči a vyšetření, i v ČR musíš sáhnout do kapsy. Ano, je dobré vědět, že v UK je potřeba si na to dát pozor, že tam ta péče ze základního pojištění nemusí být maximální, ale pokud to člověk ví, tak nevidím zásadní problém. Ano, když je člověk nemocný, tak nepotěší, že doktor objedná na termín za 2 dny, ale tady v ČR tě část doktorů ani nechce vidět a pošle neschopenku po telefonu.

A ano, s antibiotiky pošlou dítě bez teplot klidně do školy (teda nevím, co teď s covidem). Ale tazatelka je rozhodnutá to tam zkusit, chce se stěhovat, tak už asi nechce slyšet, že to dělat nemá (navíc tam má kamarádku).

@zelenaesmolda V UK se může dít, že jde dítě o několik tříd níže? Myslela jsem, že prostě zařadí do ročníku, kam věkem patří a výuka je více individualizovaná (inkluze na max), ale pak jsou někdy kolem naší 5. třídy národní testy a kdo je zvoře, tak má smůlu v podstatě pro jakékoli další vzdělávání. Ale možná to je jinak, školství znám jen do úrovně naší první třídy.

fyii
29. lis 2021

@kalamilka v Uk neziju, ale jezdim casto za kamaradkou. My zijeme na stridacku tady a v USA. Jde to. Deti se naucily jazyk za pul roku i s prizvukem, ale je pravda, ze os mala na ne mluvim obema jazyky. Kazdopadne zdravotnictvi je oklesteny vsude, kdo chce "lepsi" peci, vzdy neco stoji. Kdyz na to neni, tak dostanes to zakladni nebo jsou mega dlouhe cekaci lhuty. Spousta cechu jezdi na zakroky do cech, vcetne zubaru atd. Pro tebe je plus tve odhodlani a chut to zkusit😉, deti se situaci prizpusobi vzdy, hlacne ty mensi, je to jednodussi. To, ze v CR " umi" anglicky v anglicky mluvici zemi nemusi byt tak pravda, ale lepsi neco nez nic, kdyz jsou hozeny do vody uci se fakt rychle..dulezite je zazemi a podpora a to asi mas u segry. Praci vzdy nejakou sezenes i kdyby jsi mela zacit ve fast food, hlidanim atd., statni skolu taky najdes, ale tohle uz bych zjistovala nez odjedes. Drzim palce nebudete to lehke, ale je to vyzva

ee.liska
29. lis 2021

No wow, čumím jako blázen! Plánuješ změnu života a to nejen svého a nevíš co a jak. A tvá sestra tam žije celých pět let. Jako za mne běž do toho! Super životní zkušenost!
Ale počkej, už jsem to dočetla. Ty máš děti a ne malé. Co ti na to řekly děti?

kalamilka
autor
1. pro 2021

@ee.liska vím co a jak jen se ptám na zkušenosti?? Já je nejjednodušší se tam dostat teď po brexitu je to trošku jiné než dřív....a děti chtějí také a v 9 a 12 nejsou tak malé...práci a bydlení vše mám jen ty blbý víza proto se ptam

zelenaesmolda
2. pro 2021

@kalamilka
jak ti dali praci kdyz nemas viza nebo settled status?ten je prece potreba k prijeti do prace.

@merope
nevim presne jak to tam funguje v tomhle ale tak dite bez znalosti jazyka asi hned nehodi do vody a plav a utop se.