Ahoj, je tu prosím někdo, kdo se vyzná v dopravě v Londýně? Rádi bychom tam na krátký výlet a měla bych pár dotazů, abysme se zorientovali... klidně třeba někdo, kdo tam nedávno byl a tuší, jak to funguje (ať nás to finančně nezruinuje🙂)
Moc děkuji!
@fifinka2020 holky
Koupíte si oyster Card a tu si budete nabíjet....všude platí tím, hotové to už nikde nejde...jde to i vaši normální platební kartou, takže metrem a busem...ale víte co jsem zjistila 🙂.... že to centrum zas tak velký není a dá se celkem všude dojít pěšky, my byli s dětmi, takže jsme MHD používali...dítě 7 let bylo zdarma...s ním chodí platící rodič turniketem pro vozíčkáře a starší děcka mají slevu...pracovník v metru nám to na tu poster Card nahrál a byl tak hodný, že si nás všiml...že platíme všichni, i když jsme nemuseli 🙂
@elu je, moc dekuju. U nás to bude právě výlet jen na pár hodin s taky dítě (5 let), tu dopravu chceme i jako zážitek🙂. Jen jsem koukala, že jsou tam nějaká pásma (1-6), tak musím dohledat v mapě... Kluci právě pojedou z letiště, tak aby to bylo ok
@fifinka2020 z jakého letiste ?
@fifinka2020 že stenstead je to mimo pasmo...koupi se lístek.. online, jinak nabijes kartu...na stačilo 5 liber na den...a ono si to samo strhává ty pásma...je tam denní limit...který kd z zaplatíš, tak pak můžeš jezdit jak chceš už za ten den
ja pise elu, oyster card, ono se ti neodecte vic nez denni limit, kolik je ted nevim ale bylo to par korun.. a to by jste museli fakt hodne jezdit..na dve tri cesty za den to neprojedes... ze Standsted se jede vlakem co si pamatuju, to je letiste na okraji Londyna.. jinak ze Standstedu jede rovnou autobus do centra, taky za par liber, staci se kouknout na net.. vyznat se v metru, musis podle mapky, ktera je vsude na info k dispozici zdarma.. ale pokud chces do centra tak na Bond steet a tam vsude uz dojdes pesky, ty stanice jsou pomerne blizko sobe..
@fyii mne sis jde o platební systém, jestli koupit něco na jeden den a bude to platit na všechno, nebo jestli kupovat lístky zvlášť... jde o pár hodin a pár jízd (plánujeme zřejmě metrem a vlakem, možná pro zážitek busem). Tak spíš jestli je něco, co se vyloženě vyplatí... třeba jsem z Prahy a tady bych takhle turistům doporučila třeba celodenní jízdenku, kdy pak už nemusí nic řešit (a většinou vyjde levnější než x listku), tak jenom pro priklad. Ale jestli třeba vlak se platí zvlášť (třeba jako v Praze), tak pak asi nemá kartička cenu na těch pár jízd metrem.
@elu Heathrow
@fifinka2020 vlak se plati urcite zvlast, najed si na stranky Oysted a tam se dozvis vic.. ja mam tu karticku uz roky a ona plati porad, jen si na ni dobijim kredit... ale jestli jde zaplatit pres kreditku a nemit Oysted tak tych klidne sla touhle cestou...
@fifinka2020 já jsem vždy kupovala travel card, je na pásma 1-6 a je na vše. Koupíš ji na každém nádraží atd.
Netusim, kolik tedy teď stojí, ale vím, ze se predtim vyplatila. Naposledy jsem to řešila před 4 rokama, třeba už se to změnilo, ale myslím, ze to byla nejlepší volba. 😊
@radkah1984 super, vyzkouším, jestli ještě existuje. Ono právě na každém webu uvádí trošku jiné info, tak hledám nějaké příklady z praxe, co se osvědčilo...
@fifinka2020 to fakt zkuste mrknout, ale určitě to ještě existuje, ještě si pamatuju, ze si ji hlavně musíte koupit někdy až kolem devsté ráno, nebo tak něco, to je už po té ranní špičce a je o fous levnější, a myslím, ze od prvního pipnuti platila 24 hodin. Uricte na webu něco bude 😊
Nečetla jsem vše, protože to jsou nesmysly🙂 pokud z heathrow, jet do města metrem. U vchodu pipni svou bankovní kartu, dítě do 11 let zdarma za ruku. U východu z metra (ne při přestupu) si opět pipni, tím se ti ukončí platba mezi zónami. U busu pipni u vstupu, při východu ne. Jezdi dle libosti a nic neřeš. Při větším počtu denních jízd dosáhneš limitu a nad to už nic neplatis. Systém vše hlídá za tebe, ale musíš používat tutéž bankovní kartu. Oyster je přežitek a nesmysl - pokud na ni nepotřebuješ nabít nějaký speciální tarif, což ty nepotřebuješ.
Pokud jsi tam nikdy nebyla, jdi s davem a s připravenou kartou dělej totéž, co ostatní. Víc neřeš. 🙂
Z heathrow do centra jet modrým metrem a ne fialovou Elisabeth line. Sice je to pomalejší a méně pohodlné, ale cena cca poloviční (tedy záleží jakou cenu má pro vás ušetřených 20 minut ) Elizabeth line má zvláštní sazbu. Pokud tam budete ani ne den, nemá smysl řešit žádné travel card, oyster, ranní špičku atd 🤦
@badinkova234 moc díky, Studovala jsem to včera asi do půlnoci a došla jsem úplně stejnému závěru, že to tak uděláme. Oni toho asi moc nenajezdí, ale nechtějí to právě moc řešit, Takhle to vypadá, že to bude nejjednodušší.
@badinkova234 já teda četla, že ta Elizabeth line be měla být v té ceně za klasické jízdenky – že drahý jsou ty Heathrow Express (to vyjde jedna jízda na 500 Kč), ale právě ta Elizabeth line už je za nižší taxu a mělo by to být poměrně rychlé.
@fifinka2020 naposledy jsme jeli z letiště modrým metrem a vraceli se na letiště Elisabeth line. Cena stejná nebyla. O heathrow expres nepíšu. Každopádně v rámci jednodenní návštěvy to opravdu není nic k řešení, je to komfortnější/rychlejší a o tolik dražší to není, tak proč ne, obě tyto možnosti jsou ok. Mohla bych si to znova ověřit v bankovnictví, ale nemám v dosahu počítač. Koukala jsem na to tenkrát hned v appce a právě mě to taky překvapilo, že je to dražší, no
@badinkova234 no já pochopila, že zaplatím maximalne těch 14,90 zastropovanych pri platbe kartou - je to I do zóny 6 a tam je letiště.
Oyster urcite nie, na par hodin az par dni je to zbytocne. Normalne ako bolo vyssie popisane, si budete pipat platobnu kartu. Uzite si Londyn ❤️
@fifinka2020 píšu, že loni jsme za každou jízdu platili jinak. Oba dny jsme měli jen tu jednu jízdu. Taky mě to překvapilo. Uvidíte, no. Pokud máte při nějakém přeletu na Londýn jen pár hodin, tak bych to asi neřešila a jela bych Elisabeth line, je to úspora možná třetiny? času, méně zastávek, lepší/úplně nové vagony a tolik to nehází 😃
Se sem jen píchnu, jak se to za ty roky změnilo. Ja byla v Londýně x krát, ale naposledy před pěti lety. A vzdy mi přišla Oyster card jako nejlepší volba, ale je fakt že ta karta sama o sobe něco stojí, tak těžko říct, zda se vyplatí i pro jednorazovou třeba dvoudenní návštěvu.