Těžký život prostředního sourozence. Jak ho jemu i sobě usnadnit?

pejskyne
6. říj 2019

Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jak zlepšit život sobě a svému prostřednímu dítěti. Mám tři děti ve věku 4, necelé 3 a půlroční mimčo. Chápu, že prostřední má nejtěžší pozici a taky nejproblematičtější věk. Ale momentálně jsem z něj úplně vyřízená a máme celkem těžkou ponorku. Odpočinout si od něj nemůžu, protože hlavní problém je teď absolutní fixace na mě (chápu, žárlivost, u jeho staršího bratra taky byla nejhorší kolem půl roku „vetřelce") a tudíž nehlídatelnost. I školku jsme zkusili a zatím odložili.Tak nevím, jestli ho mám tlačit do hlídání, když je fakt zoufalý hrůzou, že ho opustím, nebo riskovat nějaký totální výbuch, protože jak jsem s ním pořád a jsem samozřejmě celkem unavená (právě on taky momentálně spí ze všech tří nejhůř), startuju na něj poslední dobou často zbytečně, kvůli kravnám, protože je holt v pokoušecím věku, takže pár desítek drobností se každý den najde, a i když prvních dvacet zvládnu s klidem, jednadvacátou bohužel už někdy.ne

lolam10
6. říj 2019

Zkusila bych aktivitu jen s nim(prochazka nebo hernicka) aby vedel ze je pro vas dulezity.nebo co rada delate vy?ja napriklad rada chodim na vylety.takze bych vyrazila na vylet (i s manzelem,at vam pomuze a nejste z toho vyrizena),bud se vsemi nebo jen prostrednim ditetem...ale mne teda na vsechno pomaha neco zazit,to me vzdycky dobije😉

pejskyne
autor
6. říj 2019

@lolam10 Děkuju. Jsem se všemi třemi pořád někde, to je fajn, venku je všechno i snazší než doma. A čas jen na něj se právě dělat snažím a v podstatě mi to sežere veškeré možnosti hlídání - starší je ve školce, nechám pohlídat miminko, abychom byli spolu

marcicek84
7. říj 2019

@pejskyne skolka aspon na dopoledne,at si tam pomalu zacne zvykat a odooledne jak miminko spi aktivitu jen s nim

merope
7. říj 2019

Pokud je to možné a máš na to, tak nějakou tu výpomoc s domácností (úklid, skleničky s jídlem pro nejmenšího...). Aspoň má zkušenost, že když mi vše padá na hlavu, tak malého zvládnu bez problémů, pokud mi přitom nepadá domácnost.

antoinet
7. říj 2019

Mam taky 3 male deti a prostredniho nejvetsiho mamanka a na hlidani bych ho urcite nedala, to by ho poznamenalo. Ten rok bude narocny skrz miminko, cas hodne pomuze a zatim doporucim jen mazlit mazlit mazlit🙂 A nechat si pomoct, tatinek, babicky, dedecci, dovoz nakupu, obedu, uklid... Drzim palce!

pejskyne
autor
7. říj 2019

Děkuju za odpovědi, vydržím 🙂

jaajum
7. říj 2019

Mám stejné zkušenosti, prostřední žárlil strašně.
V tomhle náročném období určitě mysli i na SEBE - využít každou nabídku pohlídání aspoň jednoho dítěte, pomoci v domácnosti i každou možnost na chvíli vypadnout bez dětí...
Já bych prostředního do MŠ nedávala, přijde mi na to malý a hlavně asi zažívá nejistotu a žárlivost, takové "vyšoupnutí" do školky by spíš potvrdilo všechny jeho obavy. Ono se to nezdá, ale třech letech je nástup do školky velká zátěž, natož v kombinaci s "vetřelcem", jak sama píšeš🙂
Určitě je fajn, jestli můžeš trávit nějaký čas s každým dítětem zvlášť. Já možnost hlídání neměla, ale snažila jsem se prostřednímu aspoň věnovat pozornost, když mimčo spalo a nejstarší už se zabavil sám (většinou na úkor domácnosti, úklidu, na tom jsem na nějakou dobu hodně slevila).
Ale asi všeho s mírou - taky se mi totiž zdá, že prostřední je největší mamánek - a teď je otázka, jestli je to povahou, pozicí prostředního nebo jsem to z něj udělala já právě tím, jak jsem s ním zacházela jako s tím prostředním, přehlíženým..
Tak přeju hodně sil a napiš, jak se daří🙂
Jinak mi hodně pomohla knížka "Sourozenci bez rivality". Něco jsem díky ní pochopila, něco doma změnila.

pejskyne
autor
10. říj 2019

@jaajum Díky moc, knížku si přečtu a napíšu časem, jak to vypadá

rebe
11. říj 2019

Mně pomáhá co nejvíc se mazlit. Vždycky, když mám chuť ho zabít, ho místo toho obejmu a veškerou agresi nacpu do co nejintenzvnějšího mazlení. Někdy i předstírám, že ho koušu a lechtám ho, vybiju při tom agresi, ale on cítí lásku. A mně pak taky dojde, že ho k zbláznění miluju a začnu se s ním mazlit něžně. Je to náročné, s ním to vůbec není snadné, ale je to nádherný človíček a nevyměnila bych ho.