Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jak zlepšit život sobě a svému prostřednímu dítěti. Mám tři děti ve věku 4, necelé 3 a půlroční mimčo. Chápu, že prostřední má nejtěžší pozici a taky nejproblematičtější věk. Ale momentálně jsem z něj úplně vyřízená a máme celkem těžkou ponorku. Odpočinout si od něj nemůžu, protože hlavní problém je teď absolutní fixace na mě (chápu, žárlivost, u jeho staršího bratra taky byla nejhorší kolem půl roku „vetřelce") a tudíž nehlídatelnost. I školku jsme zkusili a zatím odložili.Tak nevím, jestli ho mám tlačit do hlídání, když je fakt zoufalý hrůzou, že ho opustím, nebo riskovat nějaký totální výbuch, protože jak jsem s ním pořád a jsem samozřejmě celkem unavená (právě on taky momentálně spí ze všech tří nejhůř), startuju na něj poslední dobou často zbytečně, kvůli kravnám, protože je holt v pokoušecím věku, takže pár desítek drobností se každý den najde, a i když prvních dvacet zvládnu s klidem, jednadvacátou bohužel už někdy.ne
@pejskyne skolka aspon na dopoledne,at si tam pomalu zacne zvykat a odooledne jak miminko spi aktivitu jen s nim
Pokud je to možné a máš na to, tak nějakou tu výpomoc s domácností (úklid, skleničky s jídlem pro nejmenšího...). Aspoň má zkušenost, že když mi vše padá na hlavu, tak malého zvládnu bez problémů, pokud mi přitom nepadá domácnost.
Mam taky 3 male deti a prostredniho nejvetsiho mamanka a na hlidani bych ho urcite nedala, to by ho poznamenalo. Ten rok bude narocny skrz miminko, cas hodne pomuze a zatim doporucim jen mazlit mazlit mazlit🙂 A nechat si pomoct, tatinek, babicky, dedecci, dovoz nakupu, obedu, uklid... Drzim palce!
Děkuju za odpovědi, vydržím 🙂
Mám stejné zkušenosti, prostřední žárlil strašně.
V tomhle náročném období určitě mysli i na SEBE - využít každou nabídku pohlídání aspoň jednoho dítěte, pomoci v domácnosti i každou možnost na chvíli vypadnout bez dětí...
Já bych prostředního do MŠ nedávala, přijde mi na to malý a hlavně asi zažívá nejistotu a žárlivost, takové "vyšoupnutí" do školky by spíš potvrdilo všechny jeho obavy. Ono se to nezdá, ale třech letech je nástup do školky velká zátěž, natož v kombinaci s "vetřelcem", jak sama píšeš🙂
Určitě je fajn, jestli můžeš trávit nějaký čas s každým dítětem zvlášť. Já možnost hlídání neměla, ale snažila jsem se prostřednímu aspoň věnovat pozornost, když mimčo spalo a nejstarší už se zabavil sám (většinou na úkor domácnosti, úklidu, na tom jsem na nějakou dobu hodně slevila).
Ale asi všeho s mírou - taky se mi totiž zdá, že prostřední je největší mamánek - a teď je otázka, jestli je to povahou, pozicí prostředního nebo jsem to z něj udělala já právě tím, jak jsem s ním zacházela jako s tím prostředním, přehlíženým..
Tak přeju hodně sil a napiš, jak se daří🙂
Jinak mi hodně pomohla knížka "Sourozenci bez rivality". Něco jsem díky ní pochopila, něco doma změnila.
Mně pomáhá co nejvíc se mazlit. Vždycky, když mám chuť ho zabít, ho místo toho obejmu a veškerou agresi nacpu do co nejintenzvnějšího mazlení. Někdy i předstírám, že ho koušu a lechtám ho, vybiju při tom agresi, ale on cítí lásku. A mně pak taky dojde, že ho k zbláznění miluju a začnu se s ním mazlit něžně. Je to náročné, s ním to vůbec není snadné, ale je to nádherný človíček a nevyměnila bych ho.
Zkusila bych aktivitu jen s nim(prochazka nebo hernicka) aby vedel ze je pro vas dulezity.nebo co rada delate vy?ja napriklad rada chodim na vylety.takze bych vyrazila na vylet (i s manzelem,at vam pomuze a nejste z toho vyrizena),bud se vsemi nebo jen prostrednim ditetem...ale mne teda na vsechno pomaha neco zazit,to me vzdycky dobije😉