Syn žárlí na mladší sestru, jak mu mám vše vysvětlit?

ahojky,můžete mi někdo poradit s tímto:
mám Dceru(5 let) a syna(13 let).Můj syn hodně žárlí na dceru.Kupříkladu na to,že chodí do soukromé školky,když můj syn chodil do školky neměli jsme tolik peněz na to,aby jsme ho mohli dát do soukromé školky.Nenechá si to vysvětli co sním?
Nebo taky například,že se mladší dcerce věnuji víc než mu.Ano možná má pravdu,ale on už je velký kluk a umí se o sebe posarat,kdežto mladší dcerabyla od 2.roku do 4.roku nemocná,není moc samostatná,ale to se určitě vyrovná,jak mu to mám vše vysvětlit?A jak to máte vy se žárlivostí sourozenců? 🙂

guinea
21. led 2015

@liliana_oscarova_stilttonova Já jsem byla ten starší sourozenec, tak asi vím, jak se tvůj syn cítí. Mně by tenkrát hodně pomohlo, kdybych mohla mít mamku aspoň občas jen pro sebe. Úplně jsem zbožňovala, když se mnou jela k doktorce na alergologii, protože jsme byly jen my dvě, povídaly jsme si, pak jsme zašly někam na vlašák s rohlíkem 😀. Ale bohužel to bylo tak jednou do roka, žalostně málo.
Myslím, že ani v tvém případě nejde o peníze (soukromou školku), to se syn třeba jen snaží pojemenovat, o co to má on "horší" a malá "lepší". Jestli nechceš, aby se syn cítil ublížený, tak dej občas malou k babičce a vyraž si s ním jen ty sama (nebo třeba i s manželem, jestli mají spolu pěkný vztah). Do zoo, do lunaparku, kamkoli. Ale aby věděl, že je pro vás opravdu důležitý.

guinea
21. led 2015

@liliana_oscarova_stilttonova Ještě chci dodat - mně jako nejstaršímu sourozenci taky pořád opakovali, že jsem přece už velká, že to musím chápat, že musím být rozumná, že teď se mi věnovat nemůžou, ale já jsem velká holka a zvládnu to... Výsledek - naučila jsem se to chápat tak moc, až jsem nakonec automaticky vždy stavěla sama sebe až na poslední místo, což tedy není moc dobrý návyk pro zdravé vztahy v dospělém věku. Zjistila jsem to až u psycholožky 😖

tarra27
21. led 2015

@liliana_oscarova_stilttonova udelej si každý den čas i jen na neho...klidne až dcera pujde spát nebo ještě líp, at pohlídá dceru manžel...i když je mu 13let, potřebuje tě, vůbec když si o to říká takovým způsobem. Jinak počítej, na začátku tě bude odmítat, ale radím Ti vydrž...měj trpělivost.....on časem poleví....a klidne i před dcerou nevím neznám tveho syna dobře, ale já bych si s ním sedla i k tv, filmu a dcera at je u táty....a neřeš uklid...tolik samozřejme....a klidne mu i řekni, že tě mrzí, že jste dřív nemeli tolik penez, že nemohl chodit do lepší školky a že nebyly takové možnosti....neustále ho ujištujte, že ho máte rádi a že jste rádi, že ho máte. očividne se cítí odstrčený a už delší dobu...a rozhodne bych - pro ostatní, moc nezávadela vety typu, ty jsi starší, on/ona je malá, menší apod....žádné velke rozdíly...starší deti to těžce nesou....i když jsou třeba o 5 let starší....nekdy mají potřebu být malé.....my máme deti hned po sobe, ale stejne te starší tohle neříkáme, nekdy možná jako pochvala že neco zvládne, ale ne ve smyslu, že třeba první tohle mít nebude, proože už je vlká apod....klidne donedávna pila z lahvičky - i když pila i s hrnečku, ale když chtela stejnou lahvičku, proste ji dostala...práve proto, aby si nemyslela, že ji šidíme...a vše mají stejné...ale to jsem odbočila, to nelze řešit s věkmým rozdílem, jako máte vy