Nesnesitelné děti. Máte nějakou radu nebo útěchu, jak takové chování eliminovat?

9. črc 2024

Máme 3 děti, 8,6 a 2 roky, všechny jsou dost divoké, tvrdohlavé. Snazim se jim hodně venovat, kombinovat obyčejné věci s nějakymi většími výlety. Hrajeme hry, fotbal, jezdíme na kole...prostě co se dá. Myslím, že je vedeme tak akorát přísně, jsme spravedliví, snažíme se dělit pozornost, dodržíme zákaz, jakmile něco provedou, vysvětlíme žádoucí chování...v institucích jsou starší dva nejzlatější. Zato doma, já nestačím zírat, jak si každý den dovolí víc a víc. Už prostě nevim, co s nimi. Přes prázdniny mají 2 tábory, dovolenou a jinak výlety. Problém je v tom, že oni nevydrží 10 minut normálně fungovat. To je každý den, ještě ani neotevřou oči, už se hádají. Z principu jeden chce pravý opak než druhý. Nic je nebaví, cokoliv vytáhnu, že jdeme dělat, do minuty je to rozhazene, všichni se mlátí a ječí. Kamkoliv máme jít, jeden se urazí, že to nechtěl (přitom chtěl, je to jen z principu).🙈Kamkoliv jdou se mnou, je to to samé, už ani "neumí" slušné chování, co oba uměli od 2 let, do teď musím připomínat, že mají někde pozdravit a nehádat se. No mám chuť se propadnout studem. Je to čím dál horší, mám pocit, že se to razantně zhoršilo, jakmile ten prostřední došel do nějaké předpuberty, jenom se prostě hecují, kdo se bude chovat hůř. Neustále si vymrčují co by chtěli (na to odpovídám Jako za takové chování?? Ani náhodou!) Do toho to batole, které u ničeho nevydrží a vše po nich opakuje. Prostě se někdo z nás nedozije konce prázdnin. 🤦‍♀️🤦‍♀️ Máte nějakou radu nebo útěchu, jak tady to chování eliminovat?

azanka
9. črc 2024

Já mám jen dva, ale jsou jako to dva tvoji starší 😅. Kdyby se nám pes vys*al do obejváku, pohádají se snad i o ten bobek 🙈. Radu nemám, u nás si teď na sebe celkem zvykli a řezou se trochu míň. To, že pravidelně někdo někam nechce, se nám stává taky, ale vždycky to nakonec dopadne. Starší si občas nechá i leccos vysvětlit a když mu to přijde smysluplný, tak změní názor. Mladšímu obvykle nabídnu náruč, chvilku poponesu, na něco se zeptám a nakonec je to dobrý.

malytlustyhroch
9. črc 2024

Mame 8, 5 a cca 1/2 roku. Zrovna vcera jsem mela nejaky uplne hluchy cas na ceste, tak jsem si prohlizela fotky... a taky na me padla litost, co zvlast ten prostredni, uz umel, a jak je aktualne nesnesitelnej. Ale mam aspon nadeji, ze az se adaptuje na mimino bude zase snesitelny (vsechno je problem, obout se, obleknout se, jist vidlickou, poslechnout, neprovokovat lidi,nebouchat do lidi...). Ale taky jsem videla fotky, kdyz mu byly 1-2 a vsude vlezl vsechno roztahal, a to jsem se teda orosila, ze nas to brzy znova ceka. Jsou krasny, chytry, uzasny, ale kdyby mel den tak jeste 4 hodiny navic jenom jenom pro me 😆, nebo aspon hodinu, nebo 30 minut 😅
Takze bych asi rady davat nemela, kdyz jsem zatim ve snazsi situaci a stejne mam dost. Ale napisu co u nas celkem funguje, treba te to nejak inspiruje.
-kdyz se rvou nebo hadaj tak moc, ze me to stve, nebo to vypada nebezpecne, vyzenu je kazdyho do jiny mistnosti (zatim to jde, zatim mame vic mistnosti nez deti).
- kdyz chteji kazdy z principu opak toho, co bratr, snazim se to stridat, jednou cesta/vylet podle jednoho, podruhy podle druhyho ( a jo, je z toho nekdy rev a kysele obliceje).
- to ze nezdravi, neresim, zdravim ja, a to musi svetu stacit. Sama jsem nemluvila na cizi lidi asi do deviti let, vsichni to resili, k nicemu to nebylo. Starsi celkem zdravi, ale prostredni je v tomhle bohuzel po mne, jsem rada, ze nevrci a neutika.
- do nekterych akci se nepoustim sama, treba bazen, ani ty kola bych nezvladla
- cim vic ja jsem nemozna, tim vic si deti hraji spolu, presto ze se jeste pred par minutama nemohli ani videt. Takze uz se je nebojim nekdy odmitnout, ze s nima to ci ono hrat nebudu, a ty nasi se nakonec nejak najdou a treba 30 minut je klid a hraji si spolu. (Jsou nastesti celkem kompatibilni a maji hodne spolecnych zajmu).
-kdyz je nejhur, prejdu na strategii sveho manzela: slib si neco pekneho. Na me i deti funguje dobre treba vize zmrzliny,nebo necoho jineho na co se nekomplikovane tesime. Ale tuhle jsem "vyhrozovala" manzelovi, ze jestli kamsi budu muset, tak k nam domu pribude dalsi krabice lega.
- s tim "za takove chovani" mi lip funguje nastinit moznost treba zmrzliny dobredu, a kdyz uz tak hrozit tim, ze nebude, kdyz budou delat bordel, ale to uz musi bejt fakt ze jeden na druhyho je opakovane umyslne zlej atp.

Ale ted treba bysme nutne potrebovali vytridit a preorganizovat hracky, nez zacne nejmladsi lezt a vubec si nedovedu predstavit, jak to s temi tremi zvladnout. Uz k tomu hledam prilezitost rok,od te doby, co jsem zjistila, ze jsem tehotna.

enoli
9. črc 2024

Nemám, jen dostatek alkoholu a přežít. Mám také 3 kousky (12,9 a 6). Ti starší dva se většinu času nenávidí, když už se náhodou mají rádi, tak se v různých dvojicích spojí dva proti jednomu. Ten nejmladší se v tom snaží prosadit, takže jeci a vzteka se. Budiž mi útěchou, že v institucích a všude jinde je chválí. To, že se doma mění v nesnesitelné dabliky se snažím nějak přežít.

skororozvedena
9. črc 2024

@enoli To je sranda, jak je to všude stejné. Taky mi je všude chválí a doma občas totálně na zabití.... Pro autorku, v něčem bude líp, v něčem hůř. Tři děti, no. Tahle disciplína není pro slabochy.... Umět si to představit předem, nevím nevím zda bych měla tři. Ale asi jo. Na druhou stranu, dycky může být i hůř. Já nemám chlapa, ani velký dům, abych je mohla dát od sebe, a taky nějak žijem. Je to pestré, dycky se dva spiknou proti třetímu. Nudou fakt netrpím. Ale pojedou na tábor, tak se těším, že si trošku vydechnu 😉 jinak mám radost, že když jde do tuhého, podrží se vzájemně.... přeju pevné nervy!

enoli
9. črc 2024

@skororozvedena přesně, kamarádka jednou jiné řekla, že tři děti nejsou pro kazdeho😂..a moje mamka říká, že toho třetího jsme si pořídili, abychom se nenudili...😂🙈. A těším se na příští týden, to má nejstarší taneční kemp, prostřední hokejovy kemp a nejmladší sportovní kemp. To říkám, že se mi povedl "majstrstych " - upichnout je všechny 3 v jeden termín aspoň na tyhle kempy.

darkwitch
9. črc 2024

Během každého výletu minimálně jednou pronesu, že jestli se takto budou chovat na žádné výlety jezdit nebudeme. Teď jedou starší s babičkou k moři a nejmladší už deset minut ječí, protože nechci vytáhnout muffiny z trouby, pět minut potom, co jsem je tam dala 😁
@enoli to se ti ale dobře povedlo 😁

exbordelar
9. črc 2024

@enoli jeste bych doplnila: abychom se uz "nikdy" nenudili 😂
Ha ha, tri deti 😅 Ja to rikam porad, ze je to masakr 😄
Tady ty stavy mame taky a nejtragikomictejsi v tom vsem chaosu je to batole 😅
Ja mivam obdobi totalnich krizi, kdy je doma bordel jak v tanku, vsichni jeci, nic nestiham a jsem naprosto vyrizena, s obdobim je to vlastne docela v pohode a rozplyvam se nad svyma sikovnyma detickama 😃
Jak se zde pise snad v kazdem prispevku - v institucich taky uplne zlate, pancelky chvali az do nebes, a doma to jsou strasni smradi 😅
Ale samozrejme je miluji a obdivuji na nich ten drajv, elan a chut do zivota.
Mne psychicky hodne pomaha prace. Parkrat do mesice na par hodin jdu vypomoct na sve pracoviste, a to je uplny balzam na dusi 😅❤️
Plus manzel je hrozne akcni a kdyz neni v praci, tak decka na cely den zabavi. Ale kdyby takovy nebyl, tak si s nim neporizuji tolik deti. To bych nezvladla 😳
Preji ti pevne nervy, hodne sily a vedomi, ze je to jen obdobi a bude lip!

jane46
9. črc 2024

Mam taky 8 a 6 a chapu Te... Jeste nedavno jako dvojcata, ani naznak konfliktu, vse spolu. Ted uz je to jako na houpacce a ja jako rozhodci pri zapase, kdy se snazim v krizi vymyslet nejakou poradnou vyhruzku ci trest, at toho nechaji. Nejlip se chovaji v cizim prostredi... ted tyden sama s nimi v kempu a super, az na par unavenych vystupu. Syn je komediant a provokater a dcera cholerik nevim po kom, to se pak tresou okna.
Jako mit deti je proste desny zahul 😆 a ta zkusenost je naprosto neprenositelna, to uz by lidstvo davno vyhynulo... cele to tu drzi, uz od jeskyni, nezdolny matersky pud 😂

autor
10. črc 2024

Holky díky! Čekala jsem smršť komentářů o neschopnosti, šle tohle mi dodalo sílu, ze to není jen u nás. Díky všem za tipy, některé děláme, některé se hodí. A proste asi nezbývá než přežít 🤪