Ahoj všem,
byla bych ráda, kdyby se tu ozval někdo, kdo to má/měl stejně nebo podobně. V červenci se nám narodí druhé dítě a dcera, které budou v říjnu 3 roky, má jít v září do školky. Vždy jsem chtěla, aby mladší už bylo vypiplané (narodilo se na jaře), ale víte, jak to je - člověk míní, život mění. Jsem trošku stresar a lehce mě děsí představa, že budu mít doma novorozeně a vodit malou školky - a kdo ví, jak ji bude zvládat. Část rodiny mi radí, abych malou do školky nedala, když přece budu doma, ale já - i když budu muset přestřihnout pupeční šňůru 😁 - ji tam dát chci, protože žijeme na malé vesnici, chci, aby měla malá kamarády a je hlavně velmi společenská, miluje děti. A v neposlední řadě mám už teď dojem, že se doma nudí a potřebuje něco nového. Asi některé pocity pramení z toho, že dcerka byla velmi uplakane a nespave miminko, takže si nedovedu představit, že bych zazivala opět to same a navic se skolkovym dítětem, které třeba dělá scény, že do školky nechce , i když tohle stejně neovlivním a navic si tim prošel asi každý . Ja jsem prostě cíťa v některých věcech no 😅. Jak jste to zvladaly vy? Zarlilo treba starší na mladší? Budu rada za vsechny zkušenosti 🙂. A prosim vas, nestezuji si, jsem šťastná za svoji rodinu, ale obavy k tomu patří .
My meli podobny rozdil - starsi syn 3 roky v cervenci, mladsi se narodil na konci srpna. Neumela jsem si predstavit, ze budu par dnu po porodu hned resit kazdodenni skolku a vse kolem, starsi navic do skolky nechtel jit hned, chtel pockat.
Taky jsem chtela, aby byl mezi detmi, takze vysledek byl, ze jsme ho dali na tri krouzky - chodil na cviceni, na vytvarku a na “dramatak” - zacinali s prvnim krouzkem v polovine zari, takze jsem aspon trochu ziskala cas, pak jsem vozila i s miminkem, ale porad mi to prislo min narocny nez kazdodenni vypravovani do/ze skolky.
Syn byl zvykly chodit na krouzky se mnou, tak jen plynule pokracoval uz beze me, zvladl to skvele, moc ho to bavilo.
Navic deti po nastupu do skolky byvaji casto nemocne a nechtela jsem tomu zbytecne vystavovat novorozene. A radeji jsem je mela oba doma zdravy nez oba nemocny.
Starsi zarlil, nebo spis se tezko vyrovnaval a doted vyrovnava s tim, ze uz nema moji 100% pozornost. Do skolky nastoupil od unora. A i kdyz si ji zamiloval ihned, v zivote neplakal, tak vim, ze od zari by to bylo brzy a vnimal by to tak, ze jsme se ho “zbavili” a nahradili ho miminkem.
A zarlil i proto, ze mladsi rozhodne nebyl, jak mi to ostatni “zkuseni” malovali - ze bude spat kdekoli a usinat sam a bla bla. Musela jsem ho nosit/vozit jako starsiho, jako starsi vyzaduje moji pozornost, jako starsi neusina sam, a navic jsme od 3 mesicu cvicili 4x denne vojtovku.
A udelala bych to znovu stejne, pro nas to bylo idealni reseni.
@jakreb Ano, takhle to určitě beru, že dceři školka nabídne hromadu věcí a právě i ty kamarády. Jak jsem psala, tak bydlíme na malé vesnici a máme vlastní školku a bylo by mi pak líto chodit na hřiště, kde se děti už znají...a v neposlední řadě bych si dopoledne mohla piplat mladší , uklidit, uvařit a odpoledne bychom byli všichni spolu. Děkuji za názor 🙂.
@rencinka87 Nie je pravidlom, ze su deti chore. Ak keď ano, čítam to tu na MK casto. Mojr obe deti jasle,skolka, skola, krúžky a žiadne choroby. Par soplov nepocitam.😉
Rado sa stalo.😉
@rencinka87 Já ti opravdu moc rozumím, jak to myslíš a chápu to. Upřímně musím říct, že s tím už teď vnitřně šíleně bojuji. Paradoxně jsem jako dítě byla v jeslích a pak ve školce a mám ty nejlepší vzpomínky. Ale představa, že čerstvě po sestinedeli řeším školku a nedej bože pláč dcery, mi trhá srdce ... Hrozně zle se mi rozhoduje za ni..zatím to však vidím tak, že počkám do květnového zápisu a nechám to na dceři. Je mi úplně jedno, co si kdo bude o mém rozhodnutí myslet, já jen chci spokojenost na všech stránkách. Zatím je dcera takový dablik, že mě mezi dětmi nevidí, neslyší a odcházíme s hysterakem, ale uz z okoli ví, že to není ukazatelem, zda to dcera zvládne v pohodě. Slzicky k tomu asi patří, ale nesmí toho být moc. No uvidíme...nemocnosti se až tak nebojím, tak k tomu v rozumné míře patří a já doufám, že se bude i nadále projevovat dceřina silná imunita 🍀.
Ja jsem to taky nechala na synovi 😉 Ja zase poslouchala, ze musi prece do skolky, ze jak to budu zvladat s dvema detma cely dny doma a podobne 😉
Syn sam rekl, ze chce byt jeste s nami doma a ze pujde v zime a bylo 🙂
Chodi do lesni skolky, takze co se imunity tyce, buduje si ji od zacatku uz jen tim, ze jsou cele dny venku i v zime. Navic je to maly kolektiv.
Nakonec to dopadlo tak, ze chytil netusim kde nestovice jeste na podzim (mladsi se ve trech mesicich svezl s nim, nastesti meli oba lehci prubeh), v lednu tesne pred nastupem chytil zrejme na detske oslave nejakou virozu/chripku, a byla u nas sanitka, kdyz mel 40,5 a tyden po nastupu do skolky chytil spalu, nez mohl zase do kolektivu, zacala karantena 😂
Ale od kvetna jede bez prestavky doted, bez rymy apod. Imunitu ma od malinka dobrou 🙂
Chtela jsem jen popsat nasi zkusenost, tvoje dite si vubec nemusi nijak spojovat miminko a nastup do skolky, naopak se muze doma s miminem nudit, deti jsou ruzne. Chtela jsem tim rict, ze reseni je vic a nespolehala bych na to, co ti kde kdo poradi, ale na to, co chce tvoje dite (potazmo ty).
@jakreb Nikde jsem nepsala, ze je to pravidlo 😉 Jen ze je to casty (a logicky) jev 🙂 A bohuzel nikdo nemuze rict dopredu, jak jeho dite z hlediska imunity na kolektiv zareaguje (obzvlast pokud doted nebylo zvykle travit cas v jeslich/soukrome skolce/krouzcich a podobne 🙂)
starší hodila, vyzvedávala jsem si jí po o
Sice mame vacsi rozdiel ale syn chodil do škôlky keď sa mladsia narodila. Ano tesil sa, neskor aj trochu žiarlil-je to normalne. Proste staršiemu treba vysvetliť ze bábo potrebuje viac starostlivosti a treba ho zapojiť do nej nech si napr.pripada dolezity. Super bolo, ze ked bolo moc skarede pocasie tak sme do skolky nesli...Dcerka mala 9mesiacov ked isiel syn do školy a tam uz chodit musel ci prsalo ci svietilo slnko.😀😉 Cize určite do skolky, budes mat cas pre seba, pre bábo a starsie sa bude realizovať v skolke. Ak ho budeš mať len doma tak budes musiet vymyslat program pre staršie a venovať sa plne bábätku. Co niekedy ak je babo náročnejšie nie je také jednoduché. Takže určite časom ocenis ze radsej starsie zaviesť rano do škôlky.