Matky, řekněte mi! Jsem vážně tak neschopna jak si začínám myslet? Máme cca dvouletaka a mimino. Mimino je jaksi neodlozitelny, protože trpí na koliky a prdy. Tím pádem péče o staršího se zlimitovala na to nejnutnější. Prostě na něho nemám čas a pokrejvam jen to nejdůležitější. Starší očividně nedostatkem zájmu trpí, začal víc zlobit, hází věcma, mimino sice pusinkuje ale dost často ho třeba i bouchne, takže musím dávat pořád pozor, aby to mimino neschytalo. Když mimino krmim, starší mi věčně někam zdrha, někam leze, bere věci který nesmí.... Atd. Když nás zamknu všechny v pokoji, aby nezdrhal, tak je schopen ječet a ječet. Že bych mu dala na postel, když kojím, hračky, že se zabaví, tak je to k nicemu, po pěti minutách ho to nebaví.... Navíc pořád leze k miminu a je fakt nebezpecnejnj, protože mimino prostě boucha. ☹️☹️ Je mi nějak do breku. Měli jsme se starším tak hezky vztah. Teď na něho dokážu jen ječet. Jak mimino pořád řve tak prostě nemám trpělivost jako dřív ☹️ doktor mi říkal, že staršího nesmím odsouvatt, ale jak to mám jako dělat, když malej pořád řve až se zalyka a nositko u nás vůbec nepomáhá. Mám toho nějak dost. ☹️ale jak
A máš k dětem tatínka? To jsem totiž nikde nevyčetla. Prostě když to jde, dej mladšího (sorry, ale příčí se mi psát to slovo na m, tak jak jsi to psala ty), otci a buď jen se starším. Je to pro Vás pro všechny nová situace, se kterou se všichni nejdřív musíte smířit a naučit se v ní žít. Nejtěžší to bude právě pro staršího, celou dobu tě měl pro sebe a najednou přišel člověk, cizí člověk, kterýho má mít rád, protože mu to všichni řikaj, vždyť je to přece sourozenec. To co dělá starší není zlobení, je to volání po pozornosti a té se mu dostává, když bouchne mladšího, když rozbije sklenku, když skáče po gauči, apod… Sice na něj máma v tu chvíli křičí, ale křičí jen a jen na něj. Moc dobře to znám.
Neboj to chce čas a sedne si to.Až budou větší ,tak budou lumpačit spolu 😁
Místo nosítka můžeš zkusit šátek, dá se uvázat na víc způsobů, třeba potřebuje jinou polohou. Děti cítí náladu rodičů, je strašně důležité zůstat vnitřně v klidu, ale vím, že je to těžké. Zlobení je jen volání staršího o pomoc, on moc dobře ví, že to nemá dělat, jen tím chce upoutat pozornost, protože negativní pozornost je lepší než žádná pozornost. Vyhnula bych se nějakému nadávání a hubování. Zkusila bych ho zapojit, třeba podej plínku, ubrousek. Když budeš kojit, povídala bych si s ním, "četla" obrázkové knížky. Straně nemám ráda věty, když přijde babička, a co jsi hodnej na bráchá/ségru, nezlobíš sourozence, žalování - maminka mi říkala, že jsi zlý a boucháš miminko.
Ječení na malého, když zlobí - je to začarovaný kruh, dospělá jsi ty, tak to musíš utnout ty, i když teď je to nesmírně těžké, protože máš asi nervy v kýblu.
Já se přiznám, já naučila v tomto období dvouleťačku koukat na televizi. Šla jsem kojit/uspat, cokoliv, pustila jsem pohádku. Vydržela dlouho a dnes na ní závislá není.
Jestli te to uklidni, me dvouletacka hazi vzteky veci po byte a to ani nemame mimino. Taky se mlati do hlavy obcas a u niceho nevydrzi.. asi ten vek.
Měli jsme to podobně, starší taky hodně zlobila, když se mladší narodila. Ne že by jí bila, spíš třeba bouchla mě, když jsem mladší kojila. A hodně se vztekala a všemožnými způsoby se snažila vynutit si pozornost.
Pomohlo jí zapojit, chválit, mazlit se s ní, stokrát ji ujistit, že ji miluji a že je pro mě spolu se ségrou to nejdůležitější na celém světě. Někdy to bylo těžké, obzvlášť, když jsem měla nervy v kýblu, ale fakt pomohla víc láska než zákazy a příkazy. Taky jsem jí stále každý večer četla pohádku a mladší hlídal manžel. No a jasně - pohádky a písničky v televizi to jistí, dá ti to sem tam půl hodinku klidu.. Nebo Albi tužka, ta taky zabavila na celkem dlouho.
Dnes má mladší 15 měsíců, starší 3 roky a vyvíjí se mezi nimi hezký vztah. Vydrž, bude to lepší!
My jsme to měli tak , ze manzel kdyz přišel z práce pohlidal malého a ja se staršímu tu hodinku dve věnovala. Kdyz mladsi usnul ti bylo dost málo, tak.jsem se snažila každou volnou chvilinku se staršímu věnovat.