Mimino a starší sourozenec. Jsem vážně tak neschopná?

8. čer 2021

Matky, řekněte mi! Jsem vážně tak neschopna jak si začínám myslet? Máme cca dvouletaka a mimino. Mimino je jaksi neodlozitelny, protože trpí na koliky a prdy. Tím pádem péče o staršího se zlimitovala na to nejnutnější. Prostě na něho nemám čas a pokrejvam jen to nejdůležitější. Starší očividně nedostatkem zájmu trpí, začal víc zlobit, hází věcma, mimino sice pusinkuje ale dost často ho třeba i bouchne, takže musím dávat pořád pozor, aby to mimino neschytalo. Když mimino krmim, starší mi věčně někam zdrha, někam leze, bere věci který nesmí.... Atd. Když nás zamknu všechny v pokoji, aby nezdrhal, tak je schopen ječet a ječet. Že bych mu dala na postel, když kojím, hračky, že se zabaví, tak je to k nicemu, po pěti minutách ho to nebaví.... Navíc pořád leze k miminu a je fakt nebezpecnejnj, protože mimino prostě boucha. ☹️☹️ Je mi nějak do breku. Měli jsme se starším tak hezky vztah. Teď na něho dokážu jen ječet. Jak mimino pořád řve tak prostě nemám trpělivost jako dřív ☹️ doktor mi říkal, že staršího nesmím odsouvatt, ale jak to mám jako dělat, když malej pořád řve až se zalyka a nositko u nás vůbec nepomáhá. Mám toho nějak dost. ☹️ale jak

martt
8. čer 2021

My jsme to měli tak , ze manzel kdyz přišel z práce pohlidal malého a ja se staršímu tu hodinku dve věnovala. Kdyz mladsi usnul ti bylo dost málo, tak.jsem se snažila každou volnou chvilinku se staršímu věnovat.

cikitkapb
8. čer 2021

A máš k dětem tatínka? To jsem totiž nikde nevyčetla. Prostě když to jde, dej mladšího (sorry, ale příčí se mi psát to slovo na m, tak jak jsi to psala ty), otci a buď jen se starším. Je to pro Vás pro všechny nová situace, se kterou se všichni nejdřív musíte smířit a naučit se v ní žít. Nejtěžší to bude právě pro staršího, celou dobu tě měl pro sebe a najednou přišel člověk, cizí člověk, kterýho má mít rád, protože mu to všichni řikaj, vždyť je to přece sourozenec. To co dělá starší není zlobení, je to volání po pozornosti a té se mu dostává, když bouchne mladšího, když rozbije sklenku, když skáče po gauči, apod… Sice na něj máma v tu chvíli křičí, ale křičí jen a jen na něj. Moc dobře to znám.

zmrzlinka
8. čer 2021

Neboj to chce čas a sedne si to.Až budou větší ,tak budou lumpačit spolu 😁

levandule_k
8. čer 2021

Místo nosítka můžeš zkusit šátek, dá se uvázat na víc způsobů, třeba potřebuje jinou polohou. Děti cítí náladu rodičů, je strašně důležité zůstat vnitřně v klidu, ale vím, že je to těžké. Zlobení je jen volání staršího o pomoc, on moc dobře ví, že to nemá dělat, jen tím chce upoutat pozornost, protože negativní pozornost je lepší než žádná pozornost. Vyhnula bych se nějakému nadávání a hubování. Zkusila bych ho zapojit, třeba podej plínku, ubrousek. Když budeš kojit, povídala bych si s ním, "četla" obrázkové knížky. Straně nemám ráda věty, když přijde babička, a co jsi hodnej na bráchá/ségru, nezlobíš sourozence, žalování - maminka mi říkala, že jsi zlý a boucháš miminko.
Ječení na malého, když zlobí - je to začarovaný kruh, dospělá jsi ty, tak to musíš utnout ty, i když teď je to nesmírně těžké, protože máš asi nervy v kýblu.

jinajanna
8. čer 2021

Já se přiznám, já naučila v tomto období dvouleťačku koukat na televizi. Šla jsem kojit/uspat, cokoliv, pustila jsem pohádku. Vydržela dlouho a dnes na ní závislá není.

jednaholkaa
9. čer 2021

Jestli te to uklidni, me dvouletacka hazi vzteky veci po byte a to ani nemame mimino. Taky se mlati do hlavy obcas a u niceho nevydrzi.. asi ten vek.

lovemusicsun
9. čer 2021

Měli jsme to podobně, starší taky hodně zlobila, když se mladší narodila. Ne že by jí bila, spíš třeba bouchla mě, když jsem mladší kojila. A hodně se vztekala a všemožnými způsoby se snažila vynutit si pozornost.
Pomohlo jí zapojit, chválit, mazlit se s ní, stokrát ji ujistit, že ji miluji a že je pro mě spolu se ségrou to nejdůležitější na celém světě. Někdy to bylo těžké, obzvlášť, když jsem měla nervy v kýblu, ale fakt pomohla víc láska než zákazy a příkazy. Taky jsem jí stále každý večer četla pohádku a mladší hlídal manžel. No a jasně - pohádky a písničky v televizi to jistí, dá ti to sem tam půl hodinku klidu.. Nebo Albi tužka, ta taky zabavila na celkem dlouho.
Dnes má mladší 15 měsíců, starší 3 roky a vyvíjí se mezi nimi hezký vztah. Vydrž, bude to lepší!