Jak reagovalo malé dítě na sourozence?

delphine1
22. říj 2021

Zdravím maminky, zajímají mě vaše zkušenosti.
V prosinci mám termín s druhým, staršímu synovi bude rok a půl. Vysvětlovat mu že bude nové miminko tedy nemá smysl, je sice šikovný ale tohle ještě nepochopí.
Věřím ze časem až děti podrostou, tak ten malý věkový rozdíl bude super a pohrajou si, ale jaké reakce jste zažili na začátku vy?
Má teď období vzteku, když není po jeho tak kolem sebe mlátí a kope, takže se trochu bojím aby prcka nezačal v žárlivosti bít/kousat nebo tak něco.

madbetka
22. říj 2021

První dceři bylo 13m, když se narodila druhá. Miminko se jí líbilo, od začátku ji pořád hladila, nosila jí věci..po pár dnech ji brala jako součást našeho života, rychle zapomněla, že někdy byly doby, kdy jsme ji neměli.
Když se narodila třetí, byl druhé rok a půl, probíhalo to podobně (tam tenkrát žárlila ta starší, v té době skoro tříletá, ale menší vůbec). Snažili jsme se, aby se život rodiny nepřizpůsobil miminku, ale spíš se miminko přizpůsobilo životu rodiny, takže každé další dítě mezi nás jen vplulo, prostě tu bylo a i děti to tak vnímaly. V tomhle byl ten malý věkový rozdíl vážně skvělý 🙂
Je fajn, aby ten starší měl stále dostatek pozornosti a nemusel tak brát miminko jako.vetřelce a soupeře, pak to bude ok 🙂

Jo a o dalším miminku jsme vždycky mluvili. Možná to holky v tu chvíli nechápaly, ale určitě nějak vnímaly, že bude nějaká změna a že to vnímáme pozitivně. Myslím, že je to důležité 🙂

rebe
22. říj 2021

Ale pochopí, nepodceňuj ho. To, že o tom nemluví, neznamená, že to nechápe. Dcerce bylo 21 měsíců, když se jí narodil bráška, taky jsem myslela, že to nechápe, ale těsně před porodem jsem jí vyprávěla, co nás čeká, a pak ji našla v postýlce spinkat přitulenou k panence. A probíhalo to krásně, rád na to vzpomínám.

delphine1
autor
22. říj 2021

@rebe takhle ja mu to říkám, že bude miminko, že mi nesmí tolik skákat po brišku aby to miminko nebolelo ( syn je fakt buldozer :D ) a ze si pak budou spolu hrát. Nemluví o tom ale tak on ještě nemluví skoro vůbec, ble a bába nepočítám. Obecně ví co mu říkám, když mu řeknu kde stratil dudu (dudlík) tak rozhodí rukama že neví a jde ji hledat po bytě a podobně. Ale myslím že to s novým miminkem ještě moc nepobírá, teď mu je 15m.

felixfelicis
22. říj 2021

Myslím, že reakce nebyla vůbec žádná🙂 Miminko přibylo tak nějak automaticky...za nějakou dobu, asi 3 měsíce, se chtěl starší víc nosit a i když už v tu dobu dlouho jedl sám, začal po mně zase chtít, abych ho krmila. To trvalo chvíli a zase to přešlo. Oproti reakci při větším věkovým rozdílu (2 roky a 3,5 roku) úplná pohoda. O miminku jsem mluvila se starším bráchou, s prostředním přímo ne. Co bych dnes udělala jinak, byl můj pobyt v porodnici, který děti špatně nesly - rodila bych ambulantně.

delphine1
autor
22. říj 2021

@felixfelicis jo tak ambulantní porod u mě nehrozí- kluk měl vrozené vady na které nejde přijít. Kdybych s nim šla domu nejspíš by to nepřežil, 2. den po porodu jel na první operaci, domu nás pustili až ve 3 měsících. Doufam že druhé dítě nebude mít to samé, ale holt to bude muset v případě nouze zvládnout s tatínkem.

Jinak to ze se jakoby vrátí zpatky aby byl zase miminkem jsem četla, tak uvidíme jestli to nastane nebo ne 🙂

jaja01k
23. říj 2021

@delphine1 Máme věkový rozdíl 13 měsíců. Starší na miminko nereagoval nijak, prvního asi tak prvního půl roku ho naprosto ignoroval. Horší bylo, že to po příchodu z porodnice dával sežrat mě, odmítal mě, chtěl jenom tatínka nebo babičku, jak jsem se k němu přiblížila já, šílený řev. Byla jsem z toho zoufalá, vůbec jsem nevěděla, co mám dělat, naštěstí to trvalo jen pár dní a zase mě vzal na milost.

tynka9
23. říj 2021

Máme rozdíl 17 měsíců a bylo to úplně v pohodě. Druhá se narodila plánovaným císařem, takže v tom to bylo jednodušší - připravila jsem ho na to, že doma nebudu. Bála jsem se toho moc, protože byl dost závisláček mamánek, ale s tatínkem to zvládli úplně v pohodě. Jednou přišli i na návštěvy, kouknul do postýlky, nezájem, přečetli jsme knížku, zamával a zase šli v klidu domů. Doma se mu malá moc líbila a chodil jí kontrolovat a tak... nikdy jsem nelitovala. Teď je jim skoro 4 roky a skoro 2,5 a jsou to parťáci veliký. Máme teď ještě pětiměsíční prtě a i toho vzali dobre - akorát prostřední pak nechtěla spát s tatínkem, ale jen se mnou a miminkem, šle jinak vše ok.

monaluza
23. říj 2021

@delphine1 Mame kluky od sebe 21 mesicu a dalo se to... Trochu jsme se na to pripravili a starsiho "podplatili", dostal jakoze od brachy velke auto od Bruderu, kdyz se na nej sel prvne podivat do porodnice. Docela to zafungovalo 😉.

aspie83
23. říj 2021

@delphine1 kluci jsou od sebe 20 měsíců.. myslím, že starší nechápal, když jsem mu říkala, že budeme mít miminko.. prichod z porodnice byl trochu šok pro mě, protože bráška se mu líbil, ale já se k němu nemohla ani přiblížit, protože řval a odstrkaval mě. Byl na mě asi naštvaný, že jsem zmizela na pět dní pryč, do té doby beze mě byl maximálně 3 hodiny. Naštěstí se z toho vyspal a pak už byl v pohodě 😉 brášku má rád, od začátku mu nosil hračky, jídlo, pití, chtěl ho nosit 😁 takže jsem ho musela dost hlídat a opatrně vysvětlovat, že to nejde, nechtěla jsem, aby na brášku zanevřel, když se s ním tak hezky dělil 😉 za chvíli bude mladšímu rok a mají se moc rádi, kolikrát se spolu už hezky zabaví ☺️ bála jsem se toho, ale je to rozhodně lepší, než jsem čekala. Starší je hyperaktivní vztekloun, ale mladší je klidasek, takže dobrý 😉 a tím, že jsou kousek od sebe, tak starší nezarlil a neví, že s námi někdy mladší nebyl 😄

delphine1
autor
23. říj 2021

@aspie83 jo tak přesně takhle nějak doufam že to bude i u nás 🙂

Dekuji všem 🙂

alilali
23. říj 2021

@delphine1 Mám doma děti, tři měsíce a osmnáct měsíců. Tudíž domů jsme přišly s dcerou, když synovu bylo 15 měsíců. A reakce? ÚŽASNÁ! A trvá to do teď. Pořád ji líbá, hladí, nosí ji jídlo a oblečení, když brečí ve vedlejší místnosti, tak hned běží za ní, stoupne na postýlku a protože neumí mluvit, tak dělá "ňaňaňa", jako ať nebrečí. Fakt hodnej brácha. Teď ve třech měsících dcery už se na sebe i usmeji. Jediné co, tak jak syn litá a pisti, tak se ho malá dost bála.

fandysek_1
23. říj 2021

@delphine1 kup knížku Maminka má miminko. Skvělá i pro malé děti. My máme děti rok od sebe a třetí je od prostřední 2 roky a 2 měsíce. Vše proběhlo krásně, ale hodně jsem jim o tom povídali před porodem.

codal
23. říj 2021

@delphine1 dceru byly přesně dva roky, kdyz se jí narodila setra a nemyslím si, že by to vůbec nepochopila. Prohlíželi jsme hodně knížky s tou tématikou,pořád mi hladila bříško, říkala, že bude mimi, ségra a těšila se. Určitě si to neuměla úplně představit, ale nemyslím si, že by to vůbec nechápala.. Hned v porodnici si malou "pochovala" a byla z ní úplně nadšená. I doma jsme jí často dávali miminko na kojící polštář, aby si ho mohla chovat, pomáhala při přebalování, mazala zadeček, nosila plínky, vozila kočárek, musím říct, že u nás žádný problém naštěstí nenastal. Ségru od začátku milovala a i když samozřejmě někdy žárlila a vyžadovala pozornost, tak to nebylo nic, co by se nedalo zvládnout, nikdy jí cíleně neubližovala nebo tak.

elledh
24. říj 2021

@delphine1 přijde mi, že i v tom přijetí je ten menší rozdíl lepší, i když samozřejmě je to asi individuální.. jak už se psalo výš, naopak si o miminku hodně povídejte, o všem co vás čeká, že je ještě v bříšku, že bude mít brzo doma kamaráda, bude z něho velký brácha.. navíc v tomhle věku děti rádi napodobují a pomáhají, takže bych se toho příchodu mimi moc neobávala, určitě budete mít doma velkého pomocníka..😉 a jinak taky jsme staršímu předávali hračku "od miminka" 🙂

cinam
24. říj 2021

@monaluza taky jsme podplaceli bruderem 😅 máme teda děti od sebe 2,5 roku, ale tohle fakt mělo úspěch. Díky tomu si myslím, že syn malého bráchu přijal a má ho rád. Což je dost úspěch vzhledem k tomu, že celé těhotenství říkal, že udělá bráchovi bum bum a fakt se mě snažil do toho břicha mlátit či kopat.

celaskon87
25. říj 2021

V této oblasti mám bohaté zkušenosti 😉 (mám 4 děti a jejich věkové rozdíly rozdíly jsou 15m-25m-3roky). Paradoxně nejlepší byl ten nejmenší věkový rozdíl. Syn vzal miminko úplně automaticky, jediné, co byl problém, tak pláč miminka, protože se ho bál, ale po pár týdnech si zvykl. Zato teď ta tříletá se s miminkem sžívá už 3,5 měsíce a furt s ma problémy s tím, že už není ten benjaminek. Držím palce!