Zadržování dokumentů. Co dělat, jak postupovat?

michaela1891
25. led 2023

Priteluv otec na nej v zari lonskeho roku prepsal dum ve kterem dal bydlel jeste s pritelovou sestrou a jeji rodinou. Kratce na to si nasel pritelkyni bezenku ktera zacala u otce doma delat velke problemy, hadky, rozvratila mu rodinu tak ze od nej dali deti ruce pryc. Tlacil na pritele aby ji povolil prihlasit se na adresu domu jinak ji v breznu kdy ji konci vizum vyhosti. Pritel nesouhlasil, otec se tedy prestehoval jinam kde pobyt povolili ale prestal platit inkaso a vzal sebou vsechny smlouvy od energetickych spolecnosti a plany domu ktere nechce vydat, nekomunikuje, nebere telefony. Mame se obratit na policii. Vubec nevime co s tim.

candat
25. led 2023

pokud je přítel majitel, ať vezme smlouvu, popř. výpis z katastru a zajde si energie přepsat na sebe.

merope
25. led 2023

Plány jsou na úřadě (tuším stavební), na energie stačí být majitelem.

michaela1891
autor
25. led 2023

Diky za odpovedi ale vypada to ze budeme mit jeste vetsi problem. Otec chce aby mu pritel vratil barak zpet pokud ne vyhrozoval mu ze ho necha nekym zbit. Takze se obratime na pravnika a policii. ☹️

qistyna
25. led 2023

Energie budou tedy psany na otce. Tak to resit nemusite, az to vypnou a odstrihnou elektromer prihlasite na sebe z pozice majitele. Prepsat to nelze, i kdyz jste majitele. Plyn to same. Nejde to za majitelem baraku (nasledny dluh), ale za zrizovatelem.

michaela1891
autor
25. led 2023

@qistyna dobre ale stale tam bydli dcera s rodinou takze az jim to odstrihnou ze dne na den to asi zase zpet nezapoji

qistyna
25. led 2023

@michaela1891 zkuste zavolat na spolecnost, odkud se odebira elektrina (na elektromeru bude znamka) a nastinte jim tam problem. Myslim, ze obnova elektriny je rychla, v pripade noveho odberatele, ale samozrejme prostoj muze nastat. Nejsem si josta, jestli po vypnuti elektriny nejdou az za nejakou dobu odebrat elektromer. Ale bohuzel prepis, i presto, ze neplati tak nejde (pokud se za 3 roky neco nezmenilo..). U spolecnosti vam toho reknou vic. A to udelal na truc pritelovi, ktery bydli jinde? Vzdyt tim poskozuje svou dceru vic nez jeho

michaela1891
autor
25. led 2023

@qistyna no ocividne mu ta pani perfektne vymila mozek jak uz jsme se mohli presvedcit za posledni 4 mesice bohuzel. Jeho ty deti nikdy moc nezajimali akorat kdyz mu teklo do bot. Porad trva na tom ze chce barak zpet jinak bude zle. To ze tam bydli dcera s rodinou od lonskeho leta bylo na jeho prani protoze nechtel byt sam.

merope
25. led 2023

@qistyna To mi přijde divný - běžné v nájmu bývají energie na nájemníka a pokud se nájemník odstěhuje, tak majitel to musí umět řešit. Určitě bych volala na energospolečnost / dodavatele, že se nájemník odstěhoval a co teď dělat, ať nadiktují postup, jak uzavřít smlouvu na nového nájemníka.

martt
Autor odpověď smazal
Zobraz
martt
25. led 2023

@qistyna Hele pokud se to nezměnilo tak na sebe si elektřinu z pozice majitele můžou nechat přihlásit na sebe , i když by to bylo psané na otce. My když jsme se tenkrát stěhovali z pronájmu tak majitel si elektřinu a plyn přehlasil normálně na sebe a mne k tomu vůbec nepotřeboval. A když jsme koupily byt , tak jsem energie také přehlašovala sama na sebe bez bývalého majitele jen jsem mela kupní smlouvu.

qistyna
26. led 2023

@martt hele ja to resila 4roky zpet a nezajimalo je, ze jsem majitelka… Ale take je moznost dokazat, ze tam dotycny uz nebydli, to je pravda, na tu moznost jsem zapomnela. (Me tam bydlel, neplatil a nechtel se odstehovat). Zavolala bych na dodavatele a zeptala se

zuzekk
28. led 2023

Tady bych teda otci neustupovala - nevíme, proč dal dům synovi, ale dal, a evidentně v současnosti nejedná se zdravým rozumem. Bůhví jak by dopadla dcera, kdyby se vrátil s přítelkyní a vůbec celý barák. Až/pokud se uklidní, přestane vyhrožovat svým dětem, můžete se o tom třeba bavit.
Pro přepis energií je to jak kde - někde jsme museli jít oba (bývalý a nový plátce) k přepisu, jindy a jinde se původní odhlásit mailem/onlibe/telefonicky, jindy jsem si to prostě jako majitel přihlásila já. Odstrihnout a znovu přihlásit je nejdražší varianta, určitě společnost kontaktuj, je v jejich zájmu, aby nevznikal dluh.
PS: prodloužení víza uprchlíka je schváleno o další rok, stačí elektronicky vyplnit.

rotkapchen
7. únor 2023

Pozor ale na to, ze darujici je opravdu oprávněn požadovat vrácení daru, pokud se změnily závazně, skutečnosti, které vedly k jeho darování. Může to svést na změnu synova chování vůči němu atd. Nebude to hned, ale opravdu si to může zákonne vymoct.