Věcné břemeno a dluh. Máte zkušenost?

19. dub 2022

Ahoj 🙂 manžel muže dostat byt darem, ale od ne moc zodpovědného člověka. Bylo by tam vecne břemeno, ale co když přestane platit poplatky? Mate zkušenost? Dekuji moc

j.a.n.i
19. dub 2022

No, záleží jaké poplatky, třeba když přestane platit elektřinu, tak mu ji prostě odpojí a jinak se celkem nic neděje. S některými platbami je to horší.

autor
19. dub 2022

@j.a.n.i mam na mysli poplatky například na byt, do společnosti vlastníků

j.a.n.i
19. dub 2022

Tak ty by snad měl platit majitel bytu, ne?

autor
19. dub 2022

@j.a.n.i ono se plati poplatky na vytah, hypotéka na zateplení bytu a dela to celkem například 5000kc

veroniquecz
19. dub 2022

Věcné břemeno na co? A kdo co platí?

mia255
19. dub 2022

Pokud by neplatil poplatky tak by mu tam naskoval dluh(respektive manželovi pokud by byl vlastník bytu). Vcetně úroků samozřejmě

mia255
19. dub 2022

Věčně břemeno neznamená, že ten co tam bydlí musí platit poplatky pokud není vlastník. Dluhy jdou vždy za vlastníkem. Jo a než být dostane darem Radim si zjistit, že na bytě nejsou dluhy. Pokud je být převeden darem nebo koupi dluhy váznouci na bytě za služby jsou za novým majitelem. (Pokud ten původní není schopný nebo ochotný platit)

betelgeuzz
19. dub 2022

Za poplatky do Svj je zodpovědný majitel. V darovací smlouvě může být nějak ošetřeno, jak to s placením bude, ale to je otázka spíš na právníka.

elesse
19. dub 2022

Jasně, darem, bude tam bydlet a platit si poplatky, manžel to bude "jen" vlastnit. Asi člověk není moc zodpovědný a zbavuje se tak majetku před exekutorem, že? V tom případě mu tohle jednání nepomůže. Jinak břemeno můžete mít i úplatné. Ale jestli nebude platit poplatky, nezmůžete nic, protože za ty je odpovědný vlastník. A to vždy...

j.a.n.i
19. dub 2022

Tak to jsou finance na zhodnocovani bytu, tak nevidim jediny duvod, proc by je nemel platit ten, komu byl byt darovan.

xxx3d
19. dub 2022

no já bych se do takového daru moc nehnala.
nedůvěryhodná osoba dá tvému muži darem byt s věcným břemenem a tím je předpokládám myšleno užívání darovaného bytu
probrala bych to s právníkem, aby tam nebyla nějaká "kulišárna", případně se i to věcné břemeno užívání dá specifikovat ve smlouvě, jako jestli bude bezplatné, nebo jestli si dotyčný bude hradit sám třeba zálohy, poplatky za televizi, atpod.

betelgeuzz
19. dub 2022

@j.a.n.i no zhodnocování, na druhou stranu tím užíváním se byt opotřebovává. Jinde by člověk musel platit nájem daleko větší, takže platit jen fond oprav a služby spojené s užíváním bytu mi nepříjde jako nic špatného.

martt
19. dub 2022

@betelgeuzz Ja to trochu po upravím. Fond oprav je určený jen na opravy nebo platby týkajících se společných prostor. S jednotlivými byty to nemá nic společného pokud se třeba nejedna o společné vymenene vodomeru to může jít také z fondu oprav. Jinak opravy v bytě to si platí každý majitel sám.

j.a.n.i
19. dub 2022

@betelgeuzz Jako, že by měl platit nájem ten, kdo mu ten byt daruje, to myslíš vážně? Tak to ať to raději prodá nějaké firmě formou reverzní hypotéky...

martt
19. dub 2022

My třeba SBD platíme nejen fond oprav ale i vodu a teplo. Být vámi bych se nejdříve pozeptala na "byťáku" jestli na ten byt nejsou dluhy. A pak bych to když tak ošetřila přes právníka dobrou smlouvou. Ale pokud dotyčný nebude platit SBD tak to jde za majitelem bytu. Pokud elektrika bude psaná na dotyčného, který v bytě bude bydlet jde to za ním.

betelgeuzz
19. dub 2022

@martt jojo, je to na společné prostory, ale ty se také opotřebovávají používáním.
@j.a.n.i ano, myslím to vážně, proč ne. Protože pokud by to měl platit obdarovaný, tak to vlastně není dar, ale obchod, u kterého ten obdarovaný ani neví, jestli nezaplatí ve výsledku víc, než dostal.

j.a.n.i
19. dub 2022

@betelgeuzz jaky obchod, pokud vlastnim byt, tak platim fond oprav, protože si musim svuj majetek udrzovat. Proc by jako mel nekdo, kdo mi zen byt daruje jeste platit zhodnocovani meho bytu?
Ano, poplatky spojene s uzivanim, tedy elektrika voda, topení, to si plati ten, kdo tam bydli.

betelgeuzz
20. dub 2022

@j.a.n.i ale jak píšu výš, zároveň ti to ta osoba bydlením opotřebovává. Kdyby tam nebydlela, můžu byt pronajmout a vydělám, takhle bych ještě musela platit.
ale aspoň zakladatelka vidí, že je potřeba si tyto věci ujasnit předem, aby to každý z nich nečekal jinak a pak se nedivil.
A ještě mě napadla jedna věc, nedávno mi sousedka říkala, že chtěla darovat synovci byt a nechat si tam udělat břemeno na dožití a dle právníka to nejde, když nejde o přímého příbuzného. Příjde mi to divný, ale prý nakonec sepsala závěť. Možná nešlo o břemeno, ale chtěli se vyhnout dani z příjmu z toho daru, od ní jsou osvobozeny jen osoby v přímé linii. Tak na to taky pozor, že to byste možná museli platit, nevím, o jaký příbuzenský vztah jde.

veroniquecz
20. dub 2022

@martt tak družstevní byt nemůže darovat. A pokud se týká svj, tak každé má jiné stanovy, tsk záleží co v nich je.

martt
20. dub 2022

@veroniquecz SVJ je sdružení vlastníků bytovych jednotek což znamená, že každý dům by měl mít svoje SVJ, kde je předseda, zástupce předsedy a člen a pak ostatní majitele bytů. Pak je SBD což je sdružení bytového družstva a to je bud okresní a krajské. Pod to uvedena SVJ patří. My máme být osobním vlastnictví, kde v bytovce máme SVJ , ale řešíme věci i přes SBD kam jezdíme cca 2× do roka na schůze kvůli zákonům. A právě SBD platíme poplatky , do fondu oprav, vodu, topení, popelnice apod.

veroniquecz
20. dub 2022

@martt mě to psát emusis, já jsem místopředseda SVJ ;) já jen poukazuji na to, ze nemusí být SVJ pod žádným druzstvem. Muže si samosprávu vykonavat úplně samo, muže ji platit družstvu, nebo klidně i soukromé firmě. Já reagovala na to, ze jsi napsala, ze se nebude platit sbd a ať se jde zeptat na družstvo. Ono se obecně těžce radí, když nevíme o jaký byt se jedná 🤷🏻‍♀️

betelgeuzz
20. dub 2022

@martt jak píše @veroniquecz, SVJ nemusí patřit pod žádné družstvo. Také jsem byla ve výboru a správu si děláme sami, poplatky jdou na náš účet, nikam na schůze nejezdíme.