Reklamace bytu. Máme nárok něco vymáhat?

any01
6. črc 2021

Ahoj holky, nevím na koho se mám obrátit tak se zkusím zeptat jestli tu není někdo kdo by tomu rozuměl.
S přítelem jsme koupily byt paní nám řekla že v kuchyni a jednom pokoji jsou udělané nové rozvody elektřiny, s tím jsme to i koupily že nebudeme muset bourat kuchyň, ale jen 2 pokoje. Jinak by jsme hledaly dal. Teď elektrikář zjistil že ty rozvody jsou jen v té kuchyni a to ještě špatně. Tak že stejně budeme muset rozkopat i kuchyň... Jinak nám nedají povolení k užívání že to nesplňuje normy. Paní se teď k tomu postavila tak že ona o tom nevěděla že není elektrikář a že už to není její problém. Máme nárok po ní něco vymáhat? Vztahuje se to pod skryté vady dle občanského zákoníku?

dandaa
6. črc 2021

Pokud by byla skutečně dělaná nová elektřina, tak by musela být nová revizní zpráva . Což paní evidentně nemá a i vy jste ji měli požadovat jestli tvrdila, že je nová. Jinak v tomhle případě zkuste po paní chtít nějakou částku zpět.

any01
autor
6. črc 2021

@dandaa jen že my jsme nic vidět nechtěli, naše chyba 😏
Paní se k tomu vyjádřila tak to...

dandaa
6. črc 2021

Zkuste si pozvat ještě jiného elektrikáře. Moc nechápu proč byste nedostali povolení k užívání když neplánujete dělat velkou rekonstrukci a hlavně máte připojený elektroměr. Upřímně bych c bytě ani nechtěla mít udělenou elektřinu napůl, buď je prostě celá stará a nebo kompletně nová včetně jističů a revizní zprávy.

any01
autor
6. črc 2021

@dandaa elektrikář je známé s tím problém není, ale jde tu o to že celá kuchyně je na jednojistici a ne nějak rozdělené a že to bude zlobit s kotlem... My věděly že budeme dělat elektřinu, ale počítal jsme s tím že kuchyně je krásná nova a že do ní nebudeme muset kopat 🤷‍♀️

candat
6. črc 2021

pokud nemáte někde něco písemně, tak nedostanete nic. Je to težké prokazování, že vám paní lhala a nakonec by jste ještě platili soudní výlohy.

crejzy
6. črc 2021

Já nejsem právník, ale obavám se, že reklamace ani část peněz zpět tady nemá úplně šanci. Byt jste viděli, mohli jste si pozvat vlastní odborníky aby byt zkontrolovali. Pokud to není vyloženě ve smlouvě o koupi ( což většinou nebývá nic o rozvodech) tak po ní něco vymáhat půjde jen těžko.

martinau5
6. črc 2021

Částečně je to vaše vina, že jste si tyto informace neověřili. Nicméně zkusila bych to řešit aspoň částečnou kompenzaci. Možná bych se zkusila poradit s právníkem, který se v této problematice vyzná. 🤷🏻‍♀️

any01
autor
6. črc 2021

No jo naše chyba my jsme jen myslel že by uhradila tu kuchyň a ten pokoj na víc, ale chápu že pokud nám to nedala písemně tak máme smůlu.

dandaa
6. črc 2021

@any01 tak jističe jste museli vidět přece. Bohužel jde hlavně o vaši chybu. Nevím jak máte přesně velký byt, ale elektřina vyjde kompletně kolem 70tis v bytě 3kk . Kuchyňskou linku budete muset dát na čas pryč, té se nic nestane.

any01
autor
6. črc 2021

@dandaa jistič jsme věděly že budeme dělat novej, šlo tam jen o elektřinu v kuchyni.

dandaa
6. črc 2021

@any01 stejně na nové jističe musí být i ten rozvod a revize. Jak jsem psala vždy je lepší udělat vše nové najednou.

any01
autor
6. črc 2021

@dandaa to my víme, samozřejmě že to dáme všechno do kupy. Jen šlo o ten princip, ale to je jedno prostě s tím nic nenadelame.

amazonkajanik
6. črc 2021

@any01 no, je mi líto, ale jste v kelu. Je hloupost, nová elektrika a starý jistic zralý na výměnu. To žádný normální elektrikář neudělá. Jestli těma zásuvkama nebylo myšleno jen to plastové okolo, nikoli rozvody. Třeba tchýně nedávno dostala nový kombinovaný sporák a najednou nešel ani on,ani kotel a ukázalo se, že ta dvojzásuvka je čistě jen pro kotel a k ní se váže jistič o 5 ampérech. Pak jinak klasika kuchyň+obyvak své jističe, předsíň,koupelna, obytné místnosti. Zásuvky mají ty nejsilnější šedivé,myslím 25 a světla 10 nebo 15. Až tak moc do detailu nevím, učil mě to táta -elektrotechnik

any01
autor
6. črc 2021

@amazonkajanik my jsme si to taky říkaly že to byl nějaký umělec 🤦‍♀️😁

amazonkajanik
6. črc 2021

@any01 njn, ale teď těžko bycha honit. Ať to bývalá majitelka věděla,nebo ne, vy jste proti tomu neučinili žádná opatření, aby kdyby náhodou

journals
6. črc 2021

Teď už s tím nic neuděláte. Škoda že jste líp neřešili smlouvu a že jste si nevzali někoho zkušeného když jste byt kupovali.

orisek56
6. črc 2021

@amazonkajanik není pravda, dneska můžou být slabé zásuvky i o 5 amperech. Říká můj muž elektrikář.

amazonkajanik
6. črc 2021

@orisek56 no tchýně ji má, ale jen na kotel a jelikož je dvojitá, prdl se tam i sporák a už to jistič neutáhl. Jsme to nevěděli, dokud se to nepoto a já volala s tátou a až u el.skříně jsme na to přišli. Další věc, kterou jistě manžel zná, že by si lidi měli pořídit přepěťové prodlužky, páč se může stát, že jistič nefunguje jak má a neštěstí je na světě ...