Ahoj mam majetek byt se svoji sestrou po rodicich nyni by jsme ho chteli prodat ale nevim zda je lepsi bez realitky nebo to dat realitce?kdyz bez realitky tak jsem koukala ze je plno papirovani a musime to obehat sami urady.a dat pravnikovi 20 000 kc coz nemame.nevite jak to funguje pres realitku bud ji predat ten byt aby ho prodala nebo aby ho od nas koupila?diky
S realitkou to máte bez starostí, takže za mě s realitkou. Provizi stejně zaplati kupující
Ja bych do toho bez realitky nesla, zadna starost a provizi si pridaji k cene, coz zaplati kupujici🤷
Nedávno jsme v rodině prodávali dům. Chtěli jsme tchyni s manželem pomocí, aby to nemusela dávat přes realitku, hlavně proto, že by se ušetřila provize. Nafotili jsme, udělali inzerát a vystavili. Telefon jsme uvedli na tchyni (v domě bydlela, mysleli jsme kvůli prohlidkam).
Během 4 prvních hodin od vystavení 70 telefonátu. Z toho ale bylo 70 telefonátu od realitek a dalších lidí, co se prodejem zabývají. Za 1 den snad telefonu 150 a vsechno jen realitky. Dokonce jeden ,,realitak,, použil nás text a nase fotky + si přihodil 300 tisíc provizi a bez našeho souhlasu si vytvořil vlastní inzerát. Realitky tvrdili, jak už mají zájemce. Nikoho neměli, šlo jim pouze o to, dostat se k nám osobně. Vůbec nerespektovali, že realitky nevolat.
Tchyně za 2 dny neustálých telefonu a dohadů (chtěla na tu nepovolenou inzerci podávat oznameni) řekla, ať vše okamžitě smazeme a dala to místní realitce. Prodalo se během 3 měsíců, měla klid.
Takže asi hodně záleží na vás, jak moc by vás třeba tohle obtěžovalo. Ty realitky jsou opravdu neodbytne, ale věřím tomu, že pokud se s nimi někdo nepare, že se mu to vyplatí.
S tou provizi, kdo ji zaplatí, je to trochu zavádějící, že kupující… když cena je třeba 5 mil plus 300 tis provize, dohromady 5,3mil a kupující prijde, ze dá max 5 mil., tak realitka tlačí na slevu prodávajícího.
My prodávali několik nemovitosti, vždy bez realitky. Je to o něco víc starosti, ale bez placeni provize.
Realitka Vám vše vyřeší - inzerát, prohlídka bytu, úschova peněz do přepsání na nového majitele (pokud je byt v osobním vlastnictví, tak je schopna pořešit i katastr), správně zpracovaná kupní smlouva apod. ALE zaplatíte provizi (nějaké % z prodejní ceny, to už se může nastavit v rámci prodejní ceny - tudíž platí kupující ;) ).
Jelikož něco jsem řešila obdobného minulý rok, tak že mě RK
Pokud s tím vším papírováním nemáte zkušenost, tak doporučuji spíš realitku. A hlavně se poptat v okolí a nechat si doporučit konkrétního makléře. Jsou takoví, kteří se tomu věnují, jsou pečliví a jiní, kteří to mají jen jako vedlejšák a nemají na to čas.
Když vidím písemný projev, zadavatelko, tak bych opravdu doporučila realitku. Předem neplatíš nic, dostanou zaplaceno až nemovitost prodají. Já bych osobně spíš prodávala bez ní, ale smlouvu mi napíše brácha právník a prodávala bych snadno prodejný byt.
Prodávala bych přes realitku, mělo by to být bez starostí. ALE rozhodně bych to neprodávala přes ty velké realitky, ale vybrala bych nějakou místní, menší, která tě bere jako zákazníka a ne jen nějakou další položku. My jak prodávali dům, tak jsme měli skvělou starší makléřku, která se opravdu starala a vyřešila i problémy, které se vyskytly.
@candat s tím úplně nesouhlasím. Když občas vidím, jak některé místní realitky odbývají inzeráty a fotky, tak bych měla pochyby o tom, jak pečlivě vyřeší dokumentaci. Jak píšu výš, chce to ptát se, zjistit zkušenosti. v jednom městě může být skvělá malá realitka, v jiném městě je to katastrofa a může tam být naopak makléř velké realitky, který ale dělá práci rád, věnuje se tomu a spolupráce s ním bude skvělá.
To je tak komplikovana a dulezita vec, ze bych do toho bez realitky nesla. Samozrejme vybrat dobreho maklere.
Proc chcete ten byt vubec prodavat?Nemovitost je dneska nejlepsi investice.Narozdil od penez jejich hodnota roste.
@zelenaesmolda prptoze to mame z ruky kazda z nas a nechceme ho zbytecne platit kazdy mesic a cpat do toho penize.
@drep co s tim ma spojene me pismo?jsi normalni?asi zavidis...boze
A nemate lepsi ten byt pronajmout?Vsak z tech penez za rok prijdete o asi 15% kvuli inflaci coz pri nekolika milionech je docela slusna palka.
@zelenaesmolda ale o to se taky musis starat,a hlidat ty lidi ktery jsou smej... Proc bych mela prijit o penize kdyz byt prodam?
protoze je momentalne 15% inflace?
S realitkou. Určitě s realitkou. Provize se započítá do kupní ceny a vlastně to zaplatí kupující. Vám odpadne pulka starosti.
@zelenaesmolda možná bych jen podotkla, že byt se může nechat jako investice. To máte pravdu, ale musí majitel (majitelé) počítat třeba s tím, že se může něco pokazit a budou muset řešit opravy. Do určité částky dle občana řeší nájemník...jen se musí počítat i s rizikem v rámci nájmu
@ekou
tak kazda nemovitost potrebuje cas od casu nejakou opravu,rozhodne je to ale nevyjde tak draho jako ztrata nekolik desetitisicu rocne kvuli inflaci.
@zelenaesmolda to záleží na každém jedinci co udělá. Někdo prostě má rád svůj klid a nechce řešit nájemníky a nebo prostě nemá peníze bokem na nenadálé opravy v rámci nájemního bytu.
@ekou
vsak penize ma z najmu ne?
@zelenaesmolda nepotrebuji inflaci prodam preci byt a nebudu nic platit.k cemu
Nepotrebujes inflaci,aha.😀
Tak v tom pripade se do zadneho prodeje na vlastni pest nepoustej.
A mám ti závidět neschopnost napsat smysluplnou větu? Neznalost fungování realitního trhu? Finanční negramotnost? Aha, tak to jsem fakt zelená závistí😂moje rada míněna naprosto upřímně. Já bych realitku vynechala a poradila si sama (taky bych už asi nechtěla nájemníky, ona to zas taková prča není), ale podle tvých dalších příspěvků je realitka pro tebe jednoznačně lepší volba.
Prodávali jsem byt bez realitky a už nikdy více.Jestli budu někdy něco prodávat tak jediné s realitkou.Toho lítání okolo je moc.
@candat můžeš nějakou ve Frýdku doporučit prosím?
Víš vůbec co to je inflace? A říká ti něco skladba věty s interpunkcí? 🙄
@veroniquecz
nevi protoze prece inflaci nepotrebuje
Realitka bude mit mnohem větší provizi než 20 tis. A prakticky za vas jen vystavi inzerat, provede lidi a domluvi pravnika. Energie a urady si stejně obehavate sami.