Dobrý den, prosím o radu. Hypotéka na dům je psaná na partnera, ručitel je jeho strýc. V kupní smlouvě je jen partner. Já jsem na mateřské.Dala jsem do domu hodně peněz a s partnerem jsme se domluvili, že půl domu bychom chtěli napsat na mě. A teď to, proč píšu. Chceme se vzít. A nevíme, jak to tedy udělat. Když by mi dům daroval, pak bychom museli platit daň. Je nějaký jiný způsob? Neřešil toto prosím někdo? Nevím, zda si ho nyní vůbec "mohu" vzít ☹ jak je to se SJM...nevím jak spravne postupovat.Budu rada za jakoukoliv radu, děkuji ❤️
@martinap90 petramana má pravdu, při darování mezi manželi se daň neplatí. Další možností je rozšíření SJM.
@martinap90 : Dar představuje příjem, který se musí danit. Nicméně jestli darování nemovitosti probíhá v přímé nebo vedlejší rodinné linii, případně mezi partnery, kteří žijí ve společné domácnosti minimálně jeden rok před obdarováním, je tento dar osvobozen od daně z příjmu.
Jestli se nic nezměnilo, tak pokud po svatbě do toho domu vložíš sama nějaké peníze na opravy (extrém je výměna žárovky 🙂 ale to tak při hádkách při rozvodu), měl by automaticky přejít do SJM. Otázkou je, co na to řekne banka, protože ta do toho má taky co mluvit. Čili tam bych se popravdě ptala jako první.
Ale určitě se můžete vzít, v tom vám žádný majetek nebrání.
@tulikiss moc děkuji za odpověď 😊 a lépe tedy, pokud mi daruje nemovitost před svatbou? Nebo po...a nevíte náhodou, jak se dokazuje to, že spolu žijeme? Na domě jsme osm měsíců, to už tu mám trvale bydliste. Predtim jsme spolu bydleli několik let v bytě, ale neposilala jsem nájem, davala jsem mu pulku na ruku a nebyla jsem tam ani napsana
@martinap90 Ještě k vyjasnění pojmů: SJM (společné jmění manželů, které byste mohli rozšířit) = oba mají všechno rovným dílem, tzn. manžel vlastní dům stejně jako ty, ledničku máte také oba dohromady atd.; podílové vlastnictví (= 50 : 50) každý má přesnou polovinu.
@olga_ děkuji, to se tedy vezmeme a pak musíme rozsirit SJM o ten dům? Chápu to spravne, prosím?
@martinap90 nejdriv se jdete zeptat do banky-ona urcite "jen tak" nebude souhlasit se zmenou majitele. Ale slo by to urcite udelat tak, ze by jsi treba mohla rucit misto stryce... A tim padem by byl on vyvazany z hypoteky.
Jinak pred svatbou to jde udelat darem nebo prodejem, po svatbe navic vlozenim do sjm.
Znami si tak treba prodali pozemek za 10 kc-cena nemusi odpovidat hodnote.
@martinap90 Myslím, že jo, ale nejlíp na ty otázky odpoví notář (myslím, že se i u notáře platí nějaká poměrná částka z majetku, o který se sjm rozšiřuje). Plus samozřejmě ptát se také v bance.
Tak předně pokud nesplatite hypo, tak majitelem je banka, takže prvně se jít ptát tam.
@martinap90 jen doplním za banku - jestliže je dům zatížen hypotékou, nelze s vlastnictvím jen tak manipulovat (darovat). Je potřeba informovat banku, tak s tím musí souhlasit a bude chtít, abyste byla i jakou spoludlužník na úvěru i jako zastávce. To se dělá dodatkem (placeným) a novou zástavní smlouvou.
Tak se nezapomeňte v bance informovat.
@areh to znamená asi nejspíš nová úroková sazba? Nové posouzení hypoteky včetně mě, jako spoludluznika? Vzhledem k tomu, ze jsem na materske, mám nejspíš smulu co :(
@martinap90 sazba bude stejná. Jen ten dodatek se platí (u čs třeba 5 000 Kč). Případně když byste počkali na změnu fixace, tak by byl dodatek zdarma.
Hypo se bude znovu posuzovat a smůlu mít nemusíte! Roli tam hraje více faktorů včetně netřeba toho, jestli je hypo včas splácena. Napsala bych stručné vysvětlení proč o to žádáte. Pokud je hypo řádně splacená, tak by to mohlo klapnoit 😉
Pěkný den - Jsem ve stejné situaci. Podle mě je lepší nechat na sebe napsat 1/2 domu ještě před svatbou. Napište mailem nebo fyzicky poštou bance a popište přesně situaci. Odpoví vám přesně, co je možno dělat. Mně napsali, že partner zůstane dlužníkem banky (má hypotéku), i když polovina jeho domu bude přepsána na mě. Asi záleží na bance a situaci konkrétní. Po souhlasu banky musíte se dvěma lejstry na katastrální úřad (oba). 1/ Formulář "Návrh na vklad do katastru nemovitostí" si fyzicky vyzvedněte a pak doma vyplňte. Poradí vám možná pak paní na katastru, ale není to její povinnost. Podpisy nemusí být úředně ověřené. 2/ Musíte si oba sepsat tzv. "DAROVACÍ SMLOUVU". Buď si na ni zajděte k notáři (asi 3 000,- Kč si vezme) - nebo si ji dle nápověd na netu sestavte sami. Ale pečlivě! Na ní podpisy musí být úředně ověřeny od vás obou (notář asi 150,- Kč/ 1 podpis nebo na České poště - Czech point taky podobná cena). Mimo jiné ať tam máte text např. jako: .... Dárce tímto daruje obdarovanému podíl ve výši ½ (jedna polovina) na shora specifikovaných nemovitostech, zapsaných na listu vlastnictví č. ..... u Katastrálního úřadu pro .............. kraj, atd. Pak obojí, nejlépe oba - odnesete teprve na příslušný katastrální úřad. Pak budete čekat asi měsíc, jestli Vám katastr vyhoví - jestli jste vše vypsali správně. Poplatek KÚ je 2 000,- Kč. Když se jim něco nebude líbit, asi vám to vrátí a můžete to napsat nebo vyplnit jinak a znova, ovšem znovu za poplatek 2 000,- Kč. Až se vám to povede 🙂, samozřejmě bude potřeba zaplatit DAŇ Z PŘÍJMŮ - FÚ - FINANČNÍ ÚŘAD vás může kontaktovat až tak za půl roku po přepisu nemovitosti. Lidé, kteří FÚ nějak prokáží (dokazování je na OBDAROVANÉM) - že s DÁRCEM v posledním roce před převodem nemovitosti žili v jedné domácnosti (čestné prohlášení rodiny, sousedů, placení či neplacení energií například v dosavadním bydlišti obdarovaného po ono období, nebo ideálně-sňatek třeba do půl roku od převodu 🙂, trvalé bydliště v onom místě, důkaz z pošty, že mi tam již nějakou dobu chodila pošta atd ) - DAŇ Z PŘÍJMŮ VE VÝŠI 15 % Z DAROVANÉ CENY NEMOVITOSTI - NEPLATÍ.... Po svatbě, kdyby to manžel před svatbou na Vás nepřepsal - by půlka domu Vaše NEBYLA........!!!! SJM - SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ - JE totiž jen TO, CO SI KAŽDÝ Z VÁS, A TO I JEDNOTLIVĚ nebo i oba společně - POŘÍDÍTE - AŽ - > PO SVATBĚ!!!! Až po svatbě má jeden eventuelně "nárok" na půlku z toho, co si "pořídil" v období manželství druhý z manželů ( pozor na výjimky - dar nebo dědictví výlučně jen jednomu z manželů atd.) Tedy ne že svatbou získáte automaticky půlku z majetku, který měl do té doby ve svém vlastnictví Váš partner, později manžel....!! V případě, že by Vám chtěl něco dát před svatbou - tak ať "daruje" dle oficiálních postupů. Jestliže by Vám to chtěl dát až za doby manželství - museli byste o to, co bylo před svatbou jeho ( a i po svatbě to bude JEN jeho, pokud vám to nějakým způsobem "nedaruje" (např. nemovité věci - nezapíše Vás jako majitele do Katastrálního úřadu atd....)) - tzv. u notáře za poplatek několika tisíc - a zápisem do tzv. veřejné listiny (Seznam listin o manželském majetkovém režimu) - jeho majetek "převést" na Vás - říká se tomu "ROZŠÍŘENÍ SJM" - a tohle je možné jedině u notáře. A to kdykoliv v době manželství. Vždy ono "rozšíření" ale stojí peníze. Vše je celkem složité 🙂
Jako první bych požádala banku o souhlas s darovanim 1/2 domu. Ad daně - ze spolu žijete se da doložit různě, to ti poradí na financaku. Nebo se to da dohledat. Ale dan bys platit neměla. Pak bych řešila, zda můžeš v hypotece nahradit strýce, i mateřská/rodicak je prijem. Teoreticky nemusí být nová sazba, navíc tahle úprava/výměna se da udělat relativně rychle a dodatkem.
@veroniquecz majitel domu je vždy majitel, ne banka. Banka má dum pouze v zástavě, není majitelem, nic nevlastní...
@martinap90 kdyz se vezmete a daruje ti tu pulku pak, tak uz se dan neplati... ale radsi si pockejte na dalsi nazory