Dobrý den, jaké máte zkušenosti? Je lepší pronajímat byt přes realitku, kolik si bere? Nebo to vzít do vlastních rukou? Je s tím hodně práce?
Já pronajímam nekolik nemovitosti. Taky jsem ze zacatku nezkusene inzerovala bez realitky. Strasny! Doporucuju vybrat dobrou realitku, konec koncu ty sluzby plati najemnici. Pronajimatel neplati nic.
Kdyz jsem nabidla prvni dva byty bez realitky, prekvapilo me, kolik ozralu, socek, fetaku prislo.. kazdeho “vaznejsiho” zajemce potom lustrovat pres exekucni portály atp. Hruza, nehlede na ten cas. Potom jsem oslovila realitku, pani mně ke kazdemu zajemci zjistila pomery vč exekuci. v mistnich realitách se pohybuje dlouho, mela i reference na jendotlive najemniky. Vedela napr “ tito hledaji byt, pracuji tam a tam, platili vzdycky včas, odesli z duvodu vypovedi od pronajimatele, ktery chce v vyte bydlet”… nebo “ ano, vypadaji slusne, ale pozor, byvalemu pronajimateli klepali vymahaci na dvere, v exekucnich portalech je zatim čistý, exekuce nenabyly zatím pravni moci”
Ty jeji zkusenosti byly k nezaplaceni.
Bez realitky bych nemovitost ani nekupovala ani neprodavala.
Neřešili jsme přímo my, ale pomáhala jsem řešit blízkým rodinným příslušníkům. Jeden jede přes realitku, spokojenost, i když člověk si musí trošku pohlídat, co je v inzerátu uvedeno (nebylo tam úplně vše). Druhý jede na vlastní pěst, už spoustu let, zatím vždy spokojenost, na inzerovanou nabídku má vždy dost zájemců, prozatím i štěstí na lidi. Jsme velké město, tady se to docela dost točí a mladší lidi přes realitky nepotřebují jet, bohatě si vystačí s facebookovými skupinami, to je můj dojem.
My pronajímáme bez realitky. V Brně nám to funguje přes bezrealitky.cz. Vždycky dostanu hromadu odpovědí, ze kterých si vybírám já. Do inzerátu dávám, že chceme, aby o sobě něco napsali. Rozhodně neberu nikoho, kdo napíše "chci na prohlídku" a nic víc. Na prohlídku pokaždé vyberu jenom pár zájemců, které si předem prolustruju. Často pronajímáme cizincům. V okresním městě to dávám na sreality (tam je to teda už horší, teď už to tam naštěstí máme, že původní nájemník dohodil nového, ale měla jsem pocit, že tu snad už budu muset jít přes realitku).
Já bych v první řadě zkusila rozhodit sítě mezi známými (inzerát na facebooku a podobně) - je vysoká šance, že někdo z kamarádů kamarádů zrovna hledá a taky uvítá byt s majitelem, kterého zná / mohl by znát, ví kdo to je. I pro vás vysoká šance, že si dost řeknete i tak nějak "mimo" a bude se to míň točit (ale je dobré v tom pak zohlednit i cenu - dát ji slušnou, počítá se s tím, že tam budou lidi, kteří neudělají průšvih).
No a když se nenajde, tak záleží, kde ten byt je - pokud někde dál, tak určitě nadsadit trošku cenu, dát dostatečně vysokou kauci a jít přes realitku.
Pokud byste to chtěli dělat sami (byt je poblíž, není problém tam chodit na prohlídky), tak rozhodně taky dát vyšší cenu - je třeba počítat s tím, že byt bude plný 10 měsíců v roce (statistika, možná to rok bude plné pořád, pak třeba 4 měsíce pauza, nutná rekonstrukce...) a určitě chtít kauci (nám třeba takhle úplně zmizel nájemník, nereagoval, tak jsme se domluvili se svědky a šli byt otevřít - byl prázdný - jenže tohle zjistíte až poté, co neplatí nájem, nekomunikuje = je tam zase prostoj, tento naštěstí nic nezničil, ale může to pak chtít i rekonstrukci - jo, po tomto tam vlastně pořád chodili nějací vymahači, takže následující nájemníci tam vydrželi pár měsíců, říkali, že se tam bojí).
Moc díky, spousta věcí by mě teda nenapadla🫣
Přes realitku. Pronajímala jsem sama. Nejdřív příbuzné, to bylo fajn, pak jsem hledala přes bezrealitky, zájemců spoustu, ale pod tlakem sympatií a emocí jsem místo solidního nájemníka vybrala mladý pár, co počítal každou korunu. Za chvíli se rozešli a samotný kluk začal platit pozdě a když se nakonec odstěhoval, tak vrátil byt s bordelem, plísní pod okny a podél podlah, zničeným mrazákem plným ledu a vysypaného jídla a se ztracenými klíči. Když jsem opravy pokryla z kauce, tak mi pak ještě půl roku psal hnusné sms, vyhrožoval právníky a já blbka jsem si ten bordel při předání ani nevyfotila. Už nikdy víc.
@petulkadodo teta pronajala byt holčině, ta složila kauci, poslala prvni nájem a pak se slehla zem.
Po otevření bytu za asistence policie absolutni šok.. vytrhaná podlaha, ohořelá zem, skleněné nádobí na výrobu drog, jehly, chemikálie, puštěná voda, rozmlaceny všechno, pos*aný, poblitý, krev, špína, červíci v nějakým bordelu v kuchyni.. kauce nepokryla ani ten nedoplatek za energie..
jo, i s tim musi clovek pocitat :D ja uz osobne preferuji pár s dítětem.. tam je sance na pruser mensi.. radsi pokreslený zdi lihovkou…
@petulkadodo Tak to je odstrašující případ 😱
@sinicka No ty krásko, tak to je síla.😱
@sinicka ty vogo, tak to jsme dopadli ještě dobře. Taky jsme měli v bytě varnu, ale schytala to "jen" kuchyňská linka (+ dluhy na nájmu a problémy se do toho bytu vůbec dostat).
A pár s dítětem se taky neosvědčil, párkrát tam byla policie řešit domácí násilí... Nakonec jsme ten byt raději prodali. Možná kdybychom zkusili pronajímat přes realitku, tak by to bylo lepší, kdoví.
@slunea No to jsou tedy případy... 😱
Promiňte ale co je na tom tak těžkého hodit na internet fotky bytu/domu který chcete pronajímat, k tomu popis? Já bych pronajímala sama. Přes realitku ne. Ale chápu když je člověk časově vytížen, pomoc se vždycky hodí. Navíc, troufám si říct, že člověk raději hledá něco přímo od soukromíka, než přes realitku.
@lucinka298 Na nabídce není nic moc za praci. Ale jak píšou ostatní, může to přinést spoustu problémů, které se snadněji řeší přes realitku.
V tom případě, pro klid duše pronajímej přes RK 🙂
Klidně na vlastní pěst, ale nechat si napsat a vše zkontrolovat právníkem. My máme naštěstí kamarádku. Ptala bych se taky, jaký je benefit dané RK, protože některé nabídnou jen to, co zvládnete sami. Držím palce!
Po předchozích zkušenostech už jen s dobrou realitkou, kde je kontrola exekucí apod. normou..
@lucinka298 treba proto, ze to ma velke vyhody 🤦🏻♀️
Pronajimame pres realitku a nelitujeme. Rekli jsme si co ne/chceme, pani byt nacancala, vyfotila, dala inzerat a vybrala najemnici, pripravila smlouvu. Najemnice platila najem, kauci a provize realice. I diky tomu jsme si byli jisti ze pani se za mesic, dva, tri neodstehuje. To by mela dost drahe.
Zdravím, abych řekla pravdu, pokud se na to jen trochu cítíte, tak pronajměte určitě sami. Člověka, který tam bude bydlet, si vyberete sami, podle toho kdo sedí vám. Realitní makléř se vůbec nemusí ohlížet na spolehlivost nájemců a případné problémy za vás určitě řešit nebude, protože pronajmutím to pro něj končí. Veškeré vyúčtování služeb, komunikace s nájemníky v případě nějakých poruch a oprav budou stejně na vás. Také je čím dál více lidí, kteří hledají na serverech, kde vědí, že nebudou platit provizi. Stačí vám jednoduchá nájemní smlouva a doporučila bych předávací protokol, do kterého jdou vložit i fotografie: www.predavaciprotokol.cz
Určitě bych to dala realitce. Vy za to neplatíte nic, zaplatí to nový nájemník. Realitka má víc možností váš byt inzerovat. Zkoušela jsem napřed pronajmout náš byt sama přes FB. Nikdo se neozval. Jakmile byl byt na Sreality díky realitce, bylo tam x prohlídek týdně. Ještě že jsem tam pořád nemusela chodit. Pronajal se až za dva měsíce, těch lidí co tam bylo!! Smlouvu zajistí realitka.