Pronájem bytu. Máte rady, tipy?

9. dub 2023

Dobrý den, ptám se anonymně, protože zatím nechci, aby o tom okolí vědělo, sami zatím nevíme co a jak. Manželův tatínek má byt 1+1, ale nebydlí v něm, protože žije s přítelkyní. Ten svůj byt si nechával jako zálohu, kdyby se s jeho přítelkyní cokoliv stalo, nechtěl se spoléhat na to, že bude stále moct bydlet tam, kde je teď s přítelkyní, nevěděl, jestli ho tam děti přítelkyně nechají bydlet i samotného. Takže na tom svém bytě nechtěl nijak vydělat, chtěl ho jen udržovat, sehnal si tam paní - nějakou známou, se kterou uzavřel klasickou smlouvu, ale za symbolické nájemné, aby to za rok nepřesáhlo částku, která by se musela danit. Jenže - po deseti letech je ten byt v hrozném stavu. Paní platí / neplatí, jak se jí to hodí. Tchánovi už je přes 70 a už na to nemá nervy. Chce byt přepsat na nás s tím, že si s ním můžeme dělat co chceme, v bytě co je aktuálně s přítelkyní bude moci kdyžtak dožít, to už se během těch deseti let vyřešilo. No a nám by se hodilo ten jeho respektive už náš byt pronajmout - ale samozřejmě za normální cenu, dále potřebujeme byt kompletně rekonstruovat, tzn. aby byl alespoň 2 měsíce prázdný (nebo i déle, podle toho, jak dlouho taková komplet rekonstrukce může trvat, ale je to fakt potřeba, styděla bych se tohle někomu nabízet). Tchán se ale bojí aktuální nájemkyni "vyhodit", přece jen je to známá. My teď čerpáme hypotéku a část zbyde, to bychom použili právě na tu rekonstrukci, ale potřebujeme to co nejdřív, ať už dočerpáme a začneme splácet. A protože my jsme absolutně bez zkušeností, zajímalo by mě, jestli je řešení tak jednoduché, jak si to představuju, nebo jestli je tam nějaký háček. Řešení mám vymyslet totiž já, tchán si to přeje. Za mě bych dala písemnou výpověď - pokud ve smlouvě nemají nic jiného, bývají to tři měsíce. S touhle paní do budoucna prostě nepočítáme, protože i když byl nájem kolem 1.000 Kč, tak dlužila a byla problémová. Budeme doufat, že najdeme někoho lepšího. Jako důvod výpovědi bych napsala, že byt bude mít nového majitele, který s tím má své plány. Mezitím co poběží výpovědní lhůta, tchán nám byt daruje - předpokládám, že tohle se řeší u notáře? Takže počítat s nějakými poplatky + darovací daň nebo tak něco? Jakmile toto bude vyřešené, domluvíme si řemeslníky, protože to taky může trvat, než budou mít čas, a já čas ztrácet nechci, kvůli čerpání té hypotéky. Jakmile by paní byla pryč, začne se s rekonstrukcí a bude se hledat někdo nový, s nastěhováním od určitého data, za normální cenu, tak jak to má být. Sepíše se nájemní smlouva, a pak to v ideálním případě poběží jak má. My tam musíme být max v případě, že se v bytě bude řešit něco nad rámec drobné opravy, a jednou za rok musíme provést vyúčtování a podat daňové přiznání?
Kdo má zkušenosti, budu ráda za jakékoliv rady a tipy, i mimo tenhle dotaz. Nebo nějaký relevantní zdroj, odkud čerpat. Moc děkuji!

malinkata
9. dub 2023

Tak upřímně. To co s ním chcete dělat je čistě Vaše věc. Normálně musíte dodržet výpovědní lhůtu a víc jí vysvětlovat nemusíte. Je to nepříjemné, ale bohužel. Akorát aby odešla, protože kolikrát mají pronajímatelé problém nájemce vystěhovat, ač to je vše jak má.
Tu výpověď ji ale musí teď dát tchán.
Hodně štěstí

palja
9. dub 2023

Přesně jak je psáno výše. Dát výpověď, řídit se podle smlouvy, zpravidla bývá 3 měsíce. Ale pak záleží, jestli se paní vůbec vystehuje.
Manžel pronajímá byty a nájemník mu přestal platit, zabarikadoval se v bytě a to nejde mu tam jen tak vtrhnout. Takže nemohl jít do svého bytu jen tak. Takže se domluvil se sousedy, aby potvrdili, že nájemníka už nějakou dobu neviděli a mají strach, že se mu něco stalo, za asistence policie pak šel do toho bytu. Ale pak byl stejně problém že chlap byt opustit nechtěl a celé se to táhlo ještě 3/4 roku ikdyz neplatil.
Takže hodně štěstí ať vy takové problémy nemáte.

autor
9. dub 2023

@malinkata Díky. Tak to je fajn, že se důvod nemusí uvádět. Nicméně tchán má díky tomu, že je to jeho známá, problém a chce jí dát výpověď až v případě, že mu řekne, že má kam jít. Což chápu z té lidské stránky. Na druhou stranu - budeme na tom biti my. Ideálně bychom to vše potřebovali stihnout vyřešit do konce roku, protože od ledna zase budeme řešit jiné věci a bylo by toho moc najednou. Kdyby to na nás tchán přepsal teď, teoreticky jí můžeme dát výpověď my jako noví majitelé? Já jsem asi svině ale problém s tím mít nebudu. Už 10 let tam bydlí za tak krásný nájem. Je mi jasné, že mu bude hrát na city, stejně jako vždy, když neměla z čeho zaplatit, ale na dovolené létá do Egypta apod. Navíc nájem cca 1000 Kč - kdo by se toho chtěl vzdát. Děti už má odrostlé, práci má.

autor
9. dub 2023

@palja Díky. No tak snad bude paní soudná. Ona je schopná se tchánovi i rozbrečet a on to pak nedá. Bohužel je tak hodnej, až je blbej.

autor
9. dub 2023

@palja To je ale stejně hrozné, že se pak nedostaneš do vlastního bytu. Já chápu, že ty nájemníci musí být nějak chránění, ale až takhle? Že může dlužit za takovou dobu? Mně už je z toho úzko teď, že vlastně záleží na cizí ženské, jestli kývne tchánovi na to, že se odstěhuje a jestli teda my - jeho vlastní rodina, budeme mít do budoucna nějaký příjem navíc. A to do toho tchána nijak tlačit nechci, přišel s tím sám. Stejně ty peníze půjdou našim dětem, jeho vlastním vnoučatům.

j.a.n.i
9. dub 2023

No, takže, neni pravda, ze by bylo možné dat výpověď bez uvedeni duvodu, lze to jen z duvodu uvedenych v zakone, to za prvé. Nicméně pokud dluzi za vic jak 3 mesice, tak to zakonny duvod k výpovědi je, ale jak tu bylo psano, musi ji tu výpověď dat tchan a i tak se to muze tahnout.

autor
9. dub 2023

@j.a.n.i Díky. Ale to že bude nový majitel už by důvod být mohl? Ona jak píšu platí/neplatí. Většinou jsou problém nedoplatky za elektřinu apod. Hodně jí toho tchán odpustil,protože na to neměl už nervy.

j.a.n.i
9. dub 2023

Ne, novy majitel zakonny duvod neni, pouze pokud by ten byt potreboval pro sebe ci rodinu.

autor
9. dub 2023

@j.a.n.i Hm tak to bude ještě sranda. Co jsem našla tak by se to dalo ospravedlnit tím,že to potřebuje rodina - je teda ale pravda,že to nepotřebujeme na bydlení, ale na to,aby se to pořádně pronajalo. Další co by šlo - teoreticky,je ten bod,že byt bude neobyvatelny,protože chceme realizovat kompletní rekonstrukci.

j.a.n.i
9. dub 2023

To, ze to chceš pronajmout za lepší penize fakt neni, ze ho potrebuje rodina.

autor
9. dub 2023

@j.a.n.i To jsem si myslela. Tak nezbývá než doufat.

dandaa
9. dub 2023

Nový majitel není důvod pro výpověď, ALE můžete uvést, že chce byt použít pro upotřebení své bytové potřeby. Navíc pokud má problém s platební morálkou, tak výpověď má své opodstatnění. Klidně napiš do zprávy. Pronajímáme desítky bytů/nemovitostí ,vše řeší vždy zkušený advokát.

autor
9. dub 2023

@dandaa Moc díky. My jsme si dnes s tchánem zase sedli a řekl nám novou informaci, že má smlouvu na dobu určitou,takže to zřejmě bude jednodušší - paní to oznámíme ústně i písemně a nechá se to doběhnout. Jen je blbý, že si pockame az do listopadu. Každopádně už se i sám tchán těší, až to bude na nás a nebude muset řešit problémy, co s tím má.