Prodej nemovitosti bez realitky. Je s tím hodně starostí?

3. únor 2022

Dobrý den. Prodával jste někdo nemovitost sám, bez realitky? Je s tím hodně starostí, stojí to za to? Co vše je potřeba zařídit? Děkuji, pokud máte někdo zkušenost.

garfa4
3. únor 2022

Původně jsem to tak chtěla udělat. Dala jsem inzerát i na "správný" server. No, moje nervy teda. Ozvalo se spoustu lidí, drtivá většina už pak nikdy na mou odpověď nezareagovala. Ozval se mi tam ale i realitak, nakonec jsme se domluvili, že to zkusíme a nakonec jsme to pak i dotáhli do úspěšného konce. Ale ten byznys vztah byl nastaven možná jinak i tím, že mě on "ukecal". Takže jsem třeba i odmítla advokátní úschovu atd. Reálně musím uznat, že mi ušetřil spoustu času i peněz. Srovnání mám, protože jsem kupovala byt bez realitky.

patypresdevaty
3. únor 2022

Je

autor
3. únor 2022

@garfa4 Moc děkuju za info. Takže asi nemá smysl se s tím patlat sama.

zuzaaaaa
3. únor 2022

My prodavali byt sami pred cca 3 lety. Rozhodne jsme usetrili spoustu penez za provizi , tenkrat to vychazelo asi 160 tis. Je potreba sehnat pravnika, ktery tomu rozumi, u ktereho zaridis úschovu. Naka prace stim byla, ale nic, co by bylo strasneho a byt byl asi za mesic rezervovan. Asi bych do toho nesla, pokud myslis, ze se nemovitost bude spatne prodavat. Jinak jsme si zridili na prodej spesl email a koupili kartu do stareho mobilu.

garfa4
3. únor 2022

Záleží na více okolnostech, zda na to vše máš reálně čas, kdo ti napíše smlouvy, obehne vše potřebné atd. Pokud můžu radit, nikdy nepristup na exkluzivitu, to je za mě cesta do případného průšvihu. Možná, zkus to jako já - dej si sama inzerát a uvidíš, zda se někdo ozve. Počítej, že se ti ozve i RK, i když ofiko nesmí. A nastav si pravidla dle sebe, zda ti ten člověk sedne, jestli je ochotný jít do spolupráce i bez exkluzivity apod.

garfa4
3. únor 2022

@zuzaaaaa provizi platí kupující. Takže stačí říct si svou vlastní požadovanou cenu a o provizi se navýší kupní cena. Ale to s tím mailem a mobilem je dobrý nápad.

elesse
3. únor 2022

Samotny prodej je s kontaktem na advokata v pohode, ale ja bych nemela nervy na prohlidky a telefonaty. I byt jsme pronajimali pres realitku, provizi obvykle plati kupujici/najemce

dafne55
3. únor 2022

Zalezi na tom, jak atraktivni mas nemovitost, kolik mas casu na prohlidky, komunikaci se zajemci, jak moc na to spechas… V zasade je to bez problemu, jen je treba mit advokata, ktery Ti pripravi kupni smlouvu a zaridi uschovu (toho advokata budes potrebovat stejne, protoze pokud realitka nema sveho spolupracujiciho advokata, tak ty smlouvy jsou vetsinou paskvil). Ja advokat jsem, pravni servis neni problem zaridit na dalku, tak kdyby to bylo pro Tebe aktualni, muzeme se domluvit.

biciklissie
3. únor 2022

Ano, prodávali jsme být sami. Za mě to není až tak těžké. Inzerovali jsme na serveru "bez RK". Kromě toho k nám vodili zájemce i realitky, kterým jsem jasné řekla, že s nimi nic nepodepíšu. Že když najdou kupce, tak to půjde přes ně a jinak nic. I tak to brali. Ale nakonec jsme si našli kupce sami. Ten měl hypotečního poradce a vlastního právníka na sepsání smlouvy. My měli právníka na kontrolu té smlouvy, přidal nam tam i naše změny. A úschovu jsem chtěla bankovní, kupec souhlasil. Proběhlo to vše ok.

kakba
4. únor 2022

Sama bych do toho NIKDY nesla. Krome toho proc? Ty jako prodavajici neplatis vubec nic. Takze kdyby si to delala sama, pravnika budes muset zaplatit, aby smlouvy byly v cajku. Nech to na realitce.

zmrz_lina
4. únor 2022

Není. Prodávala jsem takto byt po tátovi a náš byt. Návštěva právníka na sepsání smluv a případně úschovu (jedni kupující úschovu nechtěli, platili to rovnou nám) a následně na katastr. V případě, že kupují na hypo, tak dvě návštěvy. Za mě to s dohledem advokáta zvládne i cvičená opice a nemusíte vyvalit 5 % ceny za provizi realitce, náklady na právníka jsme hradili napůl. Win-win pro obě strany.

ekou
4. únor 2022

Teď taky budu řešit prodej nemovitosti a rovnou říkám, raději se zaplatím realitku. Nemám čas a ani nechci řešit zda vše bude právně ok.

alubif
4. únor 2022

Za mě bez realitky, s dobrým právníkem je to mnohem jednodušší i levnější. - samozřejmě právník se musí zaplatit, ale právník si nevezme 5 % z pro ize. Navíc bych i s realitou bez vlastního právníka do prodeje nebo koupi nemovitosti nesla. Jejich smlouvy a právníci jsou spantni. Rozhodně nenechávat úschovu realitní právníkovi- realitka zkrachuje a peníze z nich vydolovat ne v podstatě nereálné. Buď notáři nebo vlastnímu právníkovi. Oba jsou na toto zvládne pojištění.

alubif
4. únor 2022

Jinak pokud bych měla vlastního právníka při prodeji s realitou, který by vytvářel smlouvy, ponížila bych provizi realialitce o cenu za právníka.

ruzova_pastelka
4. únor 2022

@kakba Ale... rozumíš tomu, že když si to prodáš sama, tak o tu částku, co dáš realitce, si můžeš navýšit prodejní cenu? Takže při prodeji s realitkou o ní reálně přijdeš? 😉

kakba
4. únor 2022

@ruzova_pastelka me to nemusis rikej. Ja uz jsem prodala 3 sve nemovotosti a dalsi budu prodavat. Ja si urcim cenu a pod ni proste nejdu. Jsem vzdy spokojena s cenou, kterou dostanu.

lenulacek
4. únor 2022

Ne. 4x s RK. Nějak se mi do toho nechtělo 🤣

lenulacek
4. únor 2022

@lenulacek a navíc nic realitce neplatis, vše oběhá za tebe.

lenulacek
4. únor 2022

@ruzova_pastelka ty jako prodávající realitce nic nedavas

dafne55
4. únor 2022

@lenulacek To sice nedavas, ale pokud zaplati provizi kupujici, tak jsi realne mohla dostat vyssi castku, nez jsi chtela. Takze ty reknes, ze chces 6 mio, 250 tis je provize realitce, takze kupujici zaplati 6.250 mio. Tuhle castku by byl ochoten zaplatit i Tobe, takze jsi realne mohla dostat vic nez svych 6 mio. Ale jak pisu nahore, je to na kazdem, jak se rozhodne. Nekdo nema chut, cas a ani schopnosti to resit sam, ma dobreho realitaka s odpovidajicim servisem a je spokojen. Tohle si musi kazdy rozhodnout sam.

kakba
4. únor 2022

@dafne55 a na co by to teda bez realitky bylo. Ve tvem prikladu je to pro kupujiciho furt stejny. A jestli ja si dam svoji hranici a jeste s tim nemam problemy s resenim tak je jasny, ze pujdu a realitkou. 2x se mi stalo, ze jsem dostala vic nez jsem chtela, protoze se 2 kupujici dohadovali, kdo da vic, aby to ziskali.
Jak rikas, je na kazdem, co si zvoli. Ja rikam, ze jen pres RK.

sigyn
4. únor 2022

Mám zkušenosti jen jako kupující a když jsem viděla, jak se paní z MM realitek chovala k prodávajícímu (vytrhla mu smlouvu z ruky, že si to měl přečíst doma) a jaká byla práce jejich právníka (poslali nám zcela jinou smlouvu; špatné údaje atd.), tak přes realitku ani omylem. Realitka stejně za nic neručí, je to jen hodně drahá reklamní agentura.

jipe
4. únor 2022

@kakba pro kupující je to stejné, pro prodávajícího může být benefit 250 000 Kč ke kupní ceně navíc a zaplatit třeba 6000 Kč za odvokáta, co sepíše kupní smlouvu, zajistí úschovu a hodí smlouvy na katastr.
Prodávali jsme pozemek bez realitky a v pohodě, u bydlení bych přemýšlela, jestli se chci zalamovat prohlídkama. Bez kontroly advokátem bych realitce nepodepsala ani fň.

antoinet
4. únor 2022

Není RK jako RK. My jsme po pár omylech narazili na profesionála, co udělal úplně všechnu práci za nás. Prohlídky třeba našupal tak, že první den šli lidi s hotovostí a až po nich zájemci o hypotéku, se kterými už předem probral, jestli mají předschválený úvěr apod. Děly se i různé zádrhele, on to vyřešil, nás jen informoval. A nechci vědět, kolik našeho času, nervů, dnů dovolené a telefonátů by nás to stálo. S RK prostě nevidím nevýhodu, cenu si řeknu svoji požadovanou a oni ať se snaží.

ruzova_pastelka
4. únor 2022

@kakba Když ti nevadí, že jsi mohla dostat výrazně víc, tak je to super. Určitě jsi udělala nějakého realiťáka hodně šťastným! 😄

kakba
4. únor 2022

@ruzova_pastelka nechapu o cem je rec. Az budes nekdy neco prodavat, udelej si to podle sebe a nehan ostatni jak si to delaji. A ano, moje realitacka z provizi z mych prodeju opravdu zije dobre.

ruzova_pastelka
Autor odpověď smazal
Zobraz
ruzova_pastelka
4. únor 2022

@kakba Ano, toho se taky obávám, že nechápeš, o čem je řeč 😃 Tak mně je celkem sympatické, že ráda dáváš peníze jiným, ale kdyby to byla charita, tak ti fandím víc!

antoinet
4. únor 2022

@ruzova_pastelka ale ten realiťák není šťastný výherce, který přijde slepě k penězům, je to člověk, který provede určité penzum práce a za ni dostane dohodnutou odměnu

skarol
4. únor 2022

Pokud narazí inteligentní kupující na inteligentního prodávajícího (a naopak) a nemovitost je "bezproblémová", tak se to určitě vyplatí 🙂.