Mate, prosim, nekdo zkusenost jak to chodi s odhadem nemovitosti ?
Ridi se odhadci nejakymi presnymi tabulkami a tim padem by se jejich odhady meli cca shodovat, nebo muze byt i velky rozdil mezi jednotlivci?
Myslim klasicky odhad nemovitosti, ktery se dela napr. u dedickeho rizeni. Nemyslim odhad trzni ceny, za kolik by se dalo maximalne prodat.
Manzel zdedil po babicce byt, jeho sestra zdedila druhy byt, mensi. Dohromady jeste zdedili pozemek s chatou, ze ktereho nas sestra ma vyplatit, protoze ona zdedila kvuli mensimu bytu 3/4 podil a manzel 1/4, aby to bylo fer. Zajem o chalupu ani nemame, sestra ano, protoze ji pĺanuje vyuzit k podnikani. Odhad z doby dedickeho rizeni je stary necele 2 roky. Na trzni cenu se nedohodneme, s tim nepocitame, nechceme ani kvuli majetku nejake neshody v rodine. Ale odhadni cena je opravdu velmi nizko. Hledat noveho odhadce, nebo to nechat byt a vyjde to vzdy priblizne stejne ? Za 2 roky asi skok v cenach takovy neni, ale tento odhad co mame se nam zda opravdu neodpovidajici.
No takhle, odhad v místě, za cenu obvyklou, podloží to podobnými nemovitostmi/inzeráty, co se prodávají v okolí, ale dá se domluvit, aby byl co nejnižší, třeba právě u dědictví a dědické dani, to se celkem děje.. Nesmí to být extra nápadné jako odhad půl mega za barák. Nechte si udělat svůj, ať máte další názor.
Taky jsem odhadci řekli, že potřebujem odhad jen pro dědickou daň a dělal odhad co nejnižší. Do odhadu se píšou prodejní ceny obdobných nemovitostí v okolí, takže záleží, které do toho odhadu vezme. Takže ano, je možné že odhad byl udělaný nižší, než by mohl být.
Ale netvrdila bych, že za 2 roky se cena nezvýšila, cena se zvyšuje pořád. Zkuste najít nějaké články, tabulky, taky je rozdíl v nemovitostech v bydlení a rekreačních. Třeba by stačilo mít takové čísla, např. že cena se za tu dobu zvedla o 10 % a chtít vyplatit z ceny o 10% vyšší. nebo si nechat udělat ten nový odhad, ale je to zbytečný náklad navíc.
@betelgeuzz
@lv
Aha, tak to jsem ani netusila, ze by se takhle mohla dostat nizsi cena odhadu, ale pravda je, ze to byl odhad prave pro ucely dedickeho rizeni.
Nesledovala jsem ceny primo v miste posledni 2 roky. Ale aktualne se tam podobne prodavaji kolem 1,5 milionu, my mame odhad na 880 tisic. Takze rozdil znacny. A stav, velikost, cesty kolem atd.jsou opravdu velmi podobne. Takze bych alespon ten 1 milion cekala.
Jsem si přečetla po sobě příspěvek a napsala jsem blbost, že pro dědickou daň. Ta se už neplatí, myslela jsem celkově dědické řízení a poplatek notáři, který se počítá z celkové částky dědictví.
@betelgeuzz Rozumim, dekuji moc. Vim, ze odhadce to byl v ramci dedictvi a odpovida i nizsi cena presne tomu, co pises. Takze asi to proste zkusime stejne poptat jeste jednou u dalsiho odhadce. Za maximalni prodejni cenu to nechcem sponovat, je to v rodine, ale zase at je to fer i k nam a cena odpovida.
@1pomnenka my to 3.strane prodavat nebudeme. Manzelova sestra odkoupi nas 1/4 podil, tak to meli s mym manzelem dohodnute od doby, co vedeli ze to takto babicka da do zaveti.
Dělám odhadce nemovitostí a na vše máme koeficienty. Odhad se dělá na tržní cenu nebo tzn cenu obvyklou - ty jsou pro dědictví většinou nižší. Pokud chcete vyplatit z podílu nechte udělat nový odhad na tržní cenu . Doporučuji odhadce z té oblasti ať je opravdu odhad přesný. My sice vidíme v systému co se za kolik prodalo atd ale občas některých z mých kolegů cenu hodně podstřelí jelikož si jede dle tabulek a nic víc neřeší.
@dandaa moc dekuji za informace. Vyhledame odhadce.
Ano, odhadce se musí řídit i lokalitou, ale pokud už teď víte, že budete nemovitost prodávat, zohlední v odhadu.