Dobrý den, v rodině řešíme prepis nemovitosti z maminky na mě s tím , že zbývající sestry které o dům nestojí vyplatím. Vůbec těmto věcem nerozumím a domnivala jsem se , že si mamka sama určí cenu kterou vydělíme třemi a bude😂. No ale údajně je na to třeba odhadce. Kolik takový odhadce stojí? A pak podle čeho určuje cenu odhadce , domy jsou momentálně hodně vysoko s cenami a já se už trochu bojím abych si to mohla vůbec dovolit. Má vliv na odhad i momentální vývoj trhu nebo se určuje jinak. Za rady děkuji.
@kelerub jsem v podobné situaci, proto se ptám. Kupujeme dům s dojezdem do Prahy do 30 minut a je to katastrofa. Copak ta cena kdyby to aspoň bylo k nastěhování. Ale rozpadající se stavení za 3 miliony a k celkové rekonstrukci, Na vesnici u babičky, kde nic není je strašný. Nemusím bydlet v této lokalitě, nemusím mít blízko Prahu, ale máme tu veškeré příbuzné a nechceme jít od nich daleko. Myslím že tohle bude ještě hodně dlouho .
@aselluska tak to bude tím, že za tuhle cenu koupíš ve vzdálenosti půl hodiny od Prahy sotva pozemek...
@alicezakova Maminka Ti určitě muže nemovitost darovat a určit sama, kolik peněz máš dat sestrám. Pokud by se tak maminka rozhodla, pak žádného odhadce nepotřebujete. K tomu stačí právník. Nicméně otázkou je, jestli maminka nechce být spravedlivá a mít oficiální částku nebo na tom odhadu třeba netrvají sestry.
Odhad sem delala ted na jare, byt 4500 a chata 5500...
@alicezakova my platili teda pred 5 lety 5000. A cenu odhadoval podle prodeje okolních nemovistosti- aby mela priblizne stejně metry, lokaci, vybaveni.