Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Bydlela jsem s manželem v RD na vesnici (v pronájmu) Nyní jsme se přestěhovali a čeká nás předání RD, dům jsme nechali vymalovat firmou , atd. Bydleli jsme tam 3 roky, za tu dobu manžel postavil na zahradě plot, pískoviště a velkou pergolu (stála okolo 60.000) , majitel ústně souhlasil se stavbou pergoly ale žádný papír nám se souhlasem nedal. Před stěhování sdělil, že trvá na odstranění pergoly, že je hnusná a nehodí se k domu. Zamrzelo mě to ale OK, nyní včera napsal, že nám písemný souhlas se stavbou pergoly dal ale již nedává souhlas s jejím odstraněním. Nový nájemci ji “očividně chtějí”
Ještě začal s tím, že jsou v domě zničené věci - v domě je jen kuchyňská linka a vana se sprchový koutem, wc + umyvadla jinak nic.
Dům máme předávat posledního a jsem úplně zhnusená z toho všeho - vyúčtování nám dává přes měsíc (prý máme nedoplatek) , a od sousedů víme, že kauci nám také nechce vrátit a bude vymýšlet kraviny.
Chtěla jsem se tedy zeptat zda nám může nějak zakázat zbourat pergolu kterou manžel celou postavil a i zaplatil. Manžel s ním jednal o odkupu za minimální cenu ale trval na zbourání, že je hnusná a nehodí se. Nyní otočil. Děkuji moc
Pergolu bych rozebrala a pokud ji nepotřebujete, tak bych ji prodala. Je vaše.
Takhle zpětně už je to dost těžké dokázat, že pergola je vaše, když píšeš, že ji manžel postavil sám. Nebo máte nějaké faktury na vaše jméno? Jestli majitel tvrdí, že má písemnou dohodu, tak ať ji ukáže.
Máte třeba fotky, jak to tam vypadalo při nastěhování? Že i ten plot, pískoviště tam nebylo? Jinak bych si odvezla všechno, co je vaše. Jestliže vám nebude chtít vrátit ani kauci, nic bych tam nenechala. Hlavně pro příště si takovéhle dražší investice do cizího majetku nechte podepsat předem a hned se dohodněte, co bude při odstěhování.
Při odstěhování je vaše povinnost uvést dům do původního stavu, když se nedohodnete jinak. Ale když se nejde rozumně dohodnout, tak je to složité
No ono je to stou pergolou dost komplikované. Dost těžko ji zbouráte tak aby byla zahrada v původní stavu. Na její zbourání a odvoz máte právo , ale musíte dát zahradu do původního stavu a to nevím jak pokud tam je i nějaká podlaha tak to minimálně x měsíců poznat bude ... asi bych to tam nechala.
My jsme byli takto v podnájmu v RD u děsného magora se kterým pak taky byl horor řešit odstěhování, takže vím co teď prožíváte😔Pokud říká že má papír se souhlasem, tak ať ho ukáže, vzhledem k tomu, že ho dle vás nemá, tak bych vše, co jsem tam koupila vzala a odvezla....i ten plot 😁 když vám ho nezaplatil. A nemůže vám podle mne nic, protože je to vaše, on vám za to nezaplatil...jen když teď čtu, co tu píší ostatní tak by on zas mohl říct, že to tam už bylo a vy mu zlikvidovali jeho majetek....Je třeba mít byt nafocený když se tam člověk nastěhuje, je to pak jednoduší.
Máte nějaké důkazy, že tu pergolu stavěl manzel? Popřípadě jestli máte nějaký předávací protokol , když jste se do domu stěhovali co vse tam bylo a v jakém stavu? S tou pergolou to je opravdu slozite. Máte právo si ji vzít sebou i ten plot , ale pokud máte ve smlouvě , že když se budete stěhovat musí být vše v původním stavu tak záleží , jak je pergola postavena jestli po zbourání lze zahradu dát do původního stavu a to platí i s tím plotem.
Myslím že vše co ste si pořídili za své si můžete odnést, ale s pergolou bych to tak snadné neviděla. Asi bych mu ji nechala a šla.