Ahoj, vy co jste hledali nebo hledáte pozemek a oslovili jste přímo majitele pozemku, co vše jste do dopisu zahrnuli? Nebo i vy co pozemek vlastníte, co by jste rádi v dopise četli? Doma se nemůžeme dohodnout jestli rovnou nabídnout částku nebo čekat na odpověď atd.. Poraďte prosím.
Vlastníme pozemek, který bychom rádi prodali... Momentálně ale není nikde inzerovaný. Loni se ozval člověk, jestli bychom pozemek neprodávali, mama odpovídala, že rádi, a že za částu XY... pak konverzace nějak umlkla.
Za mě pokud máte odhad částky, kterou za daný pozemek dát chcete, klidně ho do dopisu napiště (a velmi pečlivě si předem promyslete, nakolik jste ochotni smlouvat). Pravděpodobně tím majiteli ušetříte to, aby ji psal on vám a v nejhorším odmítne rovnou... Ale uznávám, že jsem ve věci financí otevřenější, než většina lidí v mém okolí.
Pokud předpokládáte férové jednání, můžete i velmi stručně napsat, zda sháníte pozemek pro rodinný dům, nebo třeba komerční využití... Ale to už je věc, která je opravdu "mezi lidmi" a nepatří do "biznisu".
Psala jsem takový dopis relativně nedávno. Bylo v něm, jak jsem k "napadu" koupit zrovna tento pozemek přišla, něco o mě, proč ho chci, způsob financování a kontakt na sebe. Paní se ozvala, prodat pozemek chtěla, ale příbuzní ji to zakázali. Hledám tedy dál....
Dnes většinou prodávají lidé formou aukce (nabídky od zájemců), tak jedině nějaký starší člověk, že by na to zareagoval.
Dostala jsem několik dopisů, až na jednu vyjímku, kdy psal člověk jakože sám za sebe, že má zájem neuvedl, že je realitní makléř(má reklamu na městě jméno a telefonní číslo na souhlasilo s tím co je na plakátech) to bylo od různých společností, píšou že mají zájem o koupi, občas nabídnou i cenu za metr, která je až směšně nízká, na dopisy nereaguji, neodepisuji, nezajímá mne to, prodat nechci
Upřímně řečeno, takové dopisy ani nedočítám a rovnou házím do koše.
Na to se vykašli a rovnou vypisuj starostům obcí. Soukromí lidé většinou neví, co by za to chtěli, občas taky lžou a bývá tam i háček nebo skrytá závažná vada, to se nám už stalo taky. Co se týče starších lidí, ty si zpracovali už mladí, kteří ten pozemek samozrejme chteji....takze s tím že by ti někdo starší prodal pozemek taky moc nepočítej. Mnozi navíc považuji dopisy jako obtěžující. Dneska je takový hlad po pozemcich, že musíš uplácet.
Nabidky na koupi pozemku mi chodi xkrat rocne. Nectu to a rovnou vyhazuju. Kdyz nechci prodavat, nezajimaji me zadne romany ani cena.
Přijde mi to jako naprosto nevhodné. Buď chci pozemek prodat a někde ho k prodeji nabídnu nebo tyto dopisy ani nečtu, pac mě to akorát obtěžuje.
@orisek56 tak pokud něco kupuju, tak si o pozemku nebo nemovitosti zjistím všude možně co jde, navštívim s příslušnými odborníky a na smlouvy zásadně
brát vlastního právníka. Ano konkurence v nemovitostech je obrovská, pac je to v dnešní době nejjistější investice . A buď na to máš nebo ne. 😉
@alubif hele to sice jo, ale jsou vady, který tak úplně zjistitelný hned nejsou víš. Tak jako prodávající chce co nejvíc utržit, tak kupující chce co nejvíc ušetřit. A i když je hlad po pozemcich a nemovitostech velký, nepudu kvůli tomu na krev i kdybych mohla kupovat a ještě se mořit levarnou jménem aukce, protože prostě starou barabiznu za 4 mega, kde padá strop, k tomu jako střecha komplet na vymenu a jako bonus tečou splašky od souseda rovnou do zahrádky a prodávající - majitel to tak náhodou zapomene zmínit, kupovat nebudu 😂 nemovitosti obecně jsou teďka drahé a hrozně nahoře to je fakt, a na druhou stranu to postupně bude mít efekt ten, že ruiny a nevhodné pozemky se stanou neprodejné. Aspon u nás do podzimu byl problém něco najít a teď začíná být problém určite domy a pozemky udat 😛 točí se na inzerátech jak bludičky v lese.
Pokud je to někde na vesnici, jela bych za majitelem osobně, představila se a normálně se zeptala. Když vysvětlíš, na co to chceš, že nejsi žádná mrcha překupnická, ale ženská, co hledá místo k rodinnému bydlení třeba... Necháš kontakt, ať se ozvou 🤷.
@orisek56 to bych neřekla, kdo přebírá přebere 😉.
navíc přesně na ty splašky a podobne věci je potřeba si vzít pri prohlídce někoho, kdo těmto věcem rozumi. Stejně tak udělat pořádnou smlouvu s případným odstoupením od smlouvy na skryté vady. Pokud je někdo peníze má a ví, že se mu cena za ten pozemek i s ruinou na pozemku v budoucnu vyplatí tak to koupí. divam se na to trochu jinýma očima, pac jsem se poučila vlastní nezkušenosti. Ale tím končím. Tohle už je mimo téma dotazu.
My takhle pozemek pořídili před 4 lety - prostě jsme napsali dopis dvěma majitelům, z nichž jeden prodat nechtěl. Druhý se nám ozval asi po roce, když sourozenec zemřel a pozemek nám nabídl, cenu určil on.
My tak koupili pozemek v roce 2020. Napsala jsem 2 dopisy, jeden nám prodal, další se ozval po delším čase, že ne. Už přes rok bydlíme v novém. Ale ten co jsme to od něj koupili, tak to byl jen nějaký překupník, který chtěl s námi vydrbat. Nakonec nám zvedl cenu o 100 tis., ale i tak jsme ho brali všema 10-ti.
Jinak dopis jsem psala o nás jako rodině, že máme děti a že by jsme chtěli postavit dům. Naši adresu, mail a telefon, aby si nás případně mohli "prolustrovat". Vím, že píše i spousta spekulantů, tak jsem ho psala ručně. Možná to působí lépe a osobněji, ale to je jen můj pocit 🙂
@alubif já se poučila taky. 5 let z toho 2 roky intenzivně jsme hledali. A poslední prohlídka nemovitosti mě fakt znechutila. Navíc už všem vadila moje vsetecnost...přeci jen na spoustu věcí jsem byla už docela zkušená...takže je takový můj dotaz, jestli má dům základy a kdy byly delane rozbory vody atd., značně zaskočil. Odhrnovala jsem lino, koukala na vlhkost. Byla pak legrace pozorovat třeba realitaka, jak začal mektat a otáčet rétoriku výkladu 😂 ale máš pravdu, to už je off topic
Na straně prodávajicí mě zajímala pouze cena. Románky o tom, jak někdo můj pozemek potřebuje nebo použije mě spíš štvaly (nevylučuju, že by mě nějaké jiné formulace mohly přesvědčit, ale já při prodeji chci mít pocit, že je výhodný, ne, že jsem charita). Cenu za mě ale určitě uveďte, na nabídky bez ceny jsem vůbec nereagovala.
Kecám, koupili jsme roce 2019.
Abych doplnila informace. Jedná se o pozemek, který je veden jako orná půda, velikostně cca 1500m2,ale lze z něj udělat stavební pozemek, jen je to na složitějším místě a bude to dražší, protože tam ještě není ani kanalizace, cesta a ani osvětlení. A paní které ten pozemek je, tam stavět nechce, právě z tohoto důvodu a i z toho že bydlí od toho pozemku skoro 150 km, takže si myslíme, že ani nikdo z rodiny by tam nechtěl jít.. A tak by to snad mohli chtít prodat a tím, že jde o ornou půdu, tak je cena směšná, na ten okres to vychází na cca 40 tisíc, s tím že bychom klidně nabídli milion, aby nikdo nebyl škodny a byl tam větší důvod proč to prodat ale na jednu stranu mi přijde drzý psát do dopisu částku, kterou klidně zaplatíme. Nevím jak tu větu s částkou podat, aby to nevyznělo tak, jako bychom je chtěli přeplatit, aby nám to prodali.
Já jsem takhle sehnala pozemek loni. Měla jsem vybranou obec, našla si v katastru majitele pozemků, kde se nic nestavělo a postupně je kontaktovala telefonicky, mailem, nebo dopisem. Ten svůj vysněný jsem nakonec opravdu získala. Do dopisu jsem uvedla důvody, proč tato obec a pozemek, že jsem fyzická osoba, ne realitka, že budu platit hotově. O ceně jsem nepsala nic, to jsme probrali až následně na callu. Od odeslání dopisu bylo za 4,5 měsíce vše podepsáno a pozemek můj. Takže i touto cestou se dá pozemek získat.
Vlastním stavební pozemek na VIP místě. Stavět na něm nic nechci, ale ani ho nemám v plánu prodávat. Kdyby mi někdo psal nějaké srdceryvné dopisy, jak o něj moc stojí, tak si leda tak poklepu na čelo, pomyslim si něco o bláznech a dopis hodím do koše. Až ho budu chtít prodávat, napíšu si inzerát 🙄
Kamarádka zrovna toto řeší, koupili pozeme orná půdu, ale ten převod není tak jednoduchý, vyjadřují s k tomu asi i sousedé...
@malanoha a proč hned takhle? Proč by to ty lidi nemohli zkusit, když zrovna váš pozemek i kdyby nebyl na VIP místě, se jim líbil, tak proč by nemohli napsat srdceryvny dopis o tom proč by ho chtěli koupit? Něco jiného je jim odepsat ne, ale hned házet do koše a ťukat si na čelo.. Zvláštní jednání..
@hojda ano, tohle všechno už máme právě okouklý a u tohohle pozemku je super i to, že to má jen jedny jediný sousedy a tím jsou moji prarodiče 😁
A proc ny mel člověk odepisovat na nevyžádané dopisy, ten proste leti do kose a hotovo.
Pokud se z ní dá udělat stavební pozemek nebo je to v územním plánu za to bude stavení pozemek, tak by byla sakra hloupá, kdyby vám to teď prodala. Už jen to, že takhle přemýšlíš mě přijde naprosto netaktni rovno jednání realitek a developeru😉
Já teda žádný pozemek nevlastním, ale kdyby mi chodili dopisy o vysněném domečku,... nadšená bych nebyla. Určitě nejste jediní co by ho chtěli, takže z pohledu majitele bych to brala jako obtěžování. Když chci prodat, napíšu inzerát nebo vypustím informaci po známých. Třeba pozemek plánují nechat pro svoje děti, vnoučata, někoho z rodiny nebo jen jako jisté peníze kdyby někdy byli v problémech.
Přesně jak píše @alubif, je jedno, že je na katastru uvedeno orná půda, pokud územní plán (příp. stavební úřad) říká, že se tam dá stavět, pak je pozemek stavební a říkat, že má hodnotu 40tis, je prostě nesmysl... My jsme tenkrát do dopisu žádnou cenu neuváděli, domluvili jsme se až když ho oni chtěli/mohli prodat.
Já mám teda opacnou zkušenost. Ne osobní, ale v rodině. Syn zdědil pozemky, pole, lesy, dům... Už tam dávno nežije, nemá k tomu osobní vztah. Když ho oslovili, tak prodal. Když jsem to říkala moji sestře, tak se chystala za hlavu, za jak levno to prodal, že ona by to koupila i za mnohem dráž.
Priste viděl částku a pro něj lepší peníze na účtě než pozemek někde v trantarii.
@hezz17 Je to náhoda, že člověk natrefí na někoho, kdo v tomhle moc neorientuje a prodá levně. Se současnou situací s inflací raději pozemek v tramtárii než peníze na účtě. Prodat levně a ještě si nechat sežrat peníze inflací... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-fi...
Tak takhle.. V územním plánu to není, že by to mohl být stavební pozemek, víme to díky starostovi Obce, ale stavební pozemek, to může být pouze tehdy pokud na vlastní náklady majitel pozemku udělá k pozemku cestu, osvětlení, kanalizaci, což vyjde draho a majitel pozemku to nechce řešit, chtěla aby to udělala za ní obec, ale obec řekla že pokud pozemek obci nedaruje, nic zařizovat nebude. Tudíž nikdy nemůže mít tenhle pozemek cenu jako stavební - píšu to sice já, ale tuhle informaci mám od starosty Obce, takže nevím co by na tom bylo netaktního, když jen sbírám další informace..
A ano jsme jediný kdo by o pozemek stal, protože to není zrovna na nejlepším místě a hlavně cesta k pozemku vede přes sousedy, přes jejich bránu, což pro nás není problém, protože jsou to prarodiče, ale pro spousty lidí by to problém byl, jelikož to není klasický baracek se zahradou, nýbrž zemědělství s traktorama a zvířatama, tak to právě směr na tyhle orné půdy je bez plotu, jestli se chápeme..
V každým případě děkuji těm co se vyjádřili k dopisu, nějak ho sepíšeme, cenu psát nebudeme, dáme na sebe kontakt, aby jsme cenu mohli popřípadě vyřešit osobně. I kdyby dopis měla vzít a hodit ho do koše, tak aspoň budem vědět, že jsme pro to něco udělali. Když vidím kolika lidem to vyšlo, že napsalo pouhý dopis, tak věřím, že to normální lidi nebudou brát jako obtěžování, když ani na dopis nikdo odpovídat nemusí.
Přeju všem ať každý najde pozemek dle svého gusta. Šťastné bydlení.
Obcas mi tyto dopisy chodi. Co je obsahem je jedno, bud pozemek prodat nechci a nebo ho prodat chci a je v inzerci… vzdycky jsem odpovidala, ze neprodavam