Kde bydlet?

30. pro 2023

Zdravím ve spolek.
Prosím, potřebuji si nějak utřídit myšlenky, zajímají mě vaše názory. Nemohu se rozhodnout, kde bydlet. Vždycky jsem chtěla do velkoměsta, což se mi hned po maturitě povedlo. Pak klasika, škola, práce, byt, svatba, děti. Teď ale stojíme před rozhodnutím co dál. Abych to upřesnila jak se rozhodujeme. Ještě do toho vstupuje moje máma, která je 100 km aktuálně od nás a řešíme aby nebyla sama. Máme defakto tři možnosti:
1. Zůstaneme kde jsme, Vyhoda velkého města, vše po ruce MHD, škola 5 minut pěšky, práce MHD 30 minut. Nevýhoda malý byt - 50 m2 pro 4 lidi a kočku. Máma na možnost pomoci daleko, k tchánům co bydlí na druhou stranu od mámy to máme taky 100 km. Ještě máme na bytě hypo.
2. Přestěhovat se do bytu místo mámy a máma do bytu babičky. Výhody: zůstal by nám náš byt, možnost pomoc mámě každý den, byt je velký 85 m2. Nevýhody: je to špatný panelák, vše se tu nese, je to malé město (5 tisíc obyvatel) spíše povahově velká vesnice. O dalších 100 km dále od tchánů.
3. Prodat všechny byty co máme, vybrat rodinný dům s velkým pozemkem, my bychom byli v domě, mámě bychom na pozemku postavili dřevostavbu. Místo by určitě nebylo ani u nás, ani u mámy, ale vzhledem k cenám spíše blízko u tchánů. (MS kraj). Dům se tedy i náš sen.

Prozatím jsme na jiné možnosti nepřišli. Jak byste se rozhodli vy? Napadá vás ještě něco jiného??

kocila
30. pro 2023

Pokud se manzel dobre snasi s tchyni, sla bych do dvojdomku -dalsi stavba na pozemku mi prijde zbytecna s ohledem na to, ze stejne s postupem casu se mama o dum sama nepostará.. a jeste tam muze byt mama s babickou?za sebe jsem rada, ze mamu mam od baraku 20m a tchyni 5 km, ale tohle pro kazdeho neni…

martulka88
30. pro 2023

Prvně bych přemýšlela o práci. Bez ní nebudou peníze. Z mého pohledu, nemít stejné bydlení na jedné parcela se starší generací, ikdyž to jsou nejlepší rodiče na světě, každý má mít svoje.
Jsem z malého města - 7000obyvatel, ale s veškerou dostupností. - škola, školka, poliklinika, obchody. A rodiče bydlí v paneláku, ale není to špatné.. A větší město bylo 20km. Přestěhovala jsem se do manželova bytu, 60km daleko, ale byt máme ve větším městě, kde je i nemocnice. Sice bydlíme v bytovce, kde jsou dva vchody, 7 bytů na vchodě, ale vše je slyšet (je to stavěné z cihel, co jsou duté a je slyšet o čem se baví sousedi 😏).. Sedněte si s mužem a pořádně to promyslete - práce, věk dětí hraje taky roli, co od toho očekáváte (jezdíte spíš na výlety, vysedáváte po restauracích apod.).

lauriak
30. pro 2023

Keby si mam len vybrat z tych 3 moznosti tak si vyberem dom s vedlajsim domom pre mamku a tchanovcov blizko. Ale vstupuje do toho este viac faktorov - vasa praca (robite z domu alebo budete po prestahovani hladat nieco nove), deti a ich kamarati/skoly/skolky/kruzky (zalezi v akom su veku), vase zaluby (mestsky zivot vs zivot na vesnici), nakonec aj to, ci vy budete mat znamych/kamaratov v mieste noveho bydliska. A ja by som sa dneska uz rozhodovala aj podla kvality skol a zaujmovych kruzkov v okoli.

radecka1
30. pro 2023

A koupit větší byt ve městě kde jste by nešlo? Mámu dát do toho vašeho a ty dva prodat? Ale asi tam bude cenový rozdíl. I když možnost 3 taky nebude nejlevnější.

kristyn86
30. pro 2023

Ja osobne bych zavrhla moznost c.3. Nesla bych na vesnici a uz vubec ne do spolecneho bydleni,byt by se to tvarilo tak,ze kazdy mate svoje. A dalsim bodem proc ne vesnice je prace,skola,krouzky apod. a stat se taxikarem svych deti,koneckoncu i maminky pozdeji k lekarum atd. Takze ja bych byla pro mesto. Kvuli veskere obcanske vybavenosti. Jak lekari,tak skola,prace.
Ja bych zkusila sehnat ve meste,co zijete vetsi byt. Protoze tim by mi zustala prace,detem skola,karamaradi,samostatnost atd...Muj kamarad to ma dokonce tak,ze vlastni byt v Praze pronajima a sam bydli v pronajmu. Takze nemusi jit jen o prodej/koupi.Zvazila bych moznost i pronajmu

janule0123
30. pro 2023

Varianta 4. Babičce koupit menší byt poblíž - nebo pronajmout … řešíte preventivně nebo už je potřeba ? Řešila bych až bude nutné

alubif
30. pro 2023

A babička jak fixována na svůj dosavadní domov? Úplně si nedovedu představit že bych najednou stěhovala tchanovce nebo jiné rodiče z místa kde jsou ukotvení.

gdpr
30. pro 2023

Ja by som sa rozhodovala aj co sa týka práce čo by bolo najlepšie o nej si sa ani v jednej možnosti nezmienila tak isto čo sa tyka deti a možnosti pre ne MŠ, ZŠ, SŠ voľnočasové aktivity, lekárska starostlivosť a na koľko je reálna 3 možnosť? Byt zaťažený hypo sa bude predávať ťažko, schvália vám ďalšiu na dom? Pozerala si či sú v danej lokalite nejaké dobré domy alebo pozemky na predaj? My sme teraz dostavali a vhodný pozemok sme vyberali takmer rok takže nie je to tak jednoduché niečo nájsť. Ale kebyze si musim vybrať najlogickejsia možnosť mi pride 2 ak by vám ostal vás byt a vy by ste sa presťahovali inde tak teoreticky byt by ste mohli prenajímať, či už dlhodobý prenájom alebo krátkodobý - študentom, Airbnb a vznikol by vám tak pasívny príjem.

autor
30. pro 2023

Prací nejsme fixovaní na místo, můžeme pracovat téměř všude. Manžel jezdí s kamionem a já pracuji z domu. Dětem je 9 a 3. Jinak přátel tu moc nemame, ani rodinu samozřejmě. Co se týče koupě většího bytu, tak to bohužel z hlediska financí nejde. Současný byt stal před 15 lety když jsme ho kupovali 1,7 miiionu, teď stojí 6, větší ještě o milion více…. Na aktuální hypo nám chybí doplatit cca tři roky. Pokud bychom ve variantě 3 prodali všechny byty, budeme s pozemkem a dvěma domy na nule nebo minimální hypo, to už jsme počítali.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lilian2111
30. pro 2023

A proč že za sebou musíte “tahat” mámu? 🤷🏻‍♀️

kamino
30. pro 2023

Nevím jak máte velké děti ( zda nebudou chtít třeba za 10 let už vylétnout z hnízda ) a jak je maminka stará, ale zůstala bych v bytě a zažádala o místo v domě s pečovatelskou službou poblíž ( není to klasický domov seniorů, ale dům, kde mají senioři svůj malý byt s tím, že si mohou objednat různé služby) Vzhledem k tomu, jak jsou dlouhé několikaleté pořadníky, tak by to mohla být varianta..

autor
30. pro 2023

@lilian2111 protože má máma jen mě. Jako její jediné dítě mám odpovědnost se o ni postarat.

autor
30. pro 2023

@kamino mamce je “teprve” 59, takže na to má snad čas, ale dekuju za další vhled.

lilian2111
30. pro 2023

To je sice hezký, ale pokud je schopna se o sebe sama postarat, tak přece nemusí bydlet vyloženě s vámi.

Já osobně bych tedy šla bydlet normálně sama, do většího bytu, s manželem a dětmi a řešila maximálně nějakou rozumnou vzdálenost k tchanovcum/mamce.

autor
30. pro 2023

@lilian2111 to je právě to. K mámě 100 km k tchánům skoro 200 🤷🏻‍♀️ nevím, nechci prostě nechat mámu samotnou. Teď se o sebe postará, ale to za 2-4-6 let?

korin
30. pro 2023

Máš dost mladou maminku, pokud nemá už teď nějaké zdravotní potíže, nemusí je mít nutně ani za 10 let. Už jste se jí zeptali, jestli by byla ochotná se někam stěhovat? Má manžel sourozence?

janule0123
30. pro 2023

2-4-6let … to je mlada babča🙃za 4 roky tak akorát půjde do důchodu …pokud nemá už teď nějaký trabl řešila bych až to nastane … menším bytem poblíž vás … který můžete protocit za její větší … to by si teď někde hledala novou praci… zname ?zvyksla na vše nové ? Až nebude schopna si jít nakoupit, tak ji bude jedno jestli je v Praze nebo v horní dolní … pak bych to řešila … teď ještě muže byt ve formě s klidem 10-15let …

autor
31. pro 2023

@korin stěhování by ji nevadilo. Manžel sourozence má, jeden bratr bydlí ve vedlejším městě u tchánů, sestra tedy na druhé straně ČR.

autor
31. pro 2023

@janule0123 no upřímně musíme řešit i svoje bydlení. Jasné, ze pomoc bude potřebovat máma až později. Ale souvisí to. Pokud teď koupíme větší byt musíme se tedy dívat zda by v budoucnu byla možnost i koupě menšího pro mámu. Pokud třeba možnost tři, tak dům musí mít velký pozemek pro případnou další stavbu. Potřebujeme to nějak rozseknout. Už z toho mám hlavu jak pátrací balon 😵‍💫

te_reza
31. pro 2023

To, že máš mamku soběstačnou teď, neznamená, že bude ready za pár let nebo příští rok. Samozřejmě, že může být soběstačná i za deset let, ale taky nemusí. Zařídila bych se tak, být k ní na dojezd.

zekrt
31. pro 2023

A co chce chlap a co mamka? A co děti? Já bych do baráku nechtěla, nechtělo by se mi starat o dům. A taky bych nechtěla na vesnici, abych musela děti rozvážet. Ve velkém městě se mi do školy i na kroužky dopraví samy a toho nejsem ochotná se vzdát. Ale někomu to neva. 🤷🏼‍♀️

korin
31. pro 2023

Myslím, že pokud by maminka nebyla soběstačná ohledně jídla, lékařů apod., tak by asi neměla dost energie ani na péči o celý byt či domek, resp. úklid a vše kolem by bylo opět na tobě. Nebyl by tedy lepší spíše pokoj v rámci vašeho bytu či domu? Taky by bylo fajn promluvit si s manželovými sourozenci o tom, jak to vidí do budoucna s péčí o rodiče.

autor
31. pro 2023

@te_reza ano přesně tak to myslím. Chci ji byt “po ruce”.

autor
31. pro 2023

@zekrt chlap a starší dům. Mladší to ještě nechápe. Máma jednou to a podruhe ono 😓😓

8blueberries
31. pro 2023

A co koupit (dvou)generační dům poblíž velkého města? Pokud jste spokojení ve městě, Ostrava by mohla být dobrá volba, jen nevím do jaké míry by vám stačily finance.

craki
31. črc 2024

Koupila bych buď dům nebo větší byt. Výhody velkoměsta jen tak nenahradís... Záleží kde chcete bydlet. Variantu bydlet bytě maminky bych zavrhla.

autor
5. srp 2024

@8blueberries nevím jestli by to nedělalo neplechu byt tak moc blizko u sebe už.

autor
5. srp 2024

@craki to je to co nejsme furt schopni vymyslet. Placame se porad na mrtvém bodě a ne a ne to rozseknout.

ada22
6. srp 2024

Neporadím ti jakou variantu vybrat, ale plán být poblíž rodičů z hlediska případne péče o ně je dobrý. Mám již rodiče v tom věku, kdy je to potřeba a i hodina cesty je pakarna. Vejminek má něco do sebe. Jestli je tvoje mamka nyní ochotná se stěhovat, tak bych vše přesunula poblíž tchánovcum. Protože i když tvůj manžel má sourozence, tak někdy je dobré si v péči vypomoct.