Hezky den.
Zakladam tuhle diskuzi spise o sdileni pocitu, obav a zkusenosti s pronajmy, najmy, podnajmy. Chtela bych vedet, zda bydleni v necem, co neni ,, svoje/ tvoje/ naše", se odviji i na jinych lidech a pocitu z te nejistoty kdykoliv prijit o strechu nad hlavou..
Nedavno jsme se nastehovali do domku ( pronajem), nez nasetrime dost na neco sveho a vcera, po temer trictvrte roce bydleni zde, mi pristala zprava od majitele v pul 11 vecer ,, Dobry den, ta diskoteka je u Vas?"...
Vubec jsem nechapala o co jde, zpravu jsem si precetla bohuzel az v 11 dopoledne dnes- dalsi den ( od 21-8 rano mam zaply spanek ).
Odpovedela jsem, ze se velmi omlouvam, ale vubec nevim o co jde a se stazenym zaludkem se optala, zda se neco stalo.
Jeho reakci bylo, ze udajne zde poustime hudbu velmi nahlas takto pozde vecer a rusime sousedy, vcetne toho ze jim budime deti a oni nemohou spat. Doslova,, sousedi si na Vas stezovali".
Po nekolika zpravach a vysvetleni, ze to bohuzel neni mozne, protoze jsme hudbu nepousteli, divali se na filmy, hudbu s partnerem nijak neposlouchame ( ja osobne temer vubec, mam radsi ticho a klid a partner ma jeho styl, ktery jsem mu zakazala tahat domu , samozrejme spise s respektem vuci me, protoze to bytostne nenavidim - zrovna fakt jediny zanr... a neni to pro me hudba ale uplna hloupost a taksi to posloucha v aute sam), i kvuli zviratum- mame dva psy- zachranene z mnozirny, takze velky hluk, rany aj., je pro ne dosti problem, vcetne stareho kralika, tudiz vsichni silnou citlivost na hlasite zvuky, to majitel vzal s konecnou zpravou ,, dobre, diky za info" ..
Bohuzel jsem z toho nyni vyklepla, z jakeho duvodu a proc si nekdo stezuje, ze vyslovne MY, delame randal? Sousedi, od kterych to slo, bohuzel jsem si 100% jista, jsou ve vedlejsim dome, tez v pronajmu od stejneho majitele. Jsou velci kamaradi majitelovi rodiny a bydli tu nekolik let, takze se s nima rovnat bohuzel vubec nemuzeme, nechceme a hlavne je nerealne, aby, kdyz oni reknou, majitel veril vice nam nez jim..
Nanestesti jsme meli problem i s minulou majitelkou bytu (nikdy predtim jinde ne a to jsme se kvuli partnerovo praci stehovali 4x za 10 let i po cizinach).... kde jsme se nastehovali do stareho bytoveho domu, plneho starousedliku a tam to zacalo uz od prvniho mesice... vykaly po psech na chodbe ( ne mych, plne jsem je vychovala, socializovala jak slo, nestekaji, nevyji, neskacou na lidi, poslouchaji, nevycurali by se ani na beton, zasadne trava.. pouze se boji hlasitych zvuku a kriku), takze samozrejme museli byt exkrementy moje.. rev a mlaceni od nas tez ( sousedka nad nami pila tak moc, ze delala bordel ve dne v noci a jeste byla sve dcery, az to bylo slyset ob dve patra).. doslova jsme byli kontrolovani, kdy vychazime z domu, kdy varim, aj.. vse hlaseno majitelce a extremni vymysly, ze pry leju z oken i olej sousedovi pod nami do balkonu aj.. xkrat na nas sousedi volali policii, at jsme byli doma, nebo ne, nikdy policie nic nezaznamenala a ani nemohla.... No proste na palici.. po roce jsme odesli do tohoto domku, kdy majitelka uz vyhrozovala soudy, ze veri jen sousedum , necha nas vyhodit aj., tak jsme se pod velkym stresem odstehovali sami a jeste nam majitelka delala problemy, ze jdeme jindy, nez konci smlouva aj. a ona nema nahradniho najemnika ( mela tri mesice vypovedi klasicky) a prichazi o finance, kvuli nam... o spouste problemu s ni ani nemluve.. Po reseni s pravnikem, jsme zjistili, se na nas jeste nezakone obohatila, vybrala nam pred ukoncenim smlouvy sklep, nedodrzela podminky smlouvy aj., take nam hrozil exekutor do bytu, kvuli ni, protoze byla dana, ze v tom byte bydli atd atd atd... ovsem rozhodli jsme se, ze chceme klid a podklady mame vzdy pripravene, kdyby se neco delo..
Od zacatku v tomto domku, byl klid, se sousedy jsme si sedli pozitivne, ci neutralne a s temi od pana majitele, jsme nijak vice komunikaci neprohlubovali, protoze se vuci nam chovali chladne, ale nijak ne agresivne nebo spatne zpocatku..
Bohuzel, to takova slava take neni postupem casu, i pres to, ze jde o domek se zahradou, ploty jsou spolecne, neustale deti vedle plakaji, ona jim neustale domlouva, hada se s nima ( jedna se o deti okolo 1 a 3 roku) bez vysledku ( budiz, kazdeho vychova, nemam deti, nesoudim a respektuji, i kdyz se mi nelibi ten neustaly neklid, funguju s tim)... psa maji naprosto nevychovaneho, rve na vse co se hne v okruhu 30 metru od plotu ve dne v noci, staci otevrit vecer okno, vyjet autem z nasi brany, vyjit na terasu, zajit s v noci na toaletu a splachnout a okamzite dalsi hodinu steka ( jedna se o neco hodne velkeho, takze to je teda mazec a ackoliv to je vesnice, nikdo nechce, aby mu rval pes 3 metry za plotem u steny a okna loznice i v noci..), sousedi se casto hadaji, kolikrat jsem slysela i rozbiti skla aj.. I pres to jsme to neresili, hledili si sveho a ze slusnosti leda pozdravili a mlceli, kdyz jsme se videli na zahradach, kde se nam casto vysmivali, jak sekame travu a jine veci zamerne tak nahlas, abychom to slyseli.. Opakuji, s jinymi sousedy problem nemame, nebo se nejak vzajemne nevsimame a zijeme si sve..
Pred par dny- partner ma celozavodku, se partner, protoze jsem propadla zahrade a pestovani bylinek a zeleniny hlavne pro zvirata, rozhodl vyrobit mi malou hydroponiku dovnitr k velkym francouzskym dverim, at mam i na zimu. Sousedka rypala na terase do manzela, ze pry ,, ten jeji ji neco vyrobi a ty pro me neudelas nic" aj.. Budiz, je to mezi nima, ale doslova za techto par dni po tomto navolavaji majiteli , kvuli hudbe atd, ackoliv sami delaji od rana do vecera bordel a o jejich psovi nemluvim a ja ani nevim o co slo pri tom udani na nas?.. Neprijde mi to normalni..
Bohuzel se mi vraci zase stavy, kdy se bojim, aby nam majitel prodlouzil smlouvu zde, protoze se znova stehovat s plne vybavenym bydlenim nechceme a jsem z toho cela vyklepana., co se bude dit a zda se to rozjede.
Pro mnoho lidi je toto malickost a blbost.. ja to chapu..
Ale opravdu je bydleni v dnesni dobe v pronajmu, podnajmu, najmu o takove bezmoci, kdy nejvetsi silu maji znami/ sousedi a ne slusne a pravidelne platici lide, kteri jsou ticho, dodrzuji veskera pravidla, coz se o temer vsech okolo rici neda ( a to je i dane ve stanovach vesnice, kdy se muze treba sekat, do kdy hrat hudba aj.)..
Opravdu se clovek musi bat, pro spatne slovo nekoho okolo o strechu nad hlavou? Neprodlouzeni smlouvy atd?..
Dekuji za moznost se vypovidat..
@cilkat Dekuji za odpoved, ten minuly najem me dostal az na prasky na psychiku.. tak sileny to bylo, kdybych to mela psat, bylo by to na hodinu cteni a skoro to zpusobilo rozchod, protoze ten muj to nezvladal a utikal z domu pryc.... Typuji, ze to muze byt i tim, jak pisete.. ale bojim se.. On majitel pred nami zde mel jeho pracovnika.. nejaky stavbyvedouci, kde sem litala policie nonstop..bordel.. huleni travy, party... to mam potvrzene i od lidi okolo.. pred nim tu byla nejaka zena se 6 detma, ktera neplatila najem..takze chapu i pana majitele, ktery , kdyz prijde ,, neco na ty novy", ze je uz docela obezretny, ale zaroven muze byt i na jeho pratele.. uvidime, jak se to vyvyrbi.. jsme jen lidi.. taky se s chlapem porafeme.. taky zvysim hlas na psy, kdyz fakt neni zbyti a to uz musi byt, snazim se tomu vyvarovat, jsou to uzlicci nervu po tom co jako stenata zazily, ale jak rikam.. jsme ticho.. ja delam na HO a celej den a mimo ntb nezapnu doslova ani tv.. chlap chodi domu pozde po vecerech.. jeste dojizdi, takze nas to zarazilo, proc bychom v pul 11 vecer, kdy jsme radi, ze si sedneme na zadek, jak se rika, jeste pousteli hudbu.. Mam proste strach.. pocitame ze do 2-3 let budeme mit nasetrino a neco sveho..radi bychom zustali, v klidu to tu dojeli do konce potreby..
Dekuji velmi za nazor
Není zač. Drž se a držím place, ať to vyjde.
Ono už ten popis, co je tady, je na žalobu o způsobené psychické újmě na toho předchozího pronajimatele (a to vlastně ani na s až tak velkou nadsázkou ... i když sama bych do tý žaloby nešla, protože by mi poškodila nervy ještě o to víc.).
Hele...bohužel je. Je to prostě riziko... my jsme také v nájmu a jednou jsme měli majitele nic moc, že jsme po roce pochlubit, teď jsme narazili na úžasné. Něco člověk může zjistit trošku dopředu (trošku se představit, zkusit popovidat), ale něco nezjistis a sousedy také ne.... prostě to je riziko nájmu, ochrana je tam jen těch pár měsíců, že vás nemůžou vyhodit ze dne na den, ale jinak nic... často čtu v místních fcbk skupinkách, jak rodina s detma prošla o bydlení, protože majitel byt potrebuje pro svou rodinu....ti je bohužel realita.
PS: Jinak ver mi, že s malými dětmi je určitý randal snad všude, to je "normalni" 🙂.
@cilkat mi nemluvte, plne souhlasim.. chci jen klid, nez clovek bude ve svem.. 🙂 Dekuji, krasny vecer
@fifinka2020 jasny, kazdy ma svou vychovu a je to kazdeho vec, muzu mit jen nazor a tamto konci, moje deti to nejsou a dokdu je nebije, tak jeste budiz. Je to slozite.. Nastesti jsme to s panem majitelem vyresili, tak aspon ze tak 🙂
Jinak se vsem omlouvam za hrubky jako bila- byla.. mlatila.. aj.. psala jsem to trosku vyklepana a nekdy mi to ujelo.. Dekuji <3
Bohuzel ano, je to riziko, že majitel si zmysli, ze byt potrebuje a tobe da vypoved. Nefunguje to tady jako treba v Nemecku, kde mas smlouvu na nekolik let dopredu. Staci, ze mu nekdo da vic penez a letis - viz kdyz zacal konflikt na Ukrajine, kolika lidem majitel dal vypoved, protoze Ukrajinci pro nej byly vyhodnejsi (nebrat jako utok na Ukrajince prosim, pouze konstatuji).
@lallaa pravda.. na své lidi pořádně nemaji a pro par korun.. špatné slovo přijde člověk o střechu nad hlavou.. je to naprd doba..
Z té reakce majitele, může být i "ok, takže kamarádi zase dělají bordel... ale furt to jsou kamarádi... Si s nima zkusím promluvit, no. Asi. Možná, někdy... opatrně. Jestli vůbec."
Přijde mi, že máš v sobě opravdu velikou nejistotu (už jen z toho, jak víš, co všichni kolem říkají... já to obvykle prostě ingnoruju) ... jsi si jistá, že to bydlení není jen zástupný problém pro skrytí nějakého hlubšího problému?
Jao ano, ten předchozí pronájem byl zjevně velký pech. Ta zkušennost je asi hodně blbá a traumatická, ale... fakt mi přijde abnormální. věřím, ež s enezopakuje.