Je možné napsat dům jen na mě?

13. črc 2024

S manželem chceme koupit dům, rádi bychom ale napsali dům jen na mě. Je to kvůli tomu, že manžel je cizinec a daňový rezident jiné země, tím pádem by musel platit daň z nemovitosti v zahraničí, i když vlastní dům v Česku. Jelikož je tato daň velmi vysoká a chceme se jí vyhnout, chceme napsat dům jen na mě. Je to v Česku možné, zrušit SJM jen na konkrétní nemovitost? (Vím, že na Slovensku se to dá). Pokud si budeme brát hypotéku, je možné, že si budeme oba brát hypotéku na dům, který je napsaný jen na mě, nebo bude banka brát v úvahu jen můj příjem? Absolutně nemám problém s tím, že při rozvodu by byl dům i manželův, nechci rušit SJM, pokud nemusím, je to čistě kvůli tomu, abychom se legálně vyhnuli daním.

sorboni30
13. črc 2024

Jistě, že si můžeš nechat napsat dům jen na sebe. Ať už pár nebo manželé, dům nebo pozemek může mít napsaný jen jeden z nich.

konidana
13. črc 2024

Ani je potřeba notářsky rodělit sjm a tu konkrétní nemovitost z něj vyjmout. Také jsem to s manželem tak řesila a byt je jen na mne. A hypotéka ovšem taky. U nás to ale bylo hlavně z důvodu že manžel by jako osvč (a o dost starší než já) nebyl pro hypo moc přínosem a taky hlavně nechtěl nic řešit a papírovat. Už to rozdělení sjm a asi 2 návštěvy notáře kvůli tomu, byly skoro nad jeho síly🤪

konidana
13. črc 2024

Hypo si myslim ze bude chtit banka pak take jen na tebe. Pripadne by ti mohl manzel mozna treba i rucit, kazdopadne stejne musi minimalne podepsat nejaky papir, ze souhlasi, ze ty si beres hypoteku.

dandaa
13. črc 2024

Ano lze ,my takto máme několik nemovitostí. Něco společné,něco má každý sám. Jen budete platit notáře.

areh
13. črc 2024

Banka bude chtít aby alespoň částečně byla nemovitost na oba. Případě hypo jen na tebe - v rámci zúžení sjm. Ale podmínky může mít každá banka jinak, takže nejlíp se zeptat přímo v bance.

levandule_k
15. črc 2024

Ano, lze nemovitost napsat jen na tebe, to se řeší u notáře.

@areh Nemusí být nemovitost částečně na partnera. Znám případ, kdy nemovitost je jen její a on si bral hypotéku, i když to není jeho nemovitost a dostal ji.

kupi
15. črc 2024

My to tak máme, dům je napsaný pouze na mne, hypotéka je na oba dva.

areh
15. črc 2024

@levandule_k proto píšu, že podmínky může mít každá banka jinak. U nás třeba vyžaduje, aby byla alespoň částečně na oba. Viděla jsem podíl třeba 1/100...

moudivlacek
15. črc 2024

@kupi otázka je, jak je to u cizinců, resp. pokud jeden z žadatelů je cizinec, v tomto bych se obrátila přímo na banku, ty podmínky jsou dosti odlišné