Jak se podává žádost o koupi obecní parcely?

9. srp 2021

Ahojte. Vím že si to mám zjistit jinde, ale obracím se na vás, kdo jste to řešil pro rychle info, ať jsem rychle v obraze.
Máme informaci od jedné obce, že by se měly prodávat stavební parcely v dohledné době, máme si podat žádost. Prosím na ty z vás, kdo jste to řešil.....
Kde se taková žádost dá stáhnout? Hledám na stránkách dane obce, ale žádny takový formulář to není, nebo jak jste takovou žádost řešili? Jake má mít náležitosti, aby nebyla zamitnuta? Jaká jsou pak další úskalí? Na co si dát pozor? Děkuji předem, nevíme o tom nic, zadne zkušenosti s tím, jak tohle probíhá, takže dejme tomu, že teď prostě píšu jako informačně totálni tele.

aguu
9. srp 2021

My jsme si zašli na obecní úřad a tam nám dali žádost.

autor
9. srp 2021

@aguu jo nám právě řekli že si ji máme podat. Tak jim ještě zavoláme, jestli by to taky nešlo a jaké náležitosti do toho chtějí .

barmil
9. srp 2021

U nás se na ně otevírá soutěž, stanoví se minimální cena, lidi nosí nabídky a ten s nejvyšší vyhrává. Aktuálně se v posledním kole dostala cena za metr z 500 na 1300.

sigyn
9. srp 2021

Předpokládám, že budou chtít přesnou identifikaci pozemku (číslo parcely, katastrální území, metráž atd. + Vaše nacionále a asi důvod koupě. Pak to půjde dle toho, jak má obec prodej pozemku vedený (většinou obálkovou). Taky jsem to tak zkoušeli, ale jeden pozemek se dával do prodeje přes 2 roky a druhý šel sice za půl roku, ale hned se vyrojili místní podnikatelé a pozemek s odhadní cenou pár se tisíc se prodal za miliony, takže tak.

kattyd
9. srp 2021

My na stránkách obce stáhli formulář Žádost o obecní pozemek, ten jsme vyplnili a odevzdali na obec. Obec měla svá kritéria (zda jsi místní, máš děti, jak dlouho máš podanou žádost...) dle kterých žadatele obodovala a sestavila pořadník a pak žadatele co se vešli do určitého počtu dle bodů oslovila ať si vyberou pozemek z těch které ještě byly volné. Na ten pozemek se pak uzavřela smlouva za cenu kterou obec měla stanovenou + podmínky že musíš do určitého data začít stavět, do dalšího data stavbu dokončit atd.
Myslím ale že každá obec to bude mít jinak, zeptala bych se přímo na obci kde si máš stáhnout žádost, nebo jestli ti formulář dají. Nejlepší je osobní kontakt.

kackavb
9. srp 2021

Ahoj. Pracuji na obecním úřadě a žádnou oficiální žádost nemáme. Stačí napsat vlastními slovy: "Žádám o odprodej pozemku p.p.č.....v k.ú....., datum, jméno, podpis, adresa, ontakt na sebe. Nevadi ani žádost psaná rukou. Vytisknout 2x, jednou ti potvrzené vrátí. Prodej schválí (nebo neschválí) zastupitelstvo obce.

autor
9. srp 2021

@kackavb ahoj díky za info. A když to je jakoby zatím informace po telefonu? Že vlastně nevíme zatím žádné číslo parcely, velikost atd? Prodej má být no Novém roce, ale tohle zatím rekli. A to schválení nebo neschválení, když dojde k neschválení, sdělí se žadateli aspoň důvod?

autor
9. srp 2021

@kattyd zajímavé info, díky moc.

autor
9. srp 2021

@sigyn obalkovou jako podplácení? To už i obce takhle masti?

autor
9. srp 2021

@barmil no, to už je pak cena na úrovni spekulantů a developerů, takhle se nějak pohybují ceny od nich, možná co jsem koukala i více. No uvidíme, bude to boj.

ilonne
9. srp 2021

Obálková metoda není podplácení. Prostě zájemci podají obálku s nabízenou cenou, obálky se rozlepují komisí v určený čas a vyhrává nejvyšší podaná nabídka.
Jinak žádost o koupi obecního pozemku píšeš volnou formou. Pak záleží na podmínkách obce. Některé mají demografii rodiny, trvalé bydliště, užitečnost pro obec (mohou preferovat zaměstnání, které obci chybí) apod..

autor
9. srp 2021

@ilonne jo dobře, díky za vysvětlení. Tak uvidíme jaké budou mít podmínky. A jak je to v případě když si chceš vzít na to hypotéku? A propojit to se stavbou?

ilonne
9. srp 2021

To vážně nevím.

autor
9. srp 2021

@ilonne nevadí i tak děkuji, já fakt o tom nevím nic, tak googlim, ale zítra budeme snad chytřejší.

dandaa
10. srp 2021

Většinou mají obce nějaké podmínky jako je třeba minimum za m2 . Někde se prodává formou dražby nebo obalková metoda. Setkala jsem se i s prodejem, kde nebylo kritérium nejvyšší cena, ale vybralo si zastupitelstvo, samozřejmě šlo o předem domluvené prodeje. Bohužel i to se stále děje. Jestli jdete do obalkové metody, tak doporučuji dát dvě. Ty ceny jsou opravdu čím dál vyšší a hlad po stavebních parcelach ohromný. Co se týče hypotéky, tu si raději vyřiďte teď, lze udělat tzn hypo bez nemovitosti ,která platí 2r , vy neplatíte nic ,až po čerpání. Může být totiž krátká lhůta na vyplacení pozemku a nemusíte tak stihnout vyřídit hypo .

autor
10. srp 2021

@dandaa no měli jsme podanou žádost na hypo, ale pozastavili. No a dvě obálky, to jako dvě různé částky na jeden pozemek? Jestli chápu? Jo a když nevíme vlastně nic ještě o těch parcelách? Že si zastupitelstvo bude vybírat pod stolem pro oblíbence je u nich dost možné a že neprojdeme taky, je taky hodně velká, šance, ale i tak to chceme zkusit.

dandaa
10. srp 2021

Jednu dáte na své jméno a druhou třeba na chlapa, jestli teda nejste manželé. Pokud město/obec ještě nezveřejnilo záměr, tak musíte počkat.

autor
10. srp 2021

@dandaa právě že jsme manželé 😕

dandaa
10. srp 2021

Tak v tomhle případě si musíte zjistit jak se kolem pohybují ceny parcel a vše si spočítat dle svých možností.

autor
10. srp 2021

@dandaa no většinou 2000 až 2500 m2 ale to je od developerů.

dandaa
10. srp 2021

Ty od města mají sítě? Jelikož se město musí chovat jako řádný hospodář tak nemůže jít s celou úplně výrazně dolů .

ilonne
10. srp 2021

@dandaa Můžou mít program rozvoje bydlení a tam s cenou dolů jít můžou. Dají si podmínky, za jakou dobu musíš získat stavební povolení, kdy musíš začít stavět, kdy musíš mít zkolaudováno a předkupní právo pro danou obec treba na dobu deseti let. Pak můžou prodávat výrazně levněji.

dandaa
10. srp 2021

@ilonne jestli víš kolik stojí sítě ,tak města už jen kvůli tomu s cenou dolů výrazně jít nemůžou. Náklady jsou vyšší a vyšší, když vidím na kolik jsem dělala odhady kdysi a na kolik vyjdou teď. Příklad město 15tis obyvatel a nezasitovany stavební pozemek bez příjezdové cesty vychází odhadem cenou obvyklou na 600Kč m2 .

ilonne
10. srp 2021

@dandaa lze si nechat udělat úřední odhad ceny, ten vždy vychází podstatně lépe než když ti pozemky prodává soukromá osoba. A z toho úředního odhadů ještě často obce dávají slevu. Klidně o polovinu nebo i více. Vím to na 100%, v rodině jsme to teď řešili i s konkrétní obci. Jde o plán rozvoje obce. Jinak bych to nepsala .

dandaa
10. srp 2021

@ilonne odhady jsou moje práce a píšu aktuální stav . Ta cena co jsem psala byla za odhad pro město. Ty částky nepíšeš, takže si člověk, který nezná ceny nemůže udělat představu. Nepíšeš ani o sítích ,komunikaci a to dělá největší rozdíl v cenách . Jsou obce kde prodávají celkem levně, ale musíš zase přispět na infrastrukturu. Pro tazatelku je nejlepší se jít na odhad podívat a uvidí ohodnocení. Dle toho může udělat svoji nabídku.

ilonne
10. srp 2021

@dandaa ty jsi odhadce, chápu, ale já píšu o tom, že jsou obce, které neprodávají obalkovou metodou, ale prodávají pozemky v rámci rozvoje bydlení. Tzn., že nechají zasitovat pozemky, které mají v územním plánu pro rodinné bydlení. Pak vydají podmínky, např. které jsem psala - trv. bydlení, užitečnost pro obec, demografie rodiny, předkupní právo, kdy musíš mít zkolaudováno apod...a určí si cenu pozemku. Třeba právě polovinu úředního odhadu. Pak si pošleš žádost o tento pozemek a obec rozhoduje podle těch daných kritérií. Ani zakladatelka nepíše, která je to obec, takže to klidně může být je 400/m2. Vůbec to nemusí jít do 2000 a více za m2.

ilonne
10. srp 2021

@dandaa A tam kde to vyřizujeme my, představu mám celkem jasnou. Jednali jsme kvůli tomu na obci. Navíc pro rozvoj obce, můžeš zesíťování zaplatit i z dotací, které obce čerpají právě pro tyto účely.

dandaa
10. srp 2021

@ilonne vím jak chodí prodeje . Jenže často je těch lidí splňující podmínky dost a oni musí přistoupit k jiné metodice prodeje. Dotace jsou většinou pro menší obce ,aby nalákali lidi a podmínky zase, aby se předešlo spekulantům.

ilonne
10. srp 2021

@dandaa proto je třeba i kritérium potřebnosti pro obec - ve smyslu povolání. Nebo demografie rodiny. V případě, že se sejde více zájemců, rozhoduje rada a zastupitelstvo.

autor
10. srp 2021

@dandaa ne ty od developerů jsou nezasitovane, ale to nechceme, je to v problematickém místě a pana známe, takže ani kvůli němu ne. Ale tohle by mělo být normálně zasitovane.. Jen na obci moc a sdilni nejsou, tak nevím zatím.