Financování družstevního bytu. Jaké mám možnosti?

martina201020
15. srp 2024

Ahoj, jaké možnosti jsou při koupi družstevního bytu, jak získat finance? Hypo, uver, ...?

berenika39
15. srp 2024

No to záleží na vašich možnostech, finančních... co vám nabídnou banky a co bude pro vás výhodnější......

martinam1992
15. srp 2024

Družstevním bytem nelze ručit, tzn musíte mít jinou nemovisltost, kterou budete hypo ručit. Např dům rodičů a pod.

dandaa
15. srp 2024

Je potřeba mít jinou nemovitost do zástavy . Jinak financovat hypotékou nelze .

hope09
15. srp 2024

Některé banky umožňovaly hypotéku i na družstevní byt. Třeba Komerční banka a ještě tuším dvě další. Nevím, jestli to stále platí. Zkuste si je obvolat. Držím palce, ať to klapne 😊

dandaa
15. srp 2024

@hope09 hypotéku tu dají všude, ale vždycky musíš mít do zástavy jinou nemovitost. Což u družstva nejde jelikož jsi jen členem družstva a nejsi zapsán jako vlastník na KN.

janule0123
15. srp 2024

@martina201020 přes uver ze stavebka pokud nemáš další nemovisto na ručení

veroniquecz
15. srp 2024

@dandaa my před lety dostali na družstevní byt hypotéku. A žádnou jinou zástavu jsme neměli.

dandaa
15. srp 2024

@veroniquecz kam jste tedy dali zástavní právo? Šlo o klasický hypoteční úvěr? Nebo neúčelový úvěr?

hojda
15. srp 2024

@janule0123 tam chteli taky jinou nemovitost.

ellyem
16. srp 2024

Česká spořitelna má možnost finanční půjčky na družstevní byt. Jakmile se byt převede, půjčka zaniká. Je jen úrok o cca 2 % vyšší než u klasické hypo.

hojda
16. srp 2024

@ellyem jako prevede ro OV? Nekde to nedelaji a byt je porad druzstevni.

ellyem
16. srp 2024

@hojda Řešíme teď něco podobného. Nemáme žádný majetek, kterým bychom mohli ručit, ale byt je družstevní, není tedy šance na něj dostat hypotéku. Bylo nám doporučeno si vzít úvěr od Spořky (nevím teď přesně název toho úvěru), ke kterému by se doložilo od družstva potvrzení o převodu do osobního vlastnictví, převedlo by se to během pár týdnů, max. měsíců, a pak už je šance dostat hypotéku.

Edit. Už jsem to našla, měl by to být ten překlenovací úvěr. Viz internet: U bytů, které jdou převést do OV umožňují některé banky tzv. překlenovací úvěr, který vás překlene až do doby, kdy se byt převede do OV. Překlenovací fáze smí trvat pouze dva roky, během tohoto období splácíte bance pouze úroky (neumořujete).

Ale samozřejmě je potřeba se zeptat na družstvu, jestli tam ta možnost převodu do OV vůbec je.

janule0123
16. srp 2024

@hojda možná se to změnilo (ale pred lety to byla jediná možnost), nebo tam budou i jiný parametry- třeba do nějaké částky 😒je fakt, ze teď máme uver ze stavebního spoření na dům a tam taky rucime..

hojda
16. srp 2024

@ellyem a To budou převádět jen váš byt? On ten převod není úplně jednoduchý, musí se zaměřit všechny byty + další administrativa k tomu.

veroniquecz
16. srp 2024

@dandaa jj, mas pravdu, prvně byl na rok předhypoteční úvěr a po přepisu bytu do OV to přešlo na klasickej hypoteční. V předhypo byla podmínka převodu do OV v určitém časovém období.

veroniquecz
16. srp 2024

@hojda to si chce ohlídat, zda se převádět bude nebo ne.

veroniquecz
16. srp 2024

@ellyem měli jsme to jako vy, prvně předhypoteční po převodu klasická hypo.

dandaa
16. srp 2024

@veroniquecz ano tak tohle je běžné, ale pokud už není schválený přepis do OV tak i němu ani nemusí dojít. Znám desítky družstev kde přepis nechtějí. Je potřeba tedy před koupí zjistit vše potřebné .

hojda
16. srp 2024

@veroniquecz a co se stane, když se to nepřevede? Pořád se platí ta předhypotéka?

dandaa
16. srp 2024

@hojda při poskytnutí dokládáš schválení přepisu, tedy zápis a potvrzení od družstva .

hojda
16. srp 2024

@dandaa a na to je nějaký termín? protože bych se u toho družstva bála, jestli se to stihne.

ellyem
16. srp 2024

@hojda Kdo chce, tak si byt může převést. Ale mně je vcelku jedno, jak to budou mít ostatní.

ellyem
16. srp 2024

@hojda Do dvou let musíš byt převést do OV.

hojda
16. srp 2024

@ellyem Ale to musíš mít souhlas družstva, takže to není o tom, jestli ty chceš, ale jestli ti do družstvo umožní. Pokud se rozhodnete pro převod do osobního vlastnictví, je třeba podat žádost, o které následně rozhodne členská schůze družstevníků. Na převod ovšem neexistuje žádný zákonný nárok. Dojde-li k zamítnutí žádosti a ve stanovách družstva není daný nárok výslovně přiznán, nedá se s tím bohužel nic dělat.

ellyem
16. srp 2024

@hojda A já někde psala, že to nemáme schválené? My už řešíme předhypoteční úvěr, takže věř nebo ne, nejdřív jsme museli na družstvo, které nám to schválilo. Já nejsem zase úplně blbá 😀. Vždyť jsem psala, že kdo chce, tak si byt může převést...

hojda
16. srp 2024

@ellyem ale to právě není pravda, musí ti to umožnit družstvo, není to jen o tvém chtění a nemluvím o vašem případě, ale obecně pro tazatelku, aby si toto ohlídala.

ellyem
16. srp 2024

@hojda Psala jsem to hned v mém prvním příspěvku, že je potřeba se zeptat na družstvě, jestli vůbec převod do OV umožňují 🙂 Naše družstvo to umožňuje, takže ano, nám předhypoteční úvěr schválí, protože máme od družstva potvrzení o tom, že byt se dá převést do osobního vlastnictví.

hojda
16. srp 2024

@ellyem já reagovala na toto: @hojda Kdo chce, tak si byt může převést. Ale mně je vcelku jedno, jak to budou mít ostatní.

ellyem
16. srp 2024

@hojda Ale to je reakce na tvůj dotaz: a To budou převádět jen váš byt? On ten převod není úplně jednoduchý, musí se zaměřit všechny byty + další administrativa k tomu.

Na to jsem ti odpověděla, že byt si může do OV převést, kdo chce. Družstvo to umožňuje.

hojda
16. srp 2024

@ellyem aha, tak já to pochopila obecně, že je to rada pro zakladatelku, že když bude chtít, tak si byt převede.