Darování nemovitosti/přepis do spoluvlastnictví. Máte zkušenost, co a jak?

ezpevak
11. zář 2020

Pěkné odpoledne,
prosím o radu, s partnerem jsme před rokem koupili dům (však majitel je pouze on). Plánujeme děti a kdyby se mu nedejbože 🙏 něco stalo, nemám na nic nárok. Chceme zařídit na katastru nemovitostí, abych byla spolumajitel, případně mi daroval polovinu nebo jak to správně nazvat. Máte prosím zkušenost jaké doklady, smlouvy vyplnit, kam jít, jak začít, aby bylo vše v pořádku? Děkuji moc za reakce 🏡

evaviki
11. zář 2020

obratila bych se na pravnika. Budes jinak platit dan z darovani. Je tam nejaka podminka, ze pokud zijete ve spolecne domacnosti x let (nevim presne), tak to bude osvobozeno..

evaviki
11. zář 2020

Nemovitost získaná darem

Při darování záleží na tom, kdo vám nemovitost daruje.

Daň z příjmů dle § 10 odst. 3c Zákona o dani z příjmu se neodvádí z daru:

od příbuzného v linii přímé (např. z otce na syna, vnuka či opačně) a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů.
od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním daru ve společné domácnosti.

V ostatních případech se platí daň z příjmu. Ledatak, že by hodnota daru byla nižší než 15.000 Kč, pak jste od daně osvobozeni také. To je ale u běžných cen nemovitostí nereálné.

ezpevak
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ezpevak
autor
11. zář 2020

@evaviki Jsme spolu Před koupi domu jsme spolu žili 8 let. Kdyby jsme vyčkali na svatbu, tak to stejně nic nemění a stavba je stále plně ve vlastnictví jeho, je to tak?

evaviki
11. zář 2020

@ezpevak ano, svatba na tom nic nezmeni.. Pokud ale zijete ve spolecne domacnosti, tak ti to muze darovat. Podas danove priznani, kde dar priznas, ale dan bys platit nemela

hlasil
11. zář 2020

@ezpevak Případné později uzavřené manželství nemá na vlastnictví domu vliv. K převodu vlastnictví je nutná darovací smlouva s ověřenými podpisy a formulář vkladu do katastru. Já se tím živím a ráda s tím pomůžu. V případě zájmu napište SZ.

jipe
11. zář 2020

v případě uzavření manželství by se myslím dalo rozšířit společné jmění manželů o tu nemovitost, ale jinak jakje psáno výše - darovací smlouva na příslušný podíl a návrh na vklad do katastru

pasiba
11. zář 2020

Mě daroval přítel půl baráku před třemi měsíci. Takže... Musíte sepsat darovací smlouvu kde ti daruje IDEÁLNÍ POLOVINU NEMOVITOSTI. Přesně těmito slovy. Vzory jsem si našla na internetu. Byla to fuška. Až napotřetí se mi povedla dobře a přepsali to. S tou smlouvou půjdeš na katastr a zaplatíš kolek 2000