Ahoj,
po rozvodu a vypořádání majetku mi pomohli bývalý tchán a tchýně splatit spotřebitelský úvěr. Ráda bych jim za to přepsala pozemek, který mám ve vlastnictví. Vzhledem k tomu, že už nejsme v příbuzenském vztahu (po rozvodu), asi to nepůjde přes darovací smlouvu, že? Prodat jim to můžu, ale chtěla bych třeba za symbolickou cenu, aby nemuseli platit dan atd. Ale mám obavy, z finančního úřadu, aby to nebral jako nějaký podvod nebo tak.... Kvůli dani z prodeje atd. Pozemek by mohl mít i hodnotu kolem 700 tis. Tchýně splatila úvěr v hodnotě cca 120 tis. Rozvod byl 11/2020. Díky.
PS: K pozemku mají citový vztah, proto neuvažuji o prodeji a předání peněz jim, ale já s tím pozemkem už nechci mít nic společného.
Klidně můžeš darovací smlouvou, ale dani se asi tchýně nevyhne.
@jezynka Daň z převodu nemovitosti se už neplatí - https://www.aktualne.cz/wiki/finance/dan-z-naby... - o jakou jinou daň by mělo jít?
@emamaira Tak v tomto případě mi skoro přijde "nejčistší" to, že jim tak jako tak chce dát pozemek, protože vyplatili ten úvěr - tzn. jim vlastně dluží peníze. Čili vést to jako klasický prodej s tím, že se jedná částečně nebo úplně o splátku dluhu. Ale právně nenapadnutelnou smlouvu by měl napsat právník - kterému je potřeba prostě říct, že zaplatili dluh 120.000 a tím to stále cítí jako dluh k nim, který chce splatit.
@adula000 oni to nepožadují, ale já se vůči nim cítím dlužná a navíc každý pozemek je pojen s určitými povinnostmi, navíc by tam chtěli v další sezoně stavět, tzn veškeré papíry a zodpovědnost by byla na mě. Já ten pozemek ale kvůli bývalému nenavštěvuji a ani nehodlám navštěvovat, jelikož sousední pozemek vlastní. S nimi mám vztah dobrý. Prostě ten pozemek nechci, a díky zaplacenému dluhu bych ho ráda věnovala těm, co mi pomohli splatit úvěr, který jsme si s exmanželem kvůli pozemku brali.
pokud jim to prodáš za minimální cenu, tak si myslím, že finančák bude chtít stejně posudek na tento pozemek, jakou má hodnotu, aby z něj mohla být zaplacena daň