Byt a práva nájemce. Poradíte, prosím?

lenicka98
18. srp 2021

Ahoj holky, je vás tu dost a já bych chtela vás názor na věc. Jde mi o tohle, já, přítel a naš pes jsme si našli byt, byl jediný v celém domě, slíbeno maximální soukromí, se dvorkem a zahradou, s tim, ze opravdu shánějí na dlouhodobý pronájem.. skvely, vše fungovalo přes dva roky, starali jsme se o zahradu, něco vyrobili, něco vylepšili. Přes léto když jsme sli do prace jsme dávali psa ven, postavili jsme mu boudu, vše ok, vím, ze to zní nedůvěryhodne, ale nás pes opravdu nesteka, takže ani to nebyl problem, proste je naucena, steka jen na povel. A včera mi volala rozhořčena majitelka, stekala po mě jak po maly, ať laskavě uklidime bordel na dvore( palety) a psa ať nechavame doma, ze ona tam nemůže chodit s remeslnikama. Nutno dodat, ze nám na začátku bylo slibeno, ze všechny opravy atd nám bude hlásit a domlouvat se s nama. Jo a ještě bych zapomněla, místo nevyuziteho místa dole postavila garsoneiru, kde teď bydlí nějaká pani, tudiz soukromí taky v hajzlu. Ale dobry, drželi jsme hubu a ona na mě teď začala takhle a ze jako tam nemůže chodit ta pani si vypít třeba kafe, když tam furt jsme( v létě grilujeme, soboty snidame, pijeme kavu venku) no nestihla jsem ani odpovědět. Pani jsem dnes volala, protože jsem z Toho byla úplně hotova, normálně jsem se odvolala slušně na smlouvu, ze tam je jasne daný, ze nám byt pronajímá i se zahradou a dvorkem, jenom nám, a ze odmítám proste platit za neco, co bych nesměla stoprocentně využívat, když tam bude chodit i pani co bydlí dole, a ze návštěvy má hlásit predem, ze to má i ve smlouvě, kamen úrazu- v podstatě na mě jecela, ze nechápe, o co mi jako jde, ze mi na nějakou smlouvu prdi, ze ohlášeny kontroly plati jen pro byt a ne pro zahradu, tam ze si bude chodit jak chce, ať mám psa v byte, a ze jako co, ze bych si jednou vypila kafe doma, kdyby tam byla pani a jestli se mi něco nelibi, ze se muzeme klidně odstěhovat, ze najde někoho, kdo nema hned problém, .. a já se ptám, prosím, mate někdo zkušenost co teď? Muzu ji nejak donutit chovat se podle smlouvy, nebo mám proste smůlu a asi se budu muset opravdu odstěhovat, jestli to nehodlám trpět?

zuzekk
18. srp 2021

Snad se najde někdo k radě povolanejsi, ale napadá mě, že placení nájmu máte dané toutez smlouvou. Když na ni prdí a chce dělat co se jí zachce, tak ty taky. A budeš platit nájemné jaké se tobě zachce. Třeba uzná, že ta smlouva k něčemu je....
(Pro neplacení v plné výši tě ze dne na den rozhodně vystěhovat nemůže, a s tímto přístup paní je váš odchod stejně na dohled...)

sigyn
19. srp 2021

Tohle by se hodilo spíše na forum ModráStřecha. Jinak mi to úplně připomíná naši bývalou domácí. Ta nám taky vlítla do bytu v době, kdy jsme se stěhovali pryč a řvala na nás, že tam je všude bordel (pochopitelně všude byly vyskládané krabice s věcmi, které jsme postupně odváželi), přestože jsem ji předem říkala, že nejdříve musíme odvézt věci a teprve pak můžeme začít malovat atd. 🙄 Jinak smlouva je směrodatná, to si může prskat, jak chce. Samozřejmě se pak může pokoušet vás z bytu vyštvat, což by byl problém třeba u nájmu na dobu určitou.

editah222
19. srp 2021

@lenicka98 celkem záleží i na tom jak je opravdu sepsaná smlouva. Jestli je tam uvedeno, že se jedná o pronájem bytu se zahradou a dvorem nebo jen jestli, že je umožněno používání dvorku se zahradou.
My máme v domě 4 bytové jednotky (dům je moji rodiny, ve 2 bytech bydlíme) a zahradu využíváme všichni. Jako hlavní jsme my, takže když chtějí nájemnící grilovat tak se vždycky předem domluví jestli nám to nevadí. Ale bazén, trampolínu, průlezky... využíváme všichni hromadně a bez problémů.
Nemůže být problém třeba pes? V dnešní době nejde zvíře zakázat ve smlouvě, ale já třeba nájemníky s kočkou nevezmu a všem předem řeknu, že je to pro nás neakceptovatelné (manžel má velmi silnou alergii), a v případě, že si pořídí psa tak na zahradu nemůže.
Jinak řešení je - odstěhovat se, protože paní evidentně něčím štvete a nevím jestli to někdy bude jinak.

lenicka98
autor
19. srp 2021

@editah222 ano, ale tam je prave jasno psáno, ze je to pronájem bytu se zahradou a dvorkem.. a psa prave nechápu co ji vadi, protože když jsme se stěhovali, tak byla nadsena, ze je taky pejskarka a furt je jak naše bozi a super a kdesi cosi.. ano, to chapu, jiste, taky bychom se necpali nikam, kde zvíře nechtej.. no mě už i napadlo, jestli to nechce pro někoho jinyho, když doteď nebyl problém a teď po nás steka takhle..😒

martulka88
19. srp 2021

@lenicka98 Pokud máte jasně ve smlouvě byt, zahradu i dvorek a jen výlučně pro vás, tak pak jste v právu. Ale jakmile tam bude skulinka ve slově, tak bohužel. A upřímně? Být vámi, hledám si nový podnájem. Nebude to dle mne dlouho trvat a vyštípe vás. A za ty nervy to nestojí. A pokud jste tam nacpali peníze ze svého a vám to neproplatila, snad máte účtenky, aby vás ještě tímto nepoškodila.
My teď máme problém s bábou v baráku - jsme 7 bytů, až na jedny, všichni ve svém a ta je materiál - jednou partner nevytřel (je to jeho byt a kvůli ní chce uklízet sám) a běžela k domovníkovi (náš mladý soused - známý :D ). Jsme přijeli až druhý den a nevěděli jsme, že byla služba. Teď o víkendu jsme měli službu a ona vylezla, že si zlomí nohu, že je tam mokro - zrovna akorát u ní vytíral muž a ona to vždy kontroluje. A on už to nevydržel a řekl, zalez bábo (má s ní problémy od počátku - nejdříve, že pouštěl nahlas hudbu - bydlíme o 2 patra výš, pak smrděl jeho kocourek v koupelně až u ní,.. :D). A hned, že se na něm bude hojit apod. Druhý den chytila domovníka a začala, že jí můj chlap (neskutečně hodný a nekonfliktní člověk - to já jsem spíše ohnivá), rozbil papuč, jak jí strkal koštětem do bytu a že jí nezvedá rohož a vymáchal jí ve vodě :D

teeerez
19. srp 2021

S timto ti bohuzel nikdo jasne neporadi bez znalosti naprosto jasne formulace smlouvy a pomeru v dome. Jen obecne "pronajem bytu a zahrady" nemusi stacit. Pokud je zahrada jako to byva u radovek napr. pristupna pouze z vaseho bytu, pak by stacila obecna formulace, pokud je ale zahrada zjevne teoreticky pristupna i pro ostatni byty (napr. chodi se pres ni do domu), pak by bylo mozne formulaci chapat i jako pouze povoleni zahradu vyuzivat - nicmene nikoli privatne. Skoda absence sluvka "vyhradni", tim by to bylo nepristrelne, ale takto se obavam, ze se moc sanci dovolat privatnosti zahrady nemas. Paklize zacinaji spory s majitelem, lze doporucit jedinou vec - hledat jiny pronajem, jestli po vas jede takhle, tak uz nejspise hleda, jak smlouvu ukoncit.... A bydlet nekde, kde me nechteji? :(

mamio
19. srp 2021

@lenicka98 to je ale dobra pizda...no nic pro vás větší klid bych se odstěhovala taková krava bude mít problém s každým nájemníkem a chudáci po vás.

loylii
19. srp 2021

@lenicka98 pronajimam sama byty a vždy je potřeba brát v úvahu podmínky majitele. Handrkovani nikam nevede, takovým lidem se ukončuje smlouva. Výpověď 2 mesice. V překladu: pokud jsou problémy na obou stranách, je lepsi se odstěhovat.

lenicka98
autor
19. srp 2021

@sigyn jezisi🙄 lidi jsou fakt šílený.. no to my máme, do července příštího roku, ale když bude chtit, tak nám dá dvoumesicku a hotovo zejo, já jen nechápu, co to do ni najednou vjelo..😒

lenicka98
autor
19. srp 2021

@martulka88 jezisi😁😁 to je jezibaba😁 vsude je něco, ze.. no to já vím, ze v právu jsme, ale ji je to jedno, výslovně řekla, ze je ji to jedno, asi je ji jasný, ze k soudu ji nepozenu

lenicka98
autor
19. srp 2021

@teeerez to je asi pravda no:( jen je mi to i hrozne lito, cítíme se tu dobre, máme to tu radi a proste nechci se stěhovat, nechápu proč tak najednou obrátila, přitom my vždy byli slušný, neděláme bordel, chodíme do prace, najem má vždy vcas na účtu, dokonce když delala komín a pět dni nám kvůli netopili, tady fakt zima, tak jsme nic nerekli a ještě to na vlastní náklady vymalovali, to jo, to jsme byli hodny, ale jednou se ozvu, a to ještě slušně a chová se jak kdybych její fracek..achjo:(

lenicka98
autor
19. srp 2021

@mamio taky myslim, asi to tak dopadne:(

lenicka98
autor
19. srp 2021

@loylii ano, já to chapu, a já fakt chtela a vždy byla slušná, ale nechápu proč tak najednou obrátila, pokud nás chce vystěhovat, jde to přece udelat i slušně.. jen si proste myslim, ze by nějaká slušnost a upřímnost v tom co s tím bytem chce delat měla byt na obou stranách..