Známkování 1.-3. třída - vypovídací hodnota. Jak je to u vás?

25. říj 2023

Ahoj, předem se omlouvám za další školní diskuzi, ale zkrátka nás to teď trápí.
Jak u Vás probíhá známkování 1-3. třída? Odpovídá (alespoň přibližně) schopnostem dítěte?

U nás jsou "hodní" a já jsem z toho strašně rozpačitá. Ne, že bych si přála aby děti dostávaly špatné známky, chraň bůh, ale beru to jako informaci pro sebe i dítě, že je někde problém a máme se na to více zaměřit. Dcera ale dostává samé 1 (ani 1- ), je přesvědčená, že jí předmět jde (byť ví, že některé děti jsou super dobré, nemyslí si že je nejlepší) a dnes najednou přišlo od třídní učitelky doporučení na doučování a návštěvu poradny. Je ve 3. třídě. A já vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Je tohle normální? Má chodit do poradny dítě se samými 1? Nebo je píšou dětem jen pro radost a realita je někde jinde? Ještě u předmětu, u kterého je dcera přesvědčená, že jí opravu jde a neví, že by někde měla víc zabrat... :/
Měli jsme potíže v září, po prázdninách to fakt nešlo a byla objektivně mimo, ale teď už se probrala. Čte plynule, diktáty píše bez chyb a rychle (samozřejmě odpovídající látku, vyjmenovaná slova apod. ještě neumí, tam chyby dělá, ale to snad není nic divného?), čtený text chápe a umí reprodukovat (čtenářské deníky píšeme, od září už má zapsané 3 knihy) tak co po ní zatraceně chce? Já nevím, šli byste v tomto případě s dítětem do té poradny? Mě se nechce, přijde mi to zbytečné a působí to na mě spíš dojmem, že si ji učitelka onálepkovala během prvního měsíce a teď je k ní kritičtější než k ostatním dětem. A vůbec nebere v potaz, že známky jsou 1. Zas když ty diktáty apod. přinese domů, tak vidím, že tam nemá žádnou chybu a je to známka zasloužená, nemyslím si, že by byla extrémně tolerantní.
A posílat dítě na doučko? (mají ho jako školní předmět, 6. hodinu 2x týdně) v předmětu, ve kterém nevím, že by měla problém? Poslali byste? Mají tam i dost dětí s různými dis apod., pro které je doučování primárně určeno, může pro ni být nějak přínosné, že tam s nimi ten čas stráví? Fakt nevím :(

zuzkasim
25. říj 2023

Proč si nedomluvíš schůzku s učitelkou? Ta jediná to může vysvětlit pohnutky k doporučení návštěvy PPP. My tady budeme hádat, některé budou nadávat na učitelku, ale nikdo z nás tvé dítě nezná. Je pravdou, že známky často vypovídací hodnotu úplně nemají, u těch malých dětí se používají spíš jako motivace. I tady často zaznívá, že v těch prvních letech rodiče o horší hodnocení moc nestojí. Proto mám raději slovní hodnocení. Poznámka typu "dnes ses snažil, ještě se to douč, lépe procvič, super..." je podle mě lepší, ovšem taky si to nemyslí všichni🙂

bara88
25. říj 2023

Tak sama píšeš že si rozpacita z toho ,že měla samé jedničky,tak asi víš že ji to nejde tak já by mělo. Domluvila bych si schůzky z učitelkou a domluvila se s ní klidně na doučování

jajulin
25. říj 2023

Klíčová se schůzka s učitelkou. Máme doma skoro to samé. Syn třeťák má jedničky, přesto dostal doporučení do poradny. Ale s paní učitelkou jsem v úzkém kontaktu od 1. třídy. Vím, proč a jak známkuje, vím, kde má syn slabiny a co musí procvičovat. Jestli učitelka neměla potřebu si s tebou promluvit, je to divné, ale určitě si s ní co nejdřív domluv schůzku, ať si vše vyjasníte.

izz76
25. říj 2023

Pobavila bych se o tom s učitelkou a poradně bych se nebránila,tím člověk nic nezkazí. Doručování 2x týdne šestá hodina, nevím jestli bude úplně efektivní, dite už bude unavené,navíc otrávene z toho, ze ostatní si hranou v družina a oni se učí. Jinak taky mám dceru ve 3tride,učitelka je spravedlivá,myslím ze jednick nedává zadarmo.

ilone
25. říj 2023

Tady to nevyřeší. Domluv si schůzku s učitelkou a prober to s ní.

hojda
25. říj 2023

u nás byla učitela a ta posílala skoro všechny děti do poradny, chtěla ve třídě asistentku...

patypresdevaty
26. říj 2023

Neznáme ani tvé dítě, ani motivy učitelky, můžeme se jen dohadovat.
Až budeš mít přesné informace od ní, pak bude možná namístě řešit, jestli to je přiměřené/dává smysl.

misa_pise
26. říj 2023

Já jsem ve známkování taky mírná, pořád to jsou malé děti a demotivovat je špatnými známkami je o ničem. Nebudu tvrdit, že někoho ho nevyburcuje k lepším výsledkům, ale většinou to dítě ztratí úplně zájem se učit. Ale já teda s rodiči pravidelně komunikuju, vědí, jak na tom děti jsou a v čem je potřeba zabrat, k vysvědčení dostávají vždy i to slovní, aby všichni věděli, co známky znamenají. Osobně bych radši neznámkovala vůbec v těch první ročnících.
Zajdi za učitelkou, promluvte si, to je to nejlepší, co můžeš udělat.

fifinka2020
27. říj 2023

@zuzkasim dobrý večer, mohla bych prosím- částečně k tomuto tématu- napsat sz?

lagerthaa
29. říj 2023

známky nemají absolutní vypovídající hodnotu o čemkoliv takže asi tak....

sisinka74
3. lis 2023

Moje holka je teď ve 3.tridě a mají jinou učitelku. Ona je dys. Zohledňuje ji to známkou, ale to je o ničem. V papírech má doporučeno, ať zkrátí diktát nebo prodlouží čas Holka je pod strašný stresem. Píšou opacko nanečisto, má ho bez chyby a včas a pak ho delaj na známky a holce se roztrepou ruce a stihne sotva polovinu a to má extra prodloužený čas. Vůbec nevím, co mám dělat. Dma docela dobře čte, ve škole katastrofa. Doma s ní píšu diktaty, sem tam chybka, ve škole červeno. Jak tohle řešit? Kdyby byla doma dutá, tak neřeknu, ale ve škole má nervy nadranc. No je fakt, že od jisté doby, co došlo mezi mnou a učitelkou k lehčí výměně názoru. Jak tohle řešit?

izz76
4. lis 2023

@sisinka74 Promluvit si s učitelkou a dceři vysvětlit, ze známky nejsou důležité. Učí se proto aby něco uměla a věděla,ne kvůli jedničce,ta je druhořadá. Mě dcera vypráví jak některé děti ve škole brečí i kvůli dvojce,ze se budou rodiče zlobit, pak není divu, ze jsou ve stresu.

sisinka74
5. lis 2023

@izz76 ano, holku to strašně mrzí, protože se připravuje. Mně to pak mrzí za ní. Známky ji vyčítat rozhodně nebudu, když vím, že se učila a umí to. Jsem na ni pyšná, že i při svém handikepu tolik zvládá. Ale nechci, aby ji tu školu někdo zprotivil. Aby na školu nezačala kašlat, když to pak nemá výsledky. Stejně nechápu, proč se pořád jede na čas. K čemu?

izz76
6. lis 2023

@sisinka74 Taky nechápu proč se musí stíhat na čas.Nase školství je těžce zamrzlé,bohužel.