Zhoršený prospěch. Chodíte za učitelkou?

22. kvě 2024

Chodíte za učitelkou, když si myslíte, že by měla jinak přistupovat k vašim dětem?
Syn aktuálně spadl ze samých jedniček na 2 dvojky a jednou 2-3. Upozorňuji, že mi nejde o známky, ale syna to začíná demotivovat, protože vidí, že se doma učí a k ničemu to není. Učitelka hodně dělá diktáty, kdy diktuje příklady a děti mají psát výsledky. V angličtině diktuje slovíčka česky a děti píšou anglicky.
Diktáty v češtině jsou naprosto děsivé. On u toho neudrží pozornost.
Hodně se taky zhoršil, když ho posadila se spolužákem. Seděl sám, ale přišlo nové dítě, tak musela někoho posadit do dvojice a vyšlo to na syna. On se nechá snadno rozptýlit. Dneska přišly nové známky a je to děs. Psali diktát, doma bez chyby, psali jsme ho asi 4x a ve škole z něj má čtyřku. Chyb tam má asi 10, většinou háčky a čárky.
Šly byste se ptát? Nechci být zase za helikopterovou matku, co řeší každou drobnost. Přeci jen ona je odborník, tak to asi nepovažuje za nic hrozného.
V PPP jsme byli loni a závěr byl dost nejednoznačný, máme jít zase za rok.

sinorina
22. kvě 2024

Do PPP se můžete objednat i dříve, pokud si myslíte,že je tam jiná, nová vada. Nepište v jaké je třídě, syn se teď také trochu zhoršil. Já bych to s učitelkou řešila. Také to budu zítra řešit na třídní schůzce.

autor
22. kvě 2024

@sinorina potřeboval by sedět sám a zrakovou oporu. Ona diktuje 15 příkladů, 10 má dobře a pak už vypne.

hasara33
22. kvě 2024

Jako bys psala o mě, když jsem byla ještě dítě..... akorát se mnou to nikdo neřešil a byla jsem jen ten nepozorný lempl, co se nesnaží 🙄 přitom problém byl ADHD, až učitelka na střední to poznala z mého chování po pár dnech 🙈
Takže určitě se zeptat učitelky na názor z jejího úhlu pohledu a pak opět navštívit poradnu 😉

cilkat
22. kvě 2024

Hele, zvlášť pokud máte za sebou vyšetření v PPP, byť bez jasného závěru, tak bych za ní zašla. Řekla jí svůj náhled, zeptala se jí na její... Jestli sedí ěvtšina dětí sama a zrovna on má spolužáka v lavici, tak bych požádala o to přesazení zase sám, protože tam to vypadá, že docela jasně víte příčinu...
Ono občas vám učitel řekne "nemůžu s tím nic udělat, protože prostě podmínky ve třídě ovlivním jen minimálně", ale většina je radši, když rodič komunikuje, než když čeká, až se jim ozve učitel sám.

autor
22. kvě 2024

@cilkat samostatně sedí dvě děti. Seděly tři, ale mají přírůstek.

konidana
22. kvě 2024

U dcery jsem zhorseni ve skole neresila, protoze jsem videla, ze na to jen kasle (kovid 7.tr). Takze pouze domaci promluva. U syna bylo velke zhorseni (z dvojek na ctyrky) s prechodem na 2.stupen. Ma podpurna opatreni na doporuceni ppp. Tak to jsem byla osobne na konzultaci za ucitelkou, abychom si predaly zkusenosti, jak se synem pracovat, a co na nej funguje. Ucitelka na 1.stupni to mela vychytane, teto jsem to musela reprodukovat ja. Ve spolupraci se skolou bych resila zhorseni o 2 stupne, o jeden ne.

cilkat
22. kvě 2024

Chápu. V tom případě to přesazení vyjít nemusí, ale za zmínku učitelce to asi stojí. (Mám syna s poměrně jednoznačnými zprávami z PPP ... mluvím s učitelkou nebo asistentkou skoro každý týden. I když často je to sotva pár vět.)

autor
22. kvě 2024

@konidana kdyby to byl jeden předmět, tak bych to taky neřešila, ale on se pohoršil ve všech hlavních předmětech.

miryp
22. kvě 2024

Pokud byl závěr PPP nejednoznačný a je v "hlídání", pak by ho tam s ohledem na aktuální situaci rovnou objednala. Třeba budou mít do konce prázdnin nějaký volný termín a do další třídy by už mohl nastupovat s konkrétními doporučeními PPP.
S učitelkou bych si ten termín konzultace určitě domluvila, za mě je to na místě. Můžeš jí tam seznámit s tím, jaké byly závěry PPP, co jsi ty sama vypozorovala, jak probíhá domácí příprava, které pak ty výsledky ve škole neodpovídají. Třeba se domluvíte na nějakých opatřeních, která by synovi pomohla překlenout dobu, než za sebou budete mít další kolo v PPP.

adelisss
22. kvě 2024

Taky jsem řešila přesazení ve třídě, ale to bylo kvůli stížnosti dcery, která se to bála říct učitelce, tak to řekla mně. Jak vidí souseda v lavici syn? Chce s ním sedět? Třeba příčina horších známek není v sousedovi v lavici. Jinak sem tam 2 nebo 3 jsou v pohodě známky podle mě. Učitelky jsou třeba na nižší ročníky mírnější a pak trochu přitvrdí. Možná bych se nejdřív zeptala učitelky na syna, jak pracuje v hodinách, co mu jde, kde má slabé místo. Je možná fajn vidět celou situaci i očima učitelky...

misa_pise
22. kvě 2024

Určitě bych za paní učitelkou zašla. Já sama jako učitelka, kdybych viděla, že se mi dítě takhle zhoršilo z více předmětů, tak bych rodiče kontaktovala. Neměli jste třídní schůzky?

autor
22. kvě 2024

@adelisss to není sem tam 2 nebo 3, má nejvíc 2 a 3 a sem tam 4. Jedničky má hlavně z věcí,co jsou s domácí přípravou, třeba referát, básnička, sloh.
Chce sedět sám, byl kvůli tomu i za učitelkou, ale řekla mu, že to nejde.

adelisss
22. kvě 2024

Tak to bych za učitelkou zašla, když je to přání syna. A dovedl by si syn představit sedět třeba s nějakou klidnou holkou?

autor
22. kvě 2024

@adelisss nedovedl. Sedí s velmi klidným chlapečkem. Syn s ním pořád mluví. Znám chlapečkovu maminku a ta mi to říkala.

@misa_pise měli v dubnu, ptala jsem se a učitelka říkala, že nevidí problém, zhoršuje se, ale je lajdak.

1772
22. kvě 2024

Co chcete řešit s učitelkou? Dítě dělá chyby, nemusí být přece jedničkář celou školní docházku. Dvě dvojky a nebo dva až tři může být normální zhoršení během zvýšení požadavků ve školní docházce.

autor
22. kvě 2024

@1772 asi jsem zvláštní, ale výrazné zhoršení ve 3 předmětech nepovažuji za normální a běžné.

misa_pise
22. kvě 2024

Tak bych se šla poradit, jestli mám domluvit nějaké doučování nebo jestli mi řekne, co přesně máte trénovat.

autor
22. kvě 2024

@misa_pise doučování jsem domluvila už v březnu. Chodí 2x týdně, tam to je v pohodě.

misa_pise
22. kvě 2024

Pak bych se asi znovu objednala do poradny. Ono bude trvat, než dostanete termín a pokud se obtíže zhoršují, může to být prokazatelnější. Nebo třeba zjistíte, že to je opravdu jen lajdáctví a i na tom se pak dá pracovat.

eviicka
22. kvě 2024

Já teda na rozhovoru s učitelkou nevidím nic vrtulníkovitého. Vždyť máte (mate mít) stejný zájem, učitelka tu je od toho, aby s rodiči mluvila. Samozřejmě při vzájemném respektu.

autor
23. kvě 2024

@eviicka ptala jsem se jí právě už na třídních schůzkách, to mi říkala, že až na to, že je lajdak, tak ok.

sakura21
26. kvě 2024

Výrazné zhoršení vidím v propadu o dva a více stupňů. Pokud není možnost přidání lavice, bude sezení asi problém. Do jaké třídy syn chodí?
U diktatu se mi stává, že žáci doma jsou bez chyby, ale ve škole udělají úplně zbytečné chyby... Do PPP se můžete objednat i dříve, nepotřebujete ani doporučení učitelky

alubif
26. kvě 2024

Myslím, že to zbytečně prožívas. Jaká je to třída? zhoršení prospěchu si představuji z jednicek na 3 nebo 4. O stupeň, prostě není jedničkár a někdy to přijít muselo. Jdalsi věc, já třeba u dcery poznala podle známek, že sedí s někým s kým se baví, to šly známky dolů. Na třídních schůzkách jsem se o tom s učitelkou pobavila, aby se na ni zaměřila, případně presadila. Dcera se taky nechá ráda v hodinách rozptýlit nebo se rozptyluje sama . Na druhou stranu je šikovná a doma se nějak navíc neučíme. Protože vím, že jsou to chyby z nepozornosti. Taky prostě na ni na druhou stranu netlačíme, češtinu má většinou mezi jedničkou a dvojkou, vice k dvojce a když dostane na vyzsvedceni 2 , svět se nezhrouti. Ja jsem taky měla od 3. třídy 2 z češtiny, žiju a mám vysokou školu.

autor
26. kvě 2024

@sakura21 je rozdíl bez chyby doma a 10 chyb ve škole.
Doporučení učitelky ne, ale vezme nás PPP, když máme přijít až za rok?

sakura21
26. kvě 2024

Ano, stává se, že žák doma napíše diktat bez chyby a ve škole klidně 10 a víc chyb. Naprosto nesrovnatelné prostředí, situace. Doma je sám, v tichu, diktujete podle jeho tempa atd. Poradna vás vezme, otázka je kdy, jsou vytížené. Do jaké třídy syn chodí?

autor
26. kvě 2024

@sakura21 do třetí. Taky vím, že třetí třída je náročná.
Vím, že to je nesrovnatelné, proto si myslím, že by měl mít lehce jiný přístup.

@alubif nechci, po něm samé jedničky. Jen mi je prostě divné, že tak rychle padl na 2 dvojky a jednu dvě až tři. Zhoršení ve 3 předmětech najednou mi přijde dost. Kdyby teď zhoršil jeden předmět o jeden stupeň je ok, brala bych ještě dva předměty, ale tři už je dost. První čtyřku dostal někdy v březnu a od té doby už jich má hodně. Všechny jsou z češtiny.

sakura21
26. kvě 2024

Jak sama píšeš, třetí třída je náročná, těžší. Má jiný přístup, respektive doporučená podpůrná opatření ve zprávě z poradny?

enoli
26. kvě 2024

Syn je ve 3.tride dyslektik a dysortografik. Zatím měl jen 2 z češtiny a angličtiny. Teď na konci školního roku to vypadá, že přibude prvouka i matematika. Neřeším. Má PO3 do čj, nemůžu po učitelce chtít "ulevy" i v prvouce a matematice. Je to 3.trida, je těžká. A dvojky jsou krásné známky. To říkám i "svym" dětem ve skole. Ze známek dělají katastrofu akorát rodiče.

enoli
26. kvě 2024

A má napsaný jiný přístup z PPP?

autor
26. kvě 2024

@enoli asi vidím ten rozdíl jen já. Vnímám jinak postupné zhoršování a ne takový sešup z jedničky skoro na trojku.
Jiný přístup nemá.