Zavření škol. Jak to udělat?

13. říj 2020

Ahoj, dobrý den. Prosím zachovat anonym. Jsem taaaaaaaaaaak naštvaná že zavřou školy, nebudu chodit do práce je to fakt na hov.. Babičky hlídat nemůžou. Jsem z toho totálně na nervy, syn je nadšený že zůstane doma a mě to mrzí (nevím proč). Vím že je spousta lidí naštvaných. Ale já na to od včerejška, pořád myslím a břečim. Přemýšlím že nechám syna u své sestry, (bydlí v jiném městě) a já půjdu normálně pracovat. Sestra s tim souhlasí a říká že se aspoň její syn nebude nudit. Ale zase si říkám aby to syna nějak nepoznamenalo. Co myslíte vy? A samozřejmě pokud zůstanu školy zavřené na několik měsíců tak bych si syna vzala.

odula
13. říj 2020

jak daleko bydlí sestra? mě to přijde jako win-win, co na to říká syn? Bude mít parťáka, nebude u cizích ale u tety, tak co? o prázdninách jsou taky některé děti u babiček (klidně i měsíc, že jo) a nevšimla jsem si, že by to kohokoliv nějak poznamenalo. Navic víkendy pořád jsou. 😉 jinak tě celkem chápu. Zrovna to tom diskutujem na vlákně o koronaviru. Já osobně ten krok taky moc nepobírám. Naštěstí mě se nedotkne, tak k tomu nemám moc co říct.

autor
13. říj 2020

@odula zas tak daleko to není, dva hodiny autobusem a na víkendy bych jezdila. Synovi jsem to ještě neřekla. Myslím že nejdřív bude v pohodě. Ale syn je hodně citlivý. Tak nevím. Ale asi to zkusíme.

odula
13. říj 2020

no promluv si hlavně s ním. Kdyby byl hodně proti, tak je to naprd. To bys pak nebyla v klidu ani ty. Kolik mu je?

autor
13. říj 2020

@odula když bude proti, tak ho dávat nikam nebudu.. je mu 8

odula
13. říj 2020

tak at se vám podaří to nějak vyřešit ke spokojenosti všech. 🙂 Ale extra prázdniny s bratránkem by nemusely bejt vůbec špatný 😎

verysucha
13. říj 2020

Kdyby chtěl tak bych to vůbec neřešila a dala ho tam.bude mít prázdniny u příbuzných 🙂

versatilka
13. říj 2020

Pokud bude syn souhlasit, tak bych ho s klidným srdcem poslala. Přijde mi to jako výhodné řešení pro všechny. Syn bude mít parťáka, teta si taky uleví a vy budete moci do práce.

drakenn
13. říj 2020

Hele, já sama budu hlídat 8 letého synovce. On s tím nemá problém, těší se. Bude tu mít parťáka v 9 bratranci. Kluci si parádně vystačí

1772
13. říj 2020

Jenže rodiče i děti by si měli uvědomit, že tohle nejsou prázdniny. Tenhle stav může trvat dlouho a rodiče pak budou zlí proto, že děti nezvládají školu.

klokanka31
13. říj 2020

Já tohle teda řešit nemusím, ale nechápu to. Jednou si lidi pořídí dítě, tak se mají starat. A v této době dbát na to, aby se pilně učilo, když nemůže chodit do školy. Já bych nikdy takhle dítě neodložila.

zuzkasim
13. říj 2020

Tak hlavně, jestli ten, kdo bude se synem, bude mít možnost s ním pracovat do školy. Protože distanční výuka je povinná, u nás se musí až polovina hodin odučit on-line, zbytek vypracovávání úkolů, jako bude to mazec. Že jsem naprosto naštvaná, smutná a bezradná, to taky přiznávám. Děti jsem si pořídila, ale do práce chodit musím a běžně by se o jejich vzdělání starala škola. Já se postarám ráda, ale nevím jak to mám udělat, když mám celý den pracovat, pro všechny navařit a ještě je učit. Ročtvrtit se bohužel neumím, i když by se to teď hodilo.

vladienka
13. říj 2020

@klokanka31 ale niektori ludia jednoducho do prace musia chodit aby mali co jest... pochybujem ze chce pani “odlozit “ svoje dieta lebo sa s nim nudi

hlasil
13. říj 2020

@1772 Tenhle stav má trvat do 2.11., z toho týden jsou prázdniny. Za těch 8 školních dní předtím bych to nijak nehrotila - než školy najednou na systém, bude konec. Pokud nebude a děti v listopadu nenastoupí, což se doufám nestane, bude na místě to řešit.

@zuzkasim Myslím, že se v zákoně nic nezměnilo na to, že absence omlouvá rodič.

heligona
13. říj 2020

@klokanka31 ty si tady stěžuješ na kdeco, od chlapa, přes rodiče a známé až po úplně cizí lidi venku, nebo prodavačky, řešíš kdejakou blbost v sáhodlouhých dotazech a komentářích, ale ostatní nesmí? Obzvlášť, když se tě dané téma vůbec netýká...

somalicats
13. říj 2020

@klokanka31 Nechodis v cizich botach, tak nekritizuj. Az budes resit, zda jit do prace a mit na bydleni/jidlo, nebo suplovat skolni vyuku (kterou mimochodem taky platime z nasich dani) a riskovat financni trable, tak pochopis. Zatim mas 4mesicni mimino a kliku, ze te chlap zatim uzivi.

meronym
13. říj 2020

@klokanka31 Budte opatrna na “ja bych nikdy” pri hodnoceni zivotu jinych lidi. Mne se to uz nekolikrat vymstilo a davam si pozor. Vite totiz kulovy o tom, jak to jini maji a jak byste SKUTECNE konala na jejich miste.

20190418
13. říj 2020

Podle me super řešení. Navíc bych se neostychala synovi vysvětlit věc komplexně. Musíš chodit do práce, protože potřebujete peníze. Kdybys s nim byla doma, tak se vám vyrazne sníží příjem, nebudete mít penize na veci navíc. Navíc i to málo, co doma s nim dostaneš, budou penize statu, který je potrebuje na jiné, důležité, věci. atd atd...podle me osmileťák už může znat souvislosti, pochopit je a přijmout.

m.e.l
13. říj 2020

@klokanka31 Promluvila ta co ma k dispozici ve stejnem meste dve babicky na hlidani a k tomu manzela??? Ano deti jsem si ja taky poridila. . . a chci se o ne starat, ale take clovek potrebuje chodit do prace a uzivit se. . . U nas manzel chodi do prace, ja se po materske vratila do prace, jedno dite uz podruhe v karantene u druheho nastesti je vyjimka, ze se skola nezavrela. . . Deti take potrebuji mit rodice v psychicke pohode a ne doma trosky na socialnich davkach. . . Odsira to zatim moje mamka, ale nekdo takove stesti nema. . .

jaja01k
13. říj 2020

A jak to máte se školou? Já mám prvňáka, tenhle týden je třída v karanténě a mají spoustu úkolů, od příštího týdne k tomu pojedou online výuku. Nedokážu si představit, že by to všechno s ním měla absolvovat teta nebo babička.
Jinak samozřejmě jako krátkodobé řešení třeba na ty prodloužené podzimní prázdniny mi to přijde super.

odula
13. říj 2020

@klokanka31 asi to nechápeš proto, ze to nemusíš řešit. Možná, jenom možná by pak bylo dobrý v tomto případě zvážit, jestli je nutný , konstruktivní a k věci konkrétně v téhle diskusi přispívat.

odula
13. říj 2020

@jaja01k me jenom hlava nebere jak může mít prvňák "spoustu"úkolů. Mám tretaka a pataka, distanc jsme jeli dva týdny, práce byla ale nic co by se nezvládlo za dvě hodiny odpoledne. Jestli ty nároky nejsou přehnaný vzhledem k situaci. Vím že to jaksi nerozklicuju, just sayin' 🙊

klokanka31
13. říj 2020

@m.e.l Já nemám dvě babičky ve stejném městě 😲

m.e.l
13. říj 2020

@klokanka31 To byla akademicka otazka. . . 😏 Kdyz nejsi v kuzi druheho tak nesuď jeho rozhodnutí. . . Jako samozivitelka s ditetem skolakem bys mluvila jinak. . . snad Te to nikdy nepotka. . .

klokanka31
13. říj 2020

Ono záleží taky na okolnostech. Zda má doma manžela co peníze vydělá nebo je sama s dítětem, co dělá za práci, jestli by se podle toho nemohla odvíjet pracovní směna, že např. ona by byla v práci přes den, a s dítětem byl chlap, co by pak šel na noční... Nebo jestli nemůže pracovat z domu. Jako chápu že někdo to může mít těžký. Ale taky v rodině vidím, jaké to je, když se ženská chce dítěte zbavit naschvál. S partnerem dělají ve stejné práci, on je její nadřízený, takže jí píše směny. Logicky by se teda měli křížit, aby měl kdo hlídat. Ale to ne, radši si berou společné směny, a pak lítají po příbuzných kdopak bude hlídat. Ale neříkám že to je tak u zakladatelky... A jestli jsem se někoho dotkla tak se omlouvám.

nita1984
13. říj 2020

@klokanka31 někdo by si opravdu občas měl sednout na prsty, než něco napíše!

michaela666
13. říj 2020

Taky budu hlídat synovce druháka. Bude to mít normálně jako když ho rodiče vozí do školy. Ráno mi ho přivezou, uděláme věci do školy, potrénujeme čtení a pak nějaké pohádky nebo hraní. Odpoledne si ho zase rodiče vyzvednou. Bydlí v sousední vesnici a mají to po cestě do práce. Mladší bráška bude chodit do školky a ty doufám nezavřou. Pokud ano, tak je odvezou k babičce na hlídání. Rodiče jsou v zaměstnání na vyšších pozicích a víc jak polovinu zaměstnanců mají doma, tak se snaží udržet v chodu firmy, aby nemuseli zavírat.
Předpokládám, že teta s nima bude taky dělat věci do školy a bude se jim věnovat. Takže když nastaví režim nejdřív povinnosti, potom zábava , tak si kluci za chvilku zvyknou a ve dvou to bude příjemnější. Pokud chodí oba do stejného ročníku, brala bych to jako další plus.

1772
13. říj 2020

@hlasil Bohužel si musíme přiznat, že to období bude delší a hlavně bude se opakovat. Co to udělá se vzdělanosti raději teď neřešit. Musíme přijmout zodpovědnost a počítat s tím, že to bude trvat déle než těch 8 dní.

shaun40
13. říj 2020

@klokanka31 Jsem neskutečne nas---á na to že zavřeli školu.Behat na smeny a ešte řešit online výuku .Autorku naprosto chápu když je možnost tak proč nedat díte na hlídání aspoň si uleví.

martaskaaa
13. říj 2020

A tvoje sestra se s ním bude učit a bude u ní dělat online vyúku???

klokanka31
13. říj 2020

@shaun40 To chápu, a kdyby šlo o hlídání jak píše
@michaela666 že si pak dítě rodiče vyzvednou, tak v tom opravdu problém nevidím. Ale jak píše zakladatelka že je to dvě hodiny od ní, a jezdila by za synem jen na víkendy, to se mi zdá blbý.