Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?
Nezlob se, ale nechápu co tak důležité musí syn řešit o přestávkách ve škole. Myslím, že není problém, se na všem domluvit ráno. Já rozhodně tento zákaz schvaluji, vypnout telefon s příchodem do školy. Jestliže by rodiče potřebovali něco opravdu naléhavě, není snad problém zavolat učitelce. Na škole v přírodě bych dětem vyhradila čas kdy si ho můžou zapnout a zavolat rodičům. Chápu, že telefon dětem dáváme, aby byli pod dohledem a vždy jsme se jim dovolali, ale jestliže je ve škole, tak je ve škole. Naše generace neměla telefony a nepamatuji si, že bych kdy o školní výuce měla tak nutnou potřebu něco sdělovat rodičů, že by to nevydrželo po škole. A jestliže bylo při vyučování někomu špatně, tak to stejně řeší učitelka, žáka musí případně uvolnit ona.
Na straně školy, bych vyjímky nedělala, pokud by to nebylo ze zdravotních důvodů.
U nas je to taky a ja jsem spokojena. Deti se mobilama domlouvaly na wc o hodinach, natacely se, probihala kybersikana, nataceli i ucitele pri vyucovani a davali na net.... Ja jsem rada, pokud vim, tak i ostatni rodice jsou bez problemu. Na skolnich akcich to tak prisne nebylo. A synovi je 14.
Mě se zákaz mobilu líbí a souhlasím s ním. Nevím, co by syn musel nutně potřebovat a pomoci si mobilem, co by neuměla vyřešit učitelka, nebo pedagogický dozor. Chce to klid, zavolá ti před školou, že už je tam, a až bude ti volat po vyučování, že je na cestě. To stačí, ne?
Je to uplne v poriadku...na syna v skole dohliada pedagogicky dozor, nie je dovod, aby kontaktoval pocas vyucovania rodicov, na to su tam ucitelia...velmi sympaticky pristup skoly, podla mna...ak nevyhovuje, treba ju zmenit a nesnazit sa vyjednavat vynimky pre syna - tym sa mu v kolektive len pritazi...
to uz si asi nepamatame, ze my sme prezili aj bez mobilov a 24hod kontrole zo strany rodicov...aka skoda...
Za nás mobilní telefony též nebývaly, abychom po dobu ve škole byly ve spojení s rodiči a žijeme (u mě se fenomén mobilů rozjel ke konci SŠ) a možná jsme to dětství měli díky tomu daleko krásnější, klidnější, o přestávkách jsme si spolu hráli, kecali a ne čučeli do mobilů a hráli hry, či smskovali nebo byly na netu. Pokud by se synovi udělalo ve škole zle, paní učitelka určitě sama řekne synovi, aby ti zavolal.
Ono v 11 s mobilem už to asi pro učitele není žádná stranda. Představ si,že jsi učitelka a děcka si v hodinách hrají hry, píší smsky, smějí se, natáčí tě (aby tě večer vložili na youtube a dali tam ne pěkné komentáře), u písemek podvádí. A syn už je určitě dost starý na to, aby po dobu výuky vydržel bez maminky na telefonu, možná se tím i více osamostatní 😉
Škola na to má právo a je to dobře. Kdyby je děti mohli mít zapnuté, budou o přestávce hrát hry, místo aby se trochu rozhýbali a věnovali se kamarádům. Z bezpečnostních důvodů bych se taky nebála, paní učitelka tě bude informovat, kdyby něco.
Pevně věřím a doufám, že až nastoupí dcery do školy, tak tam bude zákas mobilu platit taky... Důvody jsou popsané výše snad úplně všechny - a pokud je dítě ve škole, nevidím důvod, aby dělalo nepořádek s mobilem... Jsem ještě ročník, kdy jsme na ZŠ měli telefony taky (naprostý začátek) a bylo z toho víc škody než užitku, takže já osobně bych byla ráda...
Taky s tim souhlasim. Mobil potrebuje ve chvili kdy skola skonci a vydava se na cestu domu nebo na krouzky. 😉
Tak pokud chodí sám do školy, tak ať ti napíše před ní, že dorazil v pořádku a pak telefon vypne... Osobně také nechápu, proč by mělo mít dítě telefon ve škole zapnutý. Má nějaký zdravotní problém?
Já s tím teda taky souhlasím, jak zde píšou ostatní, taky jsme přežili bez mobilů a není snad žádná opravdu závažná věc, kterou by syn musel řešit okamžitě urgentně, která by nepočkala až po vyučování anebo na návrat domů. Nebo která by se nedala řešit aktuálně přes učitelku. Naopak já toto vidím jako velké plus. Já třeba dost vnímám to, že kolegyni každou chvilku zvoní mobil a volá jí jedna z dcer (má dvojčata, nyní v páté třídě) a hnedka hlásí, že dostaly z písemky dvojku, pětku anebo že ta druhá jí zrovna něco udělala, tak žalují na sebe navzájem...jako pardon, opravdu je potřeba, aby holky hlásily každou známku okamžitě po písemce, nestačí to až na popovídání doma? 🙂 Co vím, tak kolegyně na "hlášení" nebazíruje, holky volají samy od sebe, chtějí se pochlubit anebo si naopak postěžovat (možná je to i tou konkurencí, že jsou dvě a že se dost srovnávají mezi sebou, nevím), ale mně osobně by teda docela vadilo, kdyby mi dítě co hodinu volalo do práce s každou prkotinou (nemluvě o tom, že to může vadit šéfovi, že...my teda naštěstí máme docela liberálního šéfa, který navíc věčně není v kanceláři, takže pohoda)
Naprostý souhlas se zákazem...co tak nutného musí dítě řešit o přestávce?
Máte prosím někdo přehled, jak je to po právní stránce ? Jsem asi jedna z mála, ale ja opravdu takove omezení neschvaluji a rada bych si prosadila tu možnost zaslání sms v pripade potreby to bez dotazování učitelky. Co se tyce zneužívání telefonu k nekalostem, to si myslím je na tom, jak mam syna vychovaneho a tam není problem, a za druhe je to také na urcitych pravidlech a dozoru školy. Víte někdo jak po právní stránce ?
Já taky souhlasím s názory výše. Pokud je ve škole a něco se stane, určitě bude volat paní učitelka. Syn se může ozvat, když do školy dorazí a když ji opouští. Co se týká např. školy v přírodě, pochybuju, že to budou dodržovat striktně, určitě nechají děti třeba večer zavolat domů. No a v případě, že by se třeba na výletu ztratil - mobil může mít u sebe, jen vypnutý, tak ho prostě zapne a zavolá... Naopak si myslím, že je to pro děti dobré, nebýt stále na telefonu. Mohou se soustředit na jiné věci, vyhrát si s kamarády atd. Ještě dodám, že můj téměř dvanáctiletý bratranec mobil nemá vůbec. Sice by ho asi chtěl, ale spíš proto, že ho mají ostatní a že se na něm dají hrát hry, co se týká opravdu praktických důvodů, vůbec mu mobil nechybí...
mně se to taky líbí, stejně, kolik z těch dětí píše maminkám.... volají si mezi sebou a dělají blbosti (i ty vychovaný🙂)
Já si myslím, že to je běžná věc... naše děti při příchodu do školy mobil vypínají a zapínají při odchodu. Vím, že to tak funguje i jinde...Když by nutně potřeboval volat (jistě nebude nutně volat třikrát denně), tak řekne učitelce a ta mu to dovolí, takže nevidím problém... 🙂
@leni78 s nástupem dítěte do školy jsi souhlasila se školním řádem. Po právní stránce je to tedy v pořádku. Když si ty vyškemráš výjimku, protože máš syna vychovanýho, tak další rodiče též. Pochybuji, že ty vychovaný děti budou natolik vychovaný a telefon nebudou používat. Přece jenom lavinový efekt funguje všude…
@bajana zakladatelku si pamatuju, jestli se tedy nepletu (v tom pripade se omluvne klanim) z jine, davne diskuze ohledne mobilu, aplikaci, bez kterych se neda zit atd 🙂.... ale k tematu, souhlasim, ze mobil vypnuty behem cele vyuky, decko se ma ucit a soustredit, ne premyslet nad tim, ajk se strasne tesi, az o prestavce vytahne ajfoun 🙂 😅
@leni78 jedna se o Skolni rad, tj. vnitrni predpis skoly, ktery je platny pro zaky i ucitele. Dozor skoly? Pri velkem objemu deti chces dozorovat jak?
Taky nejde o to, jak mas vychovaneho syna, v jeho veku uz miva vliv na jeho chovani mimo mama hotel i jeho okoli - kamaradi, spoluzaci.
Stale jsem nejak nepochopila, proc Ti to vadi, to jako ze nemas dite ve skole pod kontrolou?
Nějak pořád nechápu důvd, jedenáctiletý syn nevydrží přečkat vyučování aniž by ti napsal sms, nebo naopak? Asi by to už chtělo přetrhnout pupeční šňůru.
Co já bych za takovej zákaz ve škole dala!!! Naše škola má volnou wifi a všechny děti místo aby o přestávkách zvedly prdel a trochu se rozhýbaly, nebo místo svačiny, dřepí u telefonů a čumí na internet! 🙄
Za celou jejich docházku se ani jednou nestalo, že by mi musely během vyučování volat, nebo psát, nenapadá mě případ, kdy by to bylo tak veledůležitý. A když by se fakt něco mělo dít, tak si učitelky poradí... 😉
Souhlasím se všemi přede mnou. Zakázání používání mobilů během dne ve škole považuji za samozřejmost. Co dítě potřebuje tak akutně sdělit rodičům bez učitelky? Že ho učitelka za něco potrestala?..... Vždyť ty děti nebudou za chvíli umět ani normálně komunikovat, když budou pořád smskovat. Něčemu nekalému (kybešikanu) může podlehnout každý, ať už jako agresor nebo oběť. takže za mě je to velmi rozumné. Pochybuji, že se to dá uhrát na nějaké omezování lidské svobody.
@leni78 Ve věku 11, 12 let už děcka pomalu přicházejí do puberty a věř, že často i sebelíp vychovaný kluk se občas pod tlakem spolužáků (třeba jen aby nebyl za "sraba") může, byť jen pasivně, účastnit kyberšikany či podobných jiných věcí. Opravdu nebuďme tak naivní v tom, že jsme si vychovali svatoušky, kteří by NIKDY nic podobného neudělali...stačí dostat se pod vliv jednoho dvou dominantnějších spolužáků a rázem se z hodného, milého chlapečka může stát sígr. Což samozřejmě neříkám, že je nebo bude tvůj případ, určitě jsi ho vychovala, jak nejlíp jsi mohla (závislého na mamince, který bez mobilu a hlášení se nemůže udělat krok).
A opravdu Školní řád má povahu vnitřního právního předpisu a je-li tam uveden zákaz mobilů, tak je třeba to respektovat. Pokud se ti takový požadavek nelíbí, pak bude nutné najít pro syna jinou vzdělávací instituci,kde mobily budou povolené. Ale pravidla by měly platit pro všechny, jakmile by povolila učitelka TVÉMU synovi, že ti může o přestávce volal a psát sms, tak to budou chtít všichni! Anebo se taky tvůj syn může stát terčem posměchu, že ve svém věku se "musí" hlásit mamince.
Za mě už mobily na SŠ byly běžnou praxí... měli ho všichni a přesto jsme je vypínali... ne všichni, samozřejmě, ale věděli jsme, že mají být vypnuté. Když byla naléhavá situace, mamka volala do školy, protože telefon jsem měla vypnutý (nebo minimálně vypnuté zvonění), takže jsem jí to nezvedla. Když měl táta autonehodu nebo zemřel dědeček, přišla za mnou zástupkyně, že volala mamka a ať jdu domů- zabila tak dvě mouchy jednou ranou- já byla informovaná a zároveň už jsem nemusela vysvětlovat, proč musím nutně školu opustit během vyučování- stejně jsem toho v tu chvíli nebyla schopná. A známky jsem hlásila až doma (pokud vůbec 😀). Co nutně potřebuje sdělit jedenáctiletý kluk mamince, že to nemůže počkat po konci vyučování, to by mě teda zajímalo😀
@leni78 také jsem pro zákaz mobilů ve škole!Taky proč ho tam mít?!Kdyby se něco dělo,učitelka má telefony na rodiče.Tedy každý začátek roku se vyplňují papíry s iniciály a kontakty. 🙂
My jsme se bez nich taky obešli.Ať si ho zapnou po vyučování a vyřídí co chtějí.
Dnes jsou děti tak oseklý,že si hrají hry i při hodině a když je učitelka napomene,tak jsou parchanti ještě nafouklý a uražený. 😝 😝
A když je nutnost má každý rodič číslo do školy a není problém dítě sehnat po učiteli.
Hlasuji pro zákaz. 😉 😉
Ted když vás čtu, tak me napadlo, ze by pro me byla možná i varianta vypnutého telefonu, s tim, ze v pripade potreby muze napsat sms bez ptani paní ucitelky. Co se tyce mimoškolních aktivit, tam ale potrebuju, aby dite nebylo omezovano v kontaktu s rodiči. Např skola v prirode apod. Opravdu by me zajimalo zda je mozne, aby takove omezení mohlo byt ve skolnim radu, z právního pohledu. Prosiiim je tu právnička ? Nebo budu muset platit za pravnika ? :(
Já si myslím, že to správné je. Upřímně, k čemu je ve škole mobil dětem? Akorát k tomu, že.s ním blbnou a mezi sebou srovnávají, kdo je na tom lípu,jak drahý mobil mají... Co by se ve škole mohlo stát, že by si s tím učitelka neporadila? A kdyby se dělo něco důležitého, tak Vám jistě okamžitě ze školy zavolají.
Taky jsme přežili školu bez mobilů a dokonce i výlety a školu v přírodě... A žádné neblahé důsledky na sobě nepozoruji.Pokud toto pravidlo je napsáno ve Školním řadě, tak na to právo mají...