Synův spolužák má "papíry na hlavu" a zlobí ostatní děti

verunka045
13. kvě 2019

Ahoj,

syn chodí do druhé třídy a má spolužáka, který je na ostatní děti zlý, na učitelku drzý a nabádá spolužáky aby se posmívaly jiným. Pokud to neudělají, dostanou facku. S učitelkou to řešilo už více rodičů včetně maminky spolužáka a bylo nám řečeno, že má papíry na hlavu a že s tím nic dělat nejde.
Máte prosím některá zkušenost co s tím? Na syna zatím nesáhnul ale kdyby jo, asi za sebe neručím. Nemáte některá s tímto zkušenost?
Děkuji 🙂

merope
13. kvě 2019

@verunka045 Dát facku onomu spolužákovi by nepomohlo? Vzpomínám si, co mi říkala babička o tátovi - že přišel do nové školy, tam ho kluci šikanovali, on byl zvyklý, že děti se nebijí, tak se nebránil. Tak děda oznámil rodičům, že klukovi dovolil se prát a dovolil to pochopitelně i klukovi. Tuším je potom zmlátil a byl klid. Občas to jinak nepomůže - prostě někdo se mu musí postavit.

verunka045
autor
13. kvě 2019

@merope Nevím. Jeden spolužák si to líbit nenechal a začali se prý hned prát. Ale je pravda, že když se postaví proti němu všichni, mohlo by to vyjít. Díky 🙂

betelgeuzz
13. kvě 2019

To, že má nějakou poruchu (nevím, co si teda pod "papíry na hlavu" představit) neznamená, že může napadat ostatní. Starší měla ve třídě kluka, který byl agresivní, nenapadal teda ostatní, ale ve vzteku třeba házel židlí. maminka to řešit nechtěla, že doma to nedělá, učitelka dělala, co mohla, ale donutit rodiče k návštěvě psychologa nedokázala, ředitelka pořád chtěla vyčkávat. Nakonec po jedné scéně jeden tatínek napsat ofiko stížnost ředitelce, pohrozil i policií a najednou se vše začalo hýbat, kluk absolvoval různá vyšetření, dostal asistenta, možná i nějaké léky. Pak se situace zklidnila.
Já bych šla teda touto cestou, než nabádat ostatní, aby ho zbili, protože to se nakonec obrátí proti nim. Samozřejmě bránit se je v pořádku, ale ne na oplátku napadnout.

journals
13. kvě 2019

A co znamena mit papiry na hlavu? Ptala ses co je tim mysleno?

merope
13. kvě 2019

@verunka045 Asi tak - prostě bude mlátit nejspíše jen ty, kteří se mu nepostaví (pokud to "papíry na hlavu" neznamená nezvladatelnou agresivitu, ale to se pak má sklony tlumit léky a naopak se potom je nutné ozvat).

verunka045
autor
13. kvě 2019

@betelgeuzz Právě. Taky nevím co si pod tím mám představit. Prý docházejí do PPP, což potvrdila i učitelka a má papíry na hlavu, tak za to vlastně nemůže. Tak jsme to pochopili. Ředitelka se od toho distancuje tím, že do PPP chodí, doporučení do jiné školy nemá, tak asi to je v pořádku. Určitě nejsem pro aby si to děti vracely, to by se právě mohly prát celý rok. Ale postavit se proti němu tím, že ho budou ignorovat se zkoušelo a stejně někdo drží s ním. Ale zkusit tu policii nebo aby opravdu držely všichni pospolu by mohlo zabrat. Děkuji za tip.
@journals
@merope Já si právě představuji pod tím agresi, že se neovládá atd. Ale paní to nevysvětlovala.

rajecka
13. kvě 2019

To mi pripada spis jako nezajem ucitelky to resit. Jak uz se tu pise, to ze ma nejakou diagnozu ho neopravnuje k biti ostatnich. Spojila bych se s dalsimi rodici a sla na vedeni skoly.

vercamudrunkova
13. kvě 2019

Tak, pokud má papíry na hlavu, tak ať ho dají do zvláštní školy

verunka045
autor
13. kvě 2019

@rajecka To už jsme udělali. Jak píšu v příspěvku výše, několik rodičů šlo i za ředitelkou ale prý podle PPP nemá takovou vadu aby byl přeřazen do zvláštní školy.
Nikdo neřekl co ty papíry na hlavu znamenají.

izz76
13. kvě 2019

Pokud má kluk nějakou diagnózu, obtěžuje a ohrožuje svoje okolí, měl by mít asistenta který ho bude neustále hlídat.. Asi by jste se měli domluvit s ostatními rodiči a napsat nějakou oficiální stížnost.

rajecka
13. kvě 2019

To se omlouvam, to jsem prehledla. Tak bych v krajnim pripade zvazovala udani, ze skola kryje sikanu.... Prece nemuze pedagog nechat mlatit vase deti a rict, sorry no, on je chudak nemocny a nemuze za to.....

claire90
13. kvě 2019

Pokud je mi znamo, tak diky inkluzi maji byt deti integrovane do "normalnich" trid. Ale to neznamena, ze nemocne dite bude terorizovat spoluzaky a nabadat je vlastne k sikane. Takove dite ma mit sveho asistenta, ktery na nej dohledne, v kritickych situacich zasahne. Neni treba ho hned prerazovat jinam, to neni uplne reseni.
Pokud to ucitelka i reditelka odmitaji resit, staci jim dochazeni do PPP, tak bych se spojila s rodici a poslala bych ofiko stiznost ke zrizovateli skoly, snad by se to pak nejak hlo.

ariadna12
13. kvě 2019

@verunka045 pokud to skola neresi, dej s dalsimi rodici podnet na Ceskou skolni inspekci. Neresena sikana je pro skolu prusvih.

ariadna12
13. kvě 2019

Dalsi moznost bych videla setkat se vsechny postizene deti a rodice, udelat hezke odpoledne a domluvit se, jak na nej. Bude nejake dite sikanovat? Ostatni se zastanou.

lllucielll
14. kvě 2019

@verunka045 nenechte se odbýt a stále choďte střídavě za učitelkou a ředitelkou a trvejte na řešení. Učitelka by měla vážnost situace pořešit s PPP a také trvat na řešení. U nás ve škole jsme podobný případ řešili a žák dostal asistenta, který s ním musí být celé dopoledne i o přestávkách a nesmí se od něj hnout. Nyní je klid.
Přeju hodně štěstí

verunka045
autor
14. kvě 2019

@ariadna12
@rajecka
@claire90
@izz76
@lllucielll Všem moc děkuji za tipy! Dnes to ve škole nadhodím a snad se už bude něco dít.

mates133
14. kvě 2019

Manzel pracuje ve skolstvi,doporucuji se domluvit ve vetsim mnozstvi rodicu a spolecnymi silami dokola upozornovat na problem ucitelku a reditelku a trvat na vyreseni.Uprimne,pokud budete neodbytni,resit to budou,aby se vas zbavili.Uprimne nemaji moc snadnou roli,co v teto situaci delat,ale odbyt bych se nenechala.

daggg
15. kvě 2019

Mám s podobným případem zkušenost jakožto pedagog... Nezvladatelné dítě.. Útoky nejen na děti, ale i později na mě.. (zlomené dva prsty na pravé ruce, když jsem se ho snažila v afektu uklidnit a on mi vzal ruku a prsty mi doslova otočil).. Asistentka k němu přidělena nabyla, protože nebyly peníze.. Matka veškeré problémy a konflikty ignorovala a na vše odpovídala stylem “ale vždyť vy přeci víte, že je jiný”... Nakonec jsem skončila na koberečku já, jakožto jeho vychovatelka.. Dostala jsem velice přísné upozornění, že na toto dítě nesmím za žádných okolnosti sáhnout (dotknout se ho) a že na něj nesmím křičet... Krizový plán na řešení situace byl následující - nechat ho být až se vymlátí na ostatních a pak až jednat na základě následků.. Hlavně se nedotykat a nekricet.. Bylo to pro mne hodně náročné jako pro pedagoga.. Jeste v momentě, kdy jsem prožívala začátky těhu..
Podpořte trosku učitelku a snažte se najít společné řešení hlavně s ní, pak s ředitelkou (ve vedení školy bývá zakopaný pes)... Ono totiž v dnešní době má pedagog minimum privilegii a možnosti nějak jednat.. Držím palce 🙏🏼🙏🏼

bbn
15. kvě 2019

@verunka045 přesně s tímhle mám zkusenost z dceřiny první třídy. Ve třídě bylo několik “integrovaných” dětí, papíry na hlavu měl jen jeden, ovšem jeho diagnóza nebyla natolik vážná, aby měl přiděleného asistenta. Navíc nejvíce problémů bylo s jiným dítětem, které v té době ještě vysetreno nebylo, rodiče nespolupracovali, mo nakonec na nátlak ostatních rodičů a učitelky se objednali do PPP, ale bylo to čekání několik měsíců. Mezi tím se třídní učitelka psychicky zhroutila, nebyla ve škole cca 2 měsíce, tuto třídu suplovali vychovatelky a asistentky, jako rodiče jsme opakovaně žádali řešení situace, byli jsme ochotní si i sami zaplatit asistenta. Ovšem ředitel ani pod pohrůžkou školní inspekce nespolupracoval. Vrcholem bylo, když se učitelka po 2 měsících vrátila a začala lhát těm dětem ve třídě, ze se vlastně nic neděje, ze je to v pořádku, ale ze nesmí nikdo “zlobit”, jinak prý zase odejde do nemocnice a chtěla, aby děti o tomto lhaly i nám rodičům - hodila tím vinu vlastně na všechny děti ve třídě, ze za její stav mohou ony, dcera mi doma po nocích brecela, ze se bojí, aby učitelka nesla do nemocnice. Skončilo to tak, ze z té tridy odešlo 5 děti z 20 do jiných škol, naše dcera do domácího vzdělávání a později na jinou školu. Vidím to tak - když se nechce s tím něco dělat, je to horší, než když to nejde. Jednejte, tlacte na učitele i na ředitele, ale pokud on nebude chtít, nezmůzete nic.

ilonne
15. kvě 2019

@bbn jenže když nemá učitel podporu ředitele a rodiče odmítají spolupráci, taky s tím učitel moc nenadela.

iulia
15. kvě 2019

My jsme něco podobného řešili ale ve školce - chlapeček papíry na hlavu neměl, ale neustále ubližoval synovi - syn chodil každý den se zraněním ze školky. Navíc tento kluk byl "známý" od jedné paní učitelky, takže nedoknutelný. Když jsem si začala upozorňovat na synovi zranění, bylo mi řečeno, že syn je nešiknovný, že si za to může sám..... A situace se ve školce zhoršila, syn se začal této paní učitelky bát, nechtěl chodit do školky s tím,že paní učitelka zavírá někde, kde je tma. Jelikož mě nikdo z rodičů nepodpořil, tak jsme změnili školku a vše vyřešilo.

iulia
15. kvě 2019

Zkuste se spojit s více rodiči a potom to půjde vyřešit. Sama nezmůžete nic.

verunka045
autor
15. kvě 2019

@daggg Tak to je neskutečná síla! Na to nemám ani co napsat. Doufám, že teď už je u Vás vše dobrý! S paní učitelkou jsem za dobře a troufám si říct, že většina rodičů taky ale jak píšete jeho máma taky argumentuje tím, že je to v něm atd. Nicméně po ostatních příspěvcích jsem zašla za učitelkou a máme mimořádnou třídní schůzku příští pondělí a budeme to řešit, tak jsem zvědavá.
@bbn To je taky dobrý extrém. Svést to na všechny děti je neuvěřitelné. Vážně čumím co je ve školách možné. Nedivím se, že jste dceru přeřadili. Já doufám, že u nás se situace zlepší a "vyhrajeme".
@iulia U nás je na štěstí více rodičů, kteří drží spolu, učitelka je taky v pohodě ale ředitelka jeví absolutní nezájem ale jak jsem psala, příští pondělí máme mimořádnou schůzku, tak uvidíme!
A učitelka ve školce byla pěkná k.ava!

ivular
23. kvě 2019

@verunka045 Já se tedy přiznám, že termín "papíry na hlavu" mi dost vadí. A to zejména ve vztahu k dítěti.

Jinak k tomu problému: tady jde o nezvládnutou inkluzi. Pokud si daná učitelka neví se situací rady, obraťte se na vedení školy, které má možnost přitlačit na rodiče, aby navštívili s dítětem PPP, příp. SPC, které by napsalo patřičná podpůrná opatření (vč. např. asistenta). V opačném příépadě může kontaktovat OSPOD, což může vést až k návrhu na umístění dítěte do výchovného zařízení, pakliže rodiče odmítnou spolupracovat.
Pokud od tohoto bude vedení dávat ruce pryč, pak kontaktujte zřizovatele školy a přinejhorším českou školní inspekci.
Se všemi uvedenými komunikujte buďto písemně, nebo si případné schůzky nahrávejte (o čemž nemusíte předem nikoho informovat).

verunka045
autor
23. kvě 2019

@ivular Já za tím nevidím nic pohoršujícího. Nemyslela jsem to zle, konstatovala jsem co řekla jeho máma.
Jinak jsem psala, že do PPP chodí. Ale už se to konečně začalo hýbat a snad už to bude dobrý.